Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Yatagarasu:

Vad är problemet med att utvecklarna får 0% tillbaka på 2nd hand? Har ju varit så sedan fysiska utgåvar kom på marknaden, så när blev detta något man skulle behöva bry sig om som slutkund? Och om det skulle vara ett problem, så finns det ju inget som säger att utgivaren/utvecklaren inte kan få t.ex. 5-10% på varje försäljning, precis som Steam redan tar idag på andrahandsförsäljning av kosmetiska saker till CS och DotA2.

Steam funktion att ångra köp är ett rent skämt. 2 timmar kommer man absolut ingen vart på. Vissa spel som Cuphead eller Sekiro tar ju längre tid på sig att bara lära sig grunderna någorlunda, än mindre att faktiskt bli bra nog att spela spelet som det är tänkt. Enda gången jag kan ställa mig bakom Steam's Refund är när något är en komplett scam eller spelet har sådana tekniska problem att det inte är spelbart, men för att spelet bara "är dåligt"/"inte i min smak" så är det 100% meningslöst som argument då du mer ofta än sällan inte hinner utnyttja funktionen i vilket fall.

Blir ens Steam-konto hackat så får man väl skylla sig själv... Finns 2-stegs verifering både för mejl och app, vilket bör kompletteras av ett komplext och unikt lösenord med minst 16 tecken i vilket fall till att börja med.

Kan inte se någon som helst neckdel med detta. Även om detta innebär att priserna initiellt kanske går upp lite på baspriset, så ser jag det som en positivt sak i sin helhet för industrin och för mig som individ och privatperson/konsument.

Så här är det va. Tidigare när digital distribution endast stod för en liten del av spelförsäljningen och fysisk media var king så gick väldigt många (speciellt mindre) utvecklare på knäna pga andrahandsförsäljning. Gamestop (och liknande) var en helt onödig mellanhand och tjänade massor av pengar på spel de inte hade något med att göra, enbart för att de köpte och sålde begagnat. Medans utvecklarna stod kvar med 0..

Idag har vi en grym spelmarknad, med massor av utvecklare som gör coola saker, och jättereor på Steam etc. Varför? Jo pga den digitala marknaden som gynnar både konsument och utgivare.

Men ja, skulle vi börja tvinga Steam att godkänna andrahandsförsäljning så kommer (som du själv skriver) grundpriserna dels att stiga, vi kommer se färre och sämre reor, färre utvecklare kommer ha möjlighet att ge ut spel och många kommer säkert komma med anti-konsumentlösningar för att försöka förhindra andrahandsförsäljningar av sina spel, något som kommer påverka alla negativt, även den som inte ens planerat att sälja sitt spel vidare.

Varför, jo så att du ska kunna kränga något gammalt skräpspel du inte vill ha för en tia, eller impulssälja något du egentligen faktiskt vill ha kvar för att ha råd med de nu dyrare spelen. Nä, sorry. Jag ser faktiskt enbart en negativ framtid om detta går igenom på stor front. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Av Ness
Skrivet av anon2110:

Så du menar att en guldtacka som man förvarar i kassaskåpet som inte slits osv inte ska få säljas? Det är snarare regel än undantag att spelen patxhas vid släpp pga buggar. Argumentationen om något slits eller inte, eller tappar värde ska avgöra om det får säljas vidare eller inte är rent av märklig.

Ta tex en Billys bokhylla från IKEA, ska den få säljas vidare? Även om den är ouppackad, i mint condition?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är inte alls speciellt märkligt, nästan allt fysiskt material tappar i värde med tiden av en eller annan anledning.
Du får ju tycka vad du vill såklart. Intressant att du ignorerar det jag sa om att mindre utgivare gick på knäna tidigare när andrahandsförsäljningen gick varm på spelmarknaden. Det visar ju bara på att du bestämt dig och skiter i fakta.

Du har fått för dig att du skulle tjäna på andrahandsförsäljning av spel, när verkligheten är att du skulle förlora så sjukt mycket. Nästan så jag hoppas det blir av, bara så att du vaknar en dag och inser att "oj, vi hade det visst jävligt bra tidigare". ^^

Av Ness
Skrivet av Gandir:

@M-atri-X: Klart att andra handsföräljning ger 0 kr till utvecklaren på samma sätt som allt annat du säljer i andra hand inte ger någon som helst inkomst för utvecklare eller den som producerar det.

