Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Lussarn:

Det jag försöker säga är att det är mycket mer komplicerat än att det bara skulle bero på dålig konkurens att det blir dyrare grafikkort. Jag tror mer att största skillnaden är att det finns folk som är beredda att betala för dyrare grejer.

Gamers finns nu i alla åldrar och inkomstnivåer, det är ofrånkomligt att det växer fram dyrare produkter. Folk bygger simriggar för 1 miljon kronor. Dom kan mycket väl lägga 100.000:- på ett grafikkort om det skulle funnits för att få det bästa, och någon kommer till slut ta fram ett. Så här var det inte för 20 år sedan. Man behöver inte köpa dessa produkter.

Marknaden är ju mättat av bra grafikkort, kolla tradera. Ett 3070 för 3500:-, det spelar allt med fina inställningar. Det är sånt man skall kolla på som normal gamer. Då slipper man sura över dyra produkter, och kan lägga sin tid på att sprida demokrati.

Absolut är det komplicerat, och det finns säkerligen många aspekter att ta hänsyn till för att få ett hundraprocentigt svar. Men man kan nog vara ganska säker på att ett basic 4090 inte hade kostat 25 000:- om AMD hade ett lika bra eller bättre grafikkort på markanden. Vilket också är anledningen till varför Nvidia historiskt alltid sänkt priset eller släppt en ny billigare produkt i samband med att AMD kommit med ett kort som kan konkurrera på det segmentet. Händelseförloppet är egentligen väldigt enkelt, och är i princip ett skolexempel på hur monopol brukar påverkar en marknad.

Att ett 3070 för 3500:- kan spela allt med fina inställningar är en sanning med modifikation. Om vi snackar en lättdriven titel i 1080p visst, (en upplösning som blev mainstream för 15 år sedan). Pratar vi däremot 4k som bör ses som dagens upplösning så räcker inte ett 3070 ens nästan. Inte ens ett 4090 klarar av alla spel i 4k 60hz utan DLSS.

Jag surar inte, är bara inte naiv eller ignorant när det gäller den här typen av frågor.

Av Ness
Skrivet av Lussarn:

Det blir liksom någon form av whatever svar. Det är ju så världen ser ut. Hemmabioreceiver för 250.000:- finns att köpa. Bilar för 25.000.000:- finns att köpa. Grafikkort för 25.000:- finns att köpa. TV för 1.000.000:- finns att köpa. Det blir vräkigare ju mer folk är villiga att betala. Och det här är produkter som INTE skulle finnas utan folk som betalar.

Det här är inte för att man behöver, det är ren lyx som man unnar sig för att man har råd. Sen kan du och andra tycka som ni vill om att saker inte får kosta, men det är inte ni som bestämmer det. Det är dom som faktiskt köper grejerna. Och vi känner oss inte lurade.

Jag är 50 i år, jag har inte råd i tid att bedriva någon konsumentkampanj som kan pågå i 25 år för att få billigare grafikkort. Jag spelar hellre nu. Och jag vill ha ännu bättrre grejer, större snabbare med bättre mjukvara. Det får kosta om det är så, det är inte säkert jag personligen köper det men det får gärna finnas på marknaden.

Ja jo jag fattar att det blir ett "whatever svar". Men det är ju för att ditt påstående inte direkt har något att göra med konkurrens och monopol eller vilka problem det för med sig? Du bara tittar på ett scenario och säger. "-Det ser ut så, därför ska det vara så".

Lite som att kolla på en diktatur och säga. "-Japp, det är så det fungerar i en diktatur, inga konstigheter sånt händer man får helt enkelt anpassa sig". Men andra skulle kanske snarare anse att nej det här är fel och något vi ska motsätta oss och/eller sträva efter att bli av med. Precis samma sak med monopol eller missbruk av marknadsposition. Det är precis därför vi har konkurrenslagstiftning; för att hindra uppkomst av monopol.

Att du inte har tid eller ork att bry dig är ju upp till dig. Jag säger inget om det, alla har rätt till en egen åsikt. Men det betyder inte att avsaknad av konkurrens och monopol upphör att vara ett reellt problem.

