Inlägg

Inlägg som Napster91 har skrivit i forumet
Av Napster91
Skrivet av MrS1monsson:

16gb 3600mzh minne kostar 500kr Nån har utvecklat, tillverkat och skeppat för 500kr!!

Och ni skriker kartell, elitism och fanboy?! Lägg ner. Det är inte fult att tjäna pengar och nån marginal ska man få ha för mödan..

Absolut ska det finnas någon form av marginal och vinst. Men ännu en gång, att kapa tillgängligheten och på det sättet försöka styra priset är inget man ska få cred eller uppbackning för s.k. "möda". Corona priser och onormal efterfrågan lever inte kvar för alltid, även om alla stackars företag önskar det.

Av Napster91
Skrivet av MrS1monsson:

Alltså sweclockers kommenterfält fortsätter briljera
Foliehats/konspirationsteorier att företag eldar upp sina egna fabriker mm.

Att företag drar ner på sin produktion för att deras lager är för stora är tydligen ren ondska.
De ska som en välgörenhet tillverka minnen med förlust helst gratis!

Nää läste nån tråd om att sweclockers har gått ner sig och det fasen väldigt många bittra på det här forumet.

Anledningen är väll ändå att det inte bara finns teorier utan även verkliga konspirationer och speciellt inom teknik/medicin/utveckling i stort. Det allt som oftast "nytt avslöjande företag X & Y bildar kartell för att uppnå Z", det är att konspirera.

Att försvara giriga företag som inte har ett ekonomiskt behov att kapa produktion mer än maximera vinster för ett dåligt rörelseresultat är rättså fanboyigt och elitistiskt, det finns faktiskt dom som inte har 999999bitcoins och en programmerar "SweC-lön" på 645900;-/månad som också vill kunna få en dator till vettigt pris där RAM är en del av helheten.

Av Napster91
Skrivet av FP94AD:

De medlemmar som svarat att de skickar filer, vad är det för typ av filer man skickar?
Jag har inte haft behovet att skicka filer mellan dator och telefon när man kan använda Drive, Google Photos etc etc.

Har en huawei dator och tfn som kan koppla upp sig mot varandra, enkelt att bara dra över filer/bilder mellan enheterna, typ som windows phone app i windows som knappt fungerar, man kan styra tfn via datorn/ta emot samtal via dator osv.

Av Napster91

De okej när väst gör det, för det är det bara okej... Precis som med huawei som blev utestängda p.g.a. spioneri utan bevis. Att utgå från något annat än att allt har en bakdörr/försöker fixa, hårdvara som mjukvara är idioti. Japp även din hypersäkra offgrid skräp har nog förmåga till radio på någon nivå. Foliehattigt? Nope, bara verklighet.

Men hur en sådan lag kommer användas blir ju intressant, många "högdjur" som kan åka dit för fina affärer med isis och sånt, swedbank, mutor... Eller blir de åsa-nisse fildelaren som vanligt och "ryskaRäven" smågangsters.

Av Napster91

Den stora frågan är, hur många amiibos måste man ha för att få alla vapen/dräkter? får ladda upp med nya nfc kort!

Av Napster91
Skrivet av jnsson:

Smart Lock. Använder den funktionen dagligen

Damn, yeah verkar vara en nice funktion i hemmet m.m. Man vet inte vad som saknas förran man vet

Av Napster91
Skrivet av jnsson:

Om man kan stå ut med Xiaomis MIUI. Själv har jag bannlyst Xiaomi telefoner just pga MIUI. MIUI har tagit bort funktioner som jag använder.

Vilka funktioner saknas? Har själv Xiaomi och vet inte vad jag kan sakna, nej är inte ironisk eller sarkastisk utan vill gärna veta

Av Napster91

Beror egentligen på din showreel och vilken nivå du kan olika mjukvaror på. Är du generalist eller specialist på något så sök dit den kompetensen du besitter efterfrågas främst för att få upp lönen lite.

VFX är rättså brett område, en duktig vfx artist kanske bara sitter med roto eller comp, houdini eller vad som är aktuellt idag, är laga/patcha massa renderingar fortfarande en grej? Är du främst 2D-2,5D eller 3D artist påverkar vart lönen blir högre.

När jag för flera år sedan -13-16 arbetade heltid och sen deltid för att tillslut lämna branschen p.g.a. ändrade familjeförhållanden gick jag in på projekt, 20-23k/månad för att snabbt jobba mig uppåt genom att utveckla de kompetenser som företagen sökte. Sista lönen låg på ~35k för ett kortare projekt jag var med på.

