Inlägg

Inlägg som HDG har skrivit i forumet
Av HDG
Skrivet av xenopsy:

Hej alla glada.

Förut hade jag en Lenovo-laptop med i3 processor och Windows 7. När jag koppla den till våran receiver via HDMI funkade 5.1 ljud.

Nu har jag köpt mig en ASUS G750 med i7 4700HQ och Windows 8.1 men 5.1 ljud funkar inte längre och går heller inte att välja utan det funkar bara med stereo.

Datorn känner igen receivern och använder Intel(R) Display Audio som vad jag förstått ska funka med 5.1, men ändå inte gör det för mig. Har googlat på detta men inte hittat nått vettigt.

Båda laptoparna har realtek ljudkort, och på den gamla har jag för mig att ljudet gick via just den och inte Intel Display Audio som det gör på denna. Hur kommer det sig att min nya dyrare laptop inte kan ge ut 5.1 via HDMI men den gamla kunde? Alla drivisar är up-to-date och inga felaktigheter kunde hittas enligt enhetshanteraren heller.

Några ideér någon?

Såhär ser det ut under uppspelningsenheter: https://www.dropbox.com/s/jp35kbx6xf6hc1m/Ljud.png
Och såhär ser konfigrutan ut: https://www.dropbox.com/s/0577727zshoy8kb/H%C3%B6gtalarkonfig...

Borde den inte köra via realteks ljudkort istället för att köra via intels?

HDMI är somsagt kopplad direkt till reciever, men datorn verkar tro att det är en TV med stereo.

Snälla hjälp

Vad använder du för program för att spela upp ljudet? T ex får VLC problem med utskick av 5.1 i vissa versioner (senaste som jag har fått att fungera är 2.08). Kolla om olika kombinationer av uppspelningsprogram och filer kan hjälpa.

Av HDG
Skrivet av andreas_dock:

Hur mycket "viktig data" uppskattar du att du har då ? 400?, 500 ? gb.
Det är inte så mycket ändå, om man tänker på hur stora hårddiskar är idag

Jag har provat FreeNAS och FlexRaid, även Windows Home Server för att "fejka" raid setups och få något enterprise... liknande.
Det är ett bra försök, men jag har inte fallit i trans över dessa system.

Det är, som du säkert förstått, Synology som vunnit mitt och många andras hjärtan.
Kvalitet kostar.

Men prova FreeNAS.. det är ju faktiskt... FREE.

Den viktiga datan är spridd på två olika 2 TB externa hårddiskar och det lär räcka ett tag.

Vad är det som gör synology bra?

Av HDG
Skrivet av andreas_dock:

Hej,

Jag har en DS411j (alltså föregången, med 128mb minne istället för 512mb som 413j har - annars är det samma enhet) och denna han du INTE bygga ut.
De enheterna som har E-Sata kan du utöka med andra Synology-lådor. alltså tomma chassi'n för att bara öka upp antalet diskar / bygga om raiden till en större - med samma cpu/minne som sitter i huvuddelen, problemet är bara att dessa "tomma lådor" - kostar nästan lika mycket som en helt ny NAS.

Jag vet... för jag sitter primärt på en DS712+ med 2st 4TB WD RED diskar i Raid0, som ger mig drygt 8TB - men det är helt utan redundans och krashar en disk - så försvinner allt. Därför har jag kvar min trogne slav DS411j med 4st 2TB diskar i, som också sitter i en Raid0 config, för att ge mig - mycket riktigt, 8TB.
Denna NAS, 411j, har jag på annan ort och klonar med jämna mellanrum över DS712+'ans config + dataförändringar. På så sätt är jag skyddad mot en ev. krash, även om jag kör det "riskabla" Raid0.

Detta kanske inte är lösningen för dig dock, eftersom den är ganska dyr om man skall köpa allting nytt.
Jag hade istället tittat på Synologys lite större disklådor, med plats för 8st diskar, tex. DS1813+, med plats för 8 diskar.
Då har du till nuvarande data + kan utöka raiden (sh-raid) med fler om du vill vid senare tillfälle.
... Men sedan så sticker ju priset också

Jag är lite sugen på att köpa en sådan, eller en 10/12 bay enhet, ja det svider i plånboken, men då kan man också glömma av allt vad lagring heter de närmsta åren - förutom möjligtvis att köpa nya diskar då och trycka i.

Värt att notera är att du kan använda olika storlekar och även modeller på diskar när du använder SH-Raid och ändå bibehålla redundans.
Observera dock att en Raid5/SH-Raid inte är samma sak som en backup!
Smäller åskan eller du får inbrott och enheten försvinner, eller huset börjar brinna... försvinner ALLT.

