Inlägg

Inlägg som zorp har skrivit i forumet
Av zorp

Här kan man se vad man kan spela på en 630M och med vilken grafik:

http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-630M.63761.0.h...

Den klarar faktiskt mer än man tror.

Av zorp

Jag hittade ett lokalt företag som jobbade med pumpar och hydralik och åkte till deras verkstad och snackade med dom när jag behövde o-ringar. Dom hade hur mycket som helst på reservdelslagret, och efter en donation till "kaffekassan" var det löst. Kolla "Gula sidorna".

Av zorp

Man kan få "inbränningar" även på en LCD skärm, men dom är av en annan typ än man får på en plasma.

The image retention that may appear on LCD displays is called Temporary Image Retention, and as the term implies, it is a condition that is not permanent (unlike the image burn-in that is experienced with Plasma and CRT displays).

Så lite filmtittande eller en omgång "myrornas krig" borde ta bort ev TIR rätt snabbt. För svårare case har jag sett tipps om helsvart bild eller helvit bild några timmar. Googla: Temporary Image Retention

Av zorp

http://www.hwinfo.com/index.html# är min favorit.

Finns inte en temp eller volt den inte mäter. (run sensor only i fall du bara vill ha temps och liknande)

Av zorp
Skrivet av Samso:

Skulle du kunna länka en med sån upplösning å 16:10?

Prisjakt- bildskärmar. filter 16:10

Tänk också på att Samsung har upphört med sin "zero bright pixel policy". Vilket i alla fall gör mig tveksam till dom. Det finns ju antagligen en anledning till att dom tog bort den.

Av zorp
Skrivet av mazzzee:

#2,3 Yep har ett usb-minne, men lästa någonstans att man inte kan installera windows vista på usb? har bara en vista nyckel :/

Har aldrig gjort det själv, men dom här verkar optimistiska att det går.

http://www.techmixer.com/install-windows-vista-from-bootable-...

Av zorp
Skrivet av DasBoot_swe:

Man har 14dagar på sig efter att man mottagit varan, är den skadad så bör man ju höra av sig direkt. Att vänta 12dagar och sedan returnera den och säga att den var så från början låter lite konstigt...

Visst, och säljaren börjar misstänka att man använt den mycket och tex. repat den då. Så visst bör man ringa direkt.

Fast det var inte frågan. Frågan var vad lagen sa.

Och man kan ju varit förhindrad att undersöka varan eller ringa pga av resa, sjukdom etc etc.

Men det smarta är givetvis att ringa direkt.

Av zorp
Skrivet av zioxin:

Kan inte citera pga mobil men de säger fortfarande att de inte godkänner retur eftersom jag varit medveten om reporna under tiden jag haft varan och inte kontaktat kundtjänst. På hemsidan står det dock att det är inom 14 dagars period man måste ha kontaktat dem vilket jag gjort. Under reklamation står det dock "inom skälig tid". Måste säga att jag faktiskt inte tänkt på skillnaden mellan att ångra köpet och reklamation. Är det verkligen så noga vilken term man använder? Det känns som att de försöker slippa undan att ta emot varan.

Ska jag ändra termen jag använder till reklamation istället?

Ångerrätten innebär att du vill häva köpet och få pengarna tillbaka. Den gäller i 14 dagar och det finns inga krav att du skall ringa direkt du upptäcker något fel. Du kan ju tex vara bortrest och inte hinna ringa direkt. (Men det är som sagt lite tveksamt om du lyckas med att hävda ångerrätt i det här fallet.)
http://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Best%...

Reklamationsrätten (fel på vara) innebär att säljaren har rätt att reparera varan, byta varan eller häva köpet (säljaren väljer). Här gäller "skälig tid". Den specifieras inte i lagen, men enl konsumentverket gäller: Du måste lämna ett meddelande om felet "inom skälig tid" efter det att du har upptäckt det. Om du reklamerar inom två månader räknas det alltid som att det skett i rätt tid.

http://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Best%...

Av zorp
Skrivet av aluminium:

Undersöka varan
Du har rätt att undersöka varan du har köpt. Men för att kunna ångra köpet måste den vara i så kallat väsentligt oförändrat skick. Ångerrätten gäller även om du har varit tvungen att förändra varan för att kunna undersöka den.

http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/Din-ratt-som-konsument...

Problemet är att ARN har tagit ett beslut att det räcker att tex göra så små förändringar som språkval/fylla i namn/etc så är varan ej i väsentligt oförändrat skick längre.

