Inlägg

Inlägg som Rozzor har skrivit i forumet
Av Rozzor
Skrivet av linde:

har fixat botbar usb nu med ubunt på men funkar det som vanligt sen att instalera linux på en hårdisk som man gör på whindows med usb?

Du behöver inte installera någonting på någon hårddisk för att köra Linux från USB. Läs här: http://www.ubuntu.com/download/desktop/try-ubuntu-before-you-...

Du bootar från stickan och kommer direkt till ubuntu-skrivbordet. Där kan du öppna filläsaren och titta om disken dyker upp. Sålänge du inte skriver något nytt till disken borde all data ligga kvar. Det kan vara en trasig partitionering eller filsystem som sabbat disken. Det betyder att registret över filerna är borta, men datan i sig, alltså själva filerna, ligger kvar. En disk skriver aldrig över gamla filer med nollor, den markerar bara utrymmet som ledigt. Därför är det mycket viktigt att inte skriva dit ny data. Om ubuntu inte ser någon disk kan du annars testa programvaran Recuva i Windows. Den fungerade för mig, man scannar igenom disken efter data som ligger kvar. Den kan till och med bygga tillbaka mappstrukturen, detta måste man bara bocka i en ruta för i programmets inställningar.

Av Rozzor
Skrivet av Vzano:

MSI:s grafikkort är också semipassiv, just saying

sen är mellandagsrean på datorkomponenter inte väldigt hög. bara några hundra kronor om inte mindre än det, iallafall vad jag minns ifrån förra årets mellanrea.

men annars så tycker jag det ser rätt så bra ut, lite högt på nättagget men det är inte så farligt. 970 drar mindre ström än ett 770, kanske jag som får tänka på det om jag skaffar SLI

Okej, tack för infon om förra året! Har ingen panik då det är 5 år sedan jag uppgraderade sist, så det skadar inte att spara de där hundralapparna genom att vänta lite till

Finns det någon annan fördel än att det kostar lite mindre än ASUS Strix? Hur är det med coilwhine på det kortet? Semipassiv kylnning? Letar efter så tysta komponenter som möjligt. Tack för tipset i alla fall

Av Rozzor
Skrivet av Neon:

Det där kan jag delvis förstå om vi pratar om spel där man vill utvärdera innan köp men en film eller serie fungerar inte på det viset. Vill du se de så ska du betala något till producenterna och detta oavsett hur litet ditt intresse egentligen är. Det finns trailers i mängder på nätet om man inte känner sig säker på sitt intresse(och ja spel är annorlunda även om det finns reviews).

Det är trotts allt illegalt att lada ner ÄVEN om du inte planerat köpa.

Undra hur detta tankesätt hade fungerat inom andra kategorier ex fysiska ting.

En enkelt grej är att sätta sig själv i producentens sits. Du har varit med och producerat något som taget dig en hel del tid, säg 1 år iallafall. När du släpper det så är det en stor del som tankar hem det för att de ändå inte hade tänkt köpa, hur hade du reagerat på det?

Självklart kan piratkopiering ibland fungera som någon form av reklam men då förlitar man sig oftast på att moralen hos de som tankar ner är hög nog att de faktiskt köper om de gillar produkten. Hur bra detta verkligen fungerar vet jag inte men moralen är väl en typisk grej som egentligen bara går ner för varje år som går när man inser hur resten av världen fungerar?

Tror du missar min poäng lite, jag förespråkar inte fildelning, utan tycker att man ska få betalt för sitt arbete. Har man ett jobb så är det inte dyrt att köpa film, spel eller musik. Det är bara distributionsmedlen som har en bit kvar att komma innan allt är frid och fröjd.

Jag hade som producent naturligtvis velat ha betalt för mitt jobb. Jag hade däremot inte sagt att alla piratkopior av mitt verk var en förlust, det går inte att veta exakt hur många som hade köpt filmen om den inte var gratis. Men det är ju så skadestånden har sett ut för de som blivit fällda för piratkopiering, bolagen hittar på en summa som är fruktansvärt hypotetisk och begär detta i skadestånd. Det är helt enkelt fel.

