Inlägg

Inlägg som konsum har skrivit i forumet
Av konsum
Skrivet av evil penguin:

Vad har du för val på den där sidan?

Jag har det redan uppsatt och då listas det på sidan för 2 stegsverifiering. Men det finns inget val där för att lägga till det?

Jag testade att "gå hela vägen" och sätta upp 2fa. När jag väl gjort det med google prompt där jag använder mina enheter jag är inloggad på för att godkänna inloggning så kan jag sedan lägga in en authenticator app som ett ytterligare alternativ.

MEN, som "default" kommer jag varje gång få en prompt på mina trusted devices att godkänna inloggning. Vill jag använda authenticator appen måste jag varje gång välja det som "backup" när google ber mig verifiera inloggningen på någon av mina enheter.

Jag läste då på några sidor där andra har exakt samma problem som jag (såsom här https://support.google.com/accounts/thread/112223392/can-some... att man behöver radera sitt google konto från alla enheter för att det automatiskt ska ändra default metod. Men det känns lite osäkert. Vad händer när jag sedan loggar in på google kontona igen? Kommer google prompt tillbaka som default igen?

Av konsum

Kan inte aktivera authenticator app för Google

När jag loggar in på google kontot och väljer tvåstegsverifiering för att aktivera den funktionen så får jag bara upp "mina enheter" som kommer användas för att verifiera inloggning. Men inget alternativ för tex en authenticator app (likt Microsoft authenticator, authy, etc), vilket är märkligt.

Vad är problemet?

Av konsum
Skrivet av Phod:

Har du ens läst de där sidorna? De är ju fulla med rappakalja som försöker sälja in säkerhetsprodukter till okunniga användare.

Den här tråden handlar om Windows Defender är tillräckligt, och hur de där sidorna tar upp de olika produkternas förmåga att stoppa skadlig kod är rent svammel. Att Windows Defender saknar VPN, lösenordshanterare, ransomware m.m. är ju en fördel.

Du kanske ska fokusera på det viktiga här, hur Windows Defender stoppar skadlig kod, än att fokusera på VPN och andra funktioner (som Windows Defender ändå inte ens har).

Och där är det tydligt att Windows Defender inte håller måttet, oavsett hur mycket man nu skulle vilja det. Vill man ha något som är bättre än OKEJ, så är det dedikerade program som gäller. Som dessutom är mer resurssnåla än Windows Defender. Att rekommendera Windows Defender till andra är nästan oseriöst. Speciellt med tanke på att de flesta här kör VM, Linux och annat nisch som vanliga personer inte gör.

Av konsum
Skrivet av thom.g:

Alla säger att Windows duger men den hittar inte alla malware som t.ex. Avast eller malwarebytes hittar. Detta gjorde att jag blev av med pengar i en transaktion.

Trodde som många andra att det var hyfsat ok med windows men har sett detta med egna ögon o kommer ha mer säkerhetsmjukvara.

Orkar inte diskutera med nån som ska säga att felet var mitt när mjukvaran uppenbarligen är för dålig på att göra vad den ska o andra lika program hittar. Så tänker du skriva om det så kan du lägga ner.

Exakt. Detta med att man fortsätter rekommendera Windows egna som tillräckligt bra med en dåres envishet är väldigt märkligt. Känns som något man gör för att övertala sig att "det är inte pga snålhet jag inte använder Norton, F-Secure, osv, utan dessa progam är dåliga, tar mycket resurser i anspråk, gör datorn slö, och dessutom är Windows egna tillräckligt bra, det har ju gjort Windows, så de känner ju till operativsystemet bäst".......ehh, nej. Bara att kolla på vilken undersökning som helst utöver av-test, (bara för att nämna 2 exempel https://www.comparitech.com/antivirus/microsoft-defender-vs-n... och https://sv.safetydetectives.com/blog/windows-defender-vs-full... ) så är det tydligt att Windows defender är okej, men inte mer. Det fångra inte alla virus/malware som det borde. Till skillnad från dedikerade program som fångar sånt MYCKET bättre. Och de drar tom mindre resurser än Windwos Defender, just exempelet kring resurser är en gammal skröna som finns kvar utan att man faktiskt har koll.

Så vill man ha ett bättre skydd så är det ett dedikerat skydd som gäller. Om man bara surfar till banken och expressen så kanske det inte behövs. Men annars skulle jag rekommendera ett riktigt AV program.

Av konsum

Märkligt vad många här som tycker att det räcker med Windows Defender. Jag är osäker på om det har med "snålhet" att göra eller om det är för att detta forum främst består av "IT kunniga över medel", och som är mer försiktiga än andra och enbart surfar till denna sida och aftonbladet.

