Inlägg

Inlägg som zorp har skrivit i forumet
Av zorp

Ang specialtillverkade varor:

5 § Avser distansavtalet en vara som skall tillverkas eller väsentligt ändras efter konsumentens särskilda önskemål eller som annars skall få en tydlig personlig prägel, får konsumenten och näringsidkaren skriftligen avtala att det inte skall finnas någon ångerrätt.

Dvs säljaren har rätt att säga upp ångerätten för "specialtillverkade varor". MEN det skall då framgå tydligt vid köpet. Samt i information som skickas till köparen efter köpet. OM detta inte görs så gäller ångerrätten.

Den gäller dock bara i 14 dagar efter man emottagit varan så i det här fallet så gäller den inte längre. Givetvis gäller däremot konsumentköplagen

Av zorp
Skrivet av ch1ppo:

Absolut, så ju längre jag väntar desto bättre kommer det naturligtvis att bli, varje datorköp är ju ett dåligt datorköp. Men var det inte planerat att Haswell skulle släppas under sensommaren/hösten? Mest troligtvis så kommer den att vara bättre än dagens processorer men frågan är hur mycket bättre? är dåligt insatt i detta.

Visst har du rätt att det alltid kommer nya och bättre. Men enligt den här skumma siten så kommer den redan i April. Och då är frågan om man kan hålla sig dit

http://www.sweclockers.com/nyhet/15669-intel-lanserar-haswell...

Av zorp
Skrivet av DannER:

Är det så alltså?
Det var det jag misstänkte men det är ju bara tre kablar i varje kontakt...

Tittar du noga så är den 4 kablar på en och 3 på dom andra och det är för att man bara ska få rpm feedback från en fläkt.

Angående hur många fläktar du kan ha per uttag så är det nog olika för olika mobo's. 2 har jag aldrig haft problem med, och jag vet att tex MAXfps har 3 till 1 för 3 pins adapters. Köp och testa, det är ju småsummor vi talar om.

Av zorp
Av zorp

Om viljan att uppgradera är större än behovet så hade jag väntat till i vår när nya Haswell dyker upp och tagit den. För 1155 verkar ju bli kortlivad, och 2011 tycker jag har ett sämre performance/price för normal användaren (om man nu inte behöver en extremprocessor).

Av zorp

Jag är också tveksam till hur mycket det verkligen skyddar vid ett blixtnedslag nära bostaden. Fast tillverkarna själva verkar tro på dom eftersom ett flertal ger en garanti som ersätter vid skada.

http://www.belkin.com/uk/powersolutions/warranties/ (hittar inte den svenska)

och

http://amtronic-sweden.com/skydda_dig_mot_askan_amtronic.pdf

"Våra åskskydd, eller överspänningsskydd som de egentligen heter, tillverkas av APC, ett världsledande företag inriktade på framförallt datorsäkerhet. Skydden är både enkla och billiga, de har livstids garanti och bäst av allt - de har garanti! Om du har apparater anslutna till ett överspänningsskydd och dessa skadas av överspänning i nätet så kommer tillverkaren APC att ersätta er för era skador"

Så nån nytta gör dom väl om tillverkarna vågar gå ut med "ersättningsgaranti". Och dom är ju billiga så det skadar ju inte att ha dom.

Av zorp
Skrivet av Zaltrip:

1. När jag är inne i biosarna står det att jag har 42 x 100 = 4.2 ghz men när jag sedan startar windows så har den resettat sig till 3.5 ghz och jag måste starta real temp och kryssa ur: [x] disable turbo vad är det för slags inställning som krånglar då i bios?

"så har den resettat sig" Vad menar du med det. Att bios har resettat sig, eller att Windows säger 3,5?

Windows "Kontrollpanelen- System" kommer alltid att säga 3,5 för den läser inte av klocken utan bara vilken processor du har och standardvärdet för den.

Sen om du har speedstep på kommer du alltid att ha 2 värden, en nerklockad och ett toppvärde beroende på belastning.

Ladda ner HWiNFO64 och kör "sensor only" delen så kommer du att se verkliga min och maxvärden och allt annat du behöver.

Av zorp
Skrivet av Derox:

Vad vill du ha sagt med det? Vad spelar det för roll att man idag skall bygga med hiss när man bygger nytt?

Det är ju klart att du inte kan begära att posten ska gå i trappor när du inte ens brytt dig om att installera en hiss åt dom. Vad är det för krav du har egentligen.

Av zorp
Skrivet av Kent:

Konsumentverket är ju ibland lite lustiga och kan få för sig att skriva lite vad som helst. Kan hänvisa till ett ARN-fall där konsumenten får betala nyttoavdrag trots ganska mycket problem och besvär: https://lagen.nu/arn/1998-0605
Har man tex köpt en vara för 30.000:- som efter 1.5 år går sönder, och varken kan lagas eller ersättas med en likvärdig vara, får man ju räkna med att betala nyttoavdrag. Det är ju väldigt tveksamt att man har haft besvär som motsvarar 10.000:- (summan kan givetvis vara både högre eller lägre, beror ju på varans uppskattade levnadstid).