Tror du har lite för låg tillit till allmänheten. Folk betalar 150kr för att gå på bio, där man får se filmen EN gång, dock så tidigt det bara går. Om bio inte existerat idag, och någon föreslog det tror jag inte det skulle vara så enkelt att övertyga filmbolagen att testa den metoden.

Av Rozzor

Kommentarer, Framtidssäkert bygge, max 12 000

Tjena!

Håller på att plocka ihop ett uppgraderingspaket där allt utom RAM, chassi, fläktar och hårddiskar skall bytas ut. Har redan 8GB Corsair Venegance LP 1600MHz, en 128GB Samsung 830 SSD och en 3TB WD Green. Planen är att vänta tills mellandagsrean, men att köpa CPU plus moderkort senast 27:e december för att kunna utnyttja Intel Cashback.

Just nu ser uppgraderingen ut såhär: http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2694327&view=b

För er som inte vill klicka på länken:
Processor: Intel Core i7 4790K 4,0GHz Socket 1150 Box
Motivering: Ger lite bättre prestanda än 4690K, lite mer framtidssäker

CPU-kylare: Be-Quiet Shadow Rock Slim
Motivering: Enligt sweclockers tester är den mycket tyst och kyler okej.

Moderkort: Asus Sabertooth Z97 Mark 1
Motivering: Viktigt med snyggt moderkort, vill inte ha rött eller blått tema. Bra UEFI/BIOS och fläktstyrning.

Optisk enhet: Asus DRW-24F1ST
Motivering: Billig, behöver endast DVD-brännare och inte bluray.

Grafikkort: Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II OC HDMI DP 2xDVI 4GB
Motivering: Färre fall med coilwhine jämfört med MSI, bra prestanda, inte för dyrt, semipassiv kylning, snygg design

Nätaggregat: EVGA SuperNOVA G2 850W
Motivering: Vet att 750W räcker, vill ha marginal för framtida kort i SLI/CF, samt att agget ska lastas mindre så det går tystare och svalare. Har också semipassiv kylning.

Målet är framtidssäkerhet åtminstone 2 år för spel, datorn ska klara 1080p i minst 60fps. Har en 60Hz skärm, dell U2414H.

Förslag på ändringar?

Av Rozzor
Skrivet av m0lex:

Det är tyvärr det som aldrig (som dagsläget ser ut) kommer att kunna hända. Det skulle kunna ske om alla filmer producerades av samma filmbolag. Eller om alla filmbolag kunde få ut lika stora vinster genom att sända premiärfilmer och andra filmer på ett och samma medium.

Nu kom jag att tänka på en grej; hur fungerar det med biografer? Vad är det för organisation som ser till att filmer går på bio? Är det SF själva som köper in filmer?

Av Rozzor
Skrivet av Neon:

Laddar du ner en film så skäl du de pengar som du annars fått lägga för att få sen filmen(hyra eller bio), skäl du en fysisk kopia så skäl du det värde som det kostat att tillverka just den kopian(minus vinst). Visst går de att jämföra men på olika nivåer.

Vad du föreslår är att filmbranchen själva ska gå över till bittorrent och låta folk ladda hem filmer på förhand under kontrollerade förhållanden? Självklart finns det problem här, hur fungerar det mer Rättigheter? Vem ska anordna allt detta? Hur ska man se till så att inte de nerladdade filerna bara delas vidare på andra trackers sen? Hur ska folk med "normalt" internet(antar att det är typ 2 Mbit ner eller något) hantera detta om man är flera i familjen? Skulle man betala per film\avsnitt eller per månad? Hur skulle en rimlig prisbild se ut? Vilken Svensson har hårdvara till att spela upp filmerna i vardagsrummet? Detta är troligen mer komplext än vad man kan tänka sig.

