Inlägg

Inlägg som WDac har skrivit i forumet
Av WDac
Skrivet av Smultant:

Eftersom du har så många års erfarenhet, vad skulle du rek. mig t.ex. att satsa på som IT intresserad? Börja någon yh-utb. som systemutvecklare? Projektledare IT? provade ju civ. Data men hoppade av, funderar på att söka mig in igen men inte super sugen på att flytta igen efter nyligen 2.5års studier på annan ort. Tror inte 5års hårt slit yttligare och CSN genom taket kommer kännas så jättebra nämligen

utbildning är inte det viktigaste, de flesta som är bra på sin grej är självlärda, jag avsluta inte mina studier på Universitetet i sthlm å tog jobbet på Reuters istället. ibland ångrar jag mig, men det är inte pga jag skulle behöva utbildningen, snarare att jag ibland känner att de är ett oavslutat projekt, har lite svårt för sånt nu när man är äldre.

Det spelar ingen större roll vad du väljer, så länge du fokuserar på specialiseringen. Finns så sjukt mycket att specialisera sig på.
Systemutvecklare och utvecklare behöver vi Sverige, det råder brist på BRA utvecklare.

Så de valet är svårt för mig å göra åt dig. men de du tycker är kul, eller rogivande, är man kreativ, utvecklare eller arkitekt, är man en ledare som person PL eller liknade.

Allt som har med Microsoft att göra skall du "nästan" hålla dig ifrån, det är för många som kan det, där med dumpas lönerna.
Jag hade ett uppdrag åt Danska Nationalbanken 2020 där mina Linux och DB kunskaper inom Linux efterfrågades. i Sverige råder det brist på DBA folk, men vi har en underlig marknad för Databaser i Sverige dock. i Danmark så värdesätter man sina Databaser oavsett om det är DB2, MSSQL PostgreSQL osv osv. och har där med mer DBA folk än jag någonsin sett i Sverige.

Flytta kommer du nog inte behöva göra, tack vare pandemin så vill inte kunder att vi konsulter kommer ut längre i samma utsträckning som förr. Det blir någon gång ibland man tar sig till kunden för att ha lite fysiska möten osv. Det beror på att de drar ned kontors yta KRAFTIGT, de sparar massor med pengar på att bara ha kontors yta för 50% av sina anställda. många bolag som redan 2021 började hyvla bort kvadratmeter efter de såg att man kan lita på sina anställa att de jobbar hemma.
De som slackade syntes väldigt tydligt att de slackade, så de fick en bortrensning av folk som inte producerade.

Samma lika med arbetsgivare för oss konsulter, min tex tittar inte längre endast i Sthlm efter folk att anställa som konsulter. De fokuserar på hela Sverige, just för att kunderna är mer flexibla med remote arbete idag.

Så att flytta behöver du inte oroa dig för. du kan eller förmodligen väldigt snart kunna välja bland arbetsgivarna i hela Sverige.
Dock pratar vi konsult roll då. Personligen så uppskattar jag konsultrollen bättre än att vara anställd på ett stort bolag år ut å år in. som man gjort tidigare med tex H&M, TDC, Handelsbanken, Visma.

YH-utb är väl bra, men jag har aldrig någonsin visat upp mina betyg för ett jobb. knappt alla Cert som jag samlat på mig genom åren heller. de kan fråga om man har, men aldrig bett om att få se dem.

utbildning är i så fall om du känner du behöver en grund, eller har svårt att komma in i grunden å behöver hjälp. Sen är det lära sig själv som gäller och prestera på jobbet. alltid ställa upp osv.

Visst, vill du gå till SÄPO, Militären, eller något sådant ja då kommer staten att kräva betyg och Cert, även om jag varit flera projekt vändor inom Försvarsmakten, men då som konsult. vill du bli anställd av någon av dem ja då behövs utbildning för att visa upp

Så klura lite på vad som får dig inom IT att tycka är spännade eller kul, de kanske inte ens är något som är tekniskt som du är intresserad av, utan ledar rollen som PL som lockar? bra PL människor växer inte på träd, men de kan vara stressigt å vara PL på vissa projekt och kunder. men ofta VÄÄÄLDIGT bra betalt, samt bonusar om projekten blir klara i tid osv.

