Inlägg

Inlägg som Vedträd har skrivit i forumet
Av Vedträd

@crawlex98 @KeepRaffing

Hörlurar

För att vara helt ärlig tycker jag ljudutrustning "anpassad för gaming" mestadels är påhitt med mjukvaror som förvränger ljudet, samt prispremium för GAMING-stämpeln och RGB-LED:s. Oftast gör ett par ordentligt drivna, högkvalitativa stereohörlurar som mottar ljudet precis som det var menat direkt från spelmotorn ett minst lika bra, eller rent av bättre jobb, än gaming-prylar med allt vad boost och virtuell surround heter.

Klar, öppen, och neutral ljudbild så att du tydligt kan urskilja små ljud och var de kommer ifrån är att föredra. Då AKG:s K-700-serie kanske är den mest kända när det kommer till öppet och neutralt ljud, tycker jag att man ser dessa ganska ofta bland Hifi-medvetna gamers.

AKG K-700-serien är dessutom alldeles utmärkta för att lyssna på musik med, förutsatt att man gillar neutralt ljud, och inte har något emot att öppna lurar läcker mycket ljud både inåt och utåt. De ger rejält med kräm för pengarna, då till exempel populära K-712 Pro jämförts med minst dubbelt så dyra lurar från andra tillverkare. Slutligen sitter de väldigt bekvämt, och man kan tydligt se varifrån Steelseries Siberia har lånat sin upphängda design med bågar.

Ljudkort/förstärkare

Precis som @Axel95 använder jag mig av O2-förstärkaren, men jag har varianten O2+ODAC combo från JDS Labs med inbyggd DAC i samma låda, vilket innebär att man ansluter den till sin dator med USB i stället 3,5 mm. På så vis får man en komplett, professionell ljudutrustning för hörlurar helt oberoende av vad för komponenter som sitter i datorn. Behövs inga drivrutiner heller, Windows kan skicka ut ljud över USB helt native.

Värt att nämna är att med "ljudkort" brukar man syfta på en komponent med både DAC och förstärkare. DAC:en är en DA-omvandlare som tar det digitala ljudet som genererats av datorn, och omvandlar det till en analog elektrisk ljudsignal. Däremot är den här signalen i regel väldigt svag, och långt ifrån stark nog att driva alla hörlurar, för att inte tala om högtalare. Därför behövs även en förstärkare som ökar effekten i ljudsignalen. För hörlurar räcker det oftast med en så liten att den kan byggas in i datorn, för högtalare behövs en betydligt större (datorhögtalare som ansluts med 3,5 mm har så gott som alltid en egen, inbyggd förstärkare, vilket kallas "aktiva" högtalare).

Om man bara köper O2-förstärkaren måste man använda sig av ljudkortet i sin dator som en "förförstärkare" för att få analogt ljud ur den, vilket gör att kvaliteten på ljudet kommer begränsas av hur bra DAC:en i datorns ljudkort är. Om man däremot köper kombi-enheten O2+ODAC fungerar den helt fristående från datorns ljudkrets, då ljudet skickas helt digitalt över USB.

Slutligen lite kuriosa om O2 och ODAC. Dessa är öppna kretsdesigner för en förstärkare respektive DAC framtagna av den numera försvunne, anonyme ljud-ingenjören "nwavguy". Licensen de släppts under innebär att vilken tillverkare som helst får producera och sälja kretsarna i vinstsyfte, så länge designerna inte modifieras. Nwavguy tog fram dessa efter att han tröttnat på hur mycket konspirationsteorier och vanföreställningar det fanns på Head-Fi-forumet kring "bra ljud". Målet var att skapa billiga kretsar som objektivt slog långt mycket dyrare utrustning i prestandatester, och som i blindtester med mänskliga lyssnare inte kunde skiljas från de dyraste på marknaden. Lång historia kort så lyckades det, nu tillverkas och säljs Objective2 amplifier och ObjectiveDAC av mängder av företag världen över.

Av Vedträd

@Lithen2: Tog god på mig att skriva inlägget, såg nu att tråden hunnit lite längre under tiden!

SCART-adaptern kommer inte att fungera då det du har på din TV är en ingång, och inte en utgång.

Då hörlursuttaget är förstärkt för att kunna driva hörlurar måste du antagligen trixa lite med ljudvolymen på din TV kontra hur högt du sätter den på förstärkaren. Sannolikt kommer det inte låta särskilt bra.

Ville slutligen bara tillägga ett billigare alternativ (länk) till försteget/streaming-komponenten från Bluesound, som förvisso inte kan anslutas för multi-room-streaming, men ändå har stöd för Spotify Connect och kommer med egen fjärrkontroll.

