Inlägg

Inlägg som nikwid har skrivit i forumet
Av nikwid
Skrivet av cyklonen:

Men det pågår ju... Gratis till och med 11 januari, så nästan en vecka till.

Enligt första stycket i artikeln. Kanske de är fel?

Citat:

Sedan 20 december har Epic Games gett bort spel varje dag och det har varit möjligt att lägga vantarna på titlar som Fallout 3, Ghostwire: Tokyo, The Outer Worlds och Saints Row utan extra kostnad. Den dagliga gratisresan är nu över och Epic har gått tillbaka till att ge bort spel på veckobasis, men företaget rivstartar året genom att ge bort Marvel's Guardians of the Galaxy.

Av nikwid

Tack för tipset. Synd man missade att det varit en gratis run. Sånt får gärna göras en nyhet om när det pågår.

Av nikwid
Skrivet av Leson11:

Var hittar du alternativet för att endast köra Prime video för 29 kr? Jag kan välja Prime 59 kr per månad eller 549 kr per år. Då är alla delar av Prime inkluderade.

Hmm, jag ser nu att det står de beloppen du nämner på primevideo.com. Jag har dock haft det sen 2016, kanske jag fått behålla ett äldre pris. Kan inte hitta nåt i inkorgen om att de aviserat någon prisökning för mig heller, så jag har inget bra svar. Har dock tänkt många gånger hur orimligt billigt det är jämfört andra tjänster, nu när innehållet är så bra. Så jag blir inte förvånad om de ökar även för mig så småningom. 🤷

Av nikwid

Kör fortfarande en Ace Edge 3200 som köptes anno 2011 eller nåt sånt. Fungerar ypperligt även om den börjar flagna en del. Bekväm för högerhänt, den har två olika sidor man kan välja, en rundad eller den jag har på bild med två nivåer för ring och lillfinger. Vikter för att anpassa tyngden. Totalt 7 programmerbara knappar och 5 olika profiler samt dedikerad dps switch.

Bästa är de keramiska fötterna som glider som silke på min hårda steelseries matta som är lika gammal.

Av nikwid
Skrivet av gurkburk92:

Såklart. Men den "tog slut" för längesen S4 är en bit bort.

Kolla Gen V innan säsong 4. Den har direkta kopplingar och kan väl nästan ses som en säsong 3.5 eller nåt, många cameos från karaktärer i The boys finns. Serien var över förväntan bra, den tillförde mer bakgrund och hypade ännu mer inför S4.

Av nikwid
Skrivet av SUMITOMO:

29? Jag betalar 59:-.

Jag har endast prime video, inte Amazon prime för handelsplatsen som är en annan tjänst som i sig inkluderar Prime video. Bara prime video är billigare, och de få gånger jag handlar på Amazon så brukar gratis frakt finnas bara man är villig att hämta ut hos ombud. Och om jag nån gång åker på att betala en frakt för typ 59 kr så betalar det sig på ett par månader med lägre prenumeration.

Av nikwid

Prime video är ju sjukt billigt jämfört alla andra streaming-tjänster. 29 SEK / månad. I jämförelse så är det rimligt att öka priset, speciellt eftersom de nu har många bra egna produktioner och inte bara The grand Tour (som ju i princip inte finns längre då det släpps en special vart annat år eller så). Men ett fördubbla priset... Det känns som de kunde ha trappat upp det över tid.

Sen stör det rejält att de lagt in andra tjänster i biblioteket som man inte har tillgång till. Reklam. Men ändå rätt lätt att ignorera. Likaså nån reklam om andra produktioner innan själva videon spelar. Sånt går att leva med. Men inte avbrott mitt i, sånt skit lämnade vi i reguljär-tvn för 15 år sen.

Av nikwid

Jag trodde från bilden först att det var någon som hade bakat en kaka i form av ett grafikkort. Det såg ut att vara gjort av choklad och dekorerat med bruna nonstop. Lite besviken faktiskt 😕

Av nikwid

Frukostgröt hittade jag på en trevlig variant på i somras när vi var ute och tältade med familjen. Då gick ju inte att ha med kylvaror som mjölk, och inte heller sugen på att bära havredryck eller liknande. (hade 23kg på ryggen ändå...) Vanlig havregrynsgröt med en näve kokosflingor gav en fin touch, samt toppat med ringlad honung. Supergott, och en skön energikick när man är lite kulen på morgonkvisten. Har även gjort det hemma nån gång efter det.

