Inlägg

Inlägg som Broken-arrow har skrivit i forumet
Av Broken-arrow
Skrivet av pompado:

Jag förstår och har inte bestämt mig ännu.
Tänker om det blir en extern skärm, så satsar jag nog på Apple 27 tum och orginal med resten, såsom mus och tangentbord.

Tittar just nu på två BenQ skärmar för 4000 st som blivit utvald som rekommendation i ett test av PC för Alla.
Men nu ställer jag mig frågan om snabbhet i uppdaterings frekvens och bildkvalitet mellan dessa två uppsättningar, vilket jag vill väga in i min bedömning.

Två BenQ skärmar är 2560x1440 bild kvalitet som jag tror anses okej för både surf, film, gaming.
Men bild frekvensen är endast 60 hz hos skärmarna och som är max hos adaptern för att koppla två skärmar med displaylink.
Samt de inbyggda högtalarna i skärmen fick en okej av testet.

Så rent instinktivt så tror jag HZ med uppdaterings frekvensen är betydligt högre om man kopplar en skärm direkt från Macbook Air samt bild kvaliten är 4K eller 5K med Apples egna skärm är överlägesen om jag förstår det hela rätt.
Samt läst att skärmen har åtta inbyggda högtalare som säkert leverar högkvalitativ prestanda.

Slutligen, har jag en 1080 skärm hemma som jag ska testa med och se om det räcker med en extern och om det är något jag kan leva med, då blir det nog alternativ två.
Men känner jag att det inte funkar utan två skärmar så kommer jag satsa på BenQ skärmar.
Köpa adapter och kanske ett Logitech MX Keys med bakgrundsbelysning och logitech mus.

Även kostnaden måste ju övervägas där två BenQ kostar 8000 och en Apple 27 för 20000
Varav Apple skärmen är enkel att byta in och uppgrader till nytt med högt andrahandsvärde.
Medans två BenQ skärmar kommar vara svårsålda om man vill få ett bra andrahandsvärde vid uppgradering till nytt.

EDIT - Det lutar nog åt två skärmar om jag känner efter utan djupgående reflektion, eftersom tänker på lång sikt att jag ska fortsätta köpa bärbart och byta in och uppgrader till senare model, samt kunna ha friheten att multitaska bildmässigt.

MVH

4k har inget med bildkvalitet att göra.

Av Broken-arrow
Skrivet av medbor:

När går Windows 11 ur sin beta-fas? Vågar vi hopps på nästa år?

Windows 10 fungerar ju fint nu, men tror nästan windows 11 släpptes som jag gick över till 10:an.

Kommer vägra 11, utan går över till 12 eller Linux eller betala för uppdateringar för 10.

Av Broken-arrow

Lite ironiskt att de både tar bort det billigaste alternativet och samtidigt försöker strypa möjligheten till slippa reklamen.

Kvalitén har sänkts kraftigt, medans mängden reklam har ökat. Kan vara allt ifrån pyramidspel, till tv shop liknande inslag med datoröversatt röst. I vissa fall har man tur och får reklam från en svensk myndighet eller från större seriösare företag.

YouTube har hårda krav på kreatörerna, men inte på reklamen varför? Sen varför inte fixa systemet för copy strike? Du är skyldig även när motsatsen bevisas (du måste ha en kontakt person på YouTube för lösa detta problem, annars är du körd).

Av Broken-arrow
Skrivet av nino:

Så summering av BF 2023: halvtaskiga reor hela veckan för att endast locka kunder och inga pangerbjudanden 00:00 som det skall vara igentligen. Saknar tiderna när man satt uppe vid 00:00 och klickade hem ett Corsair rgb tangentbord för 99 kr när ordinarie pris var 1400 kr.. Det var bättre förr

Bäst var den första black Friday. Men var ju par grejer på inet på kraftigt rea.

Missade få tag i en mus, men ett tangentbord blev det. Behöver ny mus också,(är riktigt kass den jag har).

Av Broken-arrow
Skrivet av magma86:

Jag får ta och se om första filmen från 2003 helt enkelt

Däremot har jag sett senaste Hocus pocus (2022) och den var bättre än vad jag trodde men inget slår originalet från 1993. Disney spelar på säkra kort med några få undantag här och där. Disney senaste animerade film verkar också ha blivit lite av en flopp men är ruskigt snyggt gjord: https://www.theguardian.com/film/2023/nov/20/wish-disney-movi...

