Inlägg

Inlägg som daspunner har skrivit i forumet
Av daspunner

Jisses, det blev en massa läsande efter era svar! Missade ni att jag skrev att jag var Noob? Skämt o åsido men jag kan tycka att det är runt 1000-lappen jag hamnar på för att få en Wifi/RF-kontroller om jag skall köpa på mej nåt av grejerna som nämnts ovan. Det tyckte jag var lite saftigt för att testa om det här nåt o ha. Jag skall ju bara styra ljus och nåt enstaka uttag. Tittade runt lite och hittade den här:

www.styrahem.se/p/714/rf-brygga-wifi-sonoff-rf-bridge-r2

Den går ju att programera om så att den tar annat än Sonoff och snorbillig var den ju också. Har haft med Sonoff o göra tidigare och dem har jag bara gott att säga om.

Fattar jag det rätt så kan vem som helst redan nu styra mina 433Mhz-uttag? Det är så de är byggda eller trots att jag aldrig synkat dem med annat än medföljande fjärrkontroll?

Tack för svaren jag fått.

/D

Av daspunner

Styra fjärrströmbrytare från Jula som stöder Tellstick? *NOOB*

Tja!

Smidigt är att tända ljuset med fjärruttag men inte nu när vi har har så många grupper att de medföljande fjärrkontrollerna inte räcker till och vi behöver flera. Läste att de stödjer Tellstick och lite om Home Assistant, vad behöver jag mellan de? Tänkte till att börja med köra Home assistant i virtuell miljö på en PC och testa och eventuellt uppgradera till Rassberry sen om det är något jag vill fortsätta med.

Vad jag egentligen vill veta är vad jag behöver emellan PC:n och uttagen som jag skall styra. Bor i lägenhet och det är bara ljuset jag vill styra.

Länk till uttagen vi har:

https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/elinstallation/p...

Måste det det stå Tellstick/Telldus på grejerna eller kan allt som sänder på 433Mhz styra mina uttag?

/Dave

Av daspunner

Tja! Finns ledande färg. Kanske markera först och rita sen?

Ett exempel:

https://www.amazon.se/Ledande-elektrisk-f%C3%A4rgpenna-Elektr...

/D

Av daspunner

Skärmsläckare slutar att fungera efter ett tag. Win 11

Tja!

Min skärmsläckare slutar o fungera efter ett tag. Den bara inte vill sparka igång när jag lämnar skärmen, är kvar på samma plats som jag lämnade den. Har valt en medföljande, "Mystify". Just nu gäller gäller Win 11 men jag har varit om detta här i Win 10 också. Jag får gå in och välja inställningarna igen och OK:a så kommer de igång igen. Nu är det första gången de lägger av i detta här OS:t men jag har inte haft det så länge.

Any ideas?

/David

Av daspunner

Kan jag med Tele2 mobilt bredband starta min dator med Wake on lan över internet?

Tja!

Skulle vilja kunna starta en dator med mobilen när jag är hemifrån för att sen kunna Teamviewer. Jag förstår att det skall vara någon form på din IP-adress till uppkopplingen. Publik? Statisk? Jag kan detta väldigt dåligt. Jag har ett mobilt bredband ifrån Tele2 och samma IP varje gång jag kopplar upp mej men det kanske inte säger nånting?

Är det nån som kan upplysa mej aningen så vore det kanon!

/Dave

Av daspunner

SSD hjälper mekanisk HDD att snabba upp spel. Hur då?

Tja!

Kikade på Linus Tech Tips för ett tag sen och då sa han i förbifarten att man kan installera sitt spel på en HDD och sen göra nån partition på SSD:n som nån grej för att hjälpa på farten i laddningar/spelandet.

Problemet för mej är att jag gärna spelar från en SSD men att jag inte har tillräckligt stor plats för Cyberpunk. Mekaniska diskar har jag flera stycken med rikligt med plats på och tänkte att så får det bli då. Jag kommer inte ihåg vad mer Linus sa om vad "det" hette och vilken video det var i. Men det var just en likadan situation som jag har nu som han egentligen pratade om.

/Dave

Av daspunner

På band 3 får jag strax över 40/20 under högtrafik och under lågtrafik 95/35 utan några extra antenner och det verkar vara jäkligt stabilt så här initialt. Får schemalägga nedladdningarna lite mer bara. Jag bodde på landet för några år sen o vet hur 4G kan kinka så jag är mer än nöjd.

Av daspunner

Bor i Varberg, ganska centralt. Vilket LTE-band skall jag välja på mitt Huawei 535?

Tja!

Jag kör med Tele2 och frågan är som lyder i rubriken.

/Dave

Av daspunner

Tja igen!

Har kickat modemet med ett Tele2-kort och det är iaf brandat utav Tele2. Har tyvärr ingen annan operatörs sim här just nu men allt Tele2-brandat brukar väl vara även låst?