Om det skulle vara en dålig idé på grund av detta, då är ju blocket och allt annan andrahandsföräljning en dålig idé. Vi bör ju då förbjuda dig att sälja din bil, att sälja din dator, sälja dina gamla kläder och allt annat du kan tänkas sälja.

Hela vårat ekonomiska system bygger på en öppen marknad, utan den kommer systemet total bryta samman, och då kan man inte försöka skydda enstaka markander från att utsättas för detta. Det som speltillverkare får gör att att göra spel som folk vi spela länge så att de inte säljer dem vidare. Det kanske får sluta ta extra betalt för DLC för att istället håll kvar sina spelare så att de inte säljer vidare. Detta är en del av vårat kapitisitiska system.

Finns inga som helst konstigheter med detta utan så här fungerar allt i världen förutom på det digitala spectrumet. Du kan sälja dina DVD, CD skivor vidare, alla dina fysiska kopior på spel.

Men egentligen är den ända skillanden att i det digitala spektrumet tjänar företagen som säljer produkterna mera då de inte behöver någon tillverkning av skivor, manualer, förpakningar med mera. Det betyder inte att de har rätten att välja och vraka vilka lagar de skall följa eller inte.

Allt du jämför med är saker som försämras med tiden. Eller anser du att det är samma sak att köpa en splitterny Audi och en från 1980? Antagligen inte va? Det finns dessutom massor av saker som inte går att sälja i andrahand. Jag vet inte varför du fått för dig att ALLT går att sälja, för det stämmer helt enkelt inte.

Extra betalt för DLC? Ja det låter ju som en grym idé. Du inser att OM vi börjar tillåta andrahandsförsäljning av spel på digitala plattformar som Steam så kommer det BARA bli sämre för oss konsumenter? Dyrare spel, färre reor osv. Spelmarknaden som den är nu har fasen aldrig varit bättre. Folk har aldrig haft så sjuukt mycket och billiga spel, jämför du priserna mot konsolmarknaden där det fortfarande är mycket fysisk försäljning så är priserna långt högre än PC.

Men visst, är du för en framtid där spel är dyra och utvecklare börjar komma med icke-konsumentvänliga lösningar för att hindra dig från att sälja i andrahand så visst, heja heja! Så länge du kan kränga iväg ett nått gammalt spel för en hunka så är allt guld va?

Av Ness
Skrivet av Saodie:

Men det är ju så det fungerar med produkter, oavsett om vi pratar spel eller inte. Är det rimligt att Audi ska få kompensation när jag säljer min bil till någon annan? Den personen som köpte min bil kunde ju köpt en ny Audi och nu får stackars Audi inga pengar för det. Buhu?

Nej, tycker inte spelutvecklare och distributörer är några snowflakes som ska spela med egna regler. Men det är ju min åsikt.

Ganska stor skillnad eftersom bilar slits och tappar värde. Ett spel är identiskt från dag 1 och framåt. Antagligen blir det t.o.m bättre med tiden om utvecklaren lägger mer tid och pengar på att förbättra spelet. Dessutom extrem prisskillnad i en HELT annat produktsegment, att jämföra med just bilar.

Nja, alltså det var ett jätteproblem för mindre utvecklare innan Steam var stort. Andrahandsförsäljning via ex Gamestop gjorde att vissa utvecklare i princip gick på knäna.

Av Ness

Är det inte ganska uppenbart?

Av Ness
Skrivet av Yatagarasu:

Tar hellre Geogating över att inte kunna sälja vidare.

Vi är ju redan geogated från den största marknaden; Nämligen Asien.
Finns en hel del spel jag gärna kör från Korea, t.ex. Lost Ark, som tyvärr är 100% Korea just nu och som aktivt bannar folk med VPN samt kräver Sydkoreanskt mobilnummer för att regga sig. Och tror inte Valve, EA, Ubisoft, ActivisionBlizzard (Tencent) är beredda att vända ryggen åt hela EU och dela den västländska marknaden i 2 delar.