OBS! Dina exempel på dyra produkter är alternativ som av en eller annan anledning har ett mycket högre pris än normalt utan att varken påverka övriga segment eller priser, sällan betalar man för annat än märke, hantverk, exotiska material, begränsade utgåvor etc, ofta går det att få tag på likvärdiga produkter för en bråkdel av kostnaden. Lite som att ett guldpläterat 4090 för 250 0000:- inte har något med saken att göra trots att det är en dyr produkt. Det är inte en del av problemet.

Av Ness
Skrivet av Lussarn:

Det har under senaste åren växt fram ett premium-segment inom gaming som aldrig funnits innan med dyra grafikort, moderkort, SSDer och CPUer. Svindyra chassin t.o.m. SKärmar för 25.000:-

Det har blivit så här för att det finns kunder som vill ha mer, större, bättre grejer och är villiga att betala för det. Som finnig student är det inte meningen att man skall köpa en dator för 60.000:-, men om det är en en månadslön för någon kan det vara rätt rimligt om det är det stora intresset i livet.

Det finns billigare grejer att köpa, dom flesta klarar av att leta upp något som passar plånboken. Man kan behöva sänka spelen till high eller medium men det går bra att spela iallafall.

Om man tror att Nvidia är roten till detta så har man fått det helt om bakfoten, Nvidia och andra företag är lösningen på problemet, det är därför prylarna säljer som smör.

Jag tycker också att det är tråkigt att grejerna blivit dyrare nu. En 8TB SSD som jag köpte för 3800:- för ett par år sedan kostar idag 6500:-, borde inte priserna gå ner? Men jag sitter inte och surar över detta, jag skulle inte betala 6500:-. Man får helt enkelt köpa det man har råd med.

Det är exakt det här resonemanget som dessa företag försöker lura i sina kunder, och som tyvärr många blåögt faller för. Det kommer alltid finnas folk som är villiga att betala överpriser när det saknas likvärdiga billigare alternativ. Sedan handlar det inte om att ha råd eller inte, det handlar om att ha vett nog att förstå när en produkt säljs till överpris, och när företag utnyttjar sin position.

Premiumsegment har alltid funnits inom datorbyggande, det är inget nytt som har vuxit fram. Och är således inte förklaringen till varför priset på kort i toppsegmentet plötsligt spikade och stadigt ökat i samband med att Nvidia tappade konkurrensen där.

Av Ness
Skrivet av Swedishchef_90:

Man kan inte jämföra priser i svenska kronor.... Du får räkna om msrp.
Vår valuta skvalpar otroligt mycket.

1099:- år 2014 är 1455$ idag mot 4090 som kostar 1599$

Min uträkning är ju verkligheten för oss i Sverige. Men visst i dollar så har det inte skett en lika extrem ökning sedan 2013.

GTX Titan MSRP = $999 (efter inflation: $1,344)
RTX 4090 MSRP = $1,599
Så en ökning på 20%, om vi bortser från att 4090 egentligen aldrig har sålts för MSRP, utan det är mycket dyrare.

Men det du missar är att när Titan-korten kom så hade Nvidia redan höjt priserna i toppsegmentet. Kollar du istället toppkorten från tidigare år när AMD konkurrerade inom det segmentet så ser det annorlunda ut. Exempelvis toppkortet GeForce GTX 680 från 2012 som hade en MSRP på $499.

Hur man än vänder och vrider på denna fråga så kommer man inte ifrån att minskad konkurrens ökar priset för oss konsumenter.

Av Ness
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast priserna har nu inte blivit så mycket dyrare 2014 kostade titan kortet 1099$:-

Ja dels ska man väl inte sticka under stolen med att Nvidias prishöjningar hade börjat redan då. När GTX Titan kom 2013 så var det "världens snabbaste grafikkort". Man valde helt enkelt att prissätta dessa kort högt för att man kunde, för att AMD inte hade något kort att konkurrera med.

