Inlägg

Inlägg som YPro har skrivit i forumet
Av YPro
Skrivet av pallish:

Digital eller skiva hos Elgiganten?

Skiva, dock lev 7 dec tyvärr. Beställde 13:41 idag

Av YPro

Ännu en datapunkt:
Beställde SE från Amazon.se kl 00:06 (Amex, ordinarie pris, hemleverans), ändrades till skickad 19:30, kunde boka hemleverans via postnord imorgon 8:30-13:30.

Nu till att avboka från Elgiganten... och hitta ett sätt att fokusera på jobbet imorgon

edit: har redan avbokat... pls no break §9

Av YPro

Hej, bor i Göteborg och budar 1700 kr! Åker tyvärr hem till familjen idag så skulle kunna mötas först om en vecka.

Av YPro
Skrivet av PrB:

Hjälp! Söker en bra prisvärd laptop för foto-videoredigering i första hand. Men lär även bli en hel del spel. Är själv inte så insatt i vad man ska kolla efter ang. Processor, minne osv. så tacksam för tips. Budget 7-15 lax, får gärna vara lite prissänkt nu under black friday. Hojta till om ni hittar något!

Kanske inte det första man tänker på, men Xiaomis nya Notebook Pros har fått bra recensioner och är exakt i din budget. i7, 16GB RAM, nya Nvidia MX150-grafiken, 256GB SSD. Den är bara ("bara"?) 9% nedsatt just nu: https://www.gearbest.com/laptops/pp_786411.html?wid=21 och du får leva med engelskt tangentbordslayout, men det kan vara värt det. Här finns en video om den: https://www.youtube.com/watch?v=Rv3EWrlPLvc

En alternativ motsvarighet skulle kunna vara en Dell XPS 13 som är nedsatt med 2800 (!) kr till fredag: http://www.dell.com/se/p/xps-13-9360-laptop/pd?oc=cnx93r03&mo.... Ish samma specs, fast istället för det dedikerade grafikkortet får du en 512GB SSD.

Av YPro

Köpte min i fredags, några tankar:

- Öppnade lådan, tryckte på strömknappen, skrev in vad jag hette och vilken tidszon jag hade, loggade in på wifit. Stoppade in Zelda, började spela. Tog 5-10 minuter, inga konstigheter.
- Docken är lite plastig. Sladdarna som följer med är tillräckligt styva för att man ska bli orolig över att docken ska dras med. Ingen feedback på att man stoppat in enheten korrekt förutom att tv-n lyser upp (inget klick eller liknande).
- För att komma åt Nintendo store måste man skapa ett Nintendo-konto, vilket man var tvungen att göra på en annan enhet.
- Första gången jag stängde ner spelet kom det upp en ruta om en systemuppdatering. Klickade okej, den startade om lite snabbt. Tog en minut.
- Den inbyggda foten är lite märklig. Den är stabil och så, men lutar alldeles för lite för min smak. Man kan inte ha den på skrivbordet framför sig liksom.
- Kontrollen har funkat ganska bra. I boss fights går det typ inte att ha dem fast i enheten dock, iom att man ska använda ca alla knappar och samtidigt kunna hålla i skiten.
- Har ej tänkt på batteritid, den har USB-c så alltid haft tillgång till laddare.
- Får fps-drops i skogar när jag spelar på tvn, inte märkt av något annars.
- BOTW är ett fantastiskt spel.
- Joyconsen går att ansluta till en PC via bluetooth! Testade i Super meat boy, funkade okej förutom att sprint mappades till A istället för axeln vilket var lite obekvämt.

Av YPro
Skrivet av islandmountain:

- Jag har svårt att förstå hur priset kan skilja sig så mellan Lenovon och Dellen, när det enda som skiljer på pappret är batteritiden. Varför ska man isåfall köpa en Dell?

Skrivet av kriller007:

Har du råd så satsa på Dell, väldigt fina mått på den maskinen!

Är det verkligen värt att spendera 10k mer på en dator för att den är tunnare?

Av YPro

Vore riktigt tacksam för en invite

Av YPro
Skrivet av mash13:

Hej!

Jag ska nu börja studera ett samhällsvetenskapligt program på universitet och behöver hjälp med att hitta en bärbar dator. Det jag behöver den till är till själva skolan då jag har en stationär dator. Har ni några förslag på någon bra och billig pluggdator? Har tänkt att jag som mest lägger 3000 kr på den.

Tack.

Ta och kika på Acer C720 för 2490 kr. Haswell-processor som gör att den är snabbare än de flesta andra Chromebooks på marknaden. 8 timmars batteritid också.

