Inlägg

Inlägg som Primary har skrivit i forumet
Av Primary
Skrivet av Networker:

Låste under kvällen upp "TDP" på min 11400. Den har officiellt 65W.
Utan "watt-taket", så den går "turbo hela tiden på alla kärnor" ligger den på 137-140W såg jag i HW-monitor. Med CM 212-kylare bli den max 78 grader varm på varmaste kärnan efter tre timmars loop av IBT. (Intel Burn in Test).

Fast gen 12 är det väl lite mindre "watt på"?

Precis, läste det här om 12600k:

”The CPU is rated at 125 W base power and 150 Watt maximum Turbo power. It is manufactured in 10nm, called Intel 7, process at Intel.”

Av Primary
Skrivet av Swedishchef_90:

Med det chassit borde du ligga kanske 2-3c över mig som mest skulle jag amatör gissa 😊

Det låter bra, får se snart om din gissning stämmer

Bara det där kittet som ska komma hem också... hoppas det kommer snart, kliar i fingrarna

Av Primary
Skrivet av Swedishchef_90:

Det är en prisvärd kylare, om du enbart spelar utan OC kommer den nog fungera galant.
Jag kör noctua U12A som har 165W tdp, jag har 53c i spel med ca 40% cpu usage, folding över 7h har jag 72c som högst i stock och drar jag på 5.0 OC på all cores går den upp till 82C som högsta värde.

Jag har dock en väldigt stort chassi med bra flöde på luft.

Okej, perfekt! kommer inte OC och om jag OC,ar så kan jag köpa ny kylare (förmodligen om flera år isf).

Ska stoppa in grejerna i ett meshify 2 compact, så hoppas på bra luftflöde

Av Primary

Har köpt en Be quiet! Pure rock 2: https://www.inet.se/produkt/5323104/be-quiet-pure-rock-2
för att kyla en 12600k, väntar fortfarande på monteringskittet från Be quiet!

Hur tror ni den kommer prestera? va jag dumsnål som valde den?

Av Primary

Personligen gillar jag inte ljudet från en soundbar. Blev att jag köpte ett billigare 2.0 system från hifiklubben (då kunde jag åka in till en butik och testa ljudet) för att sedan kunna uppgradera till ett 2.1 system om så önskat. Just nu har jag ett mindre vardagsrum och detta 2.0 systemet fyller det riktigt bra, riktigt bra ljud vid tv tittande, saknar liiite bas och bättre uppdelning av frekvenser vid fest där volymen är hög(väldigt hög).

Dessa köpte jag: https://www.hifiklubben.se/argon-audio-alto5-mk2-kompakt-hogt...

För det priset är jag otroligt nöjd och man blir överraskad av basen från dessa utan baslåda.

Av Primary
Skrivet av SuperDuperKillen:

Här har vi en äkta ghetto-modder hör jag 😎. Så himla enkelt är det inte att fila ned, då man inte ska fila på gängan. Sen beror det lite på vilket monteringssätt kylaren har.

Varför inte göra det lätt för sig och köpa denna https://www.inet.se/produkt/5323688/arctic-cooling-freezer-i3... om man vill ha något för runt 500:-.

Den kylaren du länkade har en kylningseffekt på 95W tdp medan en 12600k har en tdp på 125W. Kanske inte är optimal

Av Primary

Jag sitter och väntar på kit från be quiet!, köpte en pure rock 2 som ska kyla en 12600k.

Dom har ett formulär på hemsidan där man får ladda upp kvitto/beställningsbekräftelse på att du köpt en av deras kompatibla kylare samt på processorn eller mobo som har lga1700. Gick väldigt smidigt, dock har de slut på kit atm och väntar på att få in dom i lager, de skrev till mig innan nyår att de förväntade att få dem ”in early or mid january” och sedan va det va 5 dagars frakt (till Sthlm) från Tyskland… så hoppas jag får det snart.

Noctua tror jag har litet inkluderat i några kylare men då börjar dom kosta runt 1000kr

Av Primary

Finns det några prestandatester på intels nysläppta processorer?

Av Primary

Jag har köpt en ny dator som jag ska bygga ihop nu närmsta veckan, har inte köpt något windows ännu, tänkte köpa någon billigare nyckel online till win10 först och sedan kanske uppdatera till 11 senare. Är det fel tänkt?

Ska man köra 11 direkt?

Det är en 12600k processor med ett MSI PRO z690-A wifi mobo, 32GB ram, 1TB Samsung 980 ssd för info.

