Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe
Skrivet av Lembritt:

Var kommer mineraloljan ifrån?. För mig betyder det att det är en fossilolja som någon biltillverkare prackqt på dig.

Ja nästan, det finns väldigt ren parafinolja som är livsmedelsgodkänd men man bör ju inte välja vilken parafinolja som helst för då kan den innehålla nått mer som är giftigt så se till att den är livsmedelsgodkänd om den ska användas på nått likt skärbrädor och köksbänkar.
Det finns medicinsk parafinolja att köpa på apoteken typ https://www.apotekhjartat.se/produkt/paraffin-flytande-apl-or...
och den är tänkt att "drickas" som läkemedel så den är ren nog att smörja in skärbrädor med om man inte hittar tillräckligt ren olja på nått annat ställe.

Ikea Skydd verkar inte finnas längre och oljan de har nu "Stockaryd" är en lin och tungträolja och den håller inte livsmedelskvalitet så den ska man nog inte ha på en skärbräda utan bara på en bänkskiva där man inte skär nått om man använder den i köket och man bör nog se till att den torkat ordentligt innan man lägger nån mat på den oljade ytan.
Men det bästa är ju att bara använda livsmedelsgodkända oljor i köket så minimerar man risken att få i sig nån farlig kemikalie fån olja.

Av mrqaffe
Skrivet av Mattedatten:

Någon som vill tipsa om något? Bränner jag ner min lägenhet om jag börjar använda massa adaptrar till Dells hittepå-anslutningar?

Du kan troligen också löda ihop nått eget om du köper en vanlig adapter och letar reda på rätt kablar i "Dellhärvan" och kopplar in dig på dem.
Dell, Compaq och Packard bell har haft egna "standarder" på äldre maskiner jag stött på men det har gått att runda problemen med lite hempul med lödkolven och borr och slipmaskin.

Av mrqaffe
Skrivet av Wyver:

Det vet jag att Finlands Rikdsdsg/Regering har godkänt den lagen. Version 1.0 är ju mer än 10 år gammal.
Men varför har inte Sverige gott på samma linje eller något dylikt?

Vi har politiker som tycker att "marknaden" ska lösa allt och av ideologiska skäl så vill de inte reglera sånt som måste regleras för att fungera, marknaden vill bara maximera vinsten i stället för att göra bra saker för kunderna.

Av mrqaffe
Skrivet av Wyver:

Kan någon berätta hur det kommer sig att Finland och Sverige otroligt skillnad på hur mobil Abbonemang säljs?

I Finland är ju 99% obegränsade, 1% är nischade Abbonemang för specifika behov, larm och dylikt.

Räknade lite snabbt jag använder typ 40GB/månad på mobilnätet

Skrivet av m4gnify:

Jag undrar också det. Verkar vara mycket bättre abb i Finland jämfört med Sverige.

Finland har lagstiftat om rätten till bredband och att operatörerna också måste tillåta andra att använda deras nät, det gör i praktiken att man måste erbjuda bredband över hela Finland och inte kan lägga in artificiella begränsningar så det är allt eller inget som gäller för operatörerna i Finland och bråkar nån om det så pekar staten först bestämt med hela handen innan knytnäven flyger ut.
Klippte ut lite ur deras lagstiftning nedan.

Lag om sambyggnad och samutnyttjande av nätinfrastruktur
Samutnyttjande
En nätaktör är skyldig att på skriftlig begäran av en annan nätaktör överlåta nyttjanderätten till sin fysiska infrastruktur på rättvisa och skäliga villkor.
En nätaktör ska skriftligen besvara en begäran som avses i 1 mom. inom en månad från det att begäran mottogs samt motivera sin eventuella vägran. Om nätaktören vägrar att upplåta nyttjanderätt till sin fysiska infrastruktur eller låter bli att besvara en begäran om nyttjanderätt inom ovannämnda tidsfrist, eller om en överenskommelse om villkoren för nyttjanderätten inte har nåtts inom två månader från det att begäran om nyttjanderätt mottogs, kan den nätaktör som framställt begäran föra ärendet till Transport- och kommunikationsverket för avgörande.

https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2016/20160276?search%5...

Av mrqaffe
Skrivet av casuaL:

Vart hittar man jordgubbar för 20kr litern?