Risgryndgröt äts med kanel och, om den inte är sötad i sig, lite socker. Tips är att leta rätt på äkta ceylon-kanel istället för den "vanliga" kanelen. Finns ofta i ekologiska hyllorna, t.ex. märket Pauluns. Det ger en annorlunda men god touch. I mitt huvud är ceylon-kanel i första hand förknippat med "Chai te", men det fungerat bra på gröt. Barnen föredrar dock sylt på risgryndgröten. Jag provade lite kall gröt (sån från plastkorv som är ganska söt) med sylt och det gav flasback av att äta risifrutti som barn. Helt OK.

Av nikwid

Det blir en härlig blandning när barnen pratar med Google home enheter och sätter på random saker. En låt som gått riktigt varmt hemma, gärna kl 6 en helgmorgon, är "Love Love Fire" med MAX. Den fick ungarna igång för de egentligen ville spela upp nån tv serie (hej Google, sätt på maximum) och Google missförstod. Happy accident 😅

Annars har ju Doktor Bajskorv varit en favorit under hösten, men kom inte med på listan. Får se om den når i topp nästa år.

Av nikwid
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag minns en gång , jag äkte ett tåg skulle ett ställe. Helt plötsligt blev jag inkallad på ett videomötet. Jag visste om att mottagningen suger kommande sträcka, så jag fick gå av tåget och ta mötet vid den hållplatsen, för att sedan efter mötet ta nästa tåg.
Visst effektivt emot förr, men det bränner ut folk om det är för mycket sådant.

Det där låter ju snarare som ett problem i att sätta gränser och respektera andra. Är man upptagen så ska man inte bli inkallad i möten eller förväntas ta telefonsamtal när det inte går att ta ett telefonsamtal. Du kanske ska prova markera tydligare att du inte kan medverka i ett sånt läge? Jag menar, nånstans måste man ju dra gränsen. De flesta brukar t.ex. respektera att man inte knackar på dörren till toa och drar in nån i möte, man får vara hos läkaren nån timme utan att sitta i teams parallellt, osv utan man väntar till personen är tillgänglig.

Om något är väl problemet att digitala möten bara sänker ribban för folk som har dålig respekt för andras tid att vara påträngande. Så din analys om hur utvecklingen av teknik i många steg lett hit håller jag med om, men jag drar slutsatsen att ökade möjligheter är bra, samtidigt som det sätter ökade krav på tydlighet i hur och när man kontaktar varandra. Bara för att man kan, betyder inte att man bör. Och en stor del i lösningen ligger hos sig själv. Sätter man inte gränser så kommer folk ts kontakt när som helst, hur som helst, för att det fungerar. Minsta motståndet väg.

Skrivet av 925a:

Jag har morgonmöte varje dag förutom torsdagar. Jag har aldrig förstått mig på möten. Nu sitter vi utspridda i världen så visst kan det vara trevligt att se sina kollegor men i det stora hela så skulle typ 10 rader slack meddelande sköta informationen bättre. HR har sagt att kameran ska vara på under möterna. Bara jag som har den på. Sitter alltid med mjukisbrallor, levis beany på huvet och vit t-shirt o säger nästan ingenting för jag sitter o jobbar samtidigt och tittar inte ens "på mötet" (rätt meningslöst när ingen annan använder kamera) (som förövrigt HR har sagt att man inte ska göra...jobba under mötena) Jag tappar 2 timmar per vecka känns det som. Möten förstör mer än vad det gör nytta enligt mig, spelar ingen roll hur viktig mötet är. Skriv ner det i ett massutskick istället så folk kan läsa det och faktiskt ta in informationen de behöver.

Instämmer i det som andra skrivit. Ditt agerande löser inte problemet utan bidrar till sänkt engagemang. Jag har jobbat med videomöte i över 10 år i ett team som sitter i flera länder och vi har blivit generellt duktiga på det. Men möten där folk stänger av kameran eller synligt sitter och gör annat stör och sänker mötet, på samma sätt som någon som kolar mobilen i ett fysiskt möte. Man bör istället då se över om rätt personer är med i mötet. Om alla egentligen kunde skippa mötet så är naturligtvis mötet överflödigt.