Men observera att Titan hade ett rekommenderat pris på 9 099:-, vilket idag är 12 038:-.
Medans RTX 4090 har ett rekommenderat pris på 21 990:-. Så alltså en prisökning på över 80% efter justering för inflation. (Ska man vara ärlig så är nog prisökningen ännu högre egentligen för det gick inte att få tag på 4090 till MSRP under lång lång tid).

Oavsett så är det en helt galen prishöjning, och har endast kunnat ske eftersom Nvidia kan bestämma priset själv på prestandatoppen och har gjort det under lång tid.

Men om vi fortsätter att blicka bakåt till 2013 så släpper tillslut AMD Radeon R9 290X. Äntligen ett kort som kan konkurrera med Titan, och vad händer då? Jo Nvidia slår tillbaka med GTX 780 TI, snabbare och billigare än både 290X och Titan. Exakt den typ av konkurrens man vill se och som är så bra för oss konsumenter, även om det i detta specifika fall tyvärr antagligen bara ledde till att Nvidia kunde fortsätta att ta marknadsandelar från AMD... Men du fattar principen.

Av Ness
Skrivet av Swedishchef_90:

Att priser går upp och korten säljs så är ju det inget fel på prissättningen. Marknaden säger till nvidia att priserna är för låga om något då de inte med.

Sen blir ju gaming lite knas då vi delar kisel med vinstmonstren inom AI, vilket då nvidia måste välja mellan att få X antal kronor från AI (där verkar dock andra bottleneckar vara) eller sälja Gaming gpu för X kronor mer för att kompensera

Jag håller inte med om det resonemanget. Att priset går upp är en funktion av dålig konkurrens. Att vi konsumenter biter i det sura äpplet och betalar ändå är för att det "inte finns något alternativ". Sedan ska vi kanske inte tala om partnerkraven de ställer och låsta ekosystem/funktioner etc, som såklart också hjälper till en hel del här.

Högre priser är i princip alltid resultatet när ett företag blir för stora i en marknad eller får monopol. Nästa steg är sämre produkter eller långsammare utveckling. Sedan normaliseras ju priser tillslut, och att betala 25 000:- för något som kanske borde kosta 7000:- ses som självklart. Dvs mer pengar till företaget och mindre för dig som konsument.

Av Ness
Skrivet av lindahlj:

De tar ju över för att de är bättre än AMD. Alltså är det AMD som måste kliva fram. Det är ju det konkurrens innebär.

Eller tänker du att om marknaden är jämt fördelat och "rättvis" är det lagom konkurrens?

Kan vara så, eller så kan det vara marknaden som är skev av diverse anledningar, vi vet ju inte vad som pågår bakom kulisserna alla gånger. Men jag antar att du hört om hur Intel gjorde under tidigt 2000-tal där man bröt mot en del konkurrenslagar, missbrukade sin ställning och på så vis tog massiva marknadsandelar som man sedan har levt på i 20+ år.

Men du verkar missuppfatta hela grejen. Ingen har sagt att konkurrens innebär en 100% jämn marknad med 50/50 uppdelade marknadsandelar. Problemet är att Nvidia har en så pass stor del av kakan att konkurrensen i princip slagits ur spel, samt haft monopol under en lång tid inom vissa segment och på så vis kunnat bestämma pris själv. (Vilket resulterat i mycket högre priser).

Det jag sedan kommenterade på var att du ansåg att det här var en positiv utveckling. Nu har jag ju förklarat varför så inte är fallet ett par gånger, men det verkar inte som att du hänger med. Men det är ju ett ganska vanligt problem bland fanboys.

Av Ness
Skrivet av lindahlj:

Det finns ju konkurrens?

Det fungerar som det ska men det svänger ju över tid, kan ta många år. Du har lite kort tidsperspektiv och tålamod bara. Men ni dator-ungdomar har ju ofta det.

Det finns det inom vissa segment till viss del. Men hela artikeln handlar ju om att Nvidia tar över mer och mer av marknaden, något du ansåg var bra, dvs mindre konkurrens. Oavsett vad framtiden utvisar så är ju mindre konkurrens aldrig bra.