Av Vedträd

@Lithen2: Problemet här är att din NAD C 315BEE endast är en så kallad slutförstärkare, den saknar helt DA-omvandlare. En DA-omvandlare ansvarar för att konvertera digitalt ljud (till exempel via HDMI eller TOSLINK (optisk) som du själv nämner) till analoga, elektriska ljudvågor. I ljudsammanhang brukar en DA-omvandlare även kallas för DAC (när man pratar om själva DA-kretsen), eller förförstärkare/försteg (när man pratar om hela apparaten).

Om du vill göra det enkelt för dig gräver du fram, eller köper, helt enkelt bara en 3,5 mm -> RCA-kabel som denna (länk) och använder din TVs uttag märkt HEADPHONES. Sannolikt är DA-omvandlaren för den utgången på din TV usel, så du kommer knappast få någon HiFi-upplevelse, men det kommer i brist på annat antagligen fungera (kan hända att du behöver aktivera utgången i någon meny på din TV).

En mer permanent lösning, om du tänker fortsätta använda den där förstärkaren, är att du investerar i ett riktigt försteg med optisk ingång. Här finns det en del spännande att välja på, alltifrån simpla lösningar som "bara" sköter DA-omvandlingen, till smarta system med Spotify Connect och multi-room streaming från bl.a. Sonos och Bluesound. I det här fallet ansluter du din TV till ditt försteg med en optisk kabel, och sedan försteget till din NAD-förstärkare med RCA-kabel (länk).

Bluesound är ett dotterbolag till NAD, och om du gillar NAD:s saker så här långt, kan jag rekommendera Bluesounds Node 2. Den kan både agera som försteg mellan din TV och NAD-förstärkare, samtidigt som den är en byggsten i ett multi-room-system. Detta innebär att den ansluts med WiFi eller nätverkskabel till ditt nätverk hemma, varpå du kan strömma musik till ditt ljudsystem via t.ex. Spotify från en mobil, surfplatta eller dator. I framtiden kan man även bygga ut med fler komponenter från Bluesound om man vill strömma samma musik till andra högtalare i huset.

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZaInT
Nej, men om den vägrade gå i mer än 50 km/h på grund av att jag inte var 210 cm lång och klarade av att använda dagens bilar optimalt för att jag inte nådde ner till gaspedalen.

Om min bil från 95 dessutom hade snudd på lika många funktioner som den nya, gick rakare, aldrig fick motorstopp, drog mindre bensin och dessutom hade dörrar som tusentals inbrottstjuvar gett sig på utan resultat, då finns det ju ingen mening att byta om jag inte ser lacken som bilens huvudsakliga egenskap?

Varför måste folk alltid skriva om bilar? Det funkar inte speciellt bra.

Det var ett försök till en liknelse, jag förutsatte att den nyare hade nästan likvärdig prestanda, men fler funktioner och hade en förnyad användarupplevelse. Men låt oss inte övertolka det.

Vart jag vill komma är att jag inte tycker det är något som helst fel med att byta upp sig till något nytt och fräshare även du kunde göra de saker som var väsentliga för dig med det gamla. Sen så tillkommer och ändras småsaker hela tiden, kan tänka mig att många XP-emigranter som aldrig provade Vista kommer ha det aningen svårare att ta till sig Win7, och de som kanske tvingas ifrån XP vid något stort teknikskifte vid t.ex. 2016 kommer vid det laget vara mer eller mindre frånkörda.

Min personliga åsikt, i vilket fall: Jag tycker konservatism är trist, och gör att folk hamnar efter i utvecklingen. De som röstade igenom IPRED tyckte ju inte att nymodigheten internet var något att ha, då man kunde göra samma saker med en telefon och en brevlåda. [/offtopic]

Av Vedträd

Jag har planerat att byta upp mig från XP till Win7. Anledningen till att jag tänker göra det är inte något sådant som att plocka tiondelar i irrelevanta tester, utan för att jag vill ha ett nyare, fräshare operativsystem som ser trevligare ut, och som kommer med nya funktioner. Vill jag bara ha något snabbare kan jag väl lika gärna gå tillbaka till DOS.

Skulle du avstå från en helt ny Volvo V70 bara för att den väger ett par hundra kilo mer än din gamla från 95?

Av Vedträd
Av Vedträd

Uppdatering:

Citat:

It's nonsense, and is quite possibly the best work of fiction I've read, since Lord of the Rings.

>_<

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KjM
Startar den ens 0_o ?

Den startar nästan i samma sekund som man slår på strömmen till skillnad från nyare sorters system.

Av Vedträd

Det enda jag stör mig på just nu är hur fruktansvärt fula korten är.

Av Vedträd

Hej, det var jag som hjälpte Frontosa vid datorbygget.

Det finns inget X-Fi ljudkort i datorn, och jag tror att vi fick avinstallerat de flesta gamla drivrutinerna så som de till nätverket mm.

Jag har sett ett liknande fall innan, och då berodde det på ett grafikkort som levererats defekt, men det är antagligen inte problemet nu. Han skulle som sagt kunna prova att köra med ett minne i taget, ja.