I förevarande ärende har J, såvitt framgår av utredningen, startat datorn, fyllt i vissa personliga uppgifter och andra inställningar samt testat datorn. I köpet har således ingått programvara, i vart fall i form av ett operativsystem, vid sidan av hårdvaran. För att kontrollera hårdvarans (datorns) grundläggande funktion räcker det enligt nämndens mening med att starta datorn. För det fall att personliga inställningar (såsom val av språk etc.) görs i operativsystemet erfordras ett visst arbete med att återställa datorn. Det gäller särskilt då det inte kan uteslutas att datorn har anslutits mot Internet. Det arbete med återställningar som då kommer på fråga är av klart mer omfattande slag än vad som är fallet med t.ex. kanalinställningar på en digitalbox.

Arbetet med återställning är av betydelse inte minst för möjligheten att sälja datorn till en annan kund utan onödig kapitalförstöring.
Mot bakgrund av det ovan anförda finner nämnden att J:s ångerrätt har upphört till följd av datorn, innefattande mjukvaran, inte länge är i väsentligen oförändrat skick. Hans yrkande ska därför avslås.

(2008-8043)

Och det gör tyvärr att man har betydligt svårare att hävda ångerrätt i sådana här fall, för många säljare tar detta som ett carte blanche att neka ångerrätt vid minsta softvaru förändring. Fast försöka kan man ju alltid.

Av zorp

Nej reklamationsrätten gentemot ursprungsäljaren övergår inte till andrahandsköparen. Varken enlig lag eller enl dom flesta köpvillkor tex. komplett.

Handlar du som privatperson och har du som ursprungskund rätt att reklamera din produkt inom 3 år från den dagen du mottog den. (Komplett)

Däremot är det en hel del säljare och tillverkare som låter garantin övergå till andrahandsköparen.

Våra produkter levereras med de garantier som tillverkare eller leverantörer erbjuder oss. Innebörden är i första hand reparation om din produkt går sönder. Går produkten inte att reparera byts den mot en likvärdig produkt. Du kan som kund inte åberopa någon ytterligare produktgaranti från Komplett. Garantin överlåts till en eventuell andra hands köpare vilket innebär att du som köpt en produkt i andra hand kan få produkten reparerad hos oss.
(Komplett)

Kan vara bra att veta eftersom Garantin ofta är kortare än reklamationsrätten.

Av zorp

Om SSID är avstängd i routern så "syns" inte ditt nätverk. Fast du kan fortfarande ansluta genom att skapa ny anslutning och skriva in SSID och lösenord.

Av zorp

Lyxlösning: https://www.inet.se/produkt/6901393/cooler-master-ssd-bracket

Normallösning: dubbelhäftande tejp (som många redan svarat)

Gettolösning: Ett par rejäla bitar silvertejp.

Av zorp

Du kan ju lätt se vad som är uppkopplat via routern eller en sån här app https://play.google.com/store/apps/details?id=com.overlook.an...
Dvs om någon hackat ditt nät. Det är i och för sig inte så svårt, fast dom brukar ju inte hacka mobila nät där det lätt upptäcks just på konsumtionen.

Din brandvägg brukar också kunna visa vilka program (om det nu är nått på din dator) som är uppkopplade. Och microsoft defender visar "network connected programs".

Av zorp
Skrivet av YamahaDGX630:

Har haft en diskussion med lite kompisar angående Hur många ESD-tillbehör man skall använda vid montering av dator...

Vad säger ni på forumet? Är ESD-Band/Matta överskattat??

Den där frågan är lite som att fråga om paraply är överskattat. Om det är sol, ja, men inte om det regnar.

Dvs hur är förutsättningarna för att det ska finnas statisk elektricitet?

För att den ska skapas krävs friktion mellan 2 lämpliga material, samt en miljö som gör att den statiska elektriciteten inte laddas ur direkt.

Tex. torr hud mot polyester skjorta, skor med lädersula mot syntetmatta etc etc. Men därefter krävs också låg luftfuktighet för att den statiska elektriciteten inte ska laddas ur direkt mot den omgivande luftfuktigheten.

Problemet med ESD kommer framförallt från amerikanska kontor (och hem) där kombinationen torr luft på vintern plus luftkonditionering (som gör luften ännu torrare), plus skor innomhus, plus heltäckningsmattor, plus polysterskjortor skapar en idealisk miljö för statisk elektricitet.

Där kunde man få en ordentlig stöt av statisk elektricitet bara av att man tog i ett dörrhandtag och IT avdelningen var fullständigt inlindande i ESD armband och hade speciella ESD bord, ESD golvmatta och luftfuktare. Det fanns tom ESD skor.

Och den viktigaste faktorn här är luftfuktigheten, ju torrare luft ju lättare uppstår statisk elektricitet. Vid luftfuktighet under 30% genereras statisk elektricitet väldigt lätt medan det är väldigt svårt att generera (några skadliga nivåer) med luftfuktighet >60%. Många elektronikföretag anger tom 40-60% som lämpliga nivåer.