Mitt inlägg var inte kritik mot ditt, utan mer att man ska ta hänsyn till mer än bara nyttoavdraget. I ditt fall fick ju köparen 20 000 tillbaka på 25 000 dvs 80% efter 1,5 år. Dvs dom måste tagit hänsyn till köparens olägenhet. Och med fallande priser på datorer så är ju det rätt bra.

Sen har du ju helt rätt, beloppen spelar ju också roll. Mer skäligt att hävda att olägenheten balanserar nyttoavdraget vid lägre belopp än högre.

Av zorp
Skrivet av Kent:

Stämmer inte, butiken har rätt att göra nyttoavdrag och konsumenten har rätt att kräva ersättning för alla utgifter. Om du läser vidare i din länk står det bl.a. "Vid hävning kan du i vissa fall få betala en rimlig ersättning för den användning du har haft av varan, så kallat nyttoavdrag"

Jo det är rätt att säljaren kan få göra nyttoavdrag. Fast det nyttoavdraget skall också ställas i relation till dom besvär och olägenheter köparen haft.

Hävs köpet efter leveransen ska du som köpare få tillbaka vad du betalt, samt ränta, mot att du lämnar tillbaka varan. Du kan som köpare i vissa fall, om du haft betydande nytta av varan, få betala en rimlig ersättning för detta. Normalt uppvägs dock nyttan av de besvär och kostnader du kan ha haft, men till exempel för bilar får du nästan alltid räkna med att betala nyttoavdrag.

http://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Best%...

Så det finns inte nån carte blance för säljaren att göra nyttoavdrag. Nyttan måste vägas mot den olägenhet köparen haft.

Dock har alltid säljaren rätt att ersätta med likvärdig vara. Så man kan inte kräva 100% ersättning för en vara som sjunkit i pris med 50%, då kan säljaren alltid ersätta med en ny vara som är likvärdig den man köpt.

Och det är ju det ASUS borde ha gjort för länge sen. Bytt datorn till en likvärdig vara och undvikit så här negativ reklam. Skandalöst dålig skött.

Av zorp

3 pins Y kabel ? Blir i alla fall billigare.

http://www.inet.se/produkt/8903247/adapter-for-3-pins-flaktar...

Av zorp
Skrivet av saibot85:

Hej!

Ska köpa en vara av en privatperson och behöver lite hjälp.

Jag ska föra över pengar till personens konto. (från mitt Swedbank till annan bank)

Jag har ett kontonummer och jag har luskat ut vad som är clearing så allt är frid och fröjd där.
Problemet (som jag haft många gånger förut) är att jag förstår inte om det finns något sätt att kontrollera att man skickar till rätt konto? Om jag, av misstag, te.x matar in fel kontonummer, vad händer? Är det så osannolikt att man lyckas mata in någon annans kontonummer att det inte behövs någon kontroll?

Tidigare har jag skickat en mindre summa innan för att kontrollera att överföringen gått fram men det är ju tidskrävande och omständligt.

Bara jag som är nojig eller?

(någon får gärna flytta tråden om den hamnat fel)

/Tobias P

Det finns ett sätt att vara helt säker och det är att gå in på "hans bank" och sätta in pengarna på hans konto. Då är det bara att be personalen att kolla att namnet stämmer med kontonummret. Omständigt, men är det stora summor och man vill vara helt säker så är det ett sätt.

Av zorp
Skrivet av Json_81:

Kan inte ni som inte har en aning om vad ni pratar om låta bli att skriva?
En trend jag sett på de senaste åren i diverse forum är att man absolut måste skriva något även om man inte har en aning om det man skriver om.
Varför?!?!!?

Det som skiljer är att i laptop edition får man med en usb->sata konverterare för att klona sin disk.
I desktop edition får man 3.5"->2.5" hållare, och i vad den nu heter edition får man inget alls.

Som du då

Samsungs SSD är 7mm tjock, inte 9,5mm som dom flesta. Så Samsung skickar med en 2,5mm platta i Note book kittet så man får rätt höjd gentemot kontakterna i hårddisk bayen. Så det var ett rätt bra tips. Om man nu har en aning om vad man skriver om

Av zorp
Skrivet av Pagheen:

Jag har nyligen bundit upp mig och valde i samband med detta att köpa en av de senaste Androidtelefonerna på avbetalning under bindningstiden. När jag gjorde beställningen blev det i fel färg, varpå jag blev tvungen att annulera köpet och göra om i rätt färg. Jag får då ett mail från operatören som säger att köpet inte hann annuleras innan det skickades iväg, så nu har jag två telefoner i olika färger som väntar på posten. I operatörens mail står det att jag ska hämta ut den med rätt färg och lämna den andra så att den skickas tillbaka i retur så småningom. Vågar man hämta ut båda?