Tänker mig de lönerna du skriver upp inte är juniorlöner utan ett medel som du själv skriver. Det är ett hantverksyrke kan man säga, och där är man i lägre spannet innan erfarenhet och ett jävla anamma gör att man utvecklas och vet vilka genvägar/kompetenser/"flavour of the month" som kan tas för högre lön.

Ett bra motto är "du är aldrig bättre än din senaste showreel".

Men tror idag med betoning på tror så 23-26k är normal ingångslön när man är helt grön. Att på sikt titta utanför Sverige kan hjälpa dig mycket i löneutvecklingen!

Av Napster91
Skrivet av medbor:

Känns som att Europa borde göra en satsning på lite inhemsk teknik, inte alls uppenbart att dagens frihandel kommer kunna fortsätta

Det görs "tappra" försök att satsa på inhemsk teknik, lokalt där jag bor finns en större pappersmassa fabrik. Dom har idag inte bara svårt att rekrytera till sina utvecklingsprojekt, utan även till löpande produktionen där optimeringar kontinuerligt görs och ny teknik, både "lokal"-europa och från asien används. Ett stort problem för många stora industrier idag är att "ingen vill jobba där".

Det är en plats yngre mellanlandar innan studier mot en helt annan riktning än industri/tillverkning/utveckling, eller att när det väl kommer kompetent personal så ser dessa personer hyfsat fort att man kan få en bra mycket högre lön någonstans inom tjänstesektorn.

Helatiden hörs på nyheter från "alla" - "vi har svårt att rekrytera". Men ja, betalas det kasst inom nästan all verkstads/tillverknings och utvecklingsindustrier samtidigt som det hyvlas i förmåner, inte bara mitt exempel, får man stå utan lokal tillverkning och förlita sig på frihandel eller vara utan produkten. Det samma kommer drabba teknikföretag där tillverkning och utveckling av roligare saker som TV och wifi moduler när eller om det byggs i Sverige/Europa.

Av Napster91

"...En orsak kan vara rädsla för en så kallad bank run, där kunder i massor plockar ut sina pengar samtidigt..." <-- ur artikeln.

Kanske god tid att testa våra nyliberala finanser i landet lagom för att se vad som händer om någon miljon personer tar ut allt sitt på Swedbank/Nordea/SEB m.fl. , enligt våra direktörer och flesta politiker är finanserna i sverige mer eller mindre guld och gröna skogar - "vi är redo".

Dock nice att stor-krypto just nu iaf verkar hålla emot, en liten antydan att det är ett separat system även om det ofta följer dollarn. Och antagligen kommer krascha om det blir någon kris.

Detta löser fria marknaden lätt! (ironi). Snart kommer samma käftar att gapa högt efter bidrag, eller vad man väljer att kalla det när allmosa delas ut till folk utanför betongblocken för sina kassa investeringar och tilltro i vissa banker/bolag.

Av Napster91
Skrivet av Swedishchef_90:

Finns väl ett ganska utbrett problem med att öststats länder åker hit och kör rejder på delar som de sedan säljer från sina egna länder.

Kanske därför?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/darfor-stjal-tjuvar...

Artikel från 3år innan corona är inte intressant då även om stölderna var relativt vanliga var det mer exklusiva bilar och inte ford... + Att det inte förklarar priset på att nya delar skiljer sig så mycket i pris. Men jag visste att någon skulle svara om öststats land så! Varför kostar lampan 800pund direkt från england? Är det de väst rejder då eller, jag vet inte iaf för övrigt gäller det adaptiva bi-xenon strålkastare till focus mk3 om någon vill kolla så jag inte sitter och ljuger.

Det jag menar är det även nyheterna (sr/svt, tv4, aftonblaskan) i vårt avlånga land bekräftar, inte alla, men de som kan saltar rejält just nu på priser som av naturliga skäl redan gått upp.

Av Napster91
Skrivet av slusk:

Det spelar ingen roll hur mycket man försöker förklarar hur valuta och inflation funkar här..

Folk kommer fortfarande sitta och tjura för att deras liv går åt helvete för dom inte kan köpa ett nytt grafikkort för samma pengar som för 10år sen...

