Inlägg

Inlägg som nikwid har skrivit i forumet
Av nikwid
Skrivet av Mega-Dark:

Så det är omöjligt att knyta fast en hdmi och usb kabel i parabol kabeln, och använda den som (om den inte används) som drag kabel/snöre för att få ner de andra två kablarna?

Det går också att streama spel. Kanske kan vara ett alternativ om du inte kanske vill borra ett nytt hål.

Sedan för en USB kabel så hade jag valt en aktiv där med om du inte redan tänkt på det

Ja tyvärr, kabeln är klämd under ett stoet ftx aggregat som står på en plywood skiva. Sen går inte en vanlig usb kabel igenom ändå, vp röret är för tight. Så det blir nog absolut enklast att bara ta ett nytt hål.

Ska kolla aktiv kabel, kan vara värt det.

Av nikwid

Jag har surf shark men använder den inte i normalfallet, utan det blev den för att priset var överkomligt och att den funkade med app i Google TV.

Sen har den en intressant alternativ id funktion där man kan skapa ett alias med en msulsdress som surf shark sen sänder vidare mail till sin egen, så länge man önskar. Det går att pausa och även helt radera ett alias. Praktiskt om man måste signa upp via nån site där man inte egentligen vill lämna ut sin mail, men ändå behöver mailen fungerande mer än en gång. Lite mer praktiskt än mailinator och liknande alltså.

De få gånger jag har surfat med vpn aktiv så har den verkat snabb.

Av nikwid
Skrivet av nikwid:

Tack för tips. Det var saftigt pris, men kanske är där det behöver landa. Kan dock inte se hur USB-kontakten ska kunna dras genom VP-rör, lite oklart hur de kopplas samman. Men idén ledde mig in på mer sökande av optisk HDMI och då fann jag denna. Känns som en bra lösning för video, och så kan man dra en USB C bara för den relativt låga bandbredden av ett par handkontroller/mus/tangentbord. Har redan långa USB A skarvsladdar, kan dra en USB C sista biten.
https://www.direktronik.se/direktronik/bild--ljud/multimediaa...

Citerar mig själv: var uppe på vinden nu och rekade lite. Det visar sig att platsen där parabolkabeln går ned i VP-röret är helt täckt av vårt ventilationsaggregat... Det står inte på ursprunglig plats utan flyttades vid ett byte för några år sedan. Tydligen tänkte inte vent-teknikerna på att befintliga kablar kunde vara av betydelse... Suck.

Det betyder att den fina dragningen i VP-rör inte går, jag får gå genom tak och täcka med nån yttre kabelkanal. Det blir ju inte någon lång sträcka ändå som syns innan kabeln kommer ned bakom tvn, och fördelen blir att jag ju kan gå igenom med större kablar. Sträckan lär fortfarande kräva hdmi 2.1 AOC (active optical converter som jag lärt mig att det heter) men en vanlig USB kan också dras för diverse styrning.

Av nikwid

Tack för tips. Det var saftigt pris, men kanske är där det behöver landa. Kan dock inte se hur USB-kontakten ska kunna dras genom VP-rör, lite oklart hur de kopplas samman. Men idén ledde mig in på mer sökande av optisk HDMI och då fann jag denna. Känns som en bra lösning för video, och så kan man dra en USB C bara för den relativt låga bandbredden av ett par handkontroller/mus/tangentbord. Har redan långa USB A skarvsladdar, kan dra en USB C sista biten.
https://www.direktronik.se/direktronik/bild--ljud/multimediaa...

Av nikwid

Tips på kabeldragning 4K video+USB-data, 20m långt

Hej,

Jag köpte just en ny TV som kommer stå på bottenvåningen. Speldatorn står en våning upp. Det hade varit kul att dra en kabel för att kunna spela (streaming kommer ske via Google TV) och jag tänkte helst använda en befintlig kabelkanal för en gammal parabol-kabel. Sträckan blir ca 20 m. Ska det vara värt det så vill jag såklart klara av 4K i 120HZ, dvs tyffa krav. Det är ju för långt för rena passiva kablar men jag hittade denna optiska HDMI vilket borde fungera (det står 8K@60Hz vilket ju blir samma bandbredd.)
https://www.computersalg.se/i/9448647/lanberg-h%c3%b6g-hastig...