Jag skulle gissa på att 300 kr / månaden inte skulle räcka långt. Generellt kostar det 200 kr att köpa en ny blu-ray film och säg att du vill se iallafall 1 film per helg, det är ca 800 kr bara där. Sen vill du iallafall se 3 avsnitt av någon serie per vecka och en DVD box kostar ca 400 kr så ca 55 kr / veckan i en månad blir 220 kr. Totalt ca 1000 kr / månaden, låter det rimligt?

Visst kan man tänka sig någon typ av lösning där filen försvinner efter en viss tid men troligen är det svårt att göra det helt hacker safe.

Bara för att man laddade ned en film betyder det inte att man skulle köpt den om den inte fanns gratis. Det finns en chans, men inte en garanti. Så man kan inte säga att "alla piratkopior är en förlust".

Jag menade inte att man kör piratebay som betalversion, utan att det finns bättre alternativ till streaming. Säg att man kör Apple TV fast med bittorrent av filmer och fast månadsavgift istället för pay-per-view eller köp av film till fullpris. Eller digital-tv-box. Inte uTorrent på en HTPC. Det krävs att filmbolag går samman helt enkelt, och det lär ju aldrig hända. Så jag tänkte mer fantasi än verklighet. Man skulle kunna ha en månadsavgift som är för x antal filmer/avsnitt per månad, och så får man köpa till extra om det behövs. Som du säger så kollar de flesta inte på film oftare än några gånger per månad. Normalt internet idag är ju åtminstone 8Mbit, vilket räcker till detta. Om man inte har normalt internet tror jag inte att man kör varken piratkopiering eller netflix ändå.

Av Rozzor

Jag har en 60Hz 1080p Skärm och ett Radeon HD 6950 2GB. Ska uppgradera så småningom till ett 970/980, och enligt mig är det värt det. Sweclockers tester visar ofta att FPS inte droppar under 60 i spelen. Vad vill du främst ha, 120Hz skärm där du kommer märka drops, eller en 60Hz där det går i 60FPS konstant?

Av Rozzor
Skrivet av Neon:

Hur gör du när allehanda hårdvaruföretag släpper produkter i olika regioner? Blir det då rätt att "stjäla" produkten från något lager?

Ex, ett brädspel har släppts i USA, jag skulle vilja köpa det nu men det finns inte i Sverige, detta är mer eller mindre standard. Vad är då rätt? Kan jag få stjäla produkten för att lära producenterna\utgivarna hut som inte levererar till min dörr på premiärdagen? Nej självklart inte, man får försöka slita sig från sina barnfasoner och vänta på sin tur.

Varför ska man behöva vänta? Antar att det finns logiska anledningar till det, ex rättigheter, logistik, översättning, lagar, certifieringar m,m.

Visst kan man tycka att filmbranschen borde hänga med i tekniken men då måste man också ställa sig själv frågan, vad hade varit en bättre lösning som faktiskt hade kunnat fungera? Hade en netflix lösning kunnat fungera? Min erfarenhet av netflix är att de har ett ganska tunt och gammalt utbud för oss i Sverige och detta är vad vi får för våra 89 kr månaden. Dessutom är kvalitén ingen höjdare, blu-ray är MÅNGA gånger bättre. Säg istället att vi skulle få allt som produceras ögonen by i rimlig blu-ray kvalité(hur nu detta skulle lösas över nätet), vad skulle en sådan tjänst kosta i månaden? 500 kr? 1000 kr? Även om det hade varit ett rimligt pris så hade det troligen varit få som betalat(antar jag?).

Visst man kan sitta o säga att det är övervärderat men sätt dig ner några minuter och fundera på vad som kan vara rimligt värde. Hur mycket jobb krävs det verkligen för att producera en film eller serie? Hur många är involverade? Gör gärna en jämförelse med spelbranschen, de är en bråkdel av deltagarna men ändå kostar ett spel minst dubbla och ibland trippla priset.

Slutligen, om du verkligen har stort intresse för film och serier så är det i ditt eget intresse att köpa materialet. Som de flesta vet så läggs serier oftast ner på grund av dåliga siffror och väljer folk att ladda ner så blir siffrorna botten direkt. Om man nu absolut måste ha materialet kort efter premier så antar jag att man kan importera som med de flesta andra produkter.