Hur många gånger har man inte köpt ett spel (summa är irrelevant) som man sedan ångrar? Vore perfekt att kunna lägga upp sitt spel till försäljning (sitt egna pris) precis som med Trading Cards eller CS-Skins. Kunna få tillbaka lite pengar och förhoppningsvis får den som köper spelet lite billigare prislapp i slutändan (precis som med 2nd-hand spel till PS/Xbox/Switch).

Nej det skulle vara värdelöst.
Alla andrahandsförsäljningar ger 0:- till utvecklaren som gjort spelet. Dessutom har Steam redan en funktion för att ångra spelköp, det är bara att använda den om du råkar köpa ett spel som inte är vad du trodde, (har själv gjort det flera gånger).

Kul om ditt Steam-acc blir hackat och hela ditt bibliotek sålt...

Nejnejnej, detta är en så sjukt kass idé på så många plan.

Av Ness
Skrivet av Xyze:

Du behöver ha alla klienterna installerade på datorn.

Men om du startar ett spel du äger på steam via GOG 2.0 så startas steam upp i bakgrunden och sedan startas spelet (klienten dyker inte upp som ett fönster, utan steam ligger i bakgrunden och körs).
Tyvärr avslutas inte steam efter att du avslutat spelet. Men det är kanske något som kommer i framtiden.

Samma med uplay spel, däremot när du avslutar spel från uplay kommer deras klient upp och deras j***a reklam. Men det är hur Ubisoft har valt att göra så svårt för CD Projekt att göra något åt just den biten.

CD Projekt har en hel del idéer med Galaxy 2, så som att man ska kunna chatta med alla ens vänner oavsett vilken klient de sitter på, via Galaxy 2.0. Men den biten fungerar inte idag.

Det jag gillar med Galaxy 2.0 är dock layouten och sorteringarna av spel. Skulle vilja påstå att de ligger före steam här (har dock inte testat den nya steam-klienten som kom som beta idag).

Aah då är jag med! Läste att klienten dyker upp när spelet måste uppdateras också. Men oavsett, helt klart ett steg i rätt riktning. Men känner man Epic, Ubisoft och EA rätt så kommer väl denna typ av lösning att bannas. De vill ju att alla ska in i launchern och bli exponerade till all reklam.

Av Ness
Skrivet av Xyze:

GoG Galaxy 2.0 gör detta.

Riktigt trevlig klient måste jag säga. Väldigt överskådligt med alla spelen (jag har tydligen över 400 spel via alla företag: Uplay, Steam, GoG mm).
Med det är closed beta just nu.

Men man kan alltså starta spelen därifrån utan att behöva starta launchern där dessa hör hemma?

Av Ness
Skrivet av Exxovion:

Tycker inte det är jobbigt med flera olika spelklienter.

Förr hade varje spel en separat CD-skiva.

Tycker inte det är jobbigt att sitta i bilkö.

Förr hade man häst och vagn.

Av Ness
Skrivet av Wiinis:

Gissa vad det skulle kosta om du fick allt samlat under en tjänst till den kvalitén du vill ha. Tänk att allt ska finnas där för att passa alla...

Jaja för att gå lite topic. Taggad för vad Disney kan erbjuda!

Jo det är ju många avtal som ska samlas osv. Därför jag såg framför mig en öppen plattform. Men aja, det är la en dröm oavsett! Men jag tror inte den nuvarande lösningen kommer hålla, vi får la se.

Ja det kanske blir lite Disney+ framöver. Ogillar ju att de ska köra eget, samtidigt som de har många vassa rättigheter, så kanske blir ett test iaf. The Mandalorian ser ut att kunna bli riktigt bra.

Av Ness
Skrivet av Wiinis:

Även om du har en tjänst så tror jag kvalitén kommer skifta ändå för det är producenten som kommer bestämma kvalitén.
Sen det andra med om filmer/serier helt plötsligt försvinner det lär ju också förekomma eftersom det är producenten som bestämmer, likaså utbudet.
Håller med om att det är sjukt störigt att saker helt plötsligt är borta.

Jag tänkte mer om man kollar skillnaden mellan exempelvis HBO och Netflix så är det en tydlig kvalitetsskillnad. Antagligen sänker man medvetet bitrate för att spara pengar, men jag tänker mig att dessa problem inte borde uppstå på samma sätt ifall det fanns ett samarbete och en gemensam tjänst.