.. Därför är det skäl i att fundera på en annan, sekundär lagring (om än slöare likt min ds411j) som du har en backup på allting.

Men det blir mycket saker, mycket diskar - frågan är hur mycket din data är värd?
Personliga foton, dokument osv är ovärderliga för de flesta - men filmer, serier, spel osv... det går att ladda ner igen.
För oftast är det de sistnämnda mediafilerna som äter GB's till frukost... som dina snart fulla 12TB. Tror inte det är 12TB viktig data.. snarare 100gb, max.

Kortfattat; Tänk igenom vad du måste spara på och ha en backup på det. Väg sedan utrymme mot smidighet, för annars finns det andra lösningar för att bara husera mycket data.. men inte presentera det på något snyggt sätt.

Det som är viktigt på riktigt som vissa bilder, dokument mm det finns ordentlig back-up på men jag behöver plats för t ex filmer och min sambos bilder. (Hon fotar 1-2Gb i veckan och gillar inte att kasta) Hur är FreeNAS och bygga själv som alternativ? En del saker kan jag återanvända i så fall.

Av HDG
Skrivet av andreas_dock:

Man behöver inte köpa nått eller installera något alls..

Du kan besöka deras webbsajt så har de en live demo direkt på sajten där du loggar in på en demo maskin (troligtvis virtuell?) och kan leka med alla funktioner.

Har för mig att den nollas per automatik varje timme eller så.
Men så gör bara företag som är säkra på sin mjukvara och låter alla testa fritt!

Länge leve Synology!

Skrivet av Northbane:

Synology som NAS är smidigt, vill du bekanta dig lite med deras programvara innan köp av hårdvara så kan du söka på Xpenology i en virtuell maskin. Finns trådar om det redan på forumet dock.

Jag har tittat på Synologys NASar och hittar 413j som ett alternativ men undrar hur jag bygger ut om jag behöver. Jag har idag cirka 12Tb och det är nästan fullt. När jag bygger ett nytt system vill jag bygga in viss redundans mot HDD haveri (RAID 5 kanske?). Kan jag koppla in mer till NASen? .

Av HDG
Skrivet av Northbane:

Jag skulle personligen köra på två lösningar, pga det känns mer stabilt att ha ett dedikerat NAS då man oftast inte gör några ändringar i det utan det bara står å puffar på och går.

Ska du köra bluray så är du nästan låst till Windows ändå pga DRM-skydd. Dock kan det fortfarande vara meckigt att få igång en del filmer pga nämnda DRM-skydd även om det är original, beroende på uppspelare förstås. Jag löste det med en dedikerad bluray-spelare i form av ett PS3, sen har jag en Gigabyte Brix med i3:a och 60GB SSD som agerar HTPC. i3:an så här i efterhand var nog lite onödig (kunde lagt mig lägre i prestanda), men funkar väldigt bra att kolla på högupplöst material. Den kör jag med OpenELEC som jag tycker ger en smidigare lösning än att ha Windows i bakgrunden om man ändå bara ska spela upp mediafiler, men smaken är förstås som baken...

Skrivet av andreas_dock:

Mediamaskin och NAS - inte en kombination.
Dessutom kan du bygga ut nätet längre fram med en NAS / sköta nedladdningar osv från en sådan, om modellen i fråga tillåter det.

Det låter som två olika är den bästa lösningen.

Om jag vill bygga min egen NAS och använda den för filer som jag behöver komma åt utanför mitt hem, har ni några tips? Eller ska jag starta en ny tråd i nästa del av forumet?

Av HDG

NAS och HTPC eller kombo?

Jag ska snart flytta och kommer då att uppdatera min kombinerade mediedator/NAS. Nu undrar jag vad som blir bäst, att fortsätta med en kombination eller att skapa två dedikerade lösningar?

Som mediedator har jag funderat på denna eller liknande:

http://cdon.se/hemelektronik/asus/asus-vivopc-vc60-b019k-i3-3...

Mediedatorn måste spela upp Bluray-filer/UV-copy
Den måste ha windows (sambon går inte med på Linux)

Jag vill givetvis att det ska vara så billigt som möjligt men annars är jag öppen för alla ideer.

Av HDG
Skrivet av niclasc:

Har du ingen backup på din data?

Som det är idag så har jag backup på det som är viktigast på en extern hårddisk men alla CD-skivor som jag har lagt in har jag inte och jag vill inte riktigt göra om det jobbet igen men har inte plats för att kunna flytta det och skapa raid.

Av HDG
Skrivet av Swedish Chef:

Nej du kan inte skapa en Raid utan att förlora datan. Vad är det för mjukvara? FreeNAS? Själv kör jag RaidZ på 3 diskar med komprimering. Det ger ungefär samma utrymmesmöjligheter som om jag hade haft tre fristående diskar. Fast nu har jag ju redundans.

