Inlägg

Inlägg som Primary har skrivit i forumet
Av Primary

Framtidssäkert nybygge

Tjena,

Jag går och drömmer om en ny dator, dock inte de bästa tiderna för det har jag förstått..

Datorn är tänkt att användas till spelande (Dota2, csgo spelar jag främst just nu men kanske vill köra tyngre titlar senare) och lite bildredigering samt office. Min tanke är att bygga själv och skulle helst komma undan så billigt som möjligt men ändå få något vettigt som håller måttet ett bra tag framöver. Tänker att det ska vara enkelt att uppgradera datorn om några år om man känner för det.

Min tanke är nu att köpa en bra processor och förbereda för framtiden genom att dra till på en alder lake och mobo förberett för ddr5 men köpa ddr4 minnen nu till en början (för visst är det bakåtkompatibelt?)

Angående grafikkort så har jag tillgång till ett GTX 980 TI som jag kan låna från en kompis fram tills att marknaden (förhopnningsvis) har balanserat sig lite, tänker att detta kort duger till Dota och csgo utan större problem, behöver inte maxa ultra i 200+ fps, spelandet kommer främst ske i 1080p på en 60hz skärm (IPS 4k skärm, främst för bildredigering, men behöver inte spela i 4k känner jag om det skulle bli för tungt för grafikkortet).

Plockade ihop ett paket på komponentkoll:

https://komponentkoll.se/bild/jwSQe.png

Planen är att försöka inhandla lite saker åtgången nu över julledigheten om man kan hitta motsvarande grejer på rean.

Vad tror ni om paketet? Är det overkill på processorn? Är det lika framtidssäkert att köra en Ryzen 5 5600x och ddr4 som är ca 1-2k billigare?

Min tanke för framtiden är att köpa grafikkort så fort priserna droppat. Sen utöka Ram till 32gb alternativt byta till ddr5 om ca 4-5 år om det skulle behövas. SSD kort går väl att montera på i efterhand om man vill ha mer minne. Är PSU'n tillräcklig för säg ett 3070 (eller motsvarande klasskort om 2-3 år) eller behöver man gå upp till ett 750?

Många frågor nu, tacksam för svar!

Av Primary
Skrivet av TMG:

Undvik Asus B450-moderkort; de är riktigt överprissatta för vad man får. I andra termer får man ett riktigt skräpkort med lite RGB för 1000+ kr. MSI har riktigt bra modeller. Asrock och Gigabyte är okej om du vill hålla kostnaden nere, men deras dyrare B450 är inte lika bra som de från MSI.

Jag skulle överväga ett 5600 XT istället för RTX 2060. Du får något bättre prestanda till ett något lägre pris. Sapphires Pulse är en bra modell. Om nätaggregatet är på 500 W eller mer och är av rimlig kvalitet kommer det inte vara några problem att driva ett 2060 eller 5600 XT med en Ryzen-processor.

Okej, bytte moderkortet till ett MSI och grafikkortet till ett 5600XT (Saphires Pulse), men har bara hört lite om att deras drivrutiner ska vara sisådär? är det något man behöver oroa sig för?

Så här ser paketet ut då:

https://komponentkoll.se/bild/IMWJA.png

Chassit är ett äldre Coolermaster Storm: https://www.inet.se/produkt/6901295/cooler-master-storm-scout...

Nätagget är ett Silver Power 750w: https://www.komplett.se/product/591222?noredirect=true#
som jag tycker borde klara av det galant?

Av Primary

Tjenare igen, drar igång tråden lite igen då det börjar närma sig köp. Min kusin fyller snart år, är medveten om att nvidia 3070 släpps i slutet av okt, men han ska få datorn veckan innan precis, tror ni att releasen av 3070 kommer påverka prisbilden av en sån här dator mycket?

jag plockade ihop lite delar efter kikat runt i lite andra trådar och kom fram till följande:

https://komponentkoll.se/bild/erwpE.png

Chassi har jag som sagt sedan innan och PSU ska jag dubbelkolla så alla sladdar och sånt finns till, PSU'n sitter just nu inkopplad i chassit med ett gtx 670, är det samma strömförsörjning till det som till 2060?