Det kan svänga över tid, det kan också inte göra det. Nvidia har haft större delen av marknaden hur länge som helst. AMD har släppt grymma konkurrenskraftiga kort både förra men framförallt denna denna generation ändå plockar Nvidia hem mer och mer av marknaden. För oss konsumenter är det en usel utveckling.

Av Ness
Skrivet av lindahlj:

Den fria marknadens lagar löser de sakerna du är orolig för. Konkurrens, tillgång, och efterfrågan.

Nä, det jag säger är att det måste finnas konkurrens för att marknaden ska fungera. Det du pratar om är hur en marknad med konkurrens generellt fungerar. Om ett företag får monopol så blir resultatet i regel att man utnyttjar sin position och höjer priset för konsumenten.

Det jag är "orolig för" sker redan. Det är bara att kolla hur priserna på grafikkort i toppskitet skjutit i höjden de senaste 10 åren just för att det har saknats konkurrens där.

Av Ness
Skrivet av Heliopause:

Det är ju inte så konstigt att de har sådan marknadsandel, de gör ju de absolut bästa korten. Och priserna är väl inte oöverkomliga heller.

22.000 för ett 4090 grafikkort som jag hoppas ska klara sig i 8-10 år tycker jag är ganska ok, relativt vad allt annat hobby-relaterat kostar. En ny mobil t.ex en samsung s24 toppmodell kostar ungefär lika mycket. För apple 15 får man väl lägga på 30% ytterligare om ens det räcker, och det är väl möjligen 8-10 år som gäller där också innan de är obrukbara.
Vad kostar t.ex utrustning för fotboll, utförsåkning, golf mm på 8-10 år? Jag anar att det nog är avsevärt mer i de flesta fall. Skulle också kunna likna det vid 2 månadshyror för en lägenhet, på 10 år.

Gamla datorns 980ti står sig fortfarande ganska ok, det är snart 10 år och kostade nytt ca.7500.-, så jag tycker priserna står sig rätt bra över tid, jämfört med hur mycket dyrare allt annat blivit på samma tid.

Det roliga här är ju att båda vad gäller grafikkort och mobiltelefoner så är det ett företag som kunnat pressa upp priserna till extrema nivåer inom sitt individuella segment. (Apple för mobiltelefoner och Nvidia för grafikkort). Sist jag kollade hade Apple runt ~80%+ vinstmarginal på sina telefoner... Helt galet, men inte så förvånande sett till vad de kostade innan Apple började ta andelar på telefonmarknaden.

Tro vad vinstmarginalen är på ett 4090? 22.000 för ett grafikkort är helt galet i min värld. Det är dessutom inte en ensam kostnad om du ska bygga en dator, utan priset på EN ensam komponent. Sedan handlar det egentligen inte om man "har råd" eller om det kan anses överkomligt jämfört med andra produkter osv. Problemet är att man accepterar och t.o.m är positiv till en sån sjuk prishöjning som Nvidia gjort för toppsegmentet på GPU-marknaden. Jag hade hellre betalat ~7000:- för ett grafikkort som håller 8-10 år än 22 000:- (Om man ens kan argumentera för att det håller så länge när det finns spel som ett 4090 knappt orkade driva runt i 60fps 4k redan vid release).

Av Ness
Skrivet av lindahlj:

Gött! Heja gröna laget.

Du kanske är ironisk? Men det är precis sånt här tänk som är så fel.

Laget du hejar på är ett företag som vill tjäna pengar. Det enda sättet du som konsument blir en vinnare är ifall det finns hälsosam konkurrens. Att ett företag har så här stora marknadsandelar kommer bara betyda dyrare priser och till slut sämre produkter.

Av Ness
Skrivet av xplojt:

Jag tror inte den typen av kundbas som handlar hos temu bryr sig om reklamationer osv då det är lågpris produkter

Varför skulle det spela någon roll? reklamationsrätten gäller i Sverige, så det är både vad man ska förvänta sig och vad som ska erbjudas oavsett butik.

