Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Phil Spencer vill att Xbox Game Pass ska bli Netflix för spel

Permalänk
Testpilot
Skrivet av medbor:

Jag tror inte alla lägger så stora belopp på att köpa spel, men en hybridmodell likt det du gör är absolut en bra grej. Men då är ju inte GamePass i sig huvudsättet att spela, utan mer en tjänst för att upptäcka och se vad som finns utan att behöva lägga massor med pengar. Lite som demos var förr

Hehe nej jag är nog en klar minoritet när det kommer till mängden pengar spenderat på denna hobby.

Och jag håller med om att tjänsten (XBGP) nog mer aktivt används, för egen del, som en slags demo-plattform med obegränsat antal timmar eller nivåer jag kan spela igenom. Däremot har jag märkt att det är rätt liknande för de flesta i min vänskapskrets. Sällan det är något spel man ser fram emot, men sedan kollar man nyligen släppta och "Hmm, detta kanske man skulle prova på till helgen" — Sedan om det är ett multiplayerspel som flera fastnar för, då brukar vi köpa det genom Steam för att "säkerställa" mer långlivat spelande, sparfiler o.s.v.

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Du äger inga Steam spel, du har precis köpt 6 spel som du lånar på obestämd tid.

Jag tycker inte att hyra är rätt ordval för artikeln heller, du betalar för en tjänst och får tillgång till ett helt bibliotek. På samma sätt så hyr du ingenting hos Netflix.

När du köper ett program/spel på skiva är det inte plastbiten du betalar för; det du betalar för är licensen som ger dig rätt att använda programmet/spelet med vissa förbehåll. På så sätt skiljer det inte så mycket att köpa spel digitalt mot fysiskt. Licenserna ser lite olika ut och köper du fysiskt så ligger licensen på skivan. Men om du läser EULA på ett spel du köpt på skiva så står det (oftast) att du INTE äger spelet men har en licens som ger dig rätt att använda en kopia. Jag känner inte att det någonsin har hänt att Steam har dragit tillbaka en licens. Exempelvis uppdagades det nyligen att Myth of Empires stulit kod och spelet togs bort från Steam. Trots detta kan personer som redan köpt spelet ladda ner det och spela det. Ägande är verkligen intressant att fundera över. En person som äger en lägenhet i en bostadsrättsförening äger egentligen inte lägenheten. Den äger en andel i föreningen som tilldelar dig en lägenhet. Jag har redan tråkat ut dig så jag visar mig själv ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pugilisten:

Det är så jag har använt dessa tjänster också. Och är antagligen det enda sättet jag kommer att använda dem Svindyra spel jag utgår från att jag bara kommer spela en gång är perfekta för såna här tjänster. Har mosat igenom bland annat Mass Effect Legendary och Far Cry 6 så. Inser man att man ändå vill köpa spelen kan man hålla utkik efter reor.

Ja och samtidigt, tar man sig väl tid med spelen så kan det utan tvekan göra att det faktiskt är värt att alltid betala för tjänsten, liksom även om man efter jobb, familj å allt sånt lyckas spela klart ett spel men det tar tre månader så är det ändå billigare och iallafall med game pass ganska stor chans att det då finns ett nytt intressant spel att börja på då.

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem

Så länge det inte går att modda spelen så är jag inte intresserad

Visa signatur

MSI PRO X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Corsair Vengeance DDR5 32GB 6000MT/s CL30 | Samsung 970 EVO 250/1000GB | MSI GeForce RTX 4090 VENTUS 3X E 24G OC | MSI MPG A1000G PCIE5 1000W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Squallie:

Det beror väl på vad man menar med "framtiden" också. Om det betyder att tjänsten kommer fortsätta existera och användas i stor utsträckning så ja då är det framtiden. Om det betyder att det kommer ersätta möjligheten att köpa spel separat så säger jag nog nej.

Det jag menar med "framtiden" är att spelstreaming antagligen kommer bli det dominerande sättet att distribuera spel. På samma sätt som musik- och filmstreaming dominerar. Att köpa spel per styck kommer antagligen bli något en minoritet gör. Ungefär som att vinylskivor eller veteranbilar är något gamlingar och hipsters håller på med. Om det sen kommer en mängd exklusiva spelserier till de olika tjänster på samma sätt som film/tvserier-streaming så tror jag att det kommer bli väldigt svårt att värja sig från den framtiden. Jag kommer ändå att försöka

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

Utan tvekan! Xbox game pass är nog hittills det bästa som har hänt spelvärlden! Steam, Stadia, epic, Geforce now, dom har alla säkert bra ideer och nya funktioner men just det microsoft håller på att bygga är utan tvekan det som ger mest valuta för pengarna! (sure steam, epic osv i sig är gratis men spelen kostar fortfarande)

Absolut inte. Bara att du får hyra spel som är gamla och som ingen vill spela för 100kr i månaden är inte det bästa som har hänt till gaming lol. Game pass är anledningen att Microsoft gjort Halo sådär och nu är spelet helt förstörd you get what you pay for. Du kommer aldrig uppleva något som GOW, Spiderman, Horizon eller Deamons souls på game pass.