Av Primary
Skrivet av Swedishchef_90:

Angående eps kontakterna, koppla in båda, vad du gör är att du ser till att effekten (Watt) delas upp över båda kablarna. Utan OC klarar man sig på en men de är godkända för 150W/eps kabel.
Kör man långvarigt med överlast kommer de tillslut att brinna/glappa

Okej, tack så mycket, då kör vi på det!

Skrivet av vinylens:

Varför satsar du på DDR4 om du skriver att du ska ha en framtidsäker dator?

För att plånboken inte gillar DDR5 och utifrån vad jag läst så är det inte allt för stor skillnad prestandamässigt(?) men främst för att de är såpass dyra och svåra att få tag på.

Tanken är nu att spara pengar i något år sen köpa grafikkort, efter det tänker jag att datorn kanske klarar sig i några år och man kan då köpa till 32GB till i ram tex eller byta mobo och till DDR5 om processorn fortfarande håller måttet.

Av Primary

Jag lyckades klicka hem detta nu under mellandagarna, vissa delar fick jag tag på under rean:

https://komponentkoll.se/bild/lsYUl.png

Som jag förstått det har moderkortet plats för 2 (4+4) pins kontakter, och PSU’n har även två, jag har inte tänkt att överblicka något nu i början men eventuellt om några år. Men bör man koppla in båda 4+4 pins kontakterna direkt ändå?
Är det egentligen bara att men ger möjlighet att processorn kan dra mer ström med dom kontakterna?

Sen kan jag informera att det va inga problem att få monteringskit beställt hos bequiet, dock hade de inga lager atm men skulle få in nu till början av januari, så får vänta på det kitet några dagar..

Av Primary

Kolla in sweclockers vinterdator: https://www.komplett.se/product/1204020/datorutrustning/dator...

https://www.sweclockers.com/artikel/33229-sweclockers-vinterd...

Kanske kan va något att börja med för att sedan komplettera med ett grafikkort senare om det är kul att gamea och priserna gått ner?
Det går ju att plocka ihop liknande delar och satsa på mer rgb om det är det som skulle locka, testa plocka ihop den på kompenentkoll så får du känsla om vart den är billigast också.
Tror inte en 10 åring behöver ha värsta grafikkortet eller så, bättre att det är en dator att börja med som presterar ok nu för att testa och se om det är en hobby han vill fortsätta med och kan då om några år bygga på sin dator.

Av Primary
Skrivet av DrRusso:

Wow! Sjukt hur mycket hjälp man kan få här Sjukt tacksam för alla svar!

Okej så jag har 2st 8gb ddr4. Och mina hårddiskar är jag väldigt osäkra på vilket modell etc, och jag har inte tillgång till min datorn just nu. Men jag vet att jag har en 1TB HDD och 2 st SSD cirka 200gb styck. tror inte att dom är M.2. Du kan nog kolla på länken jag skicka i orginal posten.
Jag har kollat på recensioner av 12600 och jag tror det är en bra ide.
Vilken M.2 borde jag köpa till moderkortet.

En till fråga, om jag skulle uppgradera allt detta nu. Skulle det vara möjligt att sälja mina gamla delar? Tänker på CPU.

Frågan är då om du vill ha kvar 16gb ram eller om du känner att du vill uppgradera till 32 på en gång? Jag köpte precis dom här som ska komma i brevlådan när som helst: https://komponentkoll.se/produkt/113606-corsair-vengeance-lpx...

Angående m2 ssd så rekommenderar dom flesta denna som är lite mer budget om jag förstått det rätt: https://komponentkoll.se/produkt/107528-kingston-a2000-1tb-nv...

Men vill man ha lite snabbare skriv/läshastigheter (kommer inte direkt märka någon skillnad men kanske blir något bättre för framtiden) så kan man kolla på denna tex eller motsvarande: https://komponentkoll.se/produkt/144218-samsung-980-m-2-ssd-1...

Sen är det viktigt att du kollar upp kylaren, bästa är att kolla hos respektive tillverkare av kylare, jag har beställt en bequiet från inet, de innehåller inte monteringskit just nu utan montringskittet går att beställa från bequiets hemsida genom uppvisande av bevis/kvitto/orderbekräftelse av moderkort/CPU/bequiet kylare, dock hade de slut på kit just nu men skulle komma tillbaka till lagret nu i början av januari skrev dom.

Av Primary
Skrivet av Viper0:

Det verkar vara så osäkert från Inet, ingen verkar veta om det följer med eller inte, då vissa har fått enligt kommentarer.

Bättre att kolla upp respektive tillverkares hemsida hur dom har löst det isf.

Av Primary
Skrivet av Viper0:

Verkar vara väldigt svårt att få rätt svar om det följer med monterings kitt för LGA 1700 på kylaren. nån säger han fått med en annan säger att han inte fick med, Inet svarar inte.

kommer allt funka med kylare, ram minne?

