Inlägg

Inlägg som Napster91 har skrivit i forumet
Av Napster91

Att 'äga' (rätten att nyttja är väll mer korrekt?) spelen är lätt, speciellt i Sverige där motivering kan göras med privatkopiering+avgift för denna hur jag gör det får man inte diskutera här! Kan dock vara ärlig, har en kopia innan jag köper oftast, och oftast köps det inget då kopian inte var värd tiden och endast slösat bandbredd. Finns få undantag men dom finns!

Alla köp som görs är via GOG när möjligt, så privatkopia kan föras in i arkivet på ett enkelt sätt.

Av Napster91

OP du har byggt 'min' gamla dator nästan, väsentliga skillnaden är inga dominators utan enklare minnen från corsair, amd6000+, 8800gtx som blev ett gtx260 heter det väll.. COOLT BYGGE! Ska nog sätta ihop mitt gamla igen bara för att

Av Napster91

Alltså, läst några inlägg, använder folk verkligen 'alla maxXxade' funktioner som finns (eller inte) i dessa launchers? Man har ju discord, moddb m.fl, reviews läses på oberoende sajt o.s.v. Eller lever många verkligen i steam/epic/origin (finns origin kvar?) bubblan?

Sen många kommentarer om användarupplevelse, ja öppna program för att öppna program är inte så användarvänligt hur det än skruvas.

Av Napster91
Skrivet av Ozzed:

Vi får hoppas att Windows 12 kommit ut till dess då så man kan lita på att det åtminstonne är "OK" från dag 1.

Varana bra, varannan dålig är ju Microsofts melodi för hemanvändaroperativ (Nej, Windows 2000 räknas inte, det var ett operativsystem tänkt för företagsanvändare, att folk sedan använde det hemmavid ändå för att ME var så uselt spelar ingen roll).

Så ja, Jag blir nog kvar på 10 tills 12 kommer. 11:an har inget som lockar mig. Bara meningslösa krav.

Nu är det helt offtopic, och var kanske för ung för att se felen/vara tekniskt begåvad. Men vad var fel med ME?

Hade aldrig några krascher vad jag minns, inte som 98 där farsan fick 'installera om' varannan månad (känns det som idag, tidsuppfattning som unge är svårt) som de så fint namngavs på den tiden. Minns massor med timmar på zsnes, q2 coop, q3, diablo 2, starcraft och gta3 utan några som helst problem.

Tänker att många ser i retrospect och anammar åsikter av de som på pro-nivå använde grejorna, eller så har jag helt fel helt enkelt. Datorn som hade Me var standard compaq köp via jobb dator. Den rullar ännu idag med allt original, tillochmed hdd och WinMe (nåja, formaterad ~2011)

Av Napster91

Att det skulle komma en tid om när det bråkas om interpolering av bild. Det trodde jag faktiskt aldrig! Känns lite som när motion+ och allt vad det hette var hetaste på TV sidan, Samsung ä bättre än Sony, näääee LG!

Av Napster91
Skrivet av Dinkefing:

Vad var deras andra shabloner respektive sparande?

Nu var det längesen så minns inte exakta siffror mer än att det var långt över vad jag la på mat, hygienartiklar, nöje och ett fåtal andra punkter de hade och 'drog av' på lönen för att se hur mycket som var över till lån och den 7% räntan man ska klara.

Säg att banken hade ~3500;- på mat, så låg jag på ~2000;-. Så var det mobil som faktiskt var 1000;- i schablonen när jag la 129;-/månad.

Hade en rätt kass lön den perioden ~16k efter skatt och sparade 1500-2500;- i månaden. Så med förklaringen att jag inte lägger de summorna banken hade tagit fram i sin schablon på mig själv så klarade jag 7% gränsen precis och fick beviljat lån ändå.

Av Napster91
Skrivet av Trihxeem:

Fast då har ju folk lånat för mycket - inte jättemycket sympati för dem.
När jag köpte lägenhet så körde banken en kalkyl som räknade med 7% ränta och en belåningsgrad på 85% och då skulle det finnas pengar över att leva på (kommer inte ihåg vad de definerade, 10-15k?)

Stämmer helt, dock så kan man mygla lite med banken där, deras schablon när jag handlade 2015 var ~1000;- i månaden på personliga (ej toapapper/tvål) hygienartiklar som deo/parfym och liknande andra saker, mobil för 1000;- i månaden o.s.v. .

Hade inte samma inkomst då som idag och kunde helt enkelt inte spendera de pengarna, som deras schabloner anvisade var normalt och ha ett för mig vettigt sparande, vilket jag sa och var tydlig med. Därför fick jag lån även om jag inte hade mina 8-10k över i månaden enligt schablon. Menar att det finns de som gör som jag gjorde men lever livet som om morgondagen inte fanns.