Vad tror ni om detta? eller skulle det vara väsentligt mycket bättre att vänta till 3070? min kusin är 12 och har inte spelat så mycket dator tidigare, tänker att det är ett bra bygge att börja med så får han lite erfarenhet om vad han vill göra senare. Det ska gå att spela cs:go, dota2, lite Battlefield 3, fortnite, mm utan problem (behöver inte kunna maxa men inte på lägsta inställningarna heller tycker jag) och vara hyfsat framtidssäker.

Av Primary
Skrivet av Hieronymus Bosch:

Det borde inte vara något problem att få tag på en hemmabioförstärkare med några år på nacken för de pengarna. Alla nya format och features* leder till en ganska rask värdeminskning på äldre produkter. Leta efter features som parametrisk EQ eller "night mode" för att kunna anpassa

Tyvärr kommer en hemmabioförstärkare även med en del negativa egenskaper; storlek, värmeutveckling (de kräver i typfallet betydligt mer effekt på tomgång än en förstärkare som bara hanterar ljud), handhavande (ofta krävs en ansluten skärm för att kunna konfigurera alla features, fjärrkontrollen är ett myller av knappar som aldrig används)
Jag hade nog valt ungefär samma förstärkare som dig och nöjt mig med att pillra på subbasen om jag ville spela musik eller kolla på TV sent.
* Atmos, 3D, 4K, ännu fler K, ny manick för automatisk kalibrering av ljudet, smartphone-app i stället för fjärrkontroll, stöd för olika strömningstjänster etc etc etc.

Ah har funderat på att köpa begagnat också, men känner att jag har alldeles för dålig koll för att lita på mig själv vid dom köpen..

hittade dock en pioneer https://www.sumo.se/sv/artiklar/pioneer-sx-10ae-svart.html som verkar lovande, den tar ju större plats, men det kan jag ta. någon som har någon erfarenhet kring denna?

Annars klickar jag nog hem en sån istället, lite billigare också

Av Primary

Hjälp med förstärkare i denna jungel

Tjenare!
Har tänkt att köpa nya högtalare, ett 2.1 system. Har tänkt att koppla in dom i tv’en samt lyssna på musik.
Har i princip bestämt mig för dessa högtalare från hifiklubben:
https://www.hifiklubben.se/argon-audio-alto5-mk2-kompakt-hogt...

Samt denna bas:
https://www.hifiklubben.se/argon-audio-bass10-mk2-subbas/argb...

På hifiklubben rekommenderade dom denna förstärkare för min budget:
https://www.hifiklubben.se/argon-audio-sa1-forstarkare-med-bl...

Det enda ”problemet” jag ser med den förstärkaren är att man endast kan styra ljudkälla och volym, jag hade gärna sett att det fanns en EQ så man kan dra ner och höja basen, ibland vill man fläska på med basen och ibland dra ner den så man inte stör grannarna lika mycket. Vet att det går att göra i Spotify appen men när man tex kollar film eller så blir det bökigt om man ska fram till baslådan och pilla fram och tillbaka...

Finns det några andra bra alternativ på förstärkare inom samma prisklass eller billigare som har det jag söker? Eller är det bara ett litet skitproblem som jag antagligen inte kanske stöter på om jag ställer in basen bra? Jag har verkligen ingen super hörsel utan kommer bli jäkligt nöjd med ljudet oavsett då jag i dags läget knappt har några bra högtalare.

Tack!

Av Primary

Ny dator, budget 7-9k, värt att bygga själv?

Tjenare!

