Inlägg

Inlägg som Jagab har skrivit i forumet
Av Jagab

Jo, det är sant. Men jag funderar på om det kanske finns någon modern motsvarighet till original "PCI utbyggnadskort" (min benämning, obs). Tänkte att jag nog måste koncentrera mig på att hitta ett moderkort med rätt socket och lösa övriga problem senare (eftersom socket 939 är så sällsynt). Vet inte om det finns kort numera som ger möjlighet att lägga till PCI platser. (Om det finns, ge mig rätt benämning så jag kan söka efter det).

Googlade också efter korten som TimmyQ nämnde i sitt inlägg. Abit kt7a verkade intressant men då återstår bara begagnatmarknaden tyvärr. Kontrollerade både Blocket och Tradera men hittade inget där (köper helst nya komponenter också).

Av Jagab

Fick köra till "Clas" och köpa en kylplatta till min gamla laptop. Datorn fungerar inte bättre men den är ju i alla fall svalare nu.

http://farm9.staticflickr.com/8146/7487521198_dc7e5c9fac.jpg

Av Jagab

Okej, jag förstår. Misstänkte också att det förhöll sig på detta sätt. Men jag hoppas ni förtår mitt resonemang. Om inte- strunt samma.

Ber om ursäkt att tråden gick lite off topic.

I vilket fall som helst har jag mejlat Webbshoppen.se och begärt lite mera information om kortet. Kanske tvingas jag byta ut mitt PNY- minne men de hade billiga minnen också. Blir billigare än att byta processor i alla fall.

Av Jagab

Vet inte om detta är rätt men: http://www.uswebbutik.se/lister/u-list-plat-plast-kanter/826 (Till bilar)

Av Jagab

Jag lade just ut lite bilder. Finns förutom här på adressen: http://www.flickr.com/photos/51939796@N02/sets/72157630368022... Monterade isär hela datorn men vågade inte röra delarna inuti datorn.

http://farm8.staticflickr.com/7275/7478042622_1e327baefc.jpg

Ljuset är inte det bästa men här är den, den gamla svarta.

http://farm9.staticflickr.com/8014/7478042794_82c2562984.jpg

Coolaste funktionen, tryck på knappen och musen hoppar ut. Nödvändigt eftersom det fattas styrplatta (men det går ju med kort kommando också).

http://farm8.staticflickr.com/7265/7478042864_9eb21d9c09.jpg

Ett modem satt i datorn.

http://farm9.staticflickr.com/8145/7478042484_dd09ffd09b.jpg

Operation med öppen kropp. Hårddisken är utplockad men det strömlösa batteriet isatt. Till vänster satt modemet och minnet sitter längst ner i mitten (datorns framkant). Misstänker att processorn sitter under det gröna kretskortet, på den blanka delen ser det ut att finnas kylpasta. Var är BIOS batteriet?

Edit: Efterlyste tidigare i tråden en (nät) handbok till datorn. Hittade den här igår kväll: http://www.martini-man.com/pub/manuals/OMNIBOOK/800%20800CS%2... På engelska.

Edit2: Vill inte göra en ny post så jag gör ett tillägg här istället. Hoppas ni ursäktar att det är en månad mellan dessa tillägg.

I vart fall så har jag tidigare efterlyst information om det finns något BIOS batteri i datorn. Har ställt frågan till HP för länge sedan men inte fått svar så jag fick leta på deras forum istället. Hittade en passande tråd där ett batteri till systemklockan efterfrågades (från 2002), svaret blev följande:

"The omnibook doesn't have a lithium battery like most other computers to keep the clock running. I beleive there are capacitors or rechargable batteries on the board that are supposed to keep a small charge in the laptop while you change the battery, unfortunately since these things are all pretty old I think they are worn out. None of my 800CTs keep the time or the bios settings if you take the battery out for more than a few seconds."

Så jag kan montera ihop datorn igen och får skaffa en nätadapter.

Av Jagab

Har alltid haft en knäpp idé om att montera en skärm på (stationära) datorns högra sida. Den sidan brukar ju vara oanvänd eftersom moderkortet sitter innanför. Har alltid trott att det skulle se snyggt ut med en extra skärm men har aldrig försökt på grund av olika saker. Hoppas du får någon idé.