Du borde ta ett snack med den som kallar till mötet och fråga vad hen förväntar sig att du ska bidra till, aktivt, i mötet. Om det bara är för info, så kan det ju vara så att ett kort mail är mer lämpligt till dig och övriga i samma situation.

Sen finns ju vissa typer av infomöte som bör hållas som möten, för att man vill se hur info tas emot, om den förstås (ge utrymme för frågor tex). Det kan ju jämföras med att det finns behov av föreläsningar i utbildningar, allt är inte egna självstudier via text (som om man bara kommunicerar via mail).

Av nikwid

Vet inte om det räknas som uppgradering när man byter allt utom psu och cpu kylare, men hemma blev det

Asus Z790-P wifi
Core i5-13600k
Kingston FURY Beast 64GB DDR5
Powercolor Radeon RX 7900 XT
Samsung 980 Pro M.2 SSD (1 TB)
Allt inbakat i ett Fractal Design Torrent

På jobbet var det också dags, där blev det samma mobo, cpu och ram men ett HD 6850 istället, samt behöll allt lite stealth i mitt gamla Fractal Design R3.

Av nikwid
Skrivet av Exxovion:

Har du verkligen ett så pass stort rum där du har tänkt ställa tv:n, att en 4 gånger så stor tv verkligen kommer till sin rätt?

Nä, egentligen inte. Men ända sen det där avsnittet i How i met your mother där Barney har en TV som vägg så insåg jag att det var det enda naturliga nästa steget. Det handlar inte om vad som är lagom, utan om maximal bio flex 😅

(Sorry om det blev lite off topic.)

Av nikwid

Har en 50" Panasonic Viera plasma HD från 2007. Kostade då 23000 kr. Svårt att tro att den är värd något idag, men den ger fortfarande bra bild. Har lovat mig att nästa ska vara minst 100" OLED men de kostar fortfarande lite väl mycket/finns väl knappt. Men när det reade ut en 98" LCD från TCL förra året så var det lite lockande, men höll ändå igen. Gick dumt nog och kollade vad som fanns nu, blev lite lockad igen men vill inte kompromissa från Oled till lcd, eller ta Oled i mindre format. Eller...? Ajaj, dags att stänga ned prisjakt nu!

Av nikwid

Magicka 1 & 2. Sjukt rolig local co-op på samma skärm. Dra ihop ett par kompisar och ha kul ett par helger.

Av nikwid
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min gissning. I framtiden kommer programtillverkare ta betalt för Ain. Ai kommer göra allt mer arbete åt en, man kommer ha svårt att vara konkurrenskraftig utan. och vissa företag kommer håva in pengar för detta.

Som en ledande utvecklare för ett megastort program sa om att de skulle ta bort möjligheten att köpa programmet istället för hyra.
Jag minns ej ordagrant men det var något att deras programvara har haft dominant ställning de senaste 30åren, de har därför knappt behövt utveckla deras produkt. De gillar dock inte att folk kör med äldre versioner som de köpte för länge sedan och som fungerar idag i princip lika bra. Därför tänker de bara tillåta folk hyra programmet, så de kan mjölka ut pengar varje år. Självklart kommer de också lägga in artificiell begräsning som gör att de med gamla program ej kan öppna filer skapade i nya och det blir problem vid konverteringen.

Låter som Autodesk... De höjde successivt priserna för att ha så kallad maintenance på köpta programvaror, dvs få uppdateringar, och rabatterade istället att konvertera licenserna till hyrda sådana. Sen har såklart det ökat i kostnad årligen. För ett par år sedan tog de också bort möjligheten till lokal licens server och lade den i molnet. Så nu styr de tillgången helt.

Givetvis insåg vi att det var på G, men hade egentligen inget val. Fick också nyss reda på att just det programmet vi använder officiellt har parkerats i utveckling (i praktiken har inte mycket skett de sista 10 åren). Men ingen info har kommit om det, det bara står nånstans i det finstilta. Så vi finansierar i princip utveckling av andra program i Autodesk svit, som vi inte har nytta av. Fan ta dem.