2 för 100kr på närmaste Ica 😩

Ica i Grästorp och tomaterna var från Hemköp.

Av mrqaffe
Skrivet av OldSchool297:

Det är på sidan om Cpu till vänster, bilden blev sne vid uppladdning. De ser ut som att 6st behöver bytas ut. En vanlig standard lödkolv duger inte? De är kanske svårt att finna passande år 2023?

Alla kondingar borde bytas för de är lika gamla även om inte alla öppnat.
Det är bäst med en tempreglerad lödstation men lödpenna kan gå om den är bra och kondingar är nog inte svåra att få tag på för det är standardkomponenter som finns hos komponentbutikerna och det går att välja högre värden om man inte hittar exakt samma.

Av mrqaffe

Ja det ser ut som om du har en del dåliga kondingar, de buktar i toppen och varför är en del svarta i mitten om inte säkerhetsventilen öppnat ?

https://i.imgur.com/qZOLaIb.png

Du behöver antagligen byta dem och helst alal lytar på det moderkortet.

Av mrqaffe

Jag tror det blir svårt att få smakråd för det är ju din smak det handlar om men du kan nog fråga om hur du ska placera det för att få mest sol eller skugga och liknade konkreta saker men smakråd lär funkar nog dåligt.

Av mrqaffe

Den första var omöjlig ? att hitta nån data om men de 2 andra kallas i vart fall installationskabel men den först kan lika gärna var en patchkabel och slim brukar inte vara nån fördel elektriskt för den har säkert tunnare ledare och det kan ge problem om du behöver långa kablar och tex ska driva en accesspunkt via poe.
Försök hitta datablad eller fråga säljaren om det, undvik att köpa nått du inte vet vad det är för något om du inte chansar och är bered på att det kan strula.

Av mrqaffe
Skrivet av SotarnAnton:

Med tanke på att jag inte har erfarenhet och inte riktigt vet vad jag ger mig in på med raspberry och dom grejerna kanske det är bäst jag bara köper en sådan Adguard 😁

Tack somfan för svar från båda förresten uppskattas mycket.

En sån mjukvara funkar bara på det den är installerad vilket kan göra saker du inte fritt kan installera på typ en tv "ofiltrerade"

Om du har nån dator över så kan du prova pihole på den även om den inte är lämpad att köra det permanent tex pga effektförbrukningen eller ljudnivån.

Av mrqaffe

I dag blev det rödsaker, jag tänkte först posta i dagens fynd men det blev här, jag lyxade till det bara för att det gick utan att ruinera sig, tomater för 20 kr kilot och jordgubbar för 20 kr litern och det måste ju vara dagens fynd för det var nästan normala priser och det har det inte varit på väldigt länge.
.

Av mrqaffe

Så se har paketerat om delvis trasiga kiselplattor till en 6 körning, hoppas de också uppdaterar den till en g modell så blir det riktigt bra.

Av mrqaffe
Skrivet av inzejjn:

Hejsan!

Har en Asus 24" gamingskärm ROG Strix XG248Q som jag haft i cirka 4 år. Då jag satt och spelade Diablo 4 i några timmar så vart skärmen vit och flimrar. Min andra skärm fungerar utan problem. Har provat att byta DisplayPorts kabel men funkar fortfarande inte.

Är den trasig eller finns det något man kan testa för att få igång den?

Du kan prova koppla in en annan signalkälla för att utesluta den och det är också bra att prova alla olika ingångar.

Av mrqaffe
Skrivet av SotarnAnton:

Mest för att blockera Malware och skadliga grejer, och kanske på köpet att Telia inte ger ut ens uppgifter i det fria.

Hur bär man sig åt för att göra eget nätverk?

Du menar nog nått annat än du frågar.
Pihole är ett program du kör på (helst en separat) dator, det var från början tänkt att köras på en RPI därav namnet men det går att köra på annat också.
https://pi-hole.net/

Om din router inte kan konfigureras så behöver du dessutom stänga av dhcpservern i den och tex använda pihole som dhcpserver eller manuellt konfigurerar alla klienter att använda pihole som dns, för stationära datorer är det enkelt att köra statisk adressering men för saker man byter nät på är det bökigare så att konfa pihole även som dhcpserver kan vara enklare om man vill ha filter även på saker man flyttar (wifi för mobiler och laptop)
https://discourse.pi-hole.net/t/how-do-i-use-pi-holes-built-i...