Klart du ska hämta ut båda, och behålla dom.............................................och bli betalningsskyldig för båda två.

Av zorp
Skrivet av acer3820tg:

Tänkte investera i en Samsung SSD 830 att sätta in i min Acer Aspire 3820TG.

Några frågor jag har funderat över är hur mycket insatt man egentligen måste vara för att installera. Har inga problem att montera in SSD:n och har tittat i BIOS och det verkar som att hårddisken jag har i använder ACHI mode. Däremot är jag lite fundersam över hur man skall aktivera TRIM osv som jag läst att många rekommenderar. Löser WIN 7 detta av sig själv eller får man med något program som hjälper mig att konfigurera efter installation?

Att kolla att TRIM är på är alltid ett bra tips.

Sen skickar samsung med en softvara både för ev firmware uppdatering och för (viss) optimering av Windows.

Det finns dock lite mer som system restore etc som kan stängas av för att optimera ytterligare. Se här http://thessdreview.com/ssd-guides/optimization-guides/the-ss...

Har själv installerat 2 Samsung 830 och det är lätt som en plätt

Av zorp

Hade det bara varit CPU fan speed =0 så hade det kunnat vara en felkoppling.

Men när CPU tempen stiger till 70 som ju är nära Tcase max för processorn så fungerar ju inte kylningen. Och då är det troligtvis pumpen (eller felmontering, fast det är svårt att göra) som är orsaken.

Ström verkar han ju få eftersom fläktarna (som du kopplat till vattenblocket) går, så det låter som pumpen.

Av zorp
Skrivet av Zimra:

Först och främst, tack till alla som sprutar ur sig möjliga lösningar

Testat att köra helt utan gfx (skärm direkt till mammaplankan) - samma fel.
Samma sak för ram, där vi även testat att göra en dmos(tror jag det heter) reset.
Distanserna sitter som de ska.

Det är CPU led som lyser, ungefär som ett mindre stopplyse - finns endast en och står ingen siffra vid den.

Mem test beklagar sig inget över minnena.

Då jag inte har ngt annat moderkort/annan CPU som är socket 1155 blir det svårt att testa just dessa på annat vis. Men verkar dessvärre som att det är där felet ligger.

Ja lyser CPU leden på moderkortet så har du tyvärr en POST CPU error. Och då är det bara att ringa CDON (om det var där du köpte) och prata med dom. Det troligaste är nog moderkortet för det är mer sällan CPU'er felar.

Ett alternativ är att du först ringer ASUS support här i Sverige (dom brukar vara bra) och beskriver felet för dom och ser om dom har några mer uppslag.

Av zorp

Behövs det inte 2st 6 pins till en 6870? Den PSU'n har ju bara en. (Vilket ju i vilket fall som helst är begränsande för framtiden).

Av zorp
Skrivet av Zimra:

Burken startar smärtfritt, fläktarna drar igång och brummar på rätt så saftigt i 3-4 sekunder. Sedan går det utför, burken blir över lag betydligt tystare och fläktarna (samtliga - CPU, GFX, om inkopplad, och chassi) går ner på lågvarv och CPU led tänds

Om du menar CPU led'en på moderkortet så är ju det en felindikation.

"The POST State LEDs of CPU, DRAM,VGA card and HDD indicate key components status during POST (Power-on Self Test). If an error is found, the LED next to the error device will continue lighting until the problem is solved"

Så fel på CPU'n, CPU socket eller fel BIOS är nog det troligaste om det är den LED'en du menar.

Av zorp

Förresten, det slog mig att du kan testa lite själv på den skärm du har.

1920x1200 ger 2 304 000 pixlar på en skärmyta på 1670 cm2 (24" 16x10) vilket ger 1380 pixlar per cm2.
1920x1080 ger 2 073 600 pixlar på en skärmyta på 2009 cm2 (27" 16x9) vilket ger 1032 pixlar per cm2.

Den pixeltäthet du har nu är ca 33% högre per cm2 än vad du får med en 27" 1920x1080.

Om du ändrar din skärm till 1680x1050 så ger det 1 764 000 pixlar på en skärmyta på 1670 cm2 vilket ger 1057 pixlar per cm2 dvs nästan samma som du får på en 27".

(Ok det är inte riktigt sant eftersom din pixeltäthet inte ändras utan bara vilket upplösning du visar på en konstant pixeltäthet, men det bör ge en hyfsad uppfattning hur det blir.)

Men grundrincipen stämmer, pixeltätheten på en 27" 1920x1080 skärm motsvarar en 24" 1680x1050 skärm.