Av Napster91
Skrivet av norrby89:

Uppenbarligen har ingen av er barn eller är totalt blinda för hur det funkar. Ingen skillnad mot alkohol, inget du får köpa om du är under 18 men betyder inte att dom får tag på det ändå. Allt det kräver är ett "du får inte" och ett barn som vill utmana det och sen är hela umgängeskretsen där.

Så att begränsa barns tillgång till dessa tjänster kommer inte göra ett dugg utöver ett av två alternativ, dom hamnar utanför jämfört med dom vars föräldrar tillåter dom att använda dessa tjänster ändå eller så lär dom sig att ta del av dessa tjänster utan att deras föräldrar vet om det.

Uppenbarligen är du ute och cyklar och garderingen "eller" är fult av dig, japp, nollar argumentet, ett riktigt politiker pudelsvar ! Visar snarare på att bristande konsekvenstänk och/eller friskrivning av argument. "NÄÄÄEEE DE MENAA JAAAUUU INTEEE VETTUUUU!!"

Jag har barn, och skulle aldrig tillåta att de utsätts för näthat, gäddor, reklam & propaganda av influencers, media och "tyckare" innan det finns något bakom pannbenet på ungen.

Att begränsa barn inom för åldern rimliga gränser (läs gräns sätts ej av 'min kompis haaaaaaaaaar' och tillgång till pornhub och flatearth + sociala medier) är ens uppgift som förälder. Gör man inte det, gör man fel, ja, då är man en kass förälder, jag sa (skrev det) och hoppas alla föräldrar står för det även om det mot sitt bättre vetande ger sin 7åriga barn tillgång i sociala medier. Hur många ggr har man inte sagt 'ta det lugnt', 'ta det försiktigt', 'konstig gubbe', allt du gör kan sparas o.s.v... Hoppas alla föräldrar gör det, för det är verkligheten.

Med det menar jag inte att sociala medier är av ondo i sig, dock behövs det ett konsekvenstänk hos personen som använder det, samt en förmåga (mognadsgrad) att hantera när man får, och ge grövre kritik/hat/kränkningar eller vad man nu vill linda i det i finare ord.

EDIT utöver felstavning och fel meningsbyggnad:

Skrivet av norrby89:

..."totalt blinda för hur det funkar."...

Yeah, accepterar också allt som det är, bara gör det, tar den.

(OBS! förespråkar inte hat/kränkningar/onödig kritik)

Av Napster91
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Med frasen: "Grejerna börjar bli gamla, men dagens priser gör att jag avvaktar."
Så syftade jag på den övriga hårdvaran och det är endast kablar och liknande som jag köper nytt.

Kablar behöver man sedan ha x antal exemplar av på olika ställen, dessa kommer bort och går sönder. Sysslar man med teknik så räcker ofta inte precis bara usb c.

Aha okej, blev genuint orolig att typ sata kablar eller något annat rekommenderas bytas i datorn efter X antal år tack för svaret

Av Napster91
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Samma här. Jag köper typ endast förbrukningsvaror som kablar, hdd och annat nu. Grejerna börjar bli gamla, men dagens priser gör att jag avvaktar.

Om många gör så kan resultatet bli en högre försäljning senare när fler har gammal hårdvara.

Nu blir jag rädd att jag missat något viktigt! Vilka kablar rekommenderas bytas med jämna mellanrum?

Av Napster91
Skrivet av jeppe109:

Här kommer en kontroversiell take.
Barn behöver inte ha tillgång till dessa tjänster.

Detta alla dagar. Vid 15-16år ja när man visar en antydan till mognad. 13 åringar behöver inte tiktoks, snaps å skit där de kan bli mobbade utanför skolan och i allra värsta fall tagna av gäddor.

Av Napster91
Skrivet av elp:

Lyfter denna gamla trå med att ställa en simpel fråga - är det ngn här på forumet som kör PS2 på en modern tv och fått det att lira någorlunda tillfredsställande med en "sniklösning" såsom denna:
https://www.amazon.se/dp/B09QSZ6TNK/

Tack på förhand!

Har en liknande manick till wii, fungerade bra, MEN skalade eller rättare sagt 'blåste' upp bilden jävligt, var ok på 1080p skärm men 4K nejnejnej. Har lagt alla retrokonsoller på hyllan sen flera år och kör emulator med kontrolladaptarar istället. Ska man inte spela något obskyrt är det 'bäst' och enklast om ok dator finns tillgänglig.

Av Napster91
Skrivet av Fenrisulvfan:

Moralpolisen i farten igen.
Fusk, javisst, men svordomar och hat bör man tåla om man är gammal nog för att få spela spelet.

Hur fungerar det med svordomar i olika språk? "Fan" är ju ingen svordom på engelska, men "slut" är det.

Pröva med hat här och se hur länge du är kvar som medlem alt. är det bara att bete sig som folk eller skita i att använda tjänsten.

Av Napster91
Skrivet av Mr.Borka:

Jag förstår inte vad du menar. Tycker du det är provocerande att jag skriver att det Sveklockarn skrev var provocerande? Vems höga häst?