Av YPro

Att köpa en bärbar speldator är lite som att köpa en bil o sätta vingar på den för o försöka flyga.
Bärbara datorer får väldigt lätt värme- och batteriproblem när man stoppar in ett tungt grafikkort och väger också desto mer.
För dina 13 tusen kan du istället köpa en billig bärbar dator om du nu måste ha en sådan (en Chromebook för 2.5k kanske?) och lägga resten på en ordentlig stationär dator. Den behöver inte bli särskilt tung om du planerar att flytta på den mycket, MiniITX-chassin är ganska smidiga. Den stationära kommer dels vara relevant mycket längre och dessutom kan du byta ut alla delar själv när du vill uppgradera.
Detta gäller förstås så länge du inte har någon särskild anledning till att du absolut måste ha en bärbar speldator, men det har jag svårt att tro.

Skickades från m.sweclockers.com

Av YPro
Skrivet av Joak:

Tablethybrider känns ju givna, såsom surface pro t.ex. Stylus för anteckningar och microsoft word.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Nima2001:

Samsung notepro 12.2 är ultimat för studier imo. Fixa logitech case med tangentbordet med så har du allt du behöver

Den stora fördelen tablets har är ju vikten egentligen, det är väl fortfarande skönare att skriva på ett fysiskt tangentbord och så är chromebooken fortfarande både billigare och har en PC-arkitektur istället för ARM. Men jag ska ta en titt på dem ni nämnt i alla fall!

Av YPro
Skrivet av Subiray:

Försök undvika processorer inom u-serien om du är ute efter prestanda. De är ju strypta med prioritering att vara strömsnåla

Hmm då är frågan om det ändå går att spela med en U-processor, batteritid är ju också en viktig del. Har du några förslag på bärbara som kan passa in annars?

Av YPro

Den definitiva pluggdatortråden, en guide inför HT2014

TL;DR: Se sammanfattningen längst ner, men läs ändå hela för att få en bättre koll på ämnet

Nu när antagningsbeskeden äntligen är här är det inte få av oss som sitter och går fram och tillbaka över vilken dator de nu behöver införskaffa för att ha till plugget. Därför tänkte jag skapa denna tråden som en extra resurs. Den här guiden är tänkt att vara översiktlig men samtidigt lyfta fram samtliga alternativ en blivande pluggis borde kolla på innan hen tar något beslut. Vi börjar med

Del ett, behoven

Ordbehandling
Internetanvändning, mediauppspelning
• Övrig datoranvändande relaterat till programmet/kursen man läser
• Spelande
• Hobbyn som webbutveckling, programmering, etc
Punkterna i tjock text är de mest grundläggande behoven.

Ordbehandling - Detta hanteras på datorn med hjälp av Microsoft Office, Pages, Libreoffice, Google Drive etc. När man är fast besluten vid att använda Office finns det en onlineversion som ingår när man prenumererar på "Office 365 Personal" som kostar 65 spänn i månaden, eller så kan man lägga 799 kr för Office 365 University som räcker i fyra år (dock måste man på något sätt kunna bevisa att man pluggar för att kunna köpa det). De andra alternativen är gratis och om man inte är en power user lär Google Drive räcka till de allra flesta behoven.

Internetanvändning, mediauppspelning - Att det går att använda en webbläsare är underförstått numera och därför kan man istället fokusera på hur snabba datorerna är på det. Men faktum är att samtliga datorer jag nämner i tråden klarar av båda de här behoven galant och det finns absolut inget behov för att oroa sig.

Övrig datoranvändande relaterat till programmet/kursen man läser - En generell regel är att om det finns något speciellt program som behövs för utbildningen finns det inga krav för att det programmet ska finnas på den personliga datorn. Visst, det brukar gå att installera dessa program men de finns alltid på skolans datorer vid behov. Om man nu säkert vill kunna använda programmen på sin egna dator borde man kolla upp vad det är som krävs i förväg och ha det i åtanke när datorn införskaffas.

Spelande - Det här behovet har man ofta sett, speciellt här på Swec. Om man har en stationär speldator redan tycker jag att man lika gärna kan spela på den och köpa en bärbar för de andra behoven istället. Detta stärks av att bärbara speldatorer har många nackdelar. Man får inte lika mycket prestanda för pengarna, de är tunga, är ofta fula samt har kass batteritid. Istället för att köpa en bärbar speldator för plugget kan man fundera på att dela upp sin budget och lägga en del på en stationär speldator och en del på en mer prisvärd bärbar.