Det är säkert delvis som du säger men samtidigt vet jag att vissa saker försvinner ur utbudet för att avtalet gått ut. Man har helt enkelt inte längre licens att visa filmen eller serien och då plockas den bort.

Det är sånt tjafs plus då givetvis att behöva bolla alla tjänster som jag vill få bort, och då har vi inte ens nämnt kostnaden som blir om man ska abonnera på samtliga streamingtjänster som finns idag.

Av Ness
Skrivet av Wiinis:

Har inte orkat läsa allt så ber om ursäkt om du redan har svarat på det här.
Vad är problemet med att det finns flera tjänster om totalkostnaden blir densamma som för en stor plattform?
Det gör t ex inte mig något att HBO, Netflix, SFKids, Disney+ osv finns för de ligger som appar i apple tv så det är som att ha en plattform ändå men jag behöver inte betala för alla hela tiden.

Inga problem!
Jag tycker det blir oerhört icke användarvänligt. Olika tjänster att hålla koll på och logga in i. Du kan inte se vad du har att välja mellan utan att logga in och ut (swappa) mellan tjänsterna. Filmer och serier försvinner hipp som happ, helst precis när man ska kolla. Stora kvalitetsskillnader mellan olika tjänster osv.

Idag sitter jag med 3st olika tjänster (primärt 2 egentligen) samt Youtube ifall man ska räkna det. Visst nu går det relativt bra att ha koll på vad som finns vart, men det är fortfarande störigt att behöva byta mellan dem. Ju fler tjänster desto jobbigare blir det (enligt mig då). Eftersom nya filmer ändå inte kommer ut för streaming inom en normal tid så blir det ju ännu en tjänst att sitta med egentligen.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

Vilket är en kartell... Oligopol kan inte ha en gemensam plattform eftersom de då bestämmer alla regler och kan sätta priserna gemensamt vilket är olagligt.

Du är inte speciellt lösningsinriktad va?
Ge kontrollen till en oberoende part så är det löst.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

Man kan vara monopolliknande utan att vara ett monopol eller begå några konkurrensbrott. Konkurrens finns, och konkurrensen var ännu starkare när Steam tog sina marknadsandelar. Valve sätter inte heller priserna på marknaden, och de får inte betalt överhuvudtaget när utgivare säljer aktiveringskoderna själva eller via tredjepart.

Vet inte riktigt vad du försöker säga? Monopol är inte automatiskt konkurrensbrott, och man kan ta monopol trots initial konkurrens (??) såå what?.. Sedan har jag redan sagt att jag inte tycker Steam har monopl och att det är en tolkningsfråga i bästa fall. Känns inte som att det är mig du ska argumentera här då vi i grund och botten tycker samma sak.

Skrivet av Petterk:

Det du föreslår vore både konkurrensbrott och någon form av kartellverksamhet däremot Det är inte lagligt att gå ihop och erbjuda en tjänst om de också samtidigt är konkurrenshämmande.

Knappast eftersom mitt förslag var en öppen plattform där alla kan konkurrera fritt.

Av Ness
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag tycker att Spotify-jämförelsen haltar betänkligt. När Spotify kom var det något nyskapande på en döende marknad. Ur mediaföretagen synvinkel, är det en ytterst välfungerande marknad de har nu. Du vill att de skall slakta gåsen som lägger guldägg för att du hänvisar till Spotify. Kom ihåg att det inte är förrän nu som Spotify faktiskt tjänat några pengar. Det var många år de blödde ordentligt.

Spotify var knappast nyskapande, det var bara de som äntligen tog klivet. Minns att det var massor av snack om den typ av lösningen långt innan Spotify kom. Att kunderna ville ha ett enklare sätt att komma åt musik online var ju en självklarhet under lång tid. Enligt dig borde musikbolagen reagerat och byggt en egen tjänst eller på något annat sätt utnyttjat läget och marknaden. Det gjorde man inte. Ja Spotify blödde pengar under många år eftersom avtalen de var tvungna att teckna var horribla. Läste Sony Musics avtal med Spotiffy för massa år sedan och minns att det var skrattretande. Inte alls konstigt att det tagit så lång tid för Spotify att börja tjäna pengar.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Hur tänkte du att din streamingoperatör skulle funka om den inte är vinstdrivande? Vem skulle köra den? Även om den är samägd av alla mediaproducenter är de i sin tur vinstdrivande företag. De sysslar inte med välgörenhet. Hur mycket sade du att du var beredd att betala?