Olika från olika tillverkare, vissa kylare till noctua tror jag ska innehålla monteringskit, kolla på inet och filtrera för kylare som ska passa lga1700, sen vet jag att på coolermaster kan man köpa till monteringskit och betala för frakten, hos bequiet kan man mot uppvisning av kvitto/bevis för att man har en av deras (listade) kylare och ett moderkort/processor för lga1700 få monteringskit gratis.

Jag själv har beställt från bequiet, de hade dock slut på lagret och skulle få in kit i början av januari så de la en preorder åt mig.

Av Primary
Skrivet av NightFred:

Den är på väg att utfasars ur deras sortiment och ny uppgraderad är på väg in. Den håller absolut måttet men det var anledningen till att man inte valde den. (Kingston A2000 SSD m2)

RAM - Standard är 3200. Köper du 3600 måste du välja det i bios vid uppstart annars kommer de att gå i 3200. Såg ett test där det var lite delade meningar kring prestandan. I många fall var 3200 snabbare jämfört med 3600 och i andra inte. Det spelar kanske ingen större roll vad du väljer. Testet jämförde man 4 olika DDR4 minnen mot två typer av DDR5 minnen där man hade olika frekvenser.

Skrivet av ekhyddan:

Pure rock 2 är en ok kylare för det priset.
32 GB ramminne kan vara mer framtidssäkert.
Detta kitt är prisvärt:
https://www.amazon.se/dp/B07N3TXFFX/ref=asc_df_B07N3TXFFX1640...
32 GB 3200 Mhz CL16 för 1,162.82 kr.

CL = Cas Latency
Latensen och hastigheten på minnena påverkar båda prestandan.
Ett minne som ligger på 3600 Mhz med CL 18 presterar ungefär som ett minne på 3200 Mhz med CL 16.
Jag köpte minnen som ligger på 3600 Mhz med CL 16 latens (32GB) för att de funkar fint med Ryzen och det var ett erbjudande på dem just då.
Hur mycket skillnad det gör för Alder Lake vågar jag inte svara på men lägre latens och högre hastighet brukar ge mer prestanda.
Bättre minnen kostar såklart mer, det blir till exempel ett litet prishopp för att gå upp till 32 GB 3600 Mhz CL 16:
https://www.proshop.se/RAM/GSkill-Ripjaws-V-DDR4-3600-CL16-DC...
1 794,00 kr

Ja okej, tack för förklaringen! Men då verkar det ju rimligt att hitta något ram i 3200 med en lite lägre CL, får se om jag kör 16 eller 32GB till en början, finns det någon fördel/nackdel att köra 2x16 eller 4x8 för att nå 32GB?

Skrivet av Fenrisulvfan:

Ser bra ut, jag tror Seasonic's 650W för 649:- på inet är ett bättre val, 140mm istf 160mm långt och har 2x (4+4) kablar.
Sedan tror jag inte du kommer ångra om du går direkt på 32GB RAM

Är det någon större skillnad kvalitetsmässigt mellan seasonic och corsair psu? Annars letar jag upp något av dem nästa vecka och hoppas på lite rea!

Skrivet av Hardy:

https://komponentkoll.se/bild/Nylpu.png

Aningen dyrare men vettigare i längden speciellt när du skulle vänta på bättre grafikkort

Tänk också på att Mellandagsrean är snart på ingång

Är det någon större skillnad på moderkortet än det från MSI jag valt? Sedan är PSU’n väldigt op? Sedan angående processor kylaren så är noctua kylaren väldigt mycket dyrare än be quiet! och har en värmekapacitet på 165W medan be quiet! Har 150W, eller är det något mer än den siffran (och ljudnivån, där ligger noctuan bättre till) man borde kolla på när det gäller kylare?

Av Primary
Skrivet av Purjobonden:

Tack för ditt svar!
Avseende Alder Lake serien har jag kommit fram till att DDR5 kompatibel moderkort + DDR5 minnen är idag för dyra så jag vill köra på DDR4. Har också förstått att jag inte kan köra på DDR5 CPU + moderkort men DDR4 RAM så jag antar att jag får nöja mig med det som "redan är gammalt".
Gällande GPU måste jag börja läsa på om skillnaderna mellan olika fabrikat och om det är värt prisökningen.
Ersatte PSUn från Gigabyte med MSI APG A850GF 850W. Enligt en psu tier list från 2021 ska denna tillhöra A-tier? Dessvärre finns inga av dina föreslagna PSUs som val på Sharks hemsida. FSP Hydro, MSI APG, Gigabyte och Cougar finns.
Ska se över SSD val och välja bort HDD. Tack för tipset om att HDD låter!
Kollade upp Sweclockers vinterdator. Jag tror det kommer bli för svårt att köpa ett grafikkort isolerat så det är därför jag tittar på att välja "egna" komponenter och låta ett företag bygga ihop burken.