Hobbyn som webbutveckling, programmering, etc - Det är här problem kan dyka upp. Om man vill koda i C#, till exempel, är det Windows som gäller. Samma gäller för iOS-appar och OS X. Även video- och ljudredigering är något man helst gör med OS X.

Del två, plattformarna

Det finns fyra huvudsakliga operativsystem för bärbara datorer i dagsläget.

Microsoft Windows
+
Stöds av majoriteten av programvaran
Relativt användarvänligt
Det går att installera Linux på Windowsdatorer
Det går att installera Windows på Macs
Microsoft Office
Bäst för spel ur ett utbudsperspektiv
-
Dyrt (ca 1000 spänn i licenskostnad som då gör datorn dyrare)
Ingen inbyggd Unix-konsol
Det följer med en massa skräp i installationen

Mac OS X
+
Bäst verktyg för webbutveckling, videoredigering, ljudredigering, osv
Relativt användarvänligt
Riktigt bra hårdvara i Macs
Det går att installera Linux och Windows på Macs
Unix-baserat
Det följer med en massa gratis mjukvaror (Pages, Keynote, Garageband, etc)
Samarbetar bra med andra Appleenheter
-
Kan vara problem med spel, en stor del finns dock till Mac nuförtiden

Linuxdistributioner (Ubuntu, Arch, Debian, osv samt alla möjliga variationer på dessa)
+
Stora möjligheter för personliga anpassningar
Gratis och open source
Program i form av paket, underlättar uppdateringar
-
Kan bli riktigt mekigt med drivrutiner beroende på hårdvaran
Spel kan vara krångliga att få igång, dock finns Wine för att köra Windowsprogram/spel
Bärbara med bara Linux är så gott som ickeexisterande

Chrome OS
+
I princip hela systemet är webbläsaren Chrome, vilket innebär snabb uppstart
Gratis och open source
Samarbetar bra med andra Googleenheter
Det går (i de flesta fall) att installera Linux på Chromebooks
-
Väldigt dåliga möjligheter för anpassning
Begränsad användbarhet offline
Chromebooks har ofta väldigt lite intern lagring
Spel utöver Chromespel är uteslutet

Del tre, lösningarna

Med korten i hand finns tre olika lösningar att gå till, alla med olika fördelar och nackdelar.

Chromebook
+
Priser mellan 2490 - 3995 kr
Bra batteritid
Lätta datorer
Installera Linux för att kunna utnyttja hårdvaran fullt ut
-
Linux kan vara krångligt att få igång
De flesta Chromebooks är 11 tum, finns dock några enstaka 14 tummars

De bästa alternativen: Acer C720, 2490 kr. 11.6 tum, Intel Haswell, 2GB RAM, 16GB SSD, 8.5h batteritid. Acer C720p, från 2990 kr. Med pekskärm, 2 eller 4 GB RAM, 16 eller 32 GB SSD, matt eller glossy skärm, 7.5h batteritid, olika färger.
Utöver dessa två har även bl.a. Samsung, HP och Asus egna Chromebooks med liknande prestanda men skillnader i bl.a. skärmstorlek. Priserna skiljer inte sig särskilt mycket, så det kan vara en bra idé att besöka en fysisk butik som har Chromebooks inne för att känna på alternativen istället. Tänk dock på att Samsungs senaste har ARM-processorer som krånglar till det när det gäller Linux, rekommenderar därför klassisk Intel om man vill ge sig in på det.

Windowsbärbar med dedikerat grafikkort
+
Alla spel rullar
Skärmen är tillräckligt stor för det mesta
Det går att installera Linux vid behov
-
Tillverkarna slänger in sinnessjukt mycket skräp i Windowsinstallationerna

Ett bra alternativ: Acer Aspire V5-573G, 6990 kr eller kanske 7649 kr. Denna finns i många utföranden, gemensamt är skärmstorleken på 15.6 tum. Batteritiden ligger på ca 6 timmar och den väger 2 kg. Om man vill gå ner i prestanda (och pris) eller upp i vikten eller batteritiden finns såklart fler alternativ.

En Macbook Pro
+
OS X med alla bells and whistles
Stilren design, aluminiumchassi
Bra skärm och touchpad
7-9 timmars batteritid
Installera både Linux och Windows vid behov
-
Priset
Tangentbordet samt gränssnittet kan vara svåra att vänja sig vid för Windowsanvändare
Modellerna är snart ett helt år gamla, ny rotation kommer antagligen först i oktober

Alternativen (skojar bara, det finns ju bara Apple-Macs): Retinaskärm kan vara värt att spendera lite på, 15 tum är dock väldigt mycket dyrare. 8 GB minne kan vara användbart, satsa kanske lite ytterligare om du planerar att redigera video. Priserna är ca 10k och uppåt, tänk på att även om Apple Store har en utbildningsrabatt så kan tredjepartsaffärer ha ännu lägre priser.