EDIT:
Tips: lär dig COBOL, Sverige har massor med infrastruktur som går på COBOL. du behöver inte kunna de som din primära grej, men helt klart bra "side gig" i kunskaperna när de gäller jobb å lön. alla har gått i pension eller dött typ som kan det. och de är AKUT. Om du vill satsa på programmering vill säga

Av WDac
Skrivet av stoffe_83:

Tjabba!

Som rubriken lyder, Bahnhof har höjt till 439 kr i månaden, jag funderar på att byta ISP till någon annan. Telia eller Halebop skickar med jämna rum ut erbjudanden om 299 kr i måndaden. Senast förra veckan.

Jag använder de gratistjänster som föjler med Bahnhof. Gratis VPN och gratis hemtelefon. Hur ersätter jag dessa smidigast utan att vara låst till en och samma ISP?

Jag stöder gärna Bahnhof i sitt arbete att jobba mot ett friare internet med hög integritet. Men jag vet inte om jag är villig att betala 1680 kr mer per år för att ha Bahnhof bara för det Även om det är en väldigt bra och omtyckt ISP av många.

1. Hur ersätter jag Integrity ST VPN på ett bra sätt, kanske finns en gratis version av något liknande som är krypterad till och med?
2. Hur ersätter jag min hemtelefon? Mitt villalarm ska kunna ringa ut på det är tanken.

va? är detta ett problem? jag har nu haft sen jag fick in fiber i kåken Bahnhof i 4 år, de har inte en ända gång begärt höjning.
Men bolaget som äger fibern (stadsnätet) de har höjt kostnaden för fibern med 5:- per månad.

Av WDac
Skrivet av wargreymon:

Folk betalade 25-30000:- av scalpers för 3090, varför skulle de inte betala mindre för ett 4090?

för att vi är några som hoppas på att de som betalade scalper priser bara var vanliga människor som vägrade ha lite tråkigt under pandemin. och inte vettiga entusiaster som oss på SweC.

Av WDac
Skrivet av mibsweden:

Intressant att ha en banan som jämförelse, de kan ju variera i storlek

det är ju det som är det "knasiga / roliga" med det hela,

Av WDac

när Nvidia tillämpar "förbruknings" funktion på kontakter och dylikt, då har man gått för långt.
De har råd att göra kontakter av bra kvalité för de där sjuka priserna. Misstänker att detta är bra första steget in
i att få oss kunder att vänja oss med förbruknings varor i ett större kategori senare.

Direkt "avtändande", en sak till på listan varför nästa GPU kanske inte blir ett Nvidia kort.

Av WDac

beror givetvis på vilket spel det är, många FPS spel så behövs inte en bra grafik i stiderna.
spelar man tex DayZ, som är ett långsamt Battlefield spel idag, så behöver man grafiken för att kunna se andra spelare så fort som möjligt. samtidigt som man har minst 90-100fps för att få ett "skönt flyt" i aim osv.

men pratar man klassiska snabba rundor i BF å COD, ja då brukar jag nästan helt fokusera på FPS. även om det är kul att de ser snyggt ut.

Av WDac
Skrivet av JonasT:

https://www.youtube.com/watch?v=p3mxq44HhnU

Första gameplay-videon finns ute nu. Är inte helt såld på art stylen, men man kanske vänjer sig?

påminner om "Remastered" versionerna. suck
Vill ha mer som "Monkey Island 3: The Curse of Monkey Island" i grafik å spel stil, även de 2 spelen innan var likande. de var absolut bäst.

https://youtu.be/zfAo3O2qZR0

Gillat alla "originalen" så att säga, men remaster serien var hemsk
Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge var bra å.
https://youtu.be/rpBShSvEkmc

När jag googlar efter den där Remaster versionen så hittar jag den inte längre, men jag köpte det när de kom, minns inte exakt när, men det var före 2015 iaf. kanske borttagen, den var verkligen inge kul, samt den påminner väldigt mycket om den nya när de gäller Grafik stilen.