En streamingoperatör är på många sätt bara en mellanhand. Precis som jag skrev, pengarna går till de som skapat materialet. Precis som det fungerar med Youtube eller Spotify, skillnaden där är att vi har en mellanhand vars företagsidé är att erbjuda andras material och ta en del av kakan. Hade det varit en öppen plattform så hade pengarna gått direkt till filmbolagen. Ju fler "views" desto mer pengar, (ja alltså som det normalt fungerar helt enkelt). Jag personligen är beredd att betala långt mer än vad jag gör idag, och detsamma tror jag stämmer för de flesta när vi pratar om en sådan bred och fördelaktig tjänst.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

OK, vi är överens om att din EN tjänst-dröm inte kommer uppfyllas. Jag tror att det inte kommer ske för att det inte är ekonomskt hållbart, du tror att det inte kommer ske för att Hollywood inte vet sitt eget bästa. Hur skall då Hollywood göra för att sälja sina varor på ett sätt som gör att du inte behöver abonnera på 15 olika tjänster? Skall de bestämma att de säljer till max tre operatörer? I så fall vilka? Är det deras uppgift att bestämma vilka tjänster som skall få finnas kvar?

Ja det är en bra fråga, antingen så kommer marknaden som den ser ut idag kollapsa pga sin egen dumhet och vi kommer stå kvar med 2-3 giganter som står för 98% av allt material. (Beroende på kostnad så är det antagligen bättre än vad vi har idag). Det är en naturlig utveckling när folk inte vill betala för mer än ett par tjänster, då kommer de "sämsta" tillslut falla bort. (tror jag) I ett sådant läge så blir det dessa 3 som bestämmer vad som kommer och inte kommer kunna streamas. Eller så fortsätter det vara massor av små streamingtjänster och ett gäng lite större (som det är idag) Men jag vet helt ärligt inte.. Dock tror jag tjänster som Plex kommer växa rejält de kommande åren pga den segregerade marknaden vi har.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag förstår inte vad du menar med "Det är en orimlig förväntan, men en girig förväntan". Vilken förväntan?

Förväntan att konsumenter ska betala för alla streamingtjänster eller vara utan. Det kommer liksom inte ske.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

@M-atri-X: Steam är inget monopol, har funnits massor med tjänster med försäljning och distribution av spel genom åren, när de började växa fanns flera konkurrenter.

Precis därför jag skrev att de inte var 100% monopol. Dock väldigt många som tycker Steam har monopol, det har varit mycket snack om det nu i samband med hela Epic-debatten. Steam är dock extremt stora på marknaden, så att säga att de har monopol är inte långt i från sanningen eftersom definitionen är "en enskild aktör eller grupp som kontrollerar hela eller nästan hela marknaden för en viss typ av vara eller tjänst" Vilket stämmer rätt bra in på Steam. Menmen, det är en tolkningsfråga.

Av Ness
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Men du missar hela min poäng.

Surfa in på filmbolagens webbsajter och klicka på presentationen av företagsledningarna. Det är inga stofiler från stumfilmens tid som sitter där utan slipade affärsmän/kvinnor. Det är ingen som helst tvekan om att de förstår att kunden i slutledet skulle tycka att det vore smidigt med allting på ett ställe. De tycker säkert själva att det vore praktiskt om de hade en tjänst när de själva sitter i TV-soffan. Tror du på riktigt att hela Hollywood skulle kunna missat detta?

Problemet är att det är inte DU som är kunden. Du är kund hos Hollywoods kunder. Hollywood har inga som helst ekonomiska incitament att rucka på den nuvarande distributionsmodellen och sälja direkt till dig. I dagsläget skuldsätter sig flera stora streamingoperatörer för att kunna bjuda över varandra för exklusiva rättigheter till de populära serierna som skall dra fler abonnenter till just deras tjänst.