För annars skulle jag inte direkt känna mig trygg med Windows Defender och rekommenderar tex Norton 360 eller annat program för skydd då dessa är bättre än Windows Defender. Vilket iofs inte är konstigt då de är fokuserade på just detta. Det finns massor med just tester av antivirus program som visar detta. De dedikerade programmen (som Norton 360) är alltid snäppet vassare.

Av konsum
Skrivet av jnsson:

Men har du ändrat detta något sedan du skaffade Comviq? För annars är Hemligt nummer aktivt som standard, dvs inte sökbar.

Ja, jag har tyvärr hunnit vara och pilla och kommer sedan inte ihåg vad det var som standard

Edit: jag tror förresten att "Hemligt nummer" inte var aktiverat i appen och det var därför jag reagerade. Jag tänkte "men jag vill ha hemligt nummer, då borde den väl vara aktiverad?".

Och sedan kom mina funderingar som går att läsa i min fråga när jag såg att det står "Sökbart nummer" på deras hemsida istället.

Av konsum
Skrivet av jnsson:

Enligt https://www.comviq.se/hjalp/artikel/aktivera-hemligt-nummer finns numret inte synligt på nummerupplysningar som standard. Om du aktiverar Hemligt nummer så skickas inte numret till nummerupplysningar så som hitta.se och liknande. För dolt nummer (att numret inte visas när du ringer) är det Dolt nummer som det heter hos Comviq och det går att läsa om här https://www.comviq.se/hjalp/artikel/aktivera-dolt-nummer

Precis. Men problemet som jag sett är att om jag aktiverar "Hemligt nummer" i appen så aktiveras "Sökbart nummer" på deras hemsida. Så jag är tveksam till vad som är korrekt.

Via din länk står tex:

"Om du vill att ditt nummer ska synas hos nummerupplysningstjänster som hitta.se och eniro.se behöver du logga in på Mitt Konto, eller i appen, gå till inställningar för numret det gäller och välja att ditt nummer ska synas.".

Dvs man ska välja om numret ska synas. Så jag lutar nog åt att deras benämning "Sökbart nummer" på deras hemsida är korrekt, och i appen där det står "Hemligt nummer" är missvisande. Men jag kan ha fel.

Av konsum

Comviq och hemligt nummer

Är det någon som har Comviq och vet vad de egentligen menar för att aktivera “Hemligt nummer”?

Kollar man i deras app står det “Hemligt nummer” som man kan aktivera eller avaktivera. Men kollar man på deras hemsida så vekar exakt samma sak heta “Sökbart nummer” som man kan aktivera eller avaktivera.

För jag testade att aktivera "hemligt nummer" i appen och "Sökart nummer" blir då aktiverat på deras hemsida. Och stänger jag "Sökbart nummer" på deras hemsida så stängs "Hemligt nummer" i appen.

Så dessa verkar vara exakt samma sak, fast med olika namn i appen och i webben på deras hemsida.

Så frågan är ju vad tusan som egentligen gäller om man vill att numret ska vara dolt (dvs inte dyka upp på hitta.se och liknande sidor?

Någon som har koll?

Ska kolla med dem under veckan, men någon kunnig person här kanske redan har koll?

Av konsum

Microsoft Edge och automatisk inloggning

Hej

Jag har två frågor:

1. Är ni inloggad i Microsoft Edge (eller den webbläsare ni använder)? Hur tänker ni kring säkerhet/integritets aspekten kring det och data som Microsoft kan samla in? Det är ju smidigt när man kan synka mellan olika enheter, men just integritet och vilka data som Microsoft kan se är något jag funderar på.

2. Varje gång jag går till Outlook får jag frågan om jag vill aktivera automatisk inloggning på Microsoft webbplatser med min profil. Jag kan bara välja "Ja" eller "Inte nu", så den frågan kommer irriterade nog upp VARJE gång. Hur slår man av den? Så sjukt irriterande!

Av konsum
Skrivet av tvelander:

Du kan ju begära all data i ditt 365 moln ligger i Sverige bara om man vill nu.
Bra göra om man har stort 365 / azure svär.

Hur gör man det? Mailar man dem bara om det?

Av konsum
Skrivet av AlixSPQR:

Undrar hur länge konsumenterna står ut med integritetsivrarna.

Frågan är väl snarare hur länge konsumenterna står ut med företag som inte tar personlig integritet på allvar.

Ingen skulle acceptera att någon står utanför ens fönster och stirrar in i bostaden. Varför skulle någon acceptera det bara för att något är digitalt och man inte ser det lika tydligt som användare?

Av konsum

Någon som har erfarenhet av fixiphone.se?

Hej

Jag funderar på att sälja en ipad via fixiphone.se då priset de listar för att sälja den till dem var rätt bra.

Men jag har inte haft med dem att göra tidigare, och det finns inte så många omdömen kring dem.

Så om någon sålt något till dem tidigare så skulle jag uppskatta era synpunkter kring dem.

-Är de seriösa?
-Fick ni det pris som stod på deras hemsida?
-Något annat företag ni rekommenderar istället för att sälja ipad?

Av konsum

8 gig ram in en Macbook är inte = 8 gig ram i en intel / Amd laptop. Iom att Apple har fullt koll på alla komponenter och samspelet med operativsystemet så är nog 8 gig "apple ram" närmare 16gig ram i en "vanlig" laptop. Finns massor med reviews på youtube som går igenom detta.

OBS att jag inte har en Macbook i detta skede, så är ingen apple fanboy som försöker försvara. Jag är mer bekväm med Windows, men måste ändå erkänna att Apple gjort detta väldigt bra så att man blir ändå lockad.

Av konsum
Skrivet av Trihxeem:

Jepp arbetsgivaren kan inte säga ett skit. Vi hade en person i teamet som tog semester 4veckor i juni, kom tillbaka i början på juli och sa att han skulle ta föräldraledigt sept-dec. Tack för den televerket

Och vad är problemet? Gäller ju att chefen/företaget hanterar det på ett bra sätt och anpassar planerna. Detta är inget problem, det är livet och väldigt hanterbart. Det är ju i dessa situationer som de bra / dåliga cheferna visar sig.

Av konsum

Galet dyrt! Känns inte alla värt pengarna. Om man vill ha en lätt bärbar dator finns det bättre alternativ som är billigare. För vi pratar om en bärbar dator som av den stora majoriteten kommer användas för surfande, lättare användning (tänk Office paketet osv) och lite streaming.

Av konsum

Något som hade varit riktigt värdefullt vore om man i kombination med kameran och AIn kunde lägga till en arm på roboten. På så sätt kan den plocka upp saker och lämna dem på en fördefinierad plats istället för att bara åka runt dem.

Av konsum
Skrivet av aragon:

Hej

Jag satt och tittade på bankkontot och såg då att vi snittar strax över 17000kr i matinköp i månaden dom senaste 6månaderna, detta är då på 4 personer dvs 2 vuxna 2 tonåringar. vi talar nu ren mat inget godis/fika läsk utan råvaror. är inte detta väldigt högt?
ingen av oss är frossare, dock tränar frugan och ungarna mycket men det är fortfarande bara frukost,middag,kvällsmat. lunch äter ungarna i skolan och frugan har alltid matlåda med sig från middagen dagen innan (jag äter inte lunch)

personligen tycker jag detta är väldigt högt medans frugan tycker att det är helt rimligt,
vad säger ni om det? vad lägger ni i månaden på matvaror?

Ja, 17000kr/månad är VÄLDIGT högt. 4000-5000 är mer normalt. Så även om ni skulle köpa dyrare råvaror eller vad det nu kan vara så skulle man kunna öka budgeten till 7000kr/månad. Men 17000kr.....galet. Är det kaviar som topping till varje måltid eller vad?

Av konsum

Uppdatering: jag testade helt enkelt själv när jag inte fick något svar från någon.

Och jag kan konstatera att tjänsten fungerar mycket bra. Kan rekommenderas.

Av konsum

Cloud gaming - Boosteroid

Hej

Har någon testat Boosteroid? Det är en "cloud gaming" tjänst likt Geforce Now, Stadia och xcloud, med skillnaden att Boosteroid verkar ha tex God of War (PC versionen), vilket dessa andra tjänster inte har.

Är det någon som testat Boosteroid? Vad är ert omdöme?

Jag har inte testat tjänsten tidigare, och för att skapa ett konto verkar man behöva ange ett telefonnummer, och iom att jag inte är bekant med Boosteroid tidigare så blev jag vaksam och försiktig.

Så därför är jag väldigt nyfiken om någon faktiskt testat tjänsten och kan berätta om sin erfarenhet.

Av konsum

Streaming är framtiden. Skönt att slippa dyra hårdvara som tar onödig plats och som man själv måste uppgradera.

Game pass modellen är dock inte självklart, för man vill ju inte vara orolig att ett spel som man spelar helt plötsligt ska försvinna. Stadias modell är mer lockande. En annan stor nackdel för Microsoft xcloud är att man enbart kan spela med kontroll, till skillnad från Stadia som har mus och tangentbord, kontroll och touch.

Ska xcloud bli något så måste Microsoft snabbt fixa till en hel del med andra ord.