Att ha en egen filtrerande dns kan skydda mot en del malware men är främst för att blockera reklam och det du skriver om att skydda dig mot operatörernas loggning kräver en vpn oberoende av operatör så för det är det fel lösning, det är först och främst ett reklamfilter eller för barnvänliga siter.

Man kan också tänka på att Google dns låter Google spåra ens aktiviteter ännu bättre, de täcker in mer än de gör bara via sin spionmjukvara Chrome och det de får in via sidorna, dnsservicen är inte för att de är "snälla" utan för att inte missa vad folk gör online.

Av mrqaffe
Skrivet av Neon:

Har en mindre bambu skärbräda som vi skär lök, gruka, tomat m,m på. Här är det uppenbart att brädan tar upp och håller smak även mellan diskning och torkning. Skär man ex gurka och lägger en gurkskiva platt på brädan så får den en riktigt fin smak av lök Man kan tro att vi inte tvättar tillräckligt väl men det gör vi. Man undrar då såklart vad som hade hänt om vi haft rå kyckling här tidigare, vad är det som blir kvar och som kan övergå i gurkan?

När skärbrädan är diskad är det inte mycket levande kvar på den men smakerna är mer kemiska och de kan överleva en bakteriedödande disk men säg att du haft en salmonellasmittad fågel på den och inte diskat innan du skivar gurkan, köttet steker du så där dör bakterierna men gurkan kan potentiellt göra dig sjuk.

Men annat kan ju växa till på skärbrädan om man har otur och inte diskat brädan innan förvaring i olämplig miljö, man kan ju bli sjuk av mögel och andra bakterier.

Av mrqaffe

kanske nån uppdatering.
Kanske wake on lan, provat koppla bort nätverket ?
Kanske nätdelen är dålig.
Kanske nån kringutrustning som triggar det.

Av mrqaffe

Det borde gå, detaljerna beror på vilken tjänst men i de flesta kan man ange undantag som inte passerar vpntjänsten även om det nog inte styrs per nätverkskort utan per nät.

Av mrqaffe
Skrivet av RVX:

Vilka moderna enheter utnyttjar egentligen wifi6?
Eller är det lite som 5G, att inte särskilt många enheter utnyttjar det?

Få som utnyttjar det även om en del har det så det är inget man har nån större glädje av, de enheter man ansluter trådlöst har ofta ganska lite trafik för man surfar på dem eller liknade och det är sällsynt med stora filöverföringar eller massiv trafik mot en mobil eller laptop.
Det är inget de flesta kommer att märka någon skillnad på.

Av mrqaffe
Skrivet av RVX:

Flyttar nästkommande vecka, och har då gått ifrån Telia och deras standard-router som jag kört med av ren lathet i 1 år. Kommer nu byta till Halebop i tänk att komma så billigt som undan. Får ju dock bistå med router själv, frågan är då:
Har det hänt nåt särskilt nytt sedan min router 6 släpptes? Wifi6 har väl, men är det nånting som ger nån skillnad? Kommer köra 250/250.
Eller vad ska man annars satsa på? Helst inte nånting som ser ut som RGB rymdskepp ala P12 design.
Tacksam för tips.

Det har inte hänt nått mer än nyare wifistandarder, är du nöjd med routen nu så fin det absolut inget behov av att byta den och hur wifi presterar beror i praktiken mer på platsen än hårdvaran så länge den är någorlunda modern och vill du uppgradera wifi så skaffar du lämpligen accesspunkter.

Av mrqaffe
Skrivet av osgorth:

Oja, jag har ingen som helst tvekan om att de kommer att sälja bra, och då primärt till datacenter/företag.

För entusiaster som jagar pris/TB lär det dock dröja ett par år innan de är överkomliga - det var det jag menade.

Flera diskar ökar kostnaden för det man kopplar in diskarna i och böket att behöva ha flera diskar så färre diskar för lika många TByte är intressant även om disken i sig inte är billigare så kan totalpriset bli lägre.