Detta gäller en helt annan sak än datordelar men men, kort och gott gick min strålkastare till bilen sönder för någon månad sedan. Här tar dom (ford/hedin) 37k för denna ny, endast strålkastare, beg fanns "tyvärr" inte att få tag i. Beggad original ballast kostar här (här = sverige) 2k.

Kontaktade en firma i polen som säljer original nya och beg bildelar. Dom tog 10,5k för en ny strålkastare komplett med lampor och ny ballast, beg strålkastare med nya lampor och beg ballast strax under 2k inkl frakt hem till dörren.

Hur förklarar man nu med valutakurs och inflation att det skiljer mer än 50% av priset för en del? Och komplett strålkastare över 60%?

Visst jag förstår att dator hårdvara "ÄER EAN HELT ANNAN GRAJ VETTU! Hähöhö", som alla tomtar säger om sina branscher, att försvara giriga företag är dumt, frågan är vem som är dummare, företagen eller försvararen.

Nvidia och company + "stackars återförsäljare" försöker bara hålla coronapriser uppe. Någonstans blir det givetvis en prisuppgång ELLER nedgång beroende av inflation och valutakurser, men kom igen, det är inte vad vi har nu i prisbilden.

Av Napster91
Skrivet av tBiorrith:

Kan det vara så att du tvättar bilen med kallaavfettning?
Jag hade framför allt problem med Biltemas som även ska ta asfaltprickar och tjära.
Bra kan man tycka. Men, ämnet petroleum som det innehåller löser även upp limningen i lyktor!
På min Focus separerade båda baklyktorna.

Du har nog hittat problemet! Tackar och bockar!

Av Napster91

Tfn: Xiaomi 11lite 5g NE

Pris vid köp: 2990;- tidig vår -22 "rea"

Pris idag: Ocker - 2500-3500;-

Pris beg: Finns inte mkt, men refurb från något företag 2500;- så gissar 1000-1500;- privat?

Av Napster91

Gjorde detta med gamla kassetter från familjen för ~3 år sedan med denna:

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/mjukvara/vid...

Det finns säkert billigare alternativ, men detta fungerade för mig. VHS spelare + konverterkasset och produkten jag länkar:

https://www.magix.info/us/forum/driver-installation-for-magix...

Om du köper produkten jag länkade var MYCKET noga med att läsa instruktionerna på hemsidan/länkad tråd för att få det att fungera under win10/11. Alt. Använd win7 dator för smärtfri konvertering (testade det med för "kul"). Drivrutiner finns på hemsidan när man skriver in produkt/serie nr under support så man måste inte ha cd-spelare som påstås. Som sagt fungerade det för mig men kanske finns smidigare "plugNplay" idag

Av Napster91

Maskingrävare, snickare/hantverk/grovtjänster i övrigt osv mot företaget och i många fall mot privatperson saltar sjuka summmor. I ett projekt på arbetet ifrågasattes lite som "borttappade verktyg", ?bilpris? <--nya klassikern och arbete 24h/dygn med pålagda timmar överttid så ett dygn hade fler än 24h så drogs fakturan ner med någon miljon efter att "de skulle se över och revidera", jag vill inte vara den, men förstår mer och mer föraktet och misstänksamheten mot denna "småföretagar ryggrad".

Be dom redovisa varenda moment och timme och liter diesel samt vilka som var på plats med stämpeltider.

Av Napster91
Skrivet av Oliver91:

😭😭😭 Jag har en ford focus -20

Rekommenderar, ja egentligen alla, extra täta strålkastare i skarvarna med silikon innan det händer finns många bra filmer på tuben om hur man gör och vad som ska tänkas på vid val av silikon/lim/andra infästmedel för och nackdelar, men silikon verkar vara det enklaste som flest gör

Av Napster91
Skrivet av Oliver91:

Man skulle kunna tro audi tillochmed! Men nope. Ford.

Av Napster91

Senast en komplett framlykta/strålkastare till bilen som ett stort märke (och efter googling är alla dessa lampor snordyra xenon), verkstad tog det generösa priset 37000;- med montering ~1500;-. Ny av samma fabrikat från england kostar ~800€. Begagnad från tyskland ~2000;-, ~för valutakurser ändras.

Av Napster91

Damn, vad är det som gör lurarna så dyra? Visst bra spelprestanda och allt, men kan man inte få en modell med halva prestandan och lika bra kamera för 2-5k för dom som inte benchmarkar (och klockar?) sin SNAPDRAGON l337 xPro UHD 360Hz prolle och gpu?