Du kan inbilla dig själv att alla i Hollywood är puckade och inte vet sitt eget bästa, men gissa om de har räknat på hur mycket pengar de skulle tjäna på andra distributionsmodeller och gjort marknadsundersökningar för att se hur mycket folk skulle vara beredda att betala. Det är deras jobb att undersöka om det finns sätt att tjäna mer pengar än de gör i dagsläget. Disney har ju uppenbarligen gjort sin hemläxa.

Mediaproducenterna bedömer helt enkelt att de inte skulle inte tjäna lika mycket pengar, varken med en gemensamägd strömma-allt-tjänst (den skulle bli för dyr och inte dra tillräckligt med abonnenter) eller genom att inte sälja exklusiva rättigheter (ingen vill betala dyrt för en serie som alla andra har, den drar inga abonnenter).

Om du väljer att tro på det så får det stå för dig. Jag menar, kolla bara på Spotify och musikbolagen. Det är nästan exakt samma scenario. Där köpte de dock in sig i en bit av företaget i början, men ångrar sig antagligen jävligt hårt att de inte själva var först på bollen. Nä istället ville man fortsätta att sälja fysisk media. Varför? Trots alla dessa duktiga personer i industrin som visste precis vad som skulle hända och vad de skulle göra för att tjäna pengar? Om du någon gång jobbat för ett stort företag så vet du hur jääävla trög en företagsledning kan vara, oavsett hur kompetenta de nu ser ut på bild. Tyvärr säger det ingenting om verkligheten. Blockbuster hade möjlighet att köpa Netflix för lite och ingenting, valde att inte göra det för att de trodde på sin affärsmodell. Vart är Blockbuster nu? Sorry, men dessa personer har inte så bra koll som du tror.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Nämn ett monopol som har varit bra för konsumenterna.

Systembolaget? Ett annat monopol jag uppskattar är Steam. Nu är det inte 100% monopol direkt, men lätt en tjänst som står ut som ett solklart val för mig trots att de har stor majoritet, varför? Jo för att det är precis det tjänsten ska göra, dvs erbjuda mig en fördel och smidig lösning för HELA mitt spelbibliotek, precis på samma sätt som jag vill att min streamingtjänst ska göra. Sedan har jag nämnt i flera inlägg att den tjänst jag talar om inte ens behöver vara vinstdrivande. Det kan vara en öppen plattform där pengarna helt enkelt går till det folk tittar på.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Är det Hollywoods fel att 15 olika operatörer köper serier av dem? De har ingen som helst förväntan om att du skall abonnera på alla femton tjänsterna. De säljer bara till den som bjuder högst. Om du tycker det är girigt, så OK, men jag lutar nog åt att andra saker är girigare.

Till viss del är det Hollywoods fel, ja! Man har valt att sälja sitt material på det sättet. Det är en orimlig förväntan, men en girig förväntan. Givetvis önskar de ju att alla betalar för allt, vissa gör det, inte jag.

Av Ness
Skrivet av sKRUVARN:

Det är väl allmänt känt att Netflix har flyttat fokus till mer och mer eget innehåll, och att de valt att inte förnya ett stort antal kontrakt med stora producenter.

Anledningen är väl hyfsat simpel egentligen, ju fler streamingtjänster som finns ju dyrare kommer licenserna bli då fler budar på dom, och ju mer material netflix äger rättigheterna till desto mindre behöver de förlita sig på andras material för att fylla tjänsten med innehåll. De slipper även hålla på regionala skillnader i licenser vilket bara i sig är ett mörker. Att äga sitt eget material är en enorm födel, och anledning varför nästan alla streamingtjänster idag satsar på det. Licensmodellerna vi har idag gör det i princip omöjligt att hålla enorma biblotek med legacy titlar, som får rätt liten titt per titel. Bytdligt mer ekomiskt att få fram en hitt som stranger things osv som lockar kunder till tjänsten.

Jo precis, nämnde det i tidigare inlägg.

Mm exakt, det är som jag sagt, utbudet kommer bli mer och mer segregerat mellan tjänsterna. Inte en bra utveckling enligt mig.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

Jag tror du bara menar att kunden kan välja att bara abonnera på en tjänst som har allt, inte att det inte får finnas flera tjänster med samma utbud/innehåll att välja på. Något plattformsmonopol behövs knappast och du bryr dig knappast om du har flera tjänster med samma innehåll att välja på.

