Inlägg

Inlägg som Jagab har skrivit i forumet
Av Jagab

Konstigheter med nätaggregat efter återinkoppling

Hej.

Det här kanske inte är något problem men jag vill ändå fråga vad ni experter tycker så jag vet det.

Bakgrund: För lite drygt 2 månader sedan blev jag tvungen att panikköpa ett nytt nätaggregat eftersom det jag hade i datorn hade dött "i sömnen". Stängde av datorn och på morgonen ville den inte starta igen. Det butiken hade var Deltaco PSU-423 500W så det var inte så mycket att välja på (och jag frågade inte).

Situation: Har nu 2 stycken datorer som är inkopplade till samma vägguttag. Jag är inte så dum att jag kör båda samtidigt utan när den ena körs får den andra vara avstängd. Hade kört dator 2 (mitt projekt) och stängt av den. Äger bara en uppsättning kringutrustning så jag fick ägna ett par minuter åt att flytta mus, tangentbord och högtalare samt skärmkabel (datorerna har olika inkoppling) till min speldator (med det nya nätaggregatet enligt ovan) vilken var avstängd. Tryckte så på startknappen varpå datorn susade till och stannade igen. Bröt strömmen på baksidan och gjorde ett nytt försök varpå datorn snällt startade. Stängde av och startade igen (3 gånger) och det fungerade som vanligt.

Fråga: Är det normalt att datorer gör så och/eller är det något allvarligt fel? Vågar jag lita på att speldatorn går eller ska jag låta bli den? Skärmen stod på Standby, hade det kanske någon betydelse? Har inte haft några andra problem med min speldator så jag förstår inte varför den gjorde så nu, det brukar den inte göra. Som jag inledningsvis nämnde kanske det inte är något problem men jag ville i alla fall fråga.

Edit: Startade upp spel datorn idag (och då hade den varit avstängd men inkopplad sedan igår) men samma sak hände. Det susade till men inget mera. Tryckte en extra gång på startknappen och då startade datorn. Nu vågar jag inte använda datorn mera innan problemet är löst. Och jag som ville spela . Varför börjar den krångla nu? Tittade just på kvittot och såg att nätaggregatet var inköpt 120719 så det är inte så länge sedan. Jag har inte råd att köpa nytt nätaggregat var och varannan månad. Snälla hjälp mig!!

Av Jagab

Projekt Ms Raven Hunt

Jaha, då var mitt lilla projekt klart. Det har tagit lång tid och skälen till det är många. Dock väljer jag att inte precisera dem här. Istället vill jag berätta lite om detta bygge och dess bakgrund.

För att berätta historien från början så hände det att jag fick taga hand om en något äldre dator, närmare bestämt en Compaq Presario ur 8000 serien. Denna dator fungerade inte men jag tänkte att det nog skulle gå bra att byta ut komponenterna. Stärkt av tanken skruvades allting isär och hårdvaran lades undan i en låda. Datorchassit slipades dock och ett fönster togs upp i den löstagbara sidopanelen. Här skedde också projektets riktigt stora tankevurpa eftersom fönstret gjordes alldeles för stort med följden att snabblåsningen till hårddisk och optiska enheter inte kunde användas. Ett misstag vilket jag dock inte lät mig påverkas av. Istället funderade jag över ett tema till projektet och eftersom jag funnit en trevlig figur på nätet så utgick jag därifrån. Detta förklarar också projektets namn. Den ursprungliga planen var att använda gamla delar jag hade liggande men jag lyckades, trots ovärderlig hjälp från olika håll, inte finna något passande moderkort. När jag dessutom misslyckades med installationen av ett normalstort nätaggregat var planen definitivt död och jag köpte på mig ytterliggare en Compaq Presario ur 8000 serien. Detta visade sig vara en vinst eftersom jag nu fick tillgång till något vassare hårdvara.

Hårddisk ingick inte i köpet av datorn så jag offrade en gammal med Windows ME. Det var ju inget jag ville spara på. Enheten fungerar ännu men den har nu varit med i cirka 10 å så jag håller ögonen på den. Jag kan lite fort nämna övrig hårdvara men lägger inte upp någon bild på den. CPU: Intel Pentium 4 2.80 GHz. RAM: 2x256 MB, 333 MHz. Grafik: Okänt ATI. Minnet är lite svagt men det fungerar tillfredsställande väl. Får se hur jag löser detta senare.

Ja, det var allt. Ber om ursäkt för all texten men jag älskar att skriva. Ni kan ju kommentera och betygsätta om ni vill. Jag menar, det vore trevligt om ni ville göra det alltså. Och har ni frågor så svarar jag gärna på dem. Nog textat, nu kommer bilder.

Projekt Ms Raven Hunt

Av Jagab

Svarar er båda.

Såg att jag hade en massa uppdateringar som låg och väntade och istället för att plocka in alla dessa så valde jag att uppgradera operativsystemet. Det tog lite tid (och det blev en del konstiga diagonalrutor med bara rutor istället för text) men det gick bra. Med i paketet fick jag senaste Firefox.