Här hemma, på sommaren, med hög luftfuktighet, i bomulls kläder, barfota, med trägolv så är risken för statisk elektricitet närmast obefintlig.

Så jag använder aldrig ESD armband på sommaren, fast är det -10 grader ute och jag har finaste polysterkostymen på mig skulle jag aldrig röra en dator utan ESD armband

Av zorp

TJmax för den processorn är hela 105 grader (max core temp). (Moderkortstillverkaren har dock troligtvis lagt in throttling vid mid/high 90 grader som säkerhet.)

Så du har väldigt goda marginaler.

Av zorp

i5-3210M mot i7-3610M är stor skillnad.

i7'an ger mer än dubbla PassMark CPU score, så den är betydligt mer framtidsäker.

http://compare-processors.com/core-i5-3210m-vs-i7-3610qm/4977...

Av zorp
Skrivet av ruppex:

måste jag köpa moderkort? kan man inte bara sätta det uppochner som nån annan sa?!

Troligtvis behöver du inte byta moderkort för dom flesta stora OEM tillverkare kör standardstorlekar.

Men för att vara på den säkra sidan bör du mäta storleken på kortet och var skruvhålen sitter och sen googla "mounting holes ATX" (eller mATX) så får du upp massa diagram (bild sök) som visar dimensionerna och var hålen ska sitta för att vara standard.

Så är du säker på att ditt moderkort passar i ett annat chassi.

EDIT. Ett tips till. När du ska flytta mobo't så följ varenda separat ledning, identifiera vad det är och gör ett schematics var dom kopplas in på ditt mobo. Inte minst för frontpanel IO för här har många egna glada lösningar.

Av zorp
Skrivet av anden12:

Problemet är att man inte kan avtala sig ifrån vad som helst.
Men ja, hämtar TS inte ut paketet eller "avbeställer" paketet så kan de ta ut typ vilken avgift de vill. Det har dock ingenting med ångerrätten att göra.
Om TS däremot utnyttjar ÅNGERRÄTTEN så kan han på sin höjd bli tvungen att betala returfrakten - förutsatt att det inte tydligt framgått, på ett varaktigt sätt både FÖRE och EFTER köpet, att ångerrätten INTE gäller (eftersom denna produkt möjligtvis kan tänkas falla under de undantag då ångerrätten går att avtala bort).

Jo det är just det man kan enl paragraf 5 i Distans och Hemköplagen. Och dom skriver också:

Om ni utnyttjar ångerrätten i samband med en producerad produkt (hos oss är detta när du beställer en monterad Komplett PC som vi bygger ihop åt er) så är du skyldig att betala de kostnader som arbete och materialåtgång har kostat oss.

Av zorp

Är det ingen som orkar läsa tidigare inlägg?

TS har avtalat bort den fria ångerätten när han accepterar Köpvilkoren som tydligt säger:

3.4 I de fall där försändelsen av en IT-Shoppen-tillverkad PC förblir ej uthämtad och returneras till avsändaren eller då kund avbeställer sin PC förbehåller sig IT-Shoppen att ta ut en avgift på 1500:- till 2500:- SEK inkl moms, detta för att täcka produktionskostnader.

Detta är också helt i enlighet med "ågerrätten" i Distans och hemförsäljingslagen som säger:

5 § Avser distansavtalet en vara som skall tillverkas eller väsentligt ändras efter konsumentens särskilda önskemål eller som annars skall få en tydlig personlig prägel, får konsumenten och näringsidkaren skriftligen avtala att det inte skall finnas någon ångerrätt.

Så om TS accepterar ett avtal som säger att han ska betala upp till 2500 om han ångrar köpet så får han ju göra det. Det är inte mycket val.

Grundtips. Läs köpavtalet innan man köper något. Då vet man vad man ger sig in på.

Av zorp
Skrivet av DannER:

Ja det är cpu fläkten som har 4st dom andra har 3st.

Vill inte testa coh råka överbelasta ifall jag bränner något på mitt mb som ändå kostar nästan 3k....
Mina 200mm fläktar drar ju rätt mycket jämfört med en 120mm.

OK, 200mm visste jag inte det var. Noctua 140mm drar 0,1 A och 120mm 0,08 A, och dom ratings jag sett på ASUS mobo's har legat mellan 1-2 A på fan connectors, Och då bör du ju har hyfsad marginal med 3 även om du räknar lite högre peak draw vid start och 1A.

Men det är sant, med större fläktar (eller som drar mer) så är det ju en ökande risk.