Skrivet av xplojt:

Att EU skulle värna om våra unga med tanke på kopplingen till tiktok tror jag inte heller på. Man ogillar helt enkelt att Kina erbjuder sina egna tjänster och varumärken.

Jag tror grundanledningen är precis det som nämns i artikeln, dvs: "den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd". Så det är ju jättebra att de anmäls, borde skett för längesedan.

Av Ness
Skrivet av Patrik356b:

Du menar det tog en sådär 8 år innan windows 10 blev bra?

Haha, det beror på vad du menar med "bra".
Jag kan inte ens minnas senast jag hade ett problem som var kopplat till just Windows, eller behövde felsöka för att få igång ett nytt spel exempelvis. Låter klyschig men "det bara fungerar".

Av Ness
Skrivet av norrby89:

Jo jag förstår hur du tänker, men ja jag är helt ok med det om det stannar där. Sen om det gör det eller inte är en helt annat femma.

Jo förstod det, min poäng är att det aldrig kommer stanna där. Det du gör är att öppna dörren för dem, och när du inser att det inte längre bara är reklam i några sekunder efter paus, ja då är det redan försent.

Skrivet av norrby89:

Sen angående youtube så är det inte riktigt samma sak då det är en gratis tjänst, att använda adblock på youtube är enligt mig samma sak som att pirata ner filmer.

Nej visst är det så, Youtube var bara ett exempel på hur ett företag börjar på en nivå som är acceptabel och sakta men säkert bygger på tills du mer eller mindre är tvingad att betala. Det finns många andra exempel på liknande saker, allt från TV4:a som använder ett kryphål i lagen för att kunna visa 200% mer reklam. Eller DVD/Bluray-filmer i USA med 15 minuter reklam som inte går att skippa.

Passar vi oss inte så kommer det vara reklam överallt tillslut.

Av Ness
Skrivet av norrby89:

Well återstår att se Ser själv inga problem med att det dyker upp reklam om jag pausar ett spel och efter 10 sekunder så dyker det upp reklam (lite som en skärmsläckare) men som försvinner direkt när jag vill använda datorn till något igen.

Så om det ringer och du pausar din film så är det okej att det börjar blasta reklam istället?

Problemet är att det aldrig kommer tar stopp. Jag var "okej" med att Youtube visade korta reklamsnuttar på ett par sekunder efter att man hade sett ett några videoklipp, sedan blev det varje klipp, sedan mitt i klippen, sedan längre reklam, sedan gick den inte längre att skippa. Nu är Youtube helt oanvändbart om man inte kör adblock eller betalar.

Det jag försöker säga är att om man ger efter för dessa företag så kommer de sakta men säkert att ta mer och mer. Initialt är det kanske bara en kort reklamsnutt när du pausar, sedan blir det längre och längre "reklamsnuttar", sedan tar de bort möjligheten att avbryta, sedan lägger de till så att du även får reklam i samband med att TVn startar och stängs av, sedan blir det automatiskt när du tittat en viss tid, sedan kommer alla TV-apparater med detta och du får betala en månadskostnad för att slippa.

Det är som ordspråket: "Ger man någon lillfingret så tar de hela handen".
Har man betalat för en produkt så ska man aldrig någonsin acceptera reklam enligt mig.

Skrivet av dlq84:

Det är 2024 nu, inte 1995. Kollar man i forumet så har folk massvis med olika problem med Windows.

Det är klart att du kommer hitta folk som har problem om du kollar på stället man vänder sig till när man har problem. Generellt skulle jag säga att det är extremt lite problem med Windows idag.

Av Ness

Använder fortfarande min första kabel med USB-C som antagligen snart har 10 år på nacken, helt utan problem. Hittills har varken någon enhet eller kabel med USB-C slutat fungera för mig trots att allt använder det.