Jag får lita på att det går bra utan antivirusprogram. Testade ClamAv innan uppgraderingen men hade lite problem med det, vissa filer kunde inte läsas och så, men går det utan så slipper jag ju bekymra mig för det.

Av Jagab
Skrivet av ronnylov:

Vad får du för svar om du skriver följande i terminalen?

lspci | grep VGA

Då kan du klura ut vilket grafikkort det är och sedan välja lämplig drivrutin.
Är det något äldre radeonkort borde de öppna drivrutinerna vara ett bra val.
http://manpages.ubuntu.com/manpages/lucid/man4/radeon.4.html

Kontrollerade terminal och fick svaret:

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]

Edit: Efter en liten stund lyckades jag installera "Begränsade extraprogram för Ubuntu" också.

Av Jagab

OK, det går tydligen bra utan antivirus.

Tittade på artikeln som oxygenial länkade till men förstod inte så mycket av det. Verkar komplicerat.

Tittade runt och såg att jag hade en mycket gammal version av FF så jag tänkte updatera. Denna uppdatering behövs också för att kunna uppdatera flash men vart ska jag extrahera det nedladdade paketet? Är inte van att röra mig i detta system utan är bortskämd med att operativsystemet hanterar uppdateringar själv med en install.exe fil eller liknande (den gamla versionen kan också vara förklaringen till att FF dör emallanåt).

Av Jagab

Ubuntu problem med Youtube och val av antivirus

Hej.

Har precis installerat Ubuntu 10.04 LTS (ja, jag är efter min tid men jag skaffade en CD en gång som aldrig blev använd). Har just byggt ihop en dator så jag offrade (helt utan skuldkänslor) en gammal hårddisk med windows ME för installationen.

I vart fall så har jag ett par funderingar. För det första försökte jag titta på Youtube film men det gick inget bra. Webbläsaren fösvann och jag kom ut till skrivbordet. Startade om Firefox och fick upp en text som sade att det hade blivit ett fel. Men det gick inte nu heller. Kanske är datorn för gammal men jag tycker inte att den är så dålig ändå (datorn är också gammal) 497.1 MiB minne Pentium 4 2.80GHz processor. Har inte kunnat lista ut vilket grafikkort jag har (har just köpt datorn och fick ingen dokumentation med) men det liknar ett ATI Radeon 9000 (http://techreport.com/articles.x/4324/2) .

Så en annan fråga. Har läst lite och även om jag kunde sökt så blir det ju gamla sanningar. Vill veta hur det är just nu. Behöver man antivirus till Ubutu eller ej? Kör Avast under windows men finns det till Ubuntu också? Känns ju alltid bra med skydd menar jag.

Av Jagab

Är som sagt inte så insatt så det är nog som du säger. Det borde ju vara så. Ett nätaggregat går ju att testa genom att koppla samman grön kabel och jord (svart) men hur moderkortet sköter detta känner jag inte till. Ursäkta min okunnighet.

Av Jagab

Med ordet "powerkontakt" antager jag att du menar själva tryckknappen. Eller? det finns en del modeller att välja på och du ska ha en modell som förblir ansluten även om du släpper knappen (om knappen är återfjädrande). Antalet lödöron spelar inte så stor roll bara funktionen är rätt (kan inte förklara så bra så hjälp till ni som kan). Färdiga kablar för inkoppling på moderkortet tror jag är i stort sett omöjligt att få tag på i butiker, det blir att plocka på skrotade chassin. Hör med vänner och bekanta om det finns någon dator som är på väg till skroten så löser det sig säkert. Lackering kan nog ordnas genom valfri billackeringsfirma. Fråga snällt så kanske de gör det billigt.

Hoppas att jag kunde hjälpa till med något.

Av Jagab

Kan inte ge så många råd men något kan jag kanske bistå med.

Tycker du ska försöka få tag på en snygg skruv och montera fönstret på insidan. Tror det blir snyggast så. Biltemas "plastglas" (pressad styren) är lite svårare att bearbeta (personlig åsikt OBS!) eftersom det blir kladdigt om man skär med maskin och känns ömtåligare dvs bryts lättare. Fördelen är att det är större bitar. Clas Ohlson säljer Acrylglas (Plexi) vilket är något hårdare men känns rejälare. Något dyrare i och för sig och mindre bitar men i alla fall. Bearbeta plåt kan göras med en Dremel. Jag kan det inte men de som kan påstår att det är lätt. Använd bra skivor bara.

Av Jagab

Håller med föregående talare. Om du inte vill ha radion så sälj den till någon som förstår det här med gamla radioapparater. Ropa hellre in något lätt slitet exemplar på en lant aktion eller köp på loppis. Pengarna du får för apparaten kan du ju alltid lägga på komponenter.

Just saying...

Av Jagab

Hm, okej. Det stämmer nog. Kollade ebay också och hittade dem faktiskt. I tyskland visserliggen men det gick att betala med PayPal såg jag så det ska nog gå bra. Tänkte vänta lite eftersom jag måste spara pengar men jag ska lägga det på minnet.

Av Jagab

Tycker inte att det är så väldigt gammalt, release 17 jun 2008 men det är klart i musik branschen är det en liten evighet. Första länken verkar bra, ska komma ihåg den. Tack så mycket.