Här har du 2010 vs 2018 i USA: https://www.businessinsider.com/netflix-movie-catalog-size-ha...

Ja nä som sagt, det kan såklart få finnas flera tjänster med samma/allt utbud. Men om plattformen i sig ändå inte ska vara vinstdrivande så ser jag inte logiken i att ha det så. Eventuellt att olika tjänster kan konkurrera med diverse funktioner. (?)

Ah se där, frågan är dock vilken typ av filmer som försvunnit. Det kan ju vara så att man rensat ut lågbudgetfilmer som nästan ingen ser och fokuserat mer på nya filmer och storfilmer? Men det är nog också mycket pga konkurrensen som vi talat om tidigare.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

Det finns knappt film på Netflix, det finns mindre antal filmer på Netflix än det gjorde t.ex. 2012 när vi tittar på USA. Filmindustrins inkomster halkar efter inflationen i t.ex. USA. TV är en annan femma.

Spotify har nyligen haft ett kvartal med vinst, Spotify ägdes också till stor del av skivbolag och grundarna – största ägarna i Netflix är riskkapitalbolag. Flera skivbolag fick flera hundra miljoner dollar när de sålde Spotify-aktier efter Spotify börsintroducerades. Netflix är en förlustaffär för de största ägarna utan vinstsiffror i sikte däremot. Spotifys skulder blev till stor del avbetalda med hjälp av börsintroduceringen också, så att de inte ännu når några årliga vinster är inte lika illa som med Netflix och dess skulder. Netflix har över 116 miljarder kronor i skulder och kommer behöva ta på sig mer skulder. Det är det egenproducerade som kostar pengar och som de belånar sig för.

Varför skriver du EN tjänst igen? Det kommer bara förvirra t.ex. @Ingetledigtnamn som tror du menar att det inte får finnas flera tjänster med samma material.

Om vi tänker på musikindustrin, behövde de göra några investeringar för att Apple Music, Amazon Prime Music eller Google Play Music/YouTube Music skulle skapa sina tjänster? Nej, de behövde ju bara investera tidigt i Spotify. I princip allt finns på alla tjänster och de får bra betalt i royalties. I Sverige är intäkterna i nivå med rekordåren för skivförsäljning.

Film och tv-bolag spenderade massor egna och lånade pengar på att skapa tjänster som inte ledde till något liknande.

Jag har inga siffror på exakt antalet filmer på Netflix nu kontra 2012. Men nog finns det filmer, men jag skulle inte bli förvånad om det du säger stämmer. Att det finns färre nu än då. Det talar egentligen bara för precis det jag säger, alltså att utbudet blir segregerat ju fler tjänster som skapas. Exklusivitets-skräp.

18% av Spotify ägs av Skivbolag. Men avtalen man tecknat med exempelvis Sony Music är ändå helt horribla, det är inte konstigt att det gick så dåligt för dem initialt. Att man nu börjar tjäna pengar beror antagligen mycket på att de blivit så pass stora att de kan kasta runt sin vikt lite när de förnyar avtalen.

Alltså jag skriver EN tjänst för att jag tycker det skulle vara det bästa. Jag kan inte ändra åsikt för att den eventuellt förvirrar någon som inte håller med. Tjänsten behöver inte ens ägas av ett vinstdrivande företag utan det kan vara en plattform för filmbolagen att ge ut sitt material. Dvs inte monopol utan en öppen plattform.

Givetvis krävs en initial kostnad för att tillverka serier & film på ett helt annat sätt än musik. Men det är också en dyrare produkt, många storfilmer tjänar in kostnaden första veckan filmen visas på bio. Att intäkterna för musikindustrin är på rekordnivåer i Sverige visar ju bara hur fördelaktigt det är att ha en gemensam tjänst för allt material. Hade all musik varit uppdelad på 15 olika tjänster så hade det knappast gått så bra som det gör idag.

Vad som krävs är att de stora filmbolagen slår sina "kloka" huvuden ihop. Men det kommer nog aldrig ske, istället kommer det tyvärr bli en sämre konsumentupplevelse med dyrare och drygare tjänster. Hur det kommer att sluta känns oklart. Men en sak är säker, det fungerar riktigt dåligt just nu och kommer antagligen fortsätta göra det de kommande 5-10 åren.