Sammanfattning

Om du behöver funktionaliteten hos OS X, köp då en Mac. Annars är en Chromebook ca 10 tusen kronor billigare. Måste du verkligen spela, kolla då på någon billigare spelbärbar. Köp dock hellre en stationär speldator och en Chromebook och få mer prestanda för pengarna.

Hoppas det här blir till hjälp, PM:a gärna tips med förändringar/förbättringar och skriv här i tråden vid frågor! Tack för att du läste och lycka till med studierna!

Av YPro

Kan ej ändra Standard-ljudenhet

Hejsan folket,

Jag har ett ljudkort på min bärbara som det alltid varit problem med. Det enda sättet att få icke-Windows-ljud genom hörlursuttaget är att inaktivera högtalarna. Detta gör att ljudmixern (som dyker upp när man klickar på ljudikonen i taskbar) ersätts av en felsökningsdialog där Windows desperat försöker ta reda på varför datorn inte har någon standardenhet för ljud. Det går ej att manuellt ändra standardenheten, det händer exakt ingenting när man väljer det i högerklicksmenyn eller via egenskaper-fönstret.

När man inaktiverar högtalarna funkar dock ljudet iom att allt skickas via hörlurarna, med undantaget Microsoft Silverlight. Vilket är väldigt sorgligt när man vill kolla på film via Netflix. Detta ledde till att jag letat efter andra med samma problem på internet, har inte lyckats hitta någon lösning dock. Därför frågar jag er

Saker som jag försökt med:
Installera senaste drivrutin - samma problem
Letat efter sätt att ändra inställningar för Silverlight - ha ha ha haha.

Relevanta länkar:
Specs för datorn

Tack på förhand <3!

Av YPro
Skrivet av halojoy:

Det ser bra ut. Ett lågprispaket.
GTX 650 Ti är prisvärt. Så det är inte för de värsta spelen.
BitFenix lådan är helt rätt.
Du har gjort ett bra jobb. Inte mycket att klaga på.

Skrivet av Vatten:

Det finns ingen som helst mening att köra en upplåst processor, 3570K, på ett moderkort som inte har stöd för överklockning, H77-chipset. Du förlorar funktioner med den upplåsta modellen mot den låsta. Om du tänkt köra virtuella maskiner är låsta modellen att föredra: http://ark.intel.com/compare/65520,65702

Jag skulle rekommendera att skaffa 16GB ram direkt med system som endast har 2st minnesplatser för då slipper man framtida uppgraderingar med ramminnet där man måste plocka bort det gamla minnet. Det kostar lite mer nu men slipper framtida problem och att ramminnet skulle ta slut.

Med den processorn och det grafikkortet så kommer grafikkortet vara flaskhalsen om du tänkt använda datorn till att spela.

Jag lekte ihop ett system. Lite långsammare processor men dubbla ramminnet.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/2501143/2012-11-04-ypro

Det är inte mer prisvärt men det kanske kan ge dig några tankar.

Tack för svaren!

Hur stor skillnad blir det i praktiken mellan en fabriksclockad 3570k och 3450?

Av YPro

[6,5k, mITX] Budgetinköp, fungerar detta?

Hejsan folket,
vart en lång stund sen jag varit här sist. Nu håller bärbarn på o lägga av och därför tänkte jag investera i något billigt.

Här är vad jag kommit fram till hittils:

Från CDON:
Processorkylare: Arctic CF 7 Pro rev2, 149 kr
DVD-brännare: Samsung nånting billigt, 163 kr
Moderkort: Asus h77 mITX kort, 790 kr
Totalt: 1151 kr (inkl frakt)

Från Webhallen:
Chassi: Bitfenix Prodigy, 689 kr
Nätagg: Corsair Nånting 500W, 440 kr
Processor: Intel i5-3570K, 1789 kr
Grafikkort: Nvidia 650ti, verkar hur prisvärt som helst, 1229 kr
Minnen: Corsair Nånting 2x4GB, 299 kr
Hårddisk: Kingston 128GB SSD, 669 kr
Trådlöst nätverkskort: Netgear nånting, 149 kr
Totalt: 5264 kr (inte säker på frakten)

Uppskattar synpunkter på allt, men helst angående nätverkskortet (det är 2 väggar och ca 10 meter till routern) och ifall något kommer flaska.

Tack på förhand!