Problemet med denna blir dock att det inte får plats med en HDMI-kontakt i själva kabelkanalen. En USB-C skulle få plats, och det skulle också lösa att jag kan få bra kontakt för att styra datorn via USB-gränssnittet. Jag tror inte på att nån trådlös sändare kommer ha godkänd täckning en våning ned, på diagonalen genom bjälklag och väggar och med en murstock halvt i vägen. Men, USB har väl ännu värre begränsningar i längd, så någon mer exotisk lösning kan behövas. USB med förstärkare och sen en hubb vid TV för att ge HDMI ut? Eller någon HDMI>CAT->HDMI lösning? Kan dessa klara USB datasignal tillbaka?

Så, frågan är, har någon smart SweClockare en bra idé på lösning?

Edit: Sträckan som har begränsning i fysisk storlek är ca 5m (frårn vinden och troligen rakt ned i VP-rör i väggen). Skulle man kunna tänka sig passiv HDMi plus USB första 15 m och sen en aktiv hubb med USB C ned genom VP-rören?

Av nikwid
Skrivet av THB:

Produkt: LG OLED C3 42"
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/359544-LG-42-OLED42C35LA...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.pricerunner.se/pl/2-3205855454/TV/LG-OLED42C3-pri...
Pris: 9340kr
Med kod: oled1150 så får man ytterligare 1150:- rabatt.

Produkt: LG OLED C3 48"
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/359543-LG-48-OLED48C35LA...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.pricerunner.se/pl/2-3205855454/TV/LG-OLED42C3-pri...
Pris: 9980kr
Med kod: oled1100 så får man ytterligare 1100:- rabatt.

Produkt: LG OLED C3 55"
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/359542-LG-55-OLED55C35LA...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.pricerunner.se/pl/2-3205138179/TV/LG-OLED55C3-pri...
Pris: 10740kr
Med kod: oled2250 så får man ytterligare 2250:- rabatt.

Produkt: LG OLED C3 77"
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/359540-LG-77-OLED77C35LA...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.pricerunner.se/pl/2-3205547116/TV/LG-OLED77C35LA-...
Pris: 21490kr
Med kod: oled3500 så får man ytterligare 3500:- rabatt.

Netonet har samma deal. OBS, även 83" finns (också på Webbhallen) med kod. Jag slog till på en sådan.
https://www.netonnet.se/art/tv/75tumochstorre/lg-oled83c34la/...
https://www.webhallen.com/se/product/359539-LG-83-OLED83C34LA...

Av nikwid

Sen jag bytte till Brave för ett drygt år sedan (från Firefox) så har jag inte sett något behov alla med addons. Brave har till och mer fler intressanta verktyg för att blockera reklam, cookie banners, YouTube shorts (äntligen!), Youtube recommended och mycket mer, saker jag inte hade i Firefox ens med flera tillägg (kanske finns men det känns alltid lite sådär att ge en hel serie tillägg tillgång till min webbläsare, man ökar ju potentiella attack vektorer ju fler man släpper in).

Upplever Brave snabbare också, hade liknande problem som andra beskriver att Firefox var hungrigt och inte höll nån bra framerate på laptopen som hade några år på nacken.

Av nikwid

Det känns ju som att man via regelverket i syfte att främja konkurrens istället landar i att hämma utveckling (och därmed konkurrens) när man kräver att en bramschledare ska lägga resurser på att utveckla för sina konkurrenter att ta del av deras produkt-svit. Vad är nästa grej, att alla program ska vara cross platform också?

Jag håller helt med om att Microsofts agerande där de pushar Edge ned i halsen på alla användare och aktivt försöker att motverka val av andra webbläsare är fel. Men office sviten är ju en svit med tät integration för att ge en bra helheltsprodukt. Att då bryta ut just video funktioner och sälja aja baja, här finns andra nischade leverantörer av liknande mjukvara men utan allt det andra, de ska få haka på er framgångsrika programsvit. Det är ju motsatsen till fri marknad med sund konkurrens, det är snarast plan ekonomiskt tänk där en svagare aktör ska hållas under armarna och den framgångsrika/innovativa* ska bära dem.

*jag menar inte att teams i sig är innovativ jämfört Slack, Zoom mm, utan att MS på ett smart sätt vävt in produkten i andra funktioner som gör det attraktivt för användare.

Av nikwid
Skrivet av jnsson:

Det fungerar inte längre. MS har"patchat" bort det.

Okej, då måste det vara relativt nytt. Kom på att jag ju även använde detta för ett par nyköp med förinstallerat win 11 home som skulle startas upp konton på så sent som någon månad sedan. Men det har ju känns som en allt för enkelt grej för dem att täppa till om de vill, bara begära att använda ett fungerande konto.