Jo det finns DDR 4 moderkort för nya Alder lake, står själv i valet om att köpa nytt och funderar på detta.
Hade varit helt klart finast med ddr5 men då de priserna och att de inte (knappt) finns att få tag i blir det nog ett moderkort med ddr4.

Av Primary
Skrivet av perost:

Moderkortet har två 8-pin ATX-kontakter till CPUn, men RM650X har bara en sån. Vanligtvis räcker det med att koppla in en 8-pin till moderkortet, extra kontakter brukar bara vara för överklockning. Men MSI skriver inget om det i manualen, så om du inte vill chansa så får du anta att det krävs 2x8 till det moderkortet.

Hmm okej, kanske lika bra att köra på ett 750w? är inte så stor prisskillnad mellan de två. Om jag nu har 2 8pins från nätagget, ska man koppla in dom från början eller ska man testa om det fungerar med 1 8pin först?

Skrivet av ekhyddan:

Det kostar en slant i frakt att beställa monteringskitt på cooler masters hemsida om det nu inte ingår:
UPS Standard (€25.66)

Det ser inte ut att vara så med Be Quiet.
Jag har inte kollat hur det är med de andra tillverrkarna.

Man kan som du säger vänta om man har tålamod till det.

Kikade på det, stämmer som du säger!
Kollar på Be quiet! pure rock 2, https://www.inet.se/produkt/5323104/be-quiet-pure-rock-2

tror ni det kan vara något? Där är det som du säger att man kan få gratis monteringskit till lga 1700.

Hur ser delarna ut annars? Såg på sweclockers vinterdator att dom valt bort Kingston A2000 SSD m2, håller inte den måttet längre?

Hur är det med RAM? måste man överklocka för att köra dom i 3600? står på moderkortet (MSI PRO Z690-A DDR4) att standard är 3200 men OC upp till 5200. Blir det onödigt att leta RAM med 3600, är det så stor skillnad? Och vad menas med CL 16/17/18/19?

Av Primary
Skrivet av Xyborg:

Det är för att de vill ta höjd för kunder som köpt billiga skräp-nätaggregat från AliExpress - som i själva verket inte kan leverera den effekt som det står på lådan Har man ett bra nätaggregat från ett erkänt märke (så som det du valt i ditt exempel) så är det inga som helst problem med ett nätaggregat på 650W.

Haha ja okej, låter rimligt ändå. Fick dock upp i insta datorbyggare att 650W PSU’n saknade någon 8pins kontakt (hör för mig det var 8pin) till detta bygge, det problemet kom ej upp med 750W. Någon som har koll?

Skrivet av ekhyddan:

En 12600K är mer "framtidssäker".
Alder Lake har en ny sockel så det kan bli lite merjobb med att skaffa ett monteringskitt till kylaren om det inte redan finns i förpackningen.

Sant!
Såg på cooler masters hemsida att dom ska skicka med monteringskit till alla deras kylare, snackade med inet och dom väntade nu på leverans med ett antal kylare med monteringskit, borde inte vara så svårt att få tag på i snar framtid tycker jag.

Av Primary
Skrivet av Xyborg:

Ang. nätaggregatet kan jag säga att det GARANTERAT kommer att räcka. I Sweclockers tester av ett RTX 3090 med rejält mycket törstigare processor till så drar hela datorn 450W från väggen. Det betyder ca 415W från nätaggregatet. Du kommer därmed oftast ligga runt 40-60% effektuttag från ett 650W aggregat när du spelar, vilket placerar det precis i den optimala delen av belastningskurvan för bästa verkningsgrad.

650W räcker till i stort sätt vilken "normal" dator som helst idag förutsatt att du inte tänker köra med flera grafikkort.

Okej, låter ju rimligt. Har sett att de rekommenderar 750W till ett 3070 men kanske är mest för att absolut vara på säkra sidan?

Skrivet av ekhyddan:

Du kan inte använda DDR4-minnen på ett DDR5 moderkort eller tvärt om.

Ajdå, jag som missförstått läget... men då känns det mest rimligt att gå ett ddr4 mobo.

Se nytt förslag:

https://komponentkoll.se/bild/qNfUm.png

Är det fortfarande värt med alder lake i så fall? Eller är det bättre/rimligare att köra på en ryzen processor där man kan hitta moderkort för 1k billigare och då köra på en ryzen 5 5600x?