Förutom det och att testa att installera om drivrutiner så vet jag inte riktigt vad det kan bero på, så hjälp från någon med lite mer erfarenhet av felsökning skulle vara mycket uppskattat.

Av Vedträd

Tycker det är väldigt synd om de kursar, personligen gillar jag inte alternativen pga. priser eller ren idioti. Jag hjälpte en polare att bygga en dator för ett tag sen, med delar från komplett. Inte nog med att chassit var buckligt, ett RAM-minne var trasigt och grafikkortet fungerade inte vid belastning. När jag var på utlandsresa skickade han in den till komplett för reparation. Tillbaka fick vi en dator där grafikkortet fortfarande var defekt, men däremot hade de formaterat hårddiskarna. Hårddiskarna innehöll för övrigt ett stort skolprojekt i Flash som han inte hade backup på.

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frek
Jag vet inte vad vissa av er dillar om, Exakt vad kan man inte göra med en Mac som man kan göra med en "Windows PC" ?

Visst iMac osv är stängda, det är budget datorer som mer eller mindre är stationära laptoppar.
Men apples highend datorer har man alltid kunnat modifiera, MacPro, Power Macintosh G3,G4,G5, 9600, 9500, 8600, 8500 osv

MacOS X är minst om inte mer konfigurerbart än vad Windows är. Du har dessutom öppen källkod till halva systemet så du kan ändra det på en betydligt mer grundläggande nivå än vad du kan med Windows.

Något är fel om man kallar datorer för under 20000kr budget, möjligtvis att man är rik/bortskämd och saknar förståelse för människor med lägre inkomst. Jag hjälpte just en vän att bygga ihop en riktigt grym PC med Vista Ultimate 64 för strax under 11000 kr, billigare än den kassaste iMacen. Jag vill inte köpa en dator för mer än en hel månadslön bara för att man ens ska få möjligheten att byta delar i den, jag tycker modifiering ska vara en självklarhet oavsett prisklass. Sen även om Mac bygger på Free BSD så är moddingkulturen mycket liten jämfört med den för framförallt XP, till och med Vista börjar få en massa nya sätt du kan leka med det på.

Av Vedträd

Det här testet visar på är att Vista är det säkraste operativsystemet när jämförelsen körs under samma förutsättningar för alla parter. Däremot oavsett hur du vänder och vrider på det så kommer ju t.ex. Linux-distros alltid med förinstallerade saker, och även om OS X är ganska ihåligt när det sätts press på så måste du ju leta aktivt för att lyckas bli hackad/infekterad.

Själv kör jag med XP Pro SP3 och Vista Ultimate SP1, och den som påstår att man inte kan GÖRA windows säkert är en idiot. NIS 2008 (Ja tro det eller ej det kom på första plats i testerna) + NAB + Defender så har du ditt Fort Knox.

Av Vedträd

Vilket sammanträffande att jag nyss läste ATi's senaste releaseinformation på deras drivrutiner. Jag tror att det här problemet var ett av dem som åtgärdades i och med de senaste drivrutinerna. Om inte så var det dessvärre ett av problemen som kvarstod (De har varit snälla nog att lista upp alla problem med drivrutinen).

Av Vedträd

Jag kan säga helt säkert att det inte går för 5öre

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Terniz
För att få USB-minnet måste man få tag på en full-retail version av Sapphire-kortet, vilket verkar smått omöjligt då de bara verkar säljas i lite-retail versionen. Dvs står det Lite-R efter kortets namn så får man inget minne.

De säljer den vanliga retail-versionen på datorbutiken.com, men efter vad jag har sett på någon amerikansk sida så fick de med ett skrytigt klistermärke att sätta på chassit samt en fullversionskopia av 3Dmark06

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hardware guy
32- eller 64-bitars OS har ingen betydelse för att kunna utnyttja quad core.

Att köra med 64-bitars hela vägen ut kan öka prestandan drastiskt, kanske inte utnyttjandet men effektiviteten.

Av Vedträd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Silverwulf
Så tex när jag försöker konvertera en film från Xvid format till Xvid format och konverterarprogrammet inte utnyttjar mer än 30% av CPUn trots att jag givit den processen hög processortilldelning genom Aktivitetshanteraren på en dator med en Q6600 processor på 2,6Ghz så är det alltså programmet själv som flaskhalsar?

Mvh
Silverwulf

Ja, men i det här fallet verkar det som att det beror på bitstrukturen. Först och främst så har du ju en quad-processor. För att utnyttja den fullt måste du köra ett 64-bitars operativsystem, och sedan så behöver programmets kärnstruktur vara skrivet för detta. Annars lär programmet bara köras på 1 eller i vissa fall 2 processorkärnor, vilket aldrig blir mer än ca. 20-50%.