Just nu kör jag bara med windows 7 och har inte gjort så mycket mer. Men om jag inte kan skapa en bra raid utan att förlora datan så får det vänta till jag kan göra det på ett bra sätt utan att förlora data.

Av HDG

Skapa RAID

Hej,

Jag har idag 5 hårddiskar och 1 ssd i en kombinerad NAS/mediadator och skulle vilja skapa en volym av hårddiskarna för att förenkla för övriga som använder det hela att hitta saker.

Kan jag skapa ett Raid även fast jag har information som jag inte vill bli av med på hårddiskarna?
Vilket raid ska jag satsa på? Jag skulle vilja skapa viss redundans om det går men har inte nog med utrymme just nu för att halvera mitt utrymme.

Tacksam för all hjälp.

Av HDG
Skrivet av GoldToazt:

Ingen direkt budget. Ska kolla in AKG K618

AKG 450 finns att få billigt med tanke på hur bra de är ljudmässigt. 40 pund med gratis frakt från amazon.co.uk Om du vill ha med en mic så kostar AKG 451 10 pund extra men är i övrigt samma lur.

Av HDG

Vad är ditt källmatrial? De flesta moderna recievers mixar ljudet så att du kan få det till 2.0 från 5.1 och du kommer inte tappa något annat än känslan från riktigt surround.

En riktig reciever kommer alltid vara bättre än en TV på att mixa om ljudet så det blir bra. Ett förslag på en bra lösning nu som går att bygga ut kan vara en Onkyo 515 med ett par Dali Zensor 1. Det kommer sakna den djupaste basen men när du får mer pengar så kan du lägga till ett par golvare och en center och då kan zensor 1:orna bli surround kanaler.

Av HDG
Skrivet av MultiMan:

Vilken modell är det?

Syns den inte i någon BIOS oavsett dator är det nog besvärligt att göra något själv, men kanske någon annan har förslag.

Det är en A-Data s510.

Av HDG

Död SSD?

Hej

När min dator skulle gå från sovläget igår så funkade min SSD längre. Jag har testat att kolla bios, att starta den i en annan dator etc, inget hjälper. Om den är död så är den men jag hade dessvärre några filer på den som jag inte hade gjort back-up på, så nu blir frågan: Vad gör jag för att komma åt dem? Jag vill helst inte skicka iväg den till ett företag så det kostar flera tusen. Några förslag?

Av HDG
Skrivet av Zacke68:

Tack för alla svar
http://www.youtube.com/watch?v=es0p2TfTwrY är på Epson EH-TW6000W...

Såg ju bra ur o kosta under tio tusen (9999 på prisjakt) He he.

Sen får jag nog åka till nått ställe och kolla på skillnaden DLP vs LCD! kanske är smart...

Duk då!?Va ska jag tänka på där ?

Gällande duk så är de dyrare oftast bättre men jag har en Kingpin duk och den är bra. Om du kan ha en ramspänd duk så kommer det att hålla bäst och vara slätast men annars är en motordriven duk ett bra val.

Gällande gain på duken så beror det mycket på vad du köper för projektor till sist och hur mycket ljusinsläpp rummet har.

Av HDG
Skrivet av Roxxer:

Nej du måste ju ha 2 waningångar för 2 linor på routern.
Ett linux system klarar dito med 3 nätverkskort.
Sen köper man det man har råd med...

Om jag köper ett moderkort med 2 LAN ingångar och wifi funkar det?

Av HDG
Skrivet av Roxxer:

En linux burk med 2-3 näverkskort eller en router som kan lastabalansera linorna! du kommer dock aldrig få snabbare internet än det snabbaste du har!

http://www.peplink.com/ typ

Så den bästa lösningen är att köpa en ny router som har den förmågan? Kan jag uppdatera firmware på en router jag har kanske?

Av HDG

Nätverkslösning/ 2 internet i samma nätverk

Jag har ett problem. Jag har två olika internet som jag vill kunna använda samtidigt och skapa ett stort nätverk med båda dessa. Jag har två routers samt ett modem/router där jag får mitt 4g.

Jag har två för mitt fasta tappar nästan all hastighet under kvällar då alla i mitt hus är hemma och surfar. Jag vill helst att nätverket själv ska känna av vilket det bör använda men om jag måste låsa typ spotify till det ena för att det inte ska lagga så gör jag det.

Hur gör jag detta?

Av HDG
Skrivet av Frexuz:

Not bad, men för stora. Som jag skrev så kommer de att stå på mediamöbeln, och får inte täcka projektorduken Sidan om möbeln är där ganska låga hyllor.. (hyr lägenheten möblerad)

http://www.amazon.co.