Kan sakna den gamla goda tecknarstilen som disney körde med förut, nu är det mesta eller nästan allt datoranimerat.

Ja den förtjänar kanske inte en oscar (inte så jag ser det som någon kvalitet stämpel heller), men helt klart sevärd. Även pan från samma år (från annat bolag än Disney) är bättre än Disney försök. Kan hålla med om Disney's filmer om man bara ser på effekter och sceneri. Är det riktigt snyggt gjort, men glömt lägga budget på vettigt manus.

Ja och efter alice i underlandet succén, har hela live action stigit dom över huvudet (den bar bra just för den tog faktiskt nya och fräscha idéer). Men efter maleficent, verkar det som de inte vågar ta ut svängarna. Utan kopierar original historien nästan rakt av och vissa fall tar bort nästan all musik eller lägger in massa extra för att förlänga filmen.

Av Broken-arrow
Skrivet av magma86:

Finns två olika versioner, jag menar den senaste. Den äldre från 2003 har jag inte sett på länge men rent betygsmässigt verkar de "spela" i samma liga: https://www.imdb.com/title/tt0338094/?ref_=plg_rt_1

På tal om paranormala filmer väntar jag fortfarande på https://www.imdb.com/title/tt0081738/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_...

Den äldre var kul i alla fall. Den nya saknade rätt mycket av humorn från den första filmen, samt inte hade samma typ av själ. Var inte mycket historia byggande, utan skulle vara mest action action.

Hoppas det inte är bara stereo för det billigare abonnemanget utan det är riktigt 5.1 också (är inte värt över 100kr). Funderar på säga upp det snart, för redan tittat på det som varit mest intressant.

Deras egna nya live action är ju ett skämt emot original filmerna.

Av Broken-arrow
Skrivet av Dem8n:

Det lär inte vara någon jätterusning med tanke på att de måste göra reklam för jobben, sen i försvaret ska man ju veta att man inte har ett skit att säga till om.

Ungefär som nuvarande jobb man har nu privat Ska göra ett jobb och när man frågar om det finns grejer så är svaret "det måste ju finnas annars går det inte driva ett företag" Man får leka oppfinnar jocke nästan dagligen, för det är ju för dyrt köpa något nytt...

Lönen är inte mycket bättre, än om jag hade jobbat statligt.

Av Broken-arrow
Skrivet av GLaDER:

Kul! Men jag kommer fortsätta köra på Better Sweclockers.

Tycker dock detta är något bättre. Om inte den har förändrats avsevärt sen provade den sist (vissa element blir för mörkt).

Av Broken-arrow

Tycker det är lite roligt vissa är oroliga att bli inkallade i fall det blir krig och därför inte söker job inom någon myndighet.

Är det inte större risk du hamnar där du inte vill vara om det skulle bli krig? För det är rätt stor chans det då blir allmän mobilisering.

Är du krigsplacerad så vet du troligen vart du hamnar.

Hur som är inte så troligt det blir krig i Sverige på ett tag. Ryssland är bara bra på starta dessa inte avsluta...

Av Broken-arrow

Det mest intressanta i det hela är vad moderkorten för bulldozer kostade. Du kunde få ett top of the line moderkort för nästa hälften av vad Intels motsvarande kostade.

Vist vi idag verkar kräva mer funktioner läggs till, men tror stora ökningen i pris på framförallt amd är att deras cpuer är betydligt mer eftertraktade än vad bulldozer någonsin var.

Nu verkar inte heller cpu tillverkarna heller intresserade av att sälja mer cpuer. I så fall hade dem försökt pressa moderkort tillverkarna lite.

Förstå inte hur det kan vara så dyrt byta från usb A till C t.ex. inte heller har usb 3.0 slagit till större. Verkar ju vara gratis att ge support för 12+ usb 2.0 (räknar då in dessa interna kontakter). Dock är 3.0 kontakten riktigt dålig.

Av Broken-arrow

Jag hade en samsung s3 i ca 7 år. Körde root så den var ganska uppdaterad. Nackdelen var batteri tiden var knapp 10 timmar och laddporten slets ut.