Av nikwid

Jag har de senaste gångerna hoppat över Microsoft konto genom att bara skriva in nothankyou@outlook.com eller nån liknande adress. Dem är blockad pga för många inloggningsförsök, så man får ett felmeddelande och erbjudandet att fortsätta med lokalt konto. Tipset dök upp i nån guide när jag fixade ett par nya datorer för ett drygt år sedan, och det fungerade bra även i höstas för en annan dator.

Av nikwid
Skrivet av HappyPie:

Vad jag saknar dock är ett bra PDF verktyg! Sumatra använder jag som viewer (väldigt "light" utan att vara något speciellt) och har en gammal perpetual licens på Revu Bluebeam för PDF redigering, hantering, batch, OCR m.m.. Tips någon?

This, söker också nån bra ersättare till Bluebeam. Den behöver inte ens vara gratis utan bara inte med dessa förbannade prenumerationer. Vi har kanske 30 licenser Bluebeam på jobbet, alla är kvar på 2018 eller 2020 perpetual för att vi inte egentligen behöver några mer funktioner än vad de erbjuder: markups, mäta och mängda, kombinera och splittra dokument i batcher. Funkar klockrent.

Sen fanns en funktion som vi hade nytta av: digital signering, men den har Bluebeam deaktiverat och skyller på att det är gamla versioner som inte officiellt supportade längre. Fick bara en axelryckning när jag frågade varför det var grått och inte gick att skapa nya signaturer efter en ominstallation. Det fungerade dock fint på de datorerer som haft programmet installerat sen fler år bakåt, till och med genom Windows uppgradering 10 - > 11, det stängde inte av funktionen. Men vid ny/ominstallation på alla maskiner jag testat (minst 5) så är just den funktionen deaktiverad medan allt annat fungerar felfritt. Slump?

Det känns dock som att Bluebeam inte har några riktiga konkurrenter för just byggbranchen. Trist.

Av nikwid
Skrivet av mihon:

Hmm, kanske något att klicka hem och lägger över lite text på för att sedan förvara i valvet

Det finns säkert kvar tills jag dör, vilket kan vara bra att ha något sånt här.
Ifall jag dör så får frun och barnen ett h*lvete att försöka lista ut lösenord hit och dit.

Det hade ju varit bra med lösenords hanterare som man kunde verifiera med bank id. När innehavaren går bort så skulle då dödsboet kunna identifiera sig och lösa sådant. Det känns ju som det vore rätt säkert iom att det inte bara är gjort en handvändning att hävda att någon är död via just de processerna som finns kring dödsbo, medan jag ser mer risk kring att låta en lösenords hanterare själv bara ha nåt system för att låta någon göra en claim att en person gått bort.

Eller så har man då nån master nyckel på just detta usb, men då måste ju minnet skyddas fysiskt. Annars kan man ju lika gärna skriva det på en lapp nånstans. Och låser man in usb minnet i bank fack, ja då kan man ju också lika gärna låsa in en lapp. Så hmm, kanske bara är just för bit coin nycklar det fungerar, trots allt.

Känns mer som en proof of concept som när kapaciteten ökar kan bli nåt mer användbart.

Av nikwid
Skrivet av LURKOVIC:

Jag tror in-game friend keyn bara är aktiv medans du har den öppen ingame, så har jag fattat det som i alla fall
Men det kom en ny discord länk så in där och skriv där när du är online

Ah, tack för förtydligadet. Det finns så mycket i det här spelet som inte enkelt framgår utan man måste testa sig fram och ta hjälp av communityn. Vilket på ett sätt är kul, det skapar ett djup och stimulerar interaktion med andra, men vissa grundläggande saker hade gärna fått vara tydligare.

Har joinat discord.

Av nikwid
Skrivet av LURKOVIC:

Du fick nog din del av alla Major Orders som alla spelare gjort tillsammans

Major Orders är mål som alla spelare tillsammans jobbar emot för att låsa upp nya stratagems och annat i spelet.

Funderade på om så var fallet, tänkte bara det var en stor andel utifrån mitt lilla bidrag. Men jag klagar inte, det känns dock som att om man spelar en del så låser man upp allt relativt fort. Kollade nu och har spenderat 139 medaljer och har 15 kvar. Fick väl ett par då jag klarade en mission sist, men merparten var från min del av Major Orders. Fick andra tusentals då eller?

Har liksom inga överväldigande stats.

P.S Om nån vill adda in-game så kunde man generera en friend key: 8554-4084

Av nikwid

Halloj, har nu börjat lära mig lite mer hur spelmekaniken fungerar och fick också igång Discord. Länken ovan verkar ha passerat, nån som kan bjuda in även mig? Det vore kul att kunna snacka lite när man spelar, fick smaka på det häromdagen med ett par randoms, tyvärr hade jag inte micen själv tillgänglig och hade dessutom glömt min key bind för att öppna stratagems, så körde hela mission utan dessa. Kände mig som en aningen asocial amatör.