Av Ness
Skrivet av Dumbullen:

Vill minnas att det blev diskussion om detta för.. rätt länge sen, men skulle vilja ha förtydligat - Toppklass i mina ögon bör inte bara vara den bästa produkten i sin kategori men också rimligt prissatt. Den kan vara dyr, men inte ocker. Är det den bästa men orimligt dyr mot 'näst' bästa så borde den få Utmärkt. Precis likadant som Michelinguiden gör med dess stjärnor så är ett av kriterierna där "Value for money".

Tar Sweclockers utmärkelser pris i beaktning enligt dess kriterier eller är det något som är upp till recensenten att avgöra själv?

Jag tycker pris och prestanda bör särskiljas vid betygssättning.
Exempel: Prestanda: Toppklass, Pris: Ej prisvärd

Då kan man fritt betygsätta produkten utefter hur den objektivt presterar jämfört mot andra produkter i samma kategori. Sedan om den är prisvärd eller ej får blir lite av ett eget betyg. Pris förändras ju i regel över tid dessutom.

Smidigt att enkelt kunna se hur man betygsatt prestandan i efterhand, utan att behöva ta med pris och eventuella prisförändingar i ekvationen.

Av Ness
Skrivet av Dem8n:

En LG-lur från 2017 som upplevs lika rapp som dagens flaggskepp?
Skulle inte tro det, räcker med att ladda en websida sida vid sida med en Iphone 15 Pro och en LG-lur från 2017 så kommer du direkt uppleva iPhone som snabbare.

Det du säger bevisar ju bara min tes. Om du inte upplever någon skillnad utan att göra en faktisk "sida vid sida-jämförelse" med en 6 år gammal telefon så är dessa prestandaskillnader försumbara och irrelevanta i 99 av 100 fall.

Av Ness
Skrivet av användare-234:

När man betalar 10.000 SEK för en telefon så vill man gärna att den ska vara bättre på papperet (för i praktiken kommer man inte märka någon skillnad). Men nu kan man inte det för den är lika bra som gamla telefoner både på papperet som i praktiken. Så nu ser man bara dum ut om man kommer med en dyr Pixel 8.

Låter som att du talar emot dig själv.
Om man inte märker någon skillnad i praktiken, varför skulle man då bry sig om mätsiffror som ändå inte säger något om hur produkten presterar i vardaglig användning? Känns som att såna här mätningar var viktigare för 10 år sedan då prestandaökningar faktiskt gjorde märkbar skillnad. Nu kan jag starta upp min gamla LG-lur från 2017 och den upplevs mer eller mindre lika rapp som dagens flaggskepp.

Av Ness
Skrivet av MacAllan:

Ännu tråkigare inställning är att tro att man skall ha rätt att köpa den ledande tekniken till låga priser, du verkar alltid tid tycka att det är allas rätt att kunna köpa den ledande tekniken till en billig peng.
Tyvärr funkar det inte så utan marknaden är uppdelad i olika segment där man sedan själv får välja vilka delar man skall köpa och ju bättre man väljer desto mer kostar det.
Men någon ocker är det inte.

Nu verkar vi blanda ocker och ockerpriser hejvilt här, jag antar att det är ockerpris vi pratar om och inte ocker som är ett bedrägeribrott?

Att det finns olika prissegment har inget med ockerpriser att göra. Man kan kolla på vilken pris/prestanda-graf man vill så ser man tydligt hur priserna på GPU:er skjutit i höjden. Ett ockerpris är när en säljare drivit upp priset på en vara till oskäligt höga nivåer, ofta pga brist på konkurrens. Samma sak går att se på exempelvis mobilmarknaden där Apple utnyttjat sin dominanta ställning och monopol inom sitt egna ekosystem till att driva upp priserna för mobiltelefoner på samma sätt.

2017 Kunde man köpa Nvidias då bästa kort 1080TI för ca ~7000:-, 6 år senare släpper man RTX 4090 för 25 000:-. Det är ganska enkelt att se hur Nvidia har utnyttjat bristen på konkurrens från AMD för att trappa upp priserna på sina toppkort till helt galna nivåer, aka ockerpriser.