Av Jagab

OK, det kanske var fel uttryckt där. Det kanske är sant att socket 939 inte är så gammal att en räknas som retro men moderkort är i vart fall omöjligt att få tag i. Själva "retro" anspelningen var inte heller menad att avse hårdvaran utan själva chassimodden. Har varit medlem här ett tag och sett fantastiska byggen skapas. Förut var marknaden dock betydligt mindre. Kan inte svära på att det inte fanns chassi att tillgå men det var väl först på 00-talet som marknaden kom igång. Har i detta bygge gjort en gammaldags modifikation, det vill säga tag originalchassit, skär upp ett fönster och måla efter bästa förmåga. Basic med andra ord. Kanske inte helt retro, chassit är från 02 men i alla fall. Kanske borde kallat det för Budget bygge istället. Nå, jag är inte kinkig, kalla det vad ni vill. Bilder kommer att läggas upp när arbetet är klart.

Av Jagab

Det blir inte alltid som man tänkt, livet komplicerar sig. Trodde först att det räckte med moderkort men jag saknade en chassidetalj och hade dessutom problem med att montera ett vanligt (Compaq har specialmått på sina PSU:er suck) nätaggregat så det slutade med att jag köpte en hel dator på blocket. Slängde just iväg ett mail med min adress så vi får se vad som händer. Planen nu är att klä av den dator jag köpt och montera mina chassdietaljer på den. Ju enklare ju simplare. Tack alla ni som engagerat er i detta ärende. Skulle det vara något så hör jag av mig igen.

MvH Jagab

Av Jagab

Söker musik (CD-skiva)

Hej.

Låt mig säga det först som sist: Inom musik är jag så gott som allätare. Modernare musik går att lyssna på om den är bra även om jag inte vill se mig som ungdom lägre (är 30+)

Lyssnade på en musikmix på Youtube och valde ut en del av den som jag tyckte var extra bra. Sökte och fann den på tuben: http://www.youtube.com/watch?v=usDgpoV3eA4 ,Bachelors Of Science - people together. Sökte men lyckades bara hitta en skiva hos de svenska butikerna nämligen Warehouse dayz men där fanns inte denna låt med. Finns det verkligen inte fler skivor med artisten (I landet hos nät- eller fysisk butik). Jag är lite gammaldags så jag föredrar CD-skivor, det är enkelt att ta med sig.

Av Jagab

3101 - Slapptoppen Äldre bärbar med lite sämre hårdvara. En slapp laptop helt enkelt.

Edit: Föregående skrev fel på sista siffran. Fortsätter med rätt nummer.

Av Jagab

Hej igen.

Idag fick jag hem min nätadapter och kopplade in den (handlade på Duracelldirect http://www.duracelldirect.se/pno/caa0664a.html ) men datorn vill inte starta. Har försökt att försiktigt göra rent i kontakten på datorn (smuts och liknande) och adaptern är av rätt typ med + i kanten. Startknappen sitter på tangentbordet och detta är ordentligt anslutet. Hittade inga fel när jag tidigare hade uppe datorn men naturligtvis kan moderkortet vara trasigt. Inget händer när jag trycker på ON knappen, dioden lyser inte och hårddisken startar inte (vilket den borde göra om den skulle vara trasig). Lite tips om felsökning vore bra. Om ni vill alltså.

Edit: Datorn har nu stått med sladden i ett par timmar och undersidan börjar bli ljummen så strömmen kommer fram och in i datorn. Startar gör den fortfarande inte.

Edit2: Testade med en annan hårddisk och nu blev det lite liv i luckan. Oturligt nog fungerar inte denna disk (testat i laptopen) och eftersom den hela tiden gick utan att arbeta måste det också vara så. Dioden för "ON" lyste inte nu heller. Köpte en stationär på Blocket och när jag får den kan jag ju testa båda diskarna där. Fungerar de är det fel på datorn.

Edit3: Har ännu inte testat diskarna och detta av en enkel anledning nämligen hårdvaran. Testkörde en disk med win ME på datorn och fick det inte att fungera ordentligt. Då behöver jag inte ens försöka med win 95. Får hitta ett annat alternativ. Misstänker dock att moderkortet är defekt.

Av Jagab

Har en gammal laptop som jag vill försöka få igång. Lade en beställning på en passande nätadapter hos Duracelldirect och fick vid 9-tiden ikväll meddelande om att försändelsen bearbetats på Heathrow, deras lager finns ju i London. Får se hur for det går.

Bonusfakta: De håller tydligen på att sätta upp en svensk organisation för kundtjänst. Hemsidan säger "kundtjänst, english only" men jag fick svar på nästan perfekt svenska.

Av Jagab

Nej, med internetförbindelsen är det inga problem. Att jag flyttar förbindelsen (kabeln) beror på att den här laptopen har för klena resurser för Youtube och liknande. Forum och liknande går bra men inte filmer på nätet. Jag borde skaffa mig en router men allt kostar. Laptopen ska inte stå här heller.

Av Jagab

Jo, jag vet. Förlåt mig så mycket.