Min kusin har nu sparat ihop pengar till att köpa sin första dator. Han är ganska ny med datorspelande och kört konsol innan men är sugen på att testa många nya spel. Jag har tidigare byggt en dator, det va dock ca 2011 och skulle behöva uppdatera mig lite i vad som är bra i dagsläget. Min tanke har alltid varit att det lönar sig att bygga själv men vi kikade lite snabbt på Sharkgamings datorer och hittade denna som verkade väldigt prisvärd:
https://sharkgaming.se/max-bite-massacre
Enda jag kan tycka man vill ändra med den är eventuellt en större SSD, men det går att välja till.

En annan tanke är om vi ska bygga själv, jag har som sagt sedan tidigare byggt en dator som nu bara står i garderoben och dammar, min tanke är då om det går att plocka ut några delar från den och återvinna till hans nya bygge. Tex processorkylaren, det är väl främst bara att rengöra den och kolla så den passar på nya CPU’n?
Sen hade jag även ett ganska starkt nätaggregat, ett Silver Power 750W modular 80plus Silver. Även chassi går att återanvända.

Tycker ni det skulle vara värt att ta mina gamla delar och återanvända för att kunna lägga lite mer krut på tex grafikkort/processor eller ska man köpa allt nytt?

Har ni några bra förslag på för båda alternativen om man ska bygga själv? Eller är det inte så mycket dyrare att köpa en färdig från tex Shark gaming och då oroa sig över att man gör fel..

Tack på förhand

Av Primary
Skrivet av alfonsg00:

@Primary:

Här är en länk till en kort video som visar hur man plockar ut grafikkortet. Länk

Förresten händer det någonting när du försöker starta datorn alls? Chassifläkt, hårddisk mm.

Om ingenting alls händer så är det psu. Lyser det någon lampa på moderkortet/grafikkortet?

Finns det några livstecken ifrån burken?

kan testa ta ur grafikkortet lite senare!

Ja chassifläktarna drar igång, hårddisken snurrar som den ska och lyser lampa på grafikkortet att ström är inkopplat!

Av Primary
Skrivet av alfonsg00:

@Primary:

Kan troligtvis vara moderkortet. Testa ta ut batteriet på moderkortet ett tag ca 5 min och sedan sätta tillbaka det. Om det inte funkar så är det något som är trasigt och ofta moderkortet. Men om man har otur så kan det vara cpun/nätagget oftast är det moderkortet. Testa också att ta ut grafikkortet ur datorn och starta den för att se om det blir någon skillnad.

Vad är det för cpu/är den överclockad?

Testade att ta ur batteriet men va ingen skillnad sen när vi testade starta igen!

Tror det är en intel i5, osäker på clockfrekvens, men inget som är överklockat

Av Primary
Skrivet av alfonsg00:

@Primary:

Uppdaterade min post. kylflänsen ska ju bli varm nästan direkt. Annars kan de vara cpu som är trasig, moderkort eller nätagg eftersom cpun inte startar alls.

Testade att ha igång den i typ 3min nu...
kylflänsarna på både processor och grafikkort är svala så verkar inte som att något av dem får jobba =/

men då borde det vara moderkortet som det är fel på?

Av Primary
Skrivet av alfonsg00:

@Primary:

Aha, är kylaren på cpu överdrivet stor då? Eftersom den blir varm/ljummen nästan direkt. På 2-5 min så borde den vara så varm så att man inte kan ta på den. Om den inte blir varm så kan cpu vara trasig eller moderkortet.

https://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-e...
en sån är det som sitter på!

men kan testa att sätta på den igen och känna efter någon minut!

Av Primary
Skrivet av alfonsg00:

@Primary:

Blir kylflänsen på cpu/grafikkortet varm?

har inte haft igång datorn såpass länge, max 2-5min sedan forcerat avstängning med startknappen

Skrivet av hyperbol:

tänkte på det! exakt vad är det som händer då?

Av Primary
Skrivet av svaj:

@Primary: bootar systemet, får du något felmeddelande? Annars låter det som att nätaggregatet har gett upp.