Jag använder själv Netflix, Spotify, Steam och iTunes för att köpa respektive media. Men att jämföra en fysisk produkt som brädspelet med en digital fil håller inte fullt ut. Det kostar inget att skicka en fil över internet, möjligen serverhall med strömförsörjning. Fortfarande billigare än att skeppa fysiskt. Och lättare att underhålla. Att kopiera filen kostar inget, att tillverka fler brädspel gör dock det. Dessutom kan man med bittorrent distribuera filerna, så ingen serverpark krävs. Du skulle slippa streaming och laggig video med bittorrent, då man laddar ner hela filen och sen tittar på den, istället för att ladda ned och titta samtidigt. Jag tror säkert att folk skulle ge åtminstone 300kr/mån för detta. Troligen mer än vad folk lägger på att köpa en fysisk skiva, som är inlåst och kräver särskild hårdvara för att ens kunna spelas upp.

Spel kanske kostar mindre att producera, men du kan ha mycket mer glädje av ett köpt spel jämfört med en köpt film. Spelet är interaktivt och går att utforska i detalj. Filmen är vad den är, inte mer.

Av Rozzor
Skrivet av Morbid616:

Är väl inga problem egentligen, det flyter väl okej ändå, 90fps är inget att klaga på. Men tycker det borde bli större skillnad när man ändrar grafikinställningarna.
Tycker liksom jag borde kunna få minst 150 när man drar ner skiten på lägsta
Har klockat processorn och 2500k är känd för att vara en av de bättre gamla rävarna så borde inte flaska något.
Cpu-loaden ligger på 99%. Det är just att gpu-loaden inte går upp närmre 100 som stör mig så mycket...
Känns som halva kortet ligger där och latar sig när man egentligen kunde fått ut lite till!*

Kör 1920x1080 upplösning!

CPU load ligger på 99%, men det flaskar inte? Huh?

Av Rozzor
Skrivet av PlexusQ:

Tack för svaren! Men gör man inte slut på 1 gb surf ganska fort?
Jag har WiFi hemma och på vissa ställen i skolan, kommer nog använda mobilen på rasterna för att kolla instagram, snapchat och liknande.
Räcker 1 gb surf till de ?

Du menar räcker som i "det tar inte slut innan man får ny surfmängd"? Svaret på det är nej, 1GB räcker inte. Instagram är en minneshog och bandbreddshog. Den autoladdar allt, både videos och bilder. Den sparar allt i cachen. Och beroende på hur mycket du skickar snapchats, desto mer data drar det. Video drar såklart mer, och eftersom båda tjänsterna använder väldigt mycket video kommer din datamängd ta slut innan ens halva månaden gått.

Av Rozzor

Ta 64GB, du kan köpa till mer surf lätt men inte utöka minnet över huvud taget. Plus att med 16GB finns risken att du har för lite minne när det kommer uppdateringar, vilket är jobbigt. Då måste man rensa för att kunna uppdatera. Och så får det plats mer appar, spel, och framför allt foton/videos.

Av Rozzor
Skrivet av Aeones:

Jag väntar på att det ska komma en tjänst som inte har komprimering av ljudet, som Spotify tyvärr har. Dessutom är den musiken jag lyssnar på kraftigt underrepresenterad där. Tills en sådan tjänst finns har jag inga andra alternativ.

Testat Wimp? Finns bättre kvalité där.

Av Rozzor

Tacka Halo TMCC för det!

Av Rozzor
Skrivet av ecol_:

Hej,

En kompis dator har lagt av (moderkortet har bränt på baksidan utav nån anledning), så han ska köpa nya grejer och uppgradera det mesta.
Jag undrar om ett 550w nätagg kommer vara nog för att driva hans nya komponenter?

Nya komponenterna kommer bestå utav följande:

Gigabyte GTX 970 G1 Gaming
i5 4690k
MSI Z97 PC Mate
Vengeance 8 GB RAM

EDIT: Just det, han har en vattenkylning också (sluten), kommer dock inte ihåg märket nu.