Av Jagab

Nää, den här datorn ska jag bara försöka få ordning på för min egen skull. För att se om det lyckas. En Omnibook 800 är inte mycket att komma med men den är ju ganska fin och det är trevligt att pyssla med något. Det var så länge sedan jag körde Windows 95.

Får dela på den ordentligt för att undersöka var detta batteri sitter, det borde ju finnas. Har hittills inte vågat koppla loss skärmen av rädsla för att skada kontaktstycke/kabel men jag får lirka försiktigt. Det är trångt i den lilla datorn. En idé vore att testa hårddisken men problemet är att jag inte har någon plats i min stationära. Annars har jag skaffat adapter 2.5" till 3.5" Kjell & co. Får kika på det.

OT/
En nyare dator har jag, en Fujitsu Siemens Amilo 6300 som jag fixat nätingången på. Ska använda den som extra dator. Processorn, Intel Celeron 1200 MHz duger nog men jag måste sätta i mera minne (beställt). Just nu är den irriterande hängnings benägen. Dessutom är den otroligt varm så jag måste köpa kylplatta (tror dock inte på uppgiften att den blir 60 grader vid lätt belastning) .

Av Jagab
Skrivet av Uvania:

Samma chassi som jag använde till mitt (amatörmässiga) bygge men det modifierade jag. Kul att se att det finns fler.

Av Jagab
Skrivet av godspeed:

-----------------
Här har du ett, dyrt som attan men vädligt speciellt kort, med rätt nytt chipset ändå och pci-e plats

http://www.webbshoppen.se/PartDetail.aspx?q=p:4468414

Oj, den nätbutiken kände jag inte till. Tack för tipset Ska kika lite närmare på det, priset var i alla fall bättre än i den e-butik jag länkade till.

Av Jagab

Det är inte "viloläge" du tänker på? Det finns en hel del trådar i forumet (den här avdelningen) om det. Har själv ingen erfarenhet av det så jag kan tyvärr inte ge mer hjälp.

Av Jagab

Jo, jag har också hört att det är End of life för denna socket. Begriper inte varför, det måste ju finnas behov någonstans (tänkte inte på mig nu )

I vilket fall så lyckades jag hitta moderkort på Netvaruhuset, i den "gamla" webshopen http://www.netvaruhuset.com/se/moderkort-amd-socket-939-c-83_... . Rätt dyra faktiskt. Tyvärr fanns det inga bilder.

Känner inte till firman men jag vet att de inte svarar på mail. Kontaktade dem i ett annat ärende, både via sidan och direkt på mailen men de svarar inte, mystiskt (Off topic, förlåt).

Av Jagab

Skulle tippa på en elektrolyt kondensator. Har själv ett gammalt moderkort där de största svällt upp och släppt ut en del innehåll (den datorn startade inte utan det rykte bara lite i fläktar och hårddisken klickade till).

Av Jagab

Tror inte biltemas plastglas klarar höga temperaturer men fråga dem. "Riktigt" plexi (akrylglas) hittar du hos glasmästaren. Clas Ohlson har småbitar. Slöjddetaljer har Polystyren och Akrylplast http://www.slojd-detaljer.se/deptlist.aspx?deptid=177 . Köpte kantlist på AD center (säljer biltillbehör) men det finns säkert fler som har.

Av Jagab

Funnet

Som sagt, det kanske inte är ett problem nu men förr kunde det hända att det blev för mycket minne. Men det är kanske inte problem med moderna system.

Jo, egentligen är det vansinnigt att lägga pengar men jag började själv reparera datorn (nätingången trasig) och då vill jag gärna kunna använda den. Moderna program kräver dock en del av datorn och därför krävs också mera minne. Procesorn, Intel Celeron 1200mHz, duger säkert. Tänker bara använda den som extra dator för enklare uppgifter, surfning etc (när det känns onödigt att starta upp den stationära). Och varför slänga bort en dator som går att fixa? Har inte råd med en ny dator heller.

Beställning är förresten lagd hos Proshop. Beräknad leveranstid 1-3 dagar.

Edit: det var några långa dagar de hade men idag kunde jag hämta ut paketet. Testade först att montera ett minne och det gick bra. Nu kör jag båda och det fungerar utmärkt. Går det sakta får jag skylla på processorn istället. Bryr mig inte om atat undersöka möjligheten till bättre grafikminne utan kör vidare på 16MB så länge. Kanske kontrollerar jag detta senare (gör ny tråd då).