Får inte upp något på skärmen alls =/ är bara svart och står "no signal found" eller liknande...
men resten av datorn verkar starta som vanligt

Av Primary

CPU och GPU fläktarna har slutat fungera samt ingen skärm?

Hejsan!

En kompis har en dator som är byggd för några år sedan, den har funkat bra fram tills nu då skärmen slutat fungera och grafikkortets samt processornsfläktar snurrar ej...

någon som kan ha någon ide vad det kan vara för fel?

Specs:
CPU intel
CPUkylare CM Hyper 212
Asus GTX 560 direct CU II
Gigabyte Z97X-Gaming 3

Av Primary
Skrivet av Leoms:

Något som är värt att tänka på billigare moderkortet är att det bara har två minnesplatser. Då är det bättre att nu välja 1x8GB-minne för att enkelt i framtiden uppgradera med en till 8GB-sticka.

ah det är sant!
Bra tanke!

Av Primary

Ah bra!!
Hur står sig Palit kortet mot tex gigabyte/asus korten? Aldrig hört talas om Palit förut.
hittade även detta grafikkort: https://www.komplett.se/product/898192/datorutrustning/pc-kom...

Samt bra om alla delar finns i lager, så tänkte byta moderkortet till ett https://www.inet.se/produkt/1900218/asus-prime-b350-plus#spec... istället om det funkar lika bra?

Angående RAM minnet så kan väl inte moderkortet ta emot 2699MHz? står 2400MHz och 3200MHz (OC) så ram minnen i 2400MHz är väl att föredra?

Skrivet av Leoms:

@alsing: För att klämma ut mer av dessa 5000 kr finns det ett billigare moderkort Gigabyte A320 GA-A320M-DS2 men som inte har överklockningsfunktion. Då kan en högre klockad processor väljas som en 1300X.

Skrivet av byggadator03:

Är inte 1300x bättre, skiljer inte mycket i pris....

Noterat! Lägger till en 1300X istället.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10578004/

där blev nya kundvagnen, finns det någon anledning att ha atx moderkort? eller kan man ha ett mAtx i ett vanligt chassi? ser att mAtx är billigare.

edit:
Kommer man behöva köpa till en annan processorkylare till ryzen? låter den mycket så man vill ha en annan helst?

Av Primary

Hjälp till med uppgradering är ni snälla

Hejsan!

Ska hjälpa mina kusiner att uppgradera deras dator, den har för tillfället:
gtx 460
amd phantom II 3.2ghz (tror jag)
4gb ram

Tror jag kan använda hårddisken, PSU'n och chassit.
Men har tappat bort mig lite i cpu och gpu jungeln. När jag byggde dator sist va det i5/i7 och gtx 680 som va grejerna man skulle ha
Vill gärna komma undan så billigt som möjligt, men datorn ska klara av (inget krav på att maxa (60fps @ max) ) typ spel som csgo, bf3, dota, med mera, samt hålla måttet några år framåt, men en budget på ca 5000kr om det funkar!

Ska man ha AMD eller intel? GeForce eller AMD? 8gb RAM eller mer?

Det som behöver inhandlas är alltså:
Moderkort
RAM
Processor
processorkylare
Grafikkort

Tack på förhand!

Av Primary
Skrivet av FlashGordon:

X'et styr enbart hur mycket information du kan lagra och komma ihåg.

Det tar 30 år för mig att klara en ingenjörsutbildning pga bristande koncentrationsförmåga och arbetsminne men inga som helst problem att platsa i Mensa sedan 20 år tillbaka. Det borde enligt en övervägande majoritet inte vara möjligt.

Du blir vad du lägger din tid på, om det så är pornografi, diska eller läsa böcker.

Ja men precis som jag skrev så bör man ha ett allmänt intresse om det man ska läsa för att det ska fungera bra.
Sen att säga att det endast krävs att komma ihåg saker för att klara utbildningar skulle jag säga är fel, man kan klara utbildningar på två sätt (finns kanske fler) att memorera allt eller förstå allt. Om man har högre intelligens bör det därmed gå fortare att förstå ämnena och därmed enklare att klara en utbildning, men man kan också vara duktig på att memorera och också klara kursen (mindre bra alternativ).