Av YPro
Skrivet av Penthero Iss:

Bara en fyi, du är under NDA, och kan fortfarande bli bannad från GW2 genom att prata om det. NDA från tidigare betor är permanent.

Alla som varit med i de olika betorna vet exakt vad som gäller, Arenanet gjorde det extremt tydligt. Dock är NDA ett kontrakt som kontoinnehavaren skrivit under, om man spelat på någon annans konto har man aldrig skrivit under det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av YPro
Skrivet av Buio:

Tänk på att hålla förväntningarna lite i styr, det kan mycket väl bli en del problem nu i första förköpshelgen. Tänker i första hand på kapacitet och prestanda.

Meh, har spelat i 30 timmar, fortfarande lika taggad för i morgon som alla andra

Av YPro
Skrivet av Drunkenmasta:

Ok! Jag hoppas på det! men de va väl NDA-agreement closed beta test? eller? Jag tänkte bara eftersom de nu är ofantligt många mer som ska in. Dock är de fler servrar. Men det borde nog inte vara ett problem som jag ser det :). Då dom nu haft pre-purchase öppet för att få in pengar till servrar och underhållning

Det finns 4 gånger fler servrar i helgen mot vad som fanns i den stängda betan och stresstestet. Då fanns det 6 servrar var per kontinent, nu är det 24 per kontinent. Alla kommer nog få plats, i den stängda betan var det kanske 2-3 av servrarna som hade någorlunda hög befolkning.

Av YPro
Skrivet av Drunkenmasta:

Reddit's forum.. kan ej länka eftersom jag sitter på jobbet

Det var ett Stress Test för två veckor sedan under en 6-timmars period. Jag hade förutom några enstaka utloggningar inga problem alls.

Denna helgen kommer definitivt inte vara något Stress Test. Det kommer vara fpslagg i vissa områden och så vidare dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Av YPro
Skrivet av Shoyan:

Vad för bonusar får man ? Och det med glory är det i dvs battlegrounds ?
Finns det inte battleground utan rankingsystem ?
Nice med rankingsystem btw !

Som sagt.
Structured PVP är där alla har samma level och max gear. 1v1 upp till 10v10, med capture-and-hold stil på banorna. Man får Glory för sina insatser som man sedan kan handla snyggare pvp-gear för. Alltså inget för PvE. Glory är också som en rating där man matchas mot andra med samma.

World PVP är den gigantiska PVPn där 3 servrar/världar möts. Man har kvar sitt "vanliga" level men HP och grundstats levlas upp till 80 så man inte dör på ett slag. Items och skills är dock samma som i PvE. När man dödar mobs eller andra spelare får man liknande loot mot vad man skulle få i PvE, dvs. lite pengar, crafting materials, ibland vapen. Man kan säga att när man är i lvl 20-området i PvE så får man samma loot som man skulle få om man var lvl 20 i WvW.
Under en WvW-runda så räknas poängen för hur många ställen man har under serverns kontroll ihop. Beroende på det får man vissa bonusar för hela servern, alltså även i PvE. Det kan vara något som 1% ökad XP inkomst eller liknande småsaker. Man kan alltid hålla koll på vilka bonusar det är som man får just nu genom att trycka på N ingame, funkar både i WvW och PvE (man har en minimap på N i PVP).

Så sammanfattning - Structured PVP är typ shooter-style med allting upplåst, ingen deathmatch utan hålla flaggor. World PVP är ganska likt PvE i grunden, förutom att man råkar slåss om strategiska punkter mot andra spelare. Man ska kunna levla från 1-80 bara i WvW, men i PVP levlas man upp till lvl 80 direkt för att det ska vara jämnt.

Lite mer info:

http://wiki.guildwars2.com/images/d/da/WvWbonus.png

Så ser det ut när man trycker på N ingame. Ganska lättöversiktligt.

Här står det exakt vad som krävs för att låsa upp varje bonus.

Edit: Insåg precis att jag kan sitta och skriva om det här hur länge som helst. Det finns många fler smådelar i båda pvp-varianterna men det skulle kanske vara lite overkill och sitta och beskriva allt. Till exempel finns det ett ganska dyrt item som gör en till "commander" i WvW. Man får en egen chattkanal och folk kan välja att följa dig. I chatten syns enbart dina meddelanden och du syns hela tiden på kartan. Detta kan användas för lättare samarbete och disciplin.

Edit2: Om det är någon mer här som inte är så hemskt insatt i detaljerna så kan jag gärna svara på frågor. Har ca 30 timmars erfarenhet av spelet än så länge och har följt det hela ganska noga.