Rekommenderad mängd watt för GTX 970 är 500W, och det är i överkant för att alla tjommar med kassa nätagg ska kunna driva grafikkortet. Kom ihåg att kolla så hans nätagg har kontakter som passar till det nya grafikkortet, alltså 6 eller 8-pin PCI-E. Om det är http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=2809955 du snackar om krävs en 8-pin och en 6-pin kontakt av nätagget.

Det är i princip bara GPU du behöver vara lite noga med så nätagget pallar det. CPU:n har TDP på 88W.

Av Rozzor
Skrivet av ronnylov:

Förresten, är det OK att ha bokstaven å i klassnamnet i java? Skall main() ligga inuti klassen? Är som sagt var dålig på java men har för mig att class är som en beskrivning av en objekt-typ som man sedan kan använda i exempelvis funktionen main() för att skapa sådana objekt. I och för sig tror jag det är OK att definiera funktioner (eller metoder) inuti en klass men main gissar jag är reserverat för var programmet ska starta någonstans.

Det är bättre ur ett läsbarhetsperspektiv att bara använda engelska när man programmerar. Man vill ju att koden ska vara så lättförståelig som möjligt. Main ligger inuti klassen, ja. Men om du ska kombinera flera klasser med varandra är det inte säkert att varje klass har en egen main.

Av Rozzor

Du använder den inmatade string:en, se till att omvandla till en integer så du kan göra en korrekt jämförelse. När man lär sig programmera är google och stack overflow dina kompisar. Sök något i stil med "compare string and int".

Av Rozzor

Finns det någon sidopanel med fönster som passar Carbide 500R? Jag skulle vilja köpa ett sådant. Har sett att andra kapar sönder sina paneler och klistrar dit fönster själva, har inte verktyg till det och känns lite onödigt att kapa bort. Alternativt om man kan köpa reservdelspaneler?

Av Rozzor
Skrivet av samme88:

Aldhissla, nej för det jag undrar har absolut inget som helst att göra med vilket chassi man har. Pwm eller icke pwm får ju plats bara jag väljer rätt storlek. Det som var frågan var om jag kommer kunna styra farten på dem utan att ha en fläktkontroller då jag inte vill ha nån sådan. Jag vill inte attfläktarna ska ligga på Max utan jag vill kunna styra dom från moderkortets medföljande mjukvara.

Så tack rozzor för svaret då vet jag!

Skickades från m.sweclockers.com

Varsågod, kom ihåg att citera i fortsättningen så folk ser dina inlägg

Av Rozzor
Skrivet av mr.pamox:

Hej är sugen på en SSD att köra operativsystemet på men finns så många olika, är sugen på en riktigt snabb men den behöver inte vara så stor för ska bara köra Windows på den är det tänkt:) så har ni några förslag så är det bara och skriva.

Tack på förhand:)

Kom ihåg skillnaden på snabb accesstid och snabb överföringshastighet. Alla SSDer har snabb accesstid, det går fort att svara med data när OS frågar efter det. Det som begränsar är mängden data man kan skicka samtidigt, alltså överföringshastigheten i MB/s. Jag skulle köpa en minst 250GB Intel 530.

Av Rozzor
Skrivet av Marco_98:

Eller kanske en vattenkylare?

Jag hade kört med Be Quiet Shadow Rock Slim som CPU-kylare. Fick mycket bra resultat på ljudnnivån i Sweclockers test, och klart godkänt på temperaturen. Och varför inte ASUS GTX 970 Strix? Den har haft mindre problem med coilwhine enligt recensionerna på prisjakt, samt så har den marginellt bättre prestanda än MSI GTX 970. Strix har dessutom semipassiv fläkt, som står still när kortet ligger under 50 grader C. Och det kostar i princip lika mycket som MSI-kortet.

Fläktarna som följer med i ditt chassi duger till att börja med. Om du tycker de låter för mycket/kyler för dåligt är de enkla att byta till nåt annat, typ Noctua eller Corsair SP serien. Vill du ha LEDs kanske Bitfenix Spectre Pro LED kan vara något.