Kör nu med en mobil som inte fått uppdatering på 1 år. Kommer troligen bara byta när den går sönder eller batteriet är kasst. Root på denna modell är inte så enkelt som göra det på samsung tyvärr.

Av Broken-arrow

Har blivit betydligt mer reklam senaste året. Att betala premium blir inte så lätt, pågrund av Google har jag två konton 🤦

Av Broken-arrow
Skrivet av Beta:

Firefox är en av mina favorit-webbläsare. Bytte i Februari från Edge till Firefox i förberedelse för Manifest V3. Efter ca 6 månader med Firefox installerade jag dock Brave som är ett av få alternativ om man vill ha en Chromium-webbläsare med adblock i framtiden. Firefox är bra men tyvärr kan den inte mäta sig med Chromium i laddtider och responsivitets. Droppen som fick mig att byta var att hela tiden möta på sidor som inte funkade i Firefox utan bara Chromium-webbläsare. Inte Firefox fel, men ändå irriterande. Tyvärr har Chromium blivit så dominerande på webbläsar-marknaden att många bara utvecklar för dessa webbläsare.

Edge är en av de bättre Chromium-webbläsarna på marknaden. Snabbare än Chrome, dock en del Bing-bloat man måste stänga av om man inte vill ha det i sin webbläsare.

Ja och det var inte helt enkelt få bort allt bloat, t.ex öppna ny flik och direkt få up reklam för msn. Förstår inte hur den hemsidan kan ha överlevt så länge, har ju horribel design. Ser mer ut som någon scam/oseriös.

Av Broken-arrow
Skrivet av ronz:

Mitt system med 13700K och 4090 har nog dragit som mest strax under 500W under spelande. Men oftast runt 400-500W. Detta med upplåst strömbudget.
Ser inte hur 14900K skulle få systemet att dra 300-350W mer.
Kanske om man sitter och stressar systemet i hårda test?

Hur tycker du man ska testa processorer?

Sedan har aldrig top of the line/high end produkter varit värt pengarna. Det är inte där bang for the buck finns. Detta gäller inte bara datorkomponenter.
Snarare en exponentiell kurva där lite snabbare blir mycket dyrare. Telefoner, bilar, tv, nästan alla lyxprodukter.
Varför köper folk bilar med hundratals hästkrafter när vägarna har fartbegränsningar, skyltar och regler?

Hursomhelst. Det är ingen som är tvingad till att köpa en dyr processor för 4000-8000kr. Spelar man så räcker det oftast med en billigare processor. Viktigare att lägga pengar på grafikkort.
Det stoppar dock inte folk från att vilja (villhöver) ha en snabbare processor i hopp om bättre livslängd. Det är väl oftast folk som inte har problem med att spendera pengarna och som har det som sitt intresse. De vet om att det inte är det mest prisvärda.

Men för att TESTA processorer och se hur starka de är jämfört mot varandra så MÅSTE man skapa scenarion där skillnader kan visas. 720p tester är ett bra alternativ då.

Detta tas upp i varje recension av cpu:er. Vet i någon cpu recension slutade man nästan se skillnad redan vid 1080p.

I Ryzen 5xxx recensionen användes en 3090ti i stället för 4090 och det gjorde resultatet jämnare mellan amd och intel. Blev bättre resultat med kraftigare grafikkort. Så även i 720P kan grafikkortet begränsa i vissa titlar.

Av Broken-arrow
Skrivet av Ryzer:

Varför testas spelen fortfarande i 720 och 1080p. Blir så ledsen när jag läser tester nu för tiden.

Ingen skulle köpa en processor för närmare 8k och spela i 720p. Realistiska tester tack även om det är pga GPU.

Köper man en CPU för 8 tusen så letar man FPS i toppskicket, 1440p/ 4k och inte i budgetsegmentet.

Förstå inte denna klagande. Är ju nästan för varje cpu test detta kommer upp.

Vet ju alla fall tidigare så testade inte Swec med 4090 och fick annat resultat än andra testare av cpuer.

Av Broken-arrow
Skrivet av jnsson:

Jag missade inte den nyheten, men ingen av mina Windows 10 eller 11 installationer har någonsin blivit korrupta och då kör jag till o med med insider preview på en av datorerna.

Dessa fel ska inte kunna hända från första början, men det först dom gjorde efter windows 10 kom ut så drog dom ner personal styrkan kraftigt för testa för buggar.

