Inlägg

Inlägg som anon131444 har skrivit i forumet
Av anon131444
Skrivet av Constant3831:

Igår fick jag per brev ett inkassokrav från fsdata.se där de kräver betalning för en domänförnyelse. Enligt inkassokravet skulle domänen varit betald den 3 mars 2016.

Tidigare domäner jag haft på FSData har löpt ut när man inte har betalat dem (i enlighet med punkt 3.3 i deras avtalsvillkor), men i enligt deras kundsupport gäller den här fakturan/inkassokravet en specialdomän, och den måste betalas.

Jag har två frågor: är det fritt fram att skicka inkassokrav hipp som happ? Under de här två åren har det exempelvis tillkommit ränta. Är man cynisk så skulle man säga att det ligger i FSDatas intresse att vänta med att skicka ut inkassokrav.

Min andra fråga är hur det ligger till med just domännamn; jag kan inte hitta vad FSData definierar som en specialdomän på deras avtalssida. Det jag kan hitta är följande:
Kan de göra så här?

Jag ber om ursäkt om texten är en aning osammanhängande, jag är för tillfället trött och fruktansvärt irriterad.

Skrivet av Raphaei:

För att svara på ovanstående fråga (då jag antar att tråden främst kommer fokusera på den andra frågan), tekniskt sett nej, det finns regler kring påminnelser, inkasso och kronofogden. I praktiken är företag oftast väldigt snälla och ger enorm tidsfrist, men jag lärde mig på ett litet företag jag var verksam i för ett gäng år sedan att har en individ på/med ett företag bestämt sig att ge dig en betalningsanmärkning är det upp till vederbörande, inte dig, och det finns inget du kan göra åt det för personen ser till att du inte blir informerad innan det är för sent. Och det kan gå ruggigt snabbt.

Makten sitter helt hos företaget och inte konsumenten i detta scenario. Du behöver inte ens vara kund hos företaget, vilket företag som helst kan skicka dig till inkasso, och med lite kontakter även till kronofogden. Även om du betalar direkt när du hör talas om räkningen för första gången (dvs till kronofogden) sitter du där i hur många år det nu är med betalningsanmärkning.

Efter min blixtvisit på ovanstående företag (var inte långvarig pga uppenbara moralskillnader) har jag varit väldigt försiktig med icke-välrenommerade företag, vilken information jag ger ut och att logga all kommunikation med företag (tur nog är det lagligt i Sverige att spela in konversationer du själv är delaktig i), något som har räddat min bakdel två gånger hittills.

Ja det går att göra så. Det är bra om du fiskar djupt i minnet om du fått någon form av påminnelse tidigare. Såvitt jag vet är det tre år innan en faktura preskriberas. Kan företaget bevisa att en påminnelse åkt ut innan inkasso så är inkassokravet giltigt.
Observera att påminnelse innan inkasso är absolut inga krav. Företaget kan skicka det direkt till inkasso.

Med det sagt så bör du haft en faktura innan inkasso. Börja med att ringa företaget och påtala bl a att du är villig att betala men har faktiskt inte fått en första gångs faktura och har därmed uppfattat tjänsten som upphörande eller liknande. Det kan ju innebär att du slipper % som inkassot kräver t ex.

Av anon131444

Köp en golvstående vettja! Finns där ingen och har annonseringen av lägenheten inte sagt att det ska finnas en så kan du inte kräva att en ska finnas där!

Av anon131444
Skrivet av Frispel:

Att dom kan det är väl rätt uppenbart iom att han fått en faktura?

Skämt åsido så handlar det inte om att det inte fanns i lager utan att de var tvungna att ta hem den speciellt för trådskaparen. Någon annan skrev tidigare i tråden att de kan ha rätt att ta betalt för de merkostnader som de kan styrka, det bör då kunna vara frakt och hantering av disken. Om de har rätt att göra så låter jag vara osagt då jag inte är speciellt insatt i vad som gäller, men det är inte helt omöjligt att komma upp i den summan om man tar med kostnad i tid för de som ska hantera saken.