Besviken.

Av WDac
Skrivet av Smultant:

Jösses, vad alla är välbetalda 🧐. Tips på vad man kan plugga till för en som är arbetsnarkoman? Arbetar gärna med något där utvecklingsmöjligheter finns samt möjlighet till god lön.

Just nu har jag 29.000kr 6mån i nya branschen efter 2 års studier. Räknar att ha ca 40.000 om ca 1.5år därefter utvecklas inte lön speciellt mycket om man inte jobbar skift + får andra eventuella tillägg.

Hur fan lyckas ni? Programmering/data kändes rätt dött och vad jag hörde så var det inte särskilt mycket högre lön än 30-40tkr samt att data blir allt mer vanligt som kassa jobb på ica, men här har man tydligen 60papp med 1 veckas erfarenhet i arbetslivet och 2 månaders studier 🙀🧐

är man inte eftertraktad så får man inte mer nej.
det krävs lite mer än så för bättre löner, samt alla jobb som inte är konsult baserade så bör man jobba länge å klättra på ett å samma bolag en längre tid. annars är de konsult rollen som gäller.

nu har jag jobbat i 25 inom IT, gjort det mesta, men att specialisera sig på något brukar ge klirr i kassan.

Databaser ihop med BI, MS domäner osv. fokusera på något sådant, så börjar de trilla in ordentligt.
ju fler som utbildar sig inom programmering ju mer droppa lönerna.

70K innan skatt samt en ny VW Aerton eHybrid. är vad jag har i lön.

Av WDac
Skrivet av IsseBisse:

Sant, MEN det är också så att Sveriges Ingenjörer vill driva på löneutvecklingen. Dvs deras rekommendationer ligger medvetet högt. Skulle snarare säga att om du jobbar i Stockholm och/eller inom IT kanske du kan få SIs rekommenderade ingångslön, annars får du i snitt lägre.

2021 rekommenderade SI 36 300 kr/månad som ingångslön för en civilingenjör. Kollar man lönestatistiken för 2021 inom Datateknik mfl, Stockholm så är medianlönen prick 36 300. Ser man däremot till hela Sverige och alla inriktningar är 36 300 strax över övre kvartilen.

mja, iom pandemin så är löner inte längre bundna till större städer. jag har min arbetsgivare i sthlm, jag bor i Falun, har sthlm lön.

Av WDac

jag tror spelmarknaden kommer växa, den grupp som annars inte haft råd med eller velat lägga pengarna på en speldator kommer använda "Cloud Gaming" desto mer, har flera "gaming" polare i England som valt att gå Cloud vägen istället. vi spelar DayZ.
De som valt Cloud är inga PC nördar direkt. men helt sålda på spelet vi spelar. och jag tror att den gruppen kommer bli en stor del av spelar basen och även ett tillskott. medans vi "nördar" och vi "gamla gubbar" som inte ändrar på något i första hand kommer stanna kvar på egen speldator.

Så spelar basen kommer växa med fler "kategorier", Nördar, De som vill spela, men bryr sig inte så mycket om datorn i sig, och kanske några console spelare som inte i vanliga fall spelar på PC och där med inte har en PC krallig nog.

Rent allmänt så känns Cloud Gaming jävligt stort utanför Sverige, speciellt om man spelar spel om är lite udda, gamla osv.
De som spelar de senaste spelen har förmodligen en rätt bra "Gaming Rigg" redan.

Jag har inget emot lösningen Cloud Gaming, funkar riktigt bra, men jag vill ändå ha min egen hårdvara för gammal för att lära om xD

Av WDac
Skrivet av anon910:

Ja, det är ju lite av mentaliteten här tycker jag, google är ju synonymet med projekt, det verkar folk inte fatta riktigt, och de har råd att skrota sina projekt. Önskar det fanns fler bolag som google som vågar satsa.