Av Jagab

Utan att trampa någon på tårna (vill jag inte) så måste jag inflika att Biltema säljer skivor av styren-akrylnitril (SAN). Det blir "kladdigare" vid bearbetning. Plexi (acrylglas) har de hos Clas Ohlson och är vanligast hos glasmästaren. Funderade också på vad det egentligen är som TS försöker göra. Hade jag satt in ett fönster i detta chassi hade jag inte tagit bort så mycket som skissen visar, utan bara sågat bort och ersatt "gallret". Ett sådant chassi finns dock redan: http://www.pricerunner.se/pl/186-2619173/Chassin/Cooler-Maste.... Dessutom faller ju kylningen bort (som jag ser det). Observera att det är personliga åsikter (no hard feelings).

Av Jagab

Aha, bra! I så fall kan jag ju beställa dessa minnen. På prisjakt och här på forumet har firman fått blandad kritik men jag vågar ändå. Tänker tala med dem först. Tack för hjälpen.

Edit: Hur är det egentligen med XP, kommer jag att få problem med utökat minne. Förr i tiden (exempelvis win 98) kunde ju datorer få problem med för mycket minne och (lustigt nog) slänga ur sig felmeddelandet att det fanns för lite minne. Det var fel i förhållandet internminne-cashminne tror jag, är inte så hemma på det här. Hur är det med XP som är ett "modernare" system?

Av Jagab

Här går det undan. Gick hemifrån kort efter trådstart och tittade in nu. 13 svar, trevligt.

Jo, det är sant att det kommer att kosta en del men datorn är i sig trevlig. Uppgraderingen av minnet är direkt nödvändigt eftersom datorn annars har väldigt lätt för att låsa sig. Mitt mål är att den ska bli användbar vilket den knappast är nu. Prestandan är inte så viktig bara den inte hänger sig. I värsta fall (om jag bara får tag i 512MB minne) får jag väl riva ut XP och lägga in Ubuntu 10.10 som jag har liggande. Då kan lika väl byta hårddisk också för den väsnas en del (ursäkta off topic).

Jag glömde att länka till Proshop, som jag också har kontaktat. De tipsade mig om: http://www.proshop.se/RAM/Micro-Minne-minne-512-MB-SO-2269094... men tyvärr finns det ingen bild så jag vet inte om det är ett minne som liknar det jag har. Vid alla kontakter har jag skickat med bilden ovan så jag får lita på de svar jag får.

Av Jagab

Gammal laptop-söker minnen

Hej.

Jag stod lite i valet och kvalet att starta den här tråden men jag tänkte att det var lika bra. Ju fler tips dess bättre.

Vill i alla fall utöka mängden minne i min bärbara dator. En Fujitsu Siemens Amilo M6300. Nu sitter det (helt vansinnigt) 256MB minne enligt bild i datorn och grafikkortet använder 16 så det blir inte mycket över till operativsystemet, win XP. Skulle behöva utöka till minst 512, helst 1024 eftersom jag hört att 512 är minimum för XP. Nu är frågan var jag kan få tag på passande minnen. Har hittat ett par som "ser" ut att passa men jag vet inte om de är kompatibla med datorn. Har kontaktat företagen men har i skrivande stund inte fått svar.

http://www.netvaruhuset.com/se/csx-csx-original-minne-512mb-r...
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=111310

Bild på mitt minne (obs stor bild)

http://farm9.staticflickr.com/8027/7454327052_2998372c7d.jpg

Av Jagab

Köper TS nytt chassi faller ju idén. Tycker det låter ganska kul faktiskt, det här att bygga nytt i ett gammalt (oförändrat) chassi. Det blir ju en "sleeper" som det heter i bilsammanhang. Alltid lurar det någon, kanske till och med tjuvarna

Av Jagab

Titta på det igen. Det finns ett otroligt antal mycket små skruvar i en bärbar och så gott som samtliga måste bort. Det är i vart fall min erfarenhet sedan jag hade sönder och lagade en Amilo M 6300. Hade dock inga större problem med kylaren. Minns att kylpastan var lite seg men det gick med bestämt handlag. Vad är det för dator? Kanske finns det demonteringsanvisningar online. Om inte så är det väl bara att skruva. Var dock noggran med att komma ihåg var alla små skruvar satt.