Om du nu som är medlem i Mensa skulle ge dig fan på att du ska läsa Civing så bör det gå galant om du skulle ha det minsta lilla intresse.

Av Primary
Skrivet av FlashGordon:

Utbildning betyder att man lagt ner x antal timmar på att lära sig ett yrke, ingenting annat. Att majoriteten tycks tro att det tillsammans med betyg handlar om intelligens eller begåvning är ett stort problem tyvärr.

X antal timmar på allmänbildning kombinerat med en rapp retorik är däremot ett vinnande koncept.

Det intelligensen styr är ju hur stort tal X'et är! Jag tror att i princip vem som helst klarar av att läsa vilken linje som helst på högskola men det som bestämmer det är hur mycket tid man orkar/är kapabel att lägga ner på ämnet.

Det kan då bidra till till exempel att någon tycker det kommer vara för jobbigt/ta för lång tid att läsa tex en civilingenjörsutbilning eller liknande.. ergo folk tror/tycker/menar på att det krävs en viss intelligens för att klara av vissa utbildningar.

det är klart att man ska ha ett allmänt intresse för det ämne man väljer att läsa också för att det ska funka i praktiken!

Av Primary
Skrivet av Lemasive:

Fast nu är det ju tyvärr inte så det fungerar i livet, ofta är det helt fel människor på fel position.

Yrken som jag ser som särskilt problematiska är följande

Politiker
Lärare
Läkare

3 yrken som vi alla kommer i kontakt där personlig lämplighet är extremt viktig, men utbildningen är oftast irrelevant för yrket. Det krävs absolut en grundkunskap, men oftast är det fel personer på fel plats.

Läkare är ett statusyrke där de som tycker om att plugga mest gärna söker till, inte för att de genuint vill ha jobbet.

Lärare är ett yrke som de flesta som misslyckas faller tillbaka på, ofta har de känt sig förfördelade under skolgången och vill "rätta" till det och blir utbrända inom några år. Dessutom saknar de nästan alltid en djupare förståelse och högre intelligens, de blir mer fångvaktare än lärare.

Politiker rekryteras nästan alltid när de är runt 12-15 år till ett parti, där lär de sig att följa med vad eliten anser inom partiet och behöver utföra tjänster för sagda parti för att avancera. De som blir kvar är antingen extremt dumma, eller narcissistiska personligheter.

Vart kommer den här så kallade faktan ifrån?
Vet många som läser till lärare för att dom brinner för det, det är ju ändå en 3-5årig utbildning, inget man bara hoppar på för att man misslyckats tidigare!

Tror snarare det är du som kanske har ett agg mot de högutbildade för att du själv inte är det.
Jag pluggar vidare just nu och har stor respekt för de som inte pluggar, jag själv hade nog inte kunnat inte plugga vidare...

Av Primary

Förbättra boomboxen

Tjenare!

Det är så att till hösten skall det bli nollning och vi i en förening har en boombox som jag eventuellt skulle vela förbättra!

Just nu sitter det 2 stycken uknown högtalare på, kaoxialer 6x9". Står inget på magneten och får inte av gallret på framsidan... =/
Som förstärkare har vi just nu en liten TeLi A60, 2 kanaler, osäker på hur många watt den trycker ut!
12V Batteri: http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/MC/Reservdelar/Batteri/MC-B...

Vad jag kommer ihåg från förra året så lät denna låda knappt något, vet inte om dom hade på volymen lågt eller hur det va, men nu när jag testar den låter den ändå ok, men lådan är riktigt dåligt byggd... alldeles för stor och högtalarna sitter öppna.
Förstärkaren har dock bara två kanaler, så kanske blir svårt att sätta in fler högtalare, bättre att bygga ny låda? eller förbättra denna?

Boombox1
Boombox2
Boombox3