Det är bra, men jag kan tycka att det förändrar och dödar lite snabbt ibland

Flera gånger jag suttit där med lösningar jag gillar och använde som de döda rakt av bara. Å kvar blir jag som användare utan en lösning som kan ersätta de jag blivit av med.

Gäller inte bara Google, de går för snabbt, Microsoft är en sådan å, så jävla trött på att Azure förändras ,77 gånger i månaden

Av WDac

Google skicka ut reklam till Google Home / nest användare med Google tv och handkontroll till ett bra pris, igår kom grejerna i brevlådan idag får man reda på de lägger ned skiten VAFAN!!

Av WDac
Skrivet av ronz:

Min fanboyism ändras hela tiden
Gillade AMD under Phenom 2 tiden och fram tills FX släpptes.
Sen blev det Intel fram till nu. Nu gillar jag nog båda sidor lika mycket.
Har beställt 7700X och hoppas jag blir nöjd. Planen var egentligen Raptor Lake 13700K men möjligheten till långlivad plattform och enkel uppgradering i framtiden lockade mig över till AMD
Prestandan är ju i princip likadan hos båda sidor nu.

för min del har Intel ända sedan 486 tiden varit Volvo. medans AMD har varit Alfa Romeo, några modeller som slår allt, å sen en period med skit bilar. xD

kan även säga att jag är en fd Alfa ägare xD

Av WDac
Skrivet av alpha:

Då var det dags att börja bygga. Det var i princip omöjligt att hitta något vettigt moderkort i lager utan att det skulle kosta en årslön. Det fick bli ett moderkort från AsRock denna gång, något som jag aldrig vågat mig på tidigare.
<Uppladdad bildlänk>

gött jag köpte min igår, moderkortet kommer in på lager om 1 vecka så jag får ge mig till tåls lite
körde 7 år på ett AsRock mammakort, de är bra, fast de var för min Intel i7 2600k den levde länge pga Intel mjölka oss konsumenter in i de sista.

Av WDac
Skrivet av ronz:

Vad för er att lämna AMD och gå över till Intel?
Helt ärlig fundering bara. Eftersom jag har lite svårt att bestämma mig över Raptor Lake eller nya AM5.

För de innerst inne är rediga Intel Fanboys
Samma som jag tyckte när AMD äntligen sparka Intel på pungen för några år sedan. bara de att AMD folket fick vänta bra mycket längre än Intel folket xD

Av WDac
Skrivet av Aje:

Ser fram emot Raptor Lake. Ska bli skönt att gå ifrån AMD.

vadå skönt? vad äre för skillnad mellan Intel å AMD som gör din vardag annorlunda?
Ingenting skulle jag rent av säga som ägt AMD och Intel CPU:er sen 1993.

Av WDac
Skrivet av ronz:

Med ett 2070 Super är det lugnt med 750W

tackar å bockar

Av WDac
Skrivet av Dyluck:

Är det vanligt att folk enbart uppgraderar sin CPU? Aldrig förstått varför AMD gör så stor grej av att klämma sig fast vid en sockel.

absolut, jag uppgradera min rig från AMD Ryzen Threadripper 1900X till AMD Ryzen Threadripper 2920X, var väldigt trevlig att kunna använda samma moderkort samt kylning.

Av WDac

Fråga, och förstår att det är en svår fråga att svara på exakt, men mellan tummen å pekfinget räcker

Sitter med en 750w PSU i min nuvarande rigg, har beställt nya 7900X och mammakort av Inet, frågan är, behöver jag ett fetare nätagg nu när alla pratar om att nya CPUn är så törstig?
Kommer fortfarande köra med min gamla RTX 2070 Super som GPU ett tag till innan jag bestämmer mig för vad för GPU det blir.

Av WDac

"att det helt enkelt speglar ökade produktionskostnader och tekniska framsteg"

kallar jag BS i det här fallet, givetvis ökar prod och dev kostnader, de blir ju svårare hela tiden. men kommer väldigt lägligt till ett par år med galenskaps priser som de gärna vill behålla ett tag till.