Första meningen i ditt första inlägg denna tråden:

"Det finns något provocerande naivt i det du skriver."

Antyder att du menar den du svarade är naiv = din höga häst. Eller så är det dåligt formulerat/misstolkat av mig.

Av Napster91
Skrivet av Trihxeem:

Du nämner dem tillsammans = lägga dem i samma korg.
Skatteverket har allt rätt att dra ut data från dig, det kan du tycka vad du vill om

Wow. Upplysande. Verkligen. Imponerande slutsats. Tror vi släpper det där.

Av Napster91
Skrivet av Trihxeem:

Hur kan du lägga skatteverket i samma korg som de övriga?
Medlemskap i butiker är ju synnerligen valbara? Medlemskap = datainsamling, går inte att separera eftersom det är hela syftet med medlemskapet.

Det är exempel på övervakning/datainsamling/gör person till statistik som inte går att välja bort, precis som jag nämner i inlägget, kanske otydligt. Sen att lägga i samma korg eller inte gör du, inte jag. Undrade bara hur någon förhåller sig till övervakning/datainsamling i allmänhet.

Av Napster91
Skrivet av Mr.Borka:

Som jag tolkar din fråga handlar den om i vilken utsträckning jag är äkta i min övertygelse och handling själv, i jakt på att finna svackor som skulle ta udden av mitt svar till Sveklockarn.

Hela industrin av användardata är en skymf, och kommer sig ur en teknikoptimistisk kultur där teknikförändringar sker skyndsamt och där all reflektion och lagstiftning sker så sent att den saknar betydelse. Utan drakoniska regler lever teknikbranschen rövare, då de i stor utsträckning saknar förmåga till etiskt tänkande.

Att Sverige landat i många teknokratiska lösningar som rätt obesvärat implementeras som både ger övervakningspotential och sänker samhällets robusthet är något som allt för lite reflekteras kring - annat än för de stunder telenätet ligger nere. Att verka för stabilitet och långsiktighet är en konservativ tanke som inte ges mycket kärlek, och som länge betraktats som bakåtsträvande och misstänkt.

Men för att gå från det allmänna till det lilla. Jag använder reklamblockerare, skaffar inte butiksmedlemsskap, betalar med kontanter i viss utsträckning, deltar inte i opinions- eller statistiska undersökningar och är återhållsam med vilka tjänster jag använder genom telefonen. Som man brukar säga, att göra sig fri kostar allt man har. Så långt är jag, uppenbarligen, inte beredd att gå - men det vore fånigt att kräva total dygdighet för att få tillåtelse att kritisera andra.

Du skriver 'provocerande' och antyder sveklockarn är naiv. Det ger ingen udd till ditt inlägg utan visar på att någon bör plockas ned från sin höga häst. Det ÄR provocerande, annars hade jag aldrig brytt mig om ditt inlägg.

Av Napster91
Skrivet av Mr.Borka:

Det finns något provocerande naivt i det du skriver. Datainsamling under företecken av produktförbättring är bara byråkratispråk för den lilla del datainsamling slutanvändaren har minimal kontroll över. Att ta det på orden i tron om att datan används till produktförbättring är godtroget.

Vad gör bolagen med data förutom att hitta kreativa sätt att koppla samman enhet och användare i den dystopiska reklamvärld vi lever i? Microsoft med telemetridata från miljarder användare kan inte ens skapa ett användargränssnitt som inte uppenbarligen önskar motarbeta användaren. Eller Google, som vars hela affärsmodell är användardata, knappt kan sjösätta en enda tjänst utöver sin sökmotor, och uppköpta Youtube, och låta den överleva längre än ett år.

Sedan parallellen du drar till sociala medier är falsk. Dels är det skillnad när drivrutinssviterna övervakar användare i löndom och när användare väljer att offentliggöra sina beteenden. Samtidigt misstänker jag att "foliehattarna" (som med sin pessimistiska grundinställning ofta tycks ha rätt häromkring, eftersom industrin agerar innan kulturen och lagstiftningen har satt spärrar) inte är samma personer som du anklagar för att leva ett socialmedialt liv.

Jag förstår hur du tänker, dock undrar jag hur du förhåller dig till detta med datainsamling i verkligheten, bankID, skatteverk, google, internetoperatör, bank, sociala medier, butiker du är medlem i m.fl.? Alla dessa är inte valbara och de vet mer om dig än du tror att du vet. Känns mest som 'nedklankande' på en medlem för dennes goda vilja.

Av Napster91
Skrivet av Baxtex:

Lirar fint på Steam Deck också!

Vilken emulator använder du? Vill veta då jag är intresserad att testa igen på PC.

Av Napster91

Att ha de två bästa spelen denna gen på samma konsoll om inte båda årtionden är en bedrift i sig. Botw och 'nu' totk. Tror tyvärr inte det blir lika top of the line 11/10 med deras nästa konsoll. Hatarna kommer hata.