BTW, när jag loggade in här i lördags så fick jag en hel drös medaljer, över 100 st. Kunde handla en hel del kul i standard warbond, det var först efteråt som jag började fundera på om det var nåt fel, för utifrån vad normala missions ger så känns det som jag fick väldigt många medaljer. Tidigare bara spelat två sessions och de resulterade i en lyckad mission som sen i båda fallen slutade i att spelet krachade vid en sista dive, så det känns inte som jag borde ackumulerat så mycket, om nåt alls. Nån som varit med om nåt liknande?

Av nikwid

Jag snubblat mest över gamla datorer där de står undanskuffade i garaget... Det känns som att jag borde använda dem till något, men det finns ju en anledning att de fått stå till sidan för nyare: de är inte kraftfulla nog för main desktop. Till allt annat används ju laptop, padda eller mobilt (okej, använder inte ens padda längre, den är barnens nu och saknar den inte).

Har några äldre laptops I garaget för att enklare kunna söka på saker med handskar och ritningar eller guider öppen på en skärm större än mobilen, men finner ingen mening att rigga upp en till desktop med tangentbord och skärm nånstans hemma. Så de mest bara står men kan inte riktigt slängas för det är ju ändå fungerande... Dumt egentligen.

Av nikwid
Skrivet av r80x:

Precis så jag tänkte! Måste ju vara väldigt smidigt att arbeta på höjden istället för bredden, speciellt om det är en bärbar historia.

Ser förövrigt riktigt Nice ut! Tar det lång tid för dig att trycka upp det eller är det smidigt att ha med sig och arbeta med?

Den är ganska ny för mig (och ny generellt, presenterades väl på CES och släpptes i februari) så jag har inte hunnit arbeta så mycket med den, men satt på tåget en sväng och det fungerade fint. Ställde skärmarna på bordet och hade tangentbordet i knät vilket var skönt för både ergonomin att skriva och att kunna titta i vettig höjd. Annars får man ju välja om man ska ha armarna i luften eller hela laptopen i knät.

Som ren laptop där tangentbordet sitter på den undre skärmen med magnet så känns den som vilken ultrabook som helst, bara något tyngre, men inte så farligt med ca 1,5 kg.

Att fälla upp allt tar nån sekund. Jag menar den här datorn förändrar hur jag kan jobba mobilt, 2 skärmar är så oerhört värt när de är så pass små. Kan tex ha fjärrskrivbordet till workstation på ena skärmen och jobba med Excel, mail osv på den andra. Sen att den är prisad sjukt bra gör inte det hela sämre. Asus zenbook duo (2024). Viktigt med året så man inte får den gamla duo med den lilla halvskärmen där nere.

On topic så blir det intressant att se vad Apple tänker sig för formfaktor. Att ha en stor homogen skärm i bredd kan vara nice för video (och spel men då har man väl inte en macbook), men för arbete finns nästan en funktion att ha två skärmar med en liten gräns, så man har olika zoner. Hemma har jag en 42" LG C2 men den är nästan mindre praktisk än 2st 27" skärmar sol jag har på jobbet, eftersom det inte blir lika naturligt med 4 zoner (höger/vänster snapp x 2). Så det fick bli en till skärm bredvid hemma också 😁

Dold text
Av nikwid
Skrivet av r80x:

Undrar om detta betyder att själva laptopen blir ca hälften så djup eller om skärmen går att veckla ut så att man få 3440*1440 eller liknande.
Man vet ju aldrig hur de tänker, de kanske tänker att man vecklar ut den uppåt men behåller vanlig storlek på botten så vi får testa på något helt nytt, typ 2160*5120

Det fungerar faktiskt riktigt bra på höjden, även om man måste lära om lite hur man snappar fönster.

Av nikwid

Köpte spelet nu ikväll och testade en knapp timme. Det finns lite att lära sig med olika kommandon men shit, kul spel. Vi droppade in och fick med 3 andra randoms och vi klarade ett mission i alla fall. Precis så lagom avancerat som det får vara när man bara har lite tid nån kväll ibland.

Hoppas kunna spela lite mer ons och tor denna vecka då det blir både fru och barnfritt. Får se om jag kan hitta in på discord och spela med andra swec:are

Av nikwid

Så det här är typ Star ship troopers meets Planet side 2? Ser sjukt kul ut. Precis så lagom lätt att det kan köras nån kväll när övriga plikter är avklarade (37 år, 3 barn, fru, jag vet).