Jag skrev detta men det ska också vara en produkt/tjänst som är såpass kostsam att lagerhålla och att det troligast inte är att man blir av med den. Det är ganska enkelt att ta reda på om produkten är unik t ex, det är att kolla hos andra aktörer om huruvida produkten finns lagerförd hos dessa eller ej.

@TS

Jävligt trist att du gjort ett (läs även ett som i antal) köp hos GT och du hamnat där du är idag.

Av anon131444

Jag uppfattade det som att produkten åkt ut. Fakturerar dom dig när du inte ens har mottagit disken?
Först så är ju 540:- för att returnera elektronikprodukter relaterat till hem-pc, förbannat mycket, men det är troligt att ett företag som GT ser den summan som skälig.

Att fakturera för inlevererad frakt för vad leverantören fakturerar GT (540:-, sällan) är ganska unikt, men som jag skrev ovan kan GT fakturera fraktkostnad om produkten faktiskt åkt ut.

Mitt jobb hanterar spabad, stora trappor allt i den storleksordningen, och frakterna är under 500:-. En SSD disk för 540:- som leverantören har fakturerat.

Det är iallafall ganska säkert för mig idag att GT inte fokuserar på organisk försäljning utan siktet är nog på "one hitter quiter" kunder.

Trist!

Trist även att GT inte förvaltar sina kunder väl och möjligheten även att diskutera i detta forum förvaltas inte väl.

Av anon131444

Håller med föregående talare

Av anon131444
Skrivet av Olle P:

1. Det är skillnad mellan reklamationsrätt (enligt konsumentköpslagen) och garanti.
2. Det skulle ju vara ett stort problem med allt som köps som gåvor (julklappar, födelsedagspresenter, etc.) om det bara är den ursprungliga köparen som kan reklamera fel.

Ja fast det är din personliga bedömning inte något som stödjer sig på någon lag.

Man ska skilja på kundvård kontra inte kundvård. Men lagligt sett har du ju inga krav att ställa om du fått en klocka som gåva. Det är den som gett sig gåvan som måste reklamera för att nyttja sitt skydd som konsument.

Mao skulle nr2 vara ett reellt problem för konsumenter om säljarna började implementera stela policyn som följer lagen till punkt och pricka. Men så görs det inte för det är inte kundvänligt.
Att då se en tillverkare som inte jobbar med konsumenter börja implementera klausuler kring garanti så ser jag det som fullt normalt, då lagen faktiskt bedömer likadant.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon131444
Skrivet av joakim99:

Du menar nog de/dem.

Haha, bra där! Ja du ser!

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon131444
Skrivet av sweisdapro:

Tycker du ska ta och läsa igenom inlägget jag citerade en gång till, noga, och ha signaturen du lagt sådan möda på i åtanke...

Skickades från m.sweclockers.com

Suck. Man kunde tro att du hade en seriös infallsvinkel i något så handlar det istället om min väldigt tydliga oförmåga att särskilja när jag ska använda dom/dem.

Av anon131444
Skrivet av sweisdapro:

oh, the irony...

Förstår inte ironin. Ironins öde blir väl lite jobbig om man ska föra sitt mål vidare mot ARN utan några formella utlåtanden från experter mer än en sweclockers-tråd fylld med google experter.

En bra idé är ju att få någon att inse att man behöver bevis för att klaga, speciellt när tiden passerat 6 månader. Då är det inte ansvar längre för säljaren att bevisa.

Av anon131444
Skrivet av Olle P:

Beror väl på vem som sålt kortet?
* Köper jag fabriksnytt från en återförsäljare spelar det ingen roll om försäljaren använder Tradera, Blocket, Amazon eller CDON som skyltfönster. Säljaren har alltid samma skyldigheter.
* Köper jag begagnat (inom garantitiden) förväntar jag mig att få med kvitto från det ursprungliga köpet, så att jag kan vända mig till den ursprungliga återförsäljaren.