Resultatet var en trasig produkt under flera års tid och körde du home versionen var du test kanin, i stället för ms gjorde jobbet.

Därför det blev en nyhet var för många drabbades av dessa fel och t.ex felet med boot loop och du inte var tekniskt lagd så var datorn obrukbar och behöver ta hjälp av någon som vet hur man installerar Windows alternativ lagar det. Samma med hårddisk felet, är man inte tekniskt lagd så tror man att disken är trasig.

Jag har undvikit detta genom köra Windows 7 tills jag sett windows 10 är stabil nog (kört det på annan dator för testa 10:an, men var inte stabilt i början). Det viktigaste är alltid skjuta upp uppdateringarna så långt det går och det går bara i pro eller högre (speciellt med dom där stora halvårs uppdateringarna). Vet inte om ms slutat med det nu.

Windows 11 ser mer ut som hybrid till Mac os (en design jag inte gillar). Hade köpt en Mac i stället för kört windows då och verkar inte varit en stabil lansering heller och nu verkar drag och drop försvunnit igen (använder detta i Windows 10).

Av Broken-arrow
Skrivet av Alexraptor:

Tråkigt att folk inte inser att skyhöga konsumentpriser på ny teknik också skadar andra industrier, tex spelindustrin, som omsätter hundratals miljarder om året.

Ser inte hur det skulle skada spelindustrin. Köp förra årets grafikkort eller begagnat. Flesta spel fungerar på äldre hårdvara, vist du kan förvänta dig 4k med 144fps+ med högst grafik inställningarna.

Av Broken-arrow
Skrivet av jnsson:

Aldrig fått W10 eller W11 korrupt via uppdatering på någon av mina 5 datorer.

Har du missat nyheten där en uppdatering fick datorn fastna i evig boot loop och när windows kunde inte hitta hårddiskar (kommer inte ihåg om det även blev förlust av data).

Sen det problemet att windows inte kunde låta bli avinstallera program och ställa om flera inställningar.

Av Broken-arrow
Skrivet av perost:

Synkteknikerna har dock inte gått samman, det finns minst fyra olika tekniker idag. När det gäller spelskärmar så kan man dock säga att VESA Adaptive Sync har vunnit, men det som är lite tråkigt med det är att den inte vann genom att vara tekniskt bäst utan genom att vara billigare, öppen, och "bra nog".

Risken är att vi får se samma utveckling för uppskalningstekniker, där FSR är tekniskt sämst av de tre lagens tekniker (än så länge i alla fall) men mest kompatibel eftersom den inriktar sig på "minsta gemensamma nämnare" bland grafikkorten. I det här läget tror jag det skulle vara smart av Nvidia att implementera grundläggande stöd för AMD och Intel i DLSS, men kanske inte så bra för oss konsumenter. Det bästa vore om de kunde komma överens om en standard som fungerar på alla kort men som låter alla utnyttja sin hårdvara på bästa sätt.

Har det ens släppts en gsync skärm på många år? Sen har det släppts bra adaptive sync skärmar, i alla fall de skärmar Nivida sa officiellt hade support för.

Med en öppen standard, så kommer det tyvärr alltid finnas skärmar som snålar in och bara lägger till stödet och struntar i hur bra implementeringen är.

Amd har försökt styra upp det med deras uppdaterade krav med freesync 2. Men har faktiskt inte hört så mycket om sync på flera år nu (debatten har dött ut). Så har inte dagsfärsk information om hur det faktiskt hur bra fungerar idag.

Men just grej som sync, borde varit en standard från början och inte låst till vissa skärmar. Vist gav viss fördel med kvalitet, men begränsade vilken skärm man kunde köpa.

Av Broken-arrow
Skrivet av nikwid:

Du glömde en nolla där va? Eller har du någon studentrabatt eller liknande?

Man kunde en gång i tiden få windows 8 för runt 150kr från ms själva. Var en builder licens och du fick då Windows 8 pro, enda kravet var du skrev in legitim windows 7 nyckel.

Synd det projektet lades ner med windows 10. Att köra Windows 10 home är idiotiskt, du fungerar som test kanin och kan inte hindra uppdateringar installeras. Utan du kan råka ut för korrupt maskin när den tvångs omstartas.