Av daspunner
Skrivet av anton studs:

Har du sparat ner filen på din dator och sedan öppna den därifrån och fylla i den då och skriva ut samt spara den vägen ?

Ja, sparat på datorn efter ändringar och utskrift därifrån med. Windows 10 om det nu spelar roll...

Av daspunner
Skrivet av jnsson:

Är du säker på att den ens är låst till Tele2? Vad jag minns så är det flera år sedan Tele2 låste modem

Nej det kan inte säga att jag vet. Har inte modemet i näven föräns nästa vecka. Kan återkomma om det då. Har dock pillat lite med ett B525 som var brandat och det blev hemskickat till egenföretagare jag är bekant med alldeles nyligen (finns nämligen inte o köpa privat vad jag vet).

Av daspunner

Har fyllt i ett PDF-formulär men det printas tomt. Vad gör jag för fel?

Hej o hjälp!

Har ett formulär i PDF-format som man kan fylla i själv på skärmen. När jag känner mej färdig så sparar jag filen försöker skriva ut den men den den ifyllda texten som jag själv fyllt kommer inte med. Det kommer alltså ett tomt formulär. Testat lite olika PDF-läsare och i alla jag öppnar filen i så syns min egna ifyllda text som sparats men som sagt bara inte vid utskriften.

/Dave

Av daspunner

Låsa upp Huawei B535 som är Tele2-brandat?

Tja!

Låsa upp Huawei B535 som är Tele2-brandat? Nån som vet var man kan göra det?

/Dave

Av daspunner

Kan man lätt skifta skärm o ljud inställningar? Win10

Hej!

Finns det nåt sätt att med enkel knapptryckning byta upplägget på skärm o ljud? Jag skall ge exempel. Alla skärmar är anslutna till samma Nvidia 1060 grafikkort.

Scenario 1: Datorn skall användas med två skärmar och ljudet skall komma ur analoga porten på onboard-ljudkort,

vill sen enkelt byta till:

Scenario 2: Samma dator skall användas med 50 tums TV och dess ljud via HDMI.

Sättet man skiftar emellan de uppläggen idag är ju ganska omständigt. Enklare sätt måste ju finnas, eller?

/David

Av daspunner
Av daspunner
Skrivet av Spelaspel:

Bara formatera/ta bort partitioner och diskar med diskhanteraren i W10.

Jag har ju en meny när man startar datorn där jag väljer vilket OS jag vill starta. Inget där som kommer balla ur om jag helt sonika bara tar bort grejer?

Av daspunner

Dualboot som strular. Ta bort ena Windows, hur?

Tja!

Kör idag en dualboot med Windows 7 o 10. Win7 krånglar och jag skulle ta bort den helt o hållet. Hur gör man det? De ligger inte på sammma disk, dock finns det fler partitioner på samma disk som Win7 och Win10 har sin egen disk. Win10 blev installerat först. Vet inte om det spelar nån roll men som sagt så hade jag hoppats få behålla Win10.

/D

Av daspunner
Skrivet av hasenfrasen:

Du kan inte ta en exakt image av ett SD-kort med din normala hårdvara. För att exakt klona ett SD-kort krävs en SD-duplicator. Problemet består i "secure digital" dvs att du inte kommer åt CID och annan information på SD-kortet (viss info enbart åtkomlig för läsning) annat än om det är anslutet direkt till PCI-bussen. De flesta SD-kortläsare är USB-anslutna (via intern USB).

Funkar det med Win32DiskImager har du tur dvs att det hela rör sig om vanliga "dumma" windows partitioner.

Jag konsultar åt ett stort företag som skapar elektroniska licenser på SD-kort och påpekat att deras lösning kan kringgås med en SD-duplikator för 700 spänn från Alibaba. Observera att t.ex. en kommersiell duplikator från NexCopy inte kan klona ett SD-kort till 100%.

Åh fan, så djupgående behöver vi inte gå. Jag har nog formulerat mej fel tror jag. Tror att det räcker med det som "diskhantering" kan se.

Av daspunner

Oklar på hur Win32Diskimager fungerar.

Tja!

Jag skulle behöva göra en "komplett" image av ett SD-kort. SD-kortet innehåller en partition med enhetsbeteckning som Windows kan läsa, en partition som för Windows är av okänd typ/format utan enhetsbeteckning (denna syns i diskhantering som "Healthy partition") och en pyttedel på 16MB som som är oallokerad (eller vad det heter). Om jag trycker på "read" i Win32Diskimager, får jag då en kopia med allt på kortet? Eller tar den bara det som Windows kan se?

/D

Av daspunner

Mappa om en tangent till CTRL-F4? Helst Mute.

Tja!

Frågan är som rubriken lyder. Är det nån som vet nåt sätt?

/D