Av nikwid

Undrar om inte Microsoft smugit in lite AI redan tidigare. Sen efter semester, augusti, så har jag fått riktigt avancerade textförslag i Outlook. Det är inte bara autocorrect eller word complete, utan hela förslag av meningar. Väldigt likt Copilot i VS code.

Nyss fick jag också en varning när jag skulle sända ett mail, med frågan "har du glömt att bifoga en fil?". Det måste varit för att jag i text refererade till föregående utskickad bifogad fil, och Microsoft tror då att jag skulle inkludera nåt i detta mail... Gillar inte riktigt att det går så långt, åtminstone vill jag veta om det jag skriver bearbetas på nån server.

Av nikwid

Med tanke på att det har varit svårt i flera år att krympa kretsar mer, varför är det ingen som bara ökar storleken på CPUerna istället? Större yta leder bort mer värme och med en större storlek på CPU så kunde man ju eventuellt gå upp några nm i tillverkningsteknik för att slippa den höga densiteten med diverse krångel som det medför, vilket också ger lägre temperaturer. Högre prestanda kommer från att man ändå får in fler transistorer med ökad yta.

De för HEDT eller servrar är ju ofta lite större än CPU för konsumentdatorer om jag inte misstar mig, så det är väl inga problem att även skala upp allt som är för desktop medan man kan hålla nere storleken på sådant som är för mobila kretsar eller mer kompakta system? Jag förstår att man inte vill ha fler socklar än idag, men kanske just att låta fler system hoppa upp en storleksklass kan vara något? Och öka den största sockeln också, för nog finns väl en del plats inne i burkarna? Man kan ju vara hur kreativ som helst och ställa CPU vertikalt upp likt RAM-stickor om man nu inte vill gå upp i formfaktor på modermodemet. En vertikal CPU skulle ju dessutom kunna kylas från båda sidorna med en smart kylare som klämmer åt.

Sen skulle ju inte rummen bli mindre varma bara för att man hade bättre kyllösning, det styrs ju av den totala effektförbrukningen. Men man kunde få ner temp och kanske då upp prestanda ännu mer.

Av nikwid

Förutom att det är Firefox istället för Chrome så tycker jag denna är passande:

Av nikwid
Skrivet av cyklonen:

Det är nu 50 år sen vi gick ner till 40 timmars arbetsvecka från nominellt 48 timmar, även om många jobbade mindre än så i praktiken pga arbetstidsförkortningsavtal. Men ändå, vi har de senaste århundradena gradvis minskat vår arbetstid och ändå har vår produktivitet ökat, tillsammans med välstånd och hälsa. Det är ingen naturlag som säger att 40 timmar i veckan är det lägsta möjliga.

Har vår produktivitet ökat? På vilket sätt är det mätt? Nog för att teknisk utveckling genom åren generellt ökar produktivitet, men det behöver inte betyda att mindre arbetstid ger högre utfall. Sen att det under en kortare tid, säkert de 6 månader som hade studerats i Storbritannien, så kan det nog göra det, det beror nog väldig mycket på de personer och verksamheter som är med i testet. Antagligen har man genomfört testet där det bedömts ha bra utfall.

Jag vänder mig alltså inte mot att ha flexibla tider (eller arbetsplatser) när det är passande utifrån arbete och individ. Den som är mer effektiv än snittet bör ju ha valmöjligheten att antingen jobba mindre med samma lön som nån som behöver mer tid för samma arbete, alternativt som idag kunna begära en högre lön för att man åstadkommer mer på samma tid. Samma lön för samma utfall är det mest rättvisa.

Vilka parametrar man anpassar bör vara upp till parterna som träffar anställningsavtalet, i så fall. Att lagstifta om det är för trubbigt och skulle ju göra att de lite mer senfärdiga gled räkmacka på de mer produktivas bekostnad. I alla fall om man tar hänsyn till att slutresultat ändå måste nås nånstans, och där några börjar leverera mindre pga att man jobbar kortare och/eller sitter hemma (och inte klarar av detta), så kommer andra behöva göra så mycket mer.