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

Ja och samtidigt, tar man sig väl tid med spelen så kan det utan tvekan göra att det faktiskt är värt att alltid betala för tjänsten, liksom även om man efter jobb, familj å allt sånt lyckas spela klart ett spel men det tar tre månader så är det ändå billigare och iallafall med game pass ganska stor chans att det då finns ett nytt intressant spel att börja på då.

Jo så kan det vara, men personligen hittar jag väldigt sällan intressanta spel på game pass som gör det värt att prenumerera. Lider av en riktig speltorka nu där inget intresserar.

Visa signatur

Mammas, don't let your babies grow up to be cowboys.
10700k|RTX 3070|Z490|16GB|

Permalänk
Testpilot
Skrivet av OmaWaka:

Betala 150kr per månad för att hyra spel 80% av spelen är från original xbox och 360. Hmm Nej tack!

Har du kollat vilka spela som finns på Xbox Game Pass ens?

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Har du kollat vilka spela som finns på Xbox Game Pass ens?

Halo, Gears och Forza Halo, Gears och Forza och massa andra indie och 80% spel från år 2001 till 2011. Nah jag tänkte faktiskt inte betala 150kr i månaden för att hyra de spelen.
Jag skulle dock kunna betala 150kr i månaden om spelen var Spiderman, God of war, Horizon, Deamons souls, Grand turismo, Uncharted sådant skulle vara intressant.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Så länge spel försvinner från tjänsten är det långt ifrån framtiden

Innehåll kommer och går även på Netflix, så inget konstigt där. Game Pass är så nära spelbranschens svar på Netflix som man kan komma.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Jag kanske är lite för pessimistisk men jag gissar att i framtiden får man möjlighet att betala för motsvarigheten till HBO, Disney+, Hulu, Apple TV+, Sky, Paramount+, Peacock, Amazon Prime Video, Youtube Premium, Tencent Video, ESPN+, ViaPlay, etc. varje månad för att få tillgång till många av spelen som släpps. Det låter väldigt dyrt för konsumenter men väldigt lukrativt för Google, Microsoft och Amazon om de kan sälja white label-streaming-tjänster till olika tvspelsförlag när streaming blir det mest populära sättet att spela spel.

Netflix gick från att kosta $8 per månad till $20 per månad för Netflix Premium. Säg att Gamepass Ultimate sakta men säkert närmar sig 400-500 kr i månaden om några år när alla vant sig vid att ha det. Målet är att uppnå samma eller högre vinstmarginal än vad det var för kabel-TV-paket. Jag tror det är framtiden men inte för att folk vill ha det utan för att folk kommer bli påtvingade det av företagen med hjälp av oligopol/monopol-fasoner, nätverkseffekter och propaganda (marknadsföring och reklam).

Visa signatur

“The dollar is our currency, but it's your problem.” -John Connally, President Nixon's Treasury Secretary to a group of European finance minsters
"Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down" -NATO Secretary General, Lord Ismay

Permalänk
Redaktion
Redaktör

Spelar inte supermycket längre så köper väl ett par titlar per år, och då oftast från Sonys förstaparts studios eller andra titlar om det dyker upp något spännande. Den tiden jag hade Xbox så var det absolut intressant men såg inte värdet i det för mig personligen då jag spelar så få titlar.

Permalänk
Medlem

Skitbra grej, kör på!

Denna typ av tjänst kommer alltid mötas med skeptisim i communityn som Swec där de flesta är inbitna gamers som är vana att bygga sin datorer, har insikt och troligen en högre nivå för vad som är "accepterbart" när det kommer till upplevelsen.

Alla går inte igång på att härja med datorer och det är dessutom svindyrt om man vill ha det senaste (inte minst nu).
Streamingtjänster för spel är en solklar utveckling, även om jag själv är en av dem som inte kommer subba så förstår jag helt och är övertygad att detta är framtiden i gaming, även om det för stunden egentligen bara duger åt "casual" gaming.

När inputlag är ett minne blått och det inte blir massa komprimerings-artefakt, då ryker troligen även min burk (eller åtminstone en ordentlig downgrade).

Visa signatur

i7 8700K | MSI 3080 SUPRIM X | Corsair 32GB DDR4 | STRIX Z370-H | Seasonic FOCUS GX 750W | Phanteks 300A | OS: Windows 10

Permalänk
Medlem

Tror du att framtiden för spel ligger i att streama och hyra sina spel genom tjänster som Xbox Game Pass, EA Play och Playstation Now?