Jag tänkte mer generellt enligt lag och inte enligt speciella villkor.

Lagligt sett så har ingen ÅF skyldighet att hjälpa dig om du köpt kortet på blocket och ursprungliga köparen har alltså sålt det till dig. Då utesluts den lagliga reklamationsrätten eftersom den grundar sig på köparen och inte enbart på produkten. Garanti är något helt annat och inget man ska förvänta sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon131444
Skrivet av Olle P:

Om jag som svensk kund köper kortet via en svensk återförsäljare borde detta vara en icke-fråga.
Reklamationen ska gå via återförsäljaren och inte direkt till EVGA.

Du kan inte reklamera om du köper kortet via t ex blocket eller annan annonseringsfunktion.

Av anon131444

jesus vad dyrt. Återbetalningstiden för en enhet är fatalt lång. Utöver det så förbrukas el för att köra hårdvaran som sedan värms upp för att värma upp rummet.

Kan inte få ihop matematiken.

Edit: Jag pratar inte i synvinkel för en miner utan bara för ren och skär värmekälla. Ett vanligt billigt skitelement på 500w värmer även det ca 12-15 kvm (+5kvm) för 29500:- extra känns inte alls intressant.

Av anon131444

Generellt avspänt förhållande till konsumenträtt också.
Skitbra jobbat!

Av anon131444

@Valonen: Bra jobbat! Ska bli intressant att se om GT då fullföljer leveransen eller ej.

Av anon131444
Skrivet av joakim99:

På vilket sätt är detta en bättre rubrik? Vad jag kan läsa mig till så har du väl inte använt dig av ångerrätten?

För mycket kraft lägga på att använda rätt ord. Han vill inte ha skräpet och det är inte skickat ännu. Han kallar det ånger som många kallar det i folkmun. Men det heter att makulera en order innan den sänds ut. Att GT propsar på att skicka ordern trots att anmälan är tidig är underligt. I en ARN prövning hade man garanterat inte fått en krona för sina s.k merkostnader i samband med packning och utskick.

Rättvis titel: Annullering/återköp hos <företag> Skippa frågetecknet

Av anon131444

@MarcusHuddinge: ja sorry jag citerade fel!

Av anon131444
Skrivet av MarcusHuddinge:

Vad är det du pratar om när du säger "1Mb"?

Angående titeln: Har du någon router, switch eller något med 100 megabit portar? Har du kanske en kabel som inte klarar av mer än 100 megabit? Använder du dåligt (relativt) wifi som inte kan leverera bättre än så?

Ganska många! Jag hade en trasig kabel som gav nät men som ibland även dök. Men det som var utmärkande var att den inte gav maxhastighet utan kröp på 70-90mbps vid tester.

Byt kabel och testa. Kostar inga pengar.

Av anon131444
Skrivet av mystah:

Beställde allt i samma order.

/Marco

Kan du snälla lägga upp den interna kommunikationen ni haft med GT samt även bild på orderbekräftelse?

Av anon131444
Skrivet av spejjanlol:

Därför man handlar hos Inet, Jag skulle kunna beställa hem hela deras sortiment och köra över det med hjullastaren för att sedan returnera det utan problem och likt förbannat hade jag fått mig en pingvinstång vid nästa köp.

haha inte riktigt men we got your point

Av anon131444
Skrivet av muSashi:

En anmälan till trygg E-handel är redan upprättad sen ett halvår tillbaka om jag inte har fel?
Bara höra med @Pixlchaser, han som står för själva anmälan.

Den är aktiv. Fick faktiskt för ca 10 minuter sedan svart av Trygg E-handels / Digital Handels avtalsansvarige. Hon förväntar sig att ge mig ett svar redan nästa vecka.

Detta kommer dock publiceras på min tråd primärt men kan ju även publicera länk till min tråd när slutbeskedet landat.