Jag tror frågan är mycket mer mångfacetterad. Du har gamers som spelat spel i decennier för att de älskar spel, konstformen, berättandet osv och sedan har du folk som växt upp med slot machines och "surprise mechanics". Det kommer finnas de som fortsatt värdesätter konsten, skapandet, berättandet och upplevelsen att sitta och njuta sig igenom ett single player spel. Sedan kommer det finnas folk som vill visa upp sina skins i en competitive shooter och om det spelets servrar stänger ner nästa år och aldrig mer kan spelas är inget de bryr sig om. På samma sätt kommer det finnas spelare där en fysisk utgåva fortfarande kan vara något de önskar och vill ha i sin samling och något de kan gå tillbaka till flera år från nu. PÅ andra sidan hittar vi folk som bara vill spela ett spel här och nu och inte bryr sig om de har det spelet nästa vecka. Den spelaren kan tänka sig streama eller vad som helst.

Jag har, sedan jag började ha råd, köpt MASSOR med spel. Men, jag har även Xbox Game Pass Ultimate. Mest för att det inte var så mycket dyrare än det Xbox Live Gold jag redan betalade för, men också för att det ger mig möjligheten att låta min barn prova olika spel utan att behöva köpa 15 kopior av alla spel. Men, jag bryr mig mindre om de spelen känner jag. De spelen som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat är de spelen som står i hyllan av Xbox, Xbox 360, Xbox One och PC spel.

Utmaningen för spel branschen är att se alla dessa olika typer av spelare och inte tro att svaret på framtiden är en sak. För då riskerar man att tappa intresset hos dem som utgjort grunden till hela spelmarknaden.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Keeper of Traditions

Game Pass är väl mer "Netflix för spel" än Netflix är "Netflix för serier" idag... Finns i princip inget jämförbart för spel idag, men det finns mängder med andra tjänster för serier.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem

Det här passar mig perfekt. 135kr / mån och du får tillgång till i princip alla spel du vill spela. Ultimata hade såklart varit större utbud av Day 1 release, t.ex. Elden Ring nu i februari, samt såklart att alla spel ska kunna vara multi plattform, alltså att man ska ha samma konto oavsett om det är PC/XSX.

Permalänk
Medlem

Så fort Xbox börjar släppa titlar som jag verkligen vill spela och inte bara ett vart 5e år. Men köper hellre spel så slipper jag stressa att spela.

Kommer Gamepass bli Tier baserat på vilket innehåll man vill ha snart när alla Activision spel också kommer komma på tjänsten och Bethesda börjar närma sig med sina stora titlar?

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Medlem

Det måste vara lätt att pausa ens konto utan att dom "råkar" dra pengar.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Det kan gå runt. Lite imponerande (och till lika skrämmande) att Phil Spencer fått spendera mera än hälften av företagets besparingar på en post.
Är det någon risk att köpet av Activision Blizzard inte ska gå igenom och de spjälker upp företaget och behåller en del?

Permalänk
Medlem
Skrivet av OmaWaka:

Absolut inte. Bara att du får hyra spel som är gamla och som ingen vill spela för 100kr i månaden är inte det bästa som har hänt till gaming lol. Game pass är anledningen att Microsoft gjort Halo sådär och nu är spelet helt förstörd you get what you pay for. Du kommer aldrig uppleva något som GOW, Spiderman, Horizon eller Deamons souls på game pass.

Fan va bra att man slipper det

Visa signatur

SHEPERD S HEPAURD SHEPARUD!!!

Permalänk
Medlem

Xbox Series S/X och game pass är det som fått tillbaka min spelgnista och åter uppväckt det roliga med att spela.
Så för mig personligen är det definitiv mitt framtida spelande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

orättvist argumentet brukar komma upp emot denna typ. Där storkonsumenterna är rädda för att tillverkarna kan ta mer betalt för dem.
Jag själv som småkonsument gillar konceptet. Jag ville kunna spela lite NHL hemma, säg 3h varje år med senaste versionen. Kör lite bilspel, säg 20h senaste bilspelen varje år etc. Att då hyra spel så kanske jag kommer kunna göra detta.

Där fungerar det bra. Med Ultimate ingår också EA Play och du får du spela 10h av senaste version, medan fjolårets version kan spelas obegränsat.

Skrivet av BooliBoo:

Så fort Xbox börjar släppa titlar som jag verkligen vill spela och inte bara ett vart 5e år. Men köper hellre spel så slipper jag stressa att spela.

Kommer Gamepass bli Tier baserat på vilket innehåll man vill ha snart när alla Activision spel också kommer komma på tjänsten och Bethesda börjar närma sig med sina stora titlar?

De har ett uttalat mål (redan innan köpet av AB) att kunna släppa minst ett AAA spel per kvartal. När nuvarande studior får 3-4 år på sig kommer det släppas "stora" titlar som Day One rätt ofta (olika genrer givetvis).

Att behöva stressa är säkert inte meningen. Har man inte riktigt råd med tjänsten den tíd du spelar så känner man förstås stress.
Köper du ett spel för låt oss säga 799 kr alternativt prenumererar de månader du behöver för att ta dig igenom spelet ifråga.
Annars finns Day One titlar kvar så länge du prenumererar.

Här ska också tilläggas att Game Pass är speciellt bra ifall man har ungar hemma. Det finns alltid något att spela till en billig slant. Tjänsten är också bra ifall man sporadiskt vill lira något spel med polarna. Då vet man att för den lilla månadsavgiften så har ni tillgång till samma titlar.

Permalänk

Game Pass kanske inte passar alla. Jag gillar dock konceptet. Spel jag spelar ofta köper jag (Stellaris, X4 Foundation, EU4 etc), men spel likt storybaserade rollspel spelar jag ofta bara en gång varvid en prenumeration passar bra. Skaffade precis Game Pass då jag ville köpa Forza Horizon 5, Medieval village samt Fotball Manager 2022, bara dessa tre spel är mer än en årsprenumeration. Skulle spelen försvinna så gör det mig inte så mycket då jag "spelar färdigt" samtliga. Sen kommer ju alltid Microsofts egna spel finnas kvar (likt Netflix egenproducerade material).

Men kort och gott, passar självklart inte alla, men för mig är det ett bra komplement!

Visa signatur

Dator: Corsair 4000D|i7 13700KF|ASRock Z790|MSI RTX4090|Seasonic Platinum 1kW|Kingston KC3000 2TB|G.SKill 32GB DDR5 @6400 cl32|Noctua D15|

Permalänk
Medlem

Streaming är framtiden. Skönt att slippa dyra hårdvara som tar onödig plats och som man själv måste uppgradera.

Game pass modellen är dock inte självklart, för man vill ju inte vara orolig att ett spel som man spelar helt plötsligt ska försvinna. Stadias modell är mer lockande. En annan stor nackdel för Microsoft xcloud är att man enbart kan spela med kontroll, till skillnad från Stadia som har mus och tangentbord, kontroll och touch.

Ska xcloud bli något så måste Microsoft snabbt fixa till en hel del med andra ord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OmaWaka:

Betala 150kr per månad för att hyra spel 80% av spelen är från original xbox och 360. Hmm Nej tack!

Det är ca 10-15% som är ifrån 360 eller äldre.
Jag tror du tänker på PS Now, där kan vi snacka gammalt skräp.

Permalänk
Medlem

För singleplayerspel som man bara köra igenom en gång kan jag tänka mig Xbox game pass är bra idé.
Men nu varvar jag mitt spelande med multiplayer och där det är fokus på MTX och progress för att låsa upp bättre vapen osv. Det blir något personligare och mer investerand tid vilket jag inte vill bli utlåst ifrån.

Visa signatur

Sitter på gamla grejer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OmaWaka:

Halo, Gears och Forza Halo, Gears och Forza och massa andra indie och 80% spel från år 2001 till 2011. Nah jag tänkte faktiskt inte betala 150kr i månaden för att hyra de spelen.
Jag skulle dock kunna betala 150kr i månaden om spelen var Spiderman, God of war, Horizon, Deamons souls, Grand turismo, Uncharted sådant skulle vara intressant.

Tänk vad alla kan olika, Det fet markerade skulle inte jag betala något, för på inga sätt anser jag det är något jag spendera min tid på. Sen att många tycker det är bra spel, det är helt okej...

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av OmaWaka:

Halo, Gears och Forza Halo, Gears och Forza och massa andra indie och 80% spel från år 2001 till 2011. Nah jag tänkte faktiskt inte betala 150kr i månaden för att hyra de spelen.
Jag skulle dock kunna betala 150kr i månaden om spelen var Spiderman, God of war, Horizon, Deamons souls, Grand turismo, Uncharted sådant skulle vara intressant.

Jag föredrar djupt rökig whiskey, typ tjärat hamparep, min sambo föredrar ett lätt och svalt vitt vin. Du ser så olika vi kan tycka.

Permalänk
Musikälskare
Skrivet av UncleDirty:

Den dagen Microsoft köper Netflix & spotify börjar det bli intressant, spel & film samt musik och Tv-Serier på samma plattform även om den blir dyrare!

Tror det är där Prime/Luna/Twitch kommer hamna men med sämre utbud dock till ett lägre pris!

Det är lätt slutmålet skulle jag tro också

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Nja hela grejen med netflix är att det finns till i princip alla plattformar, medans gamepass finns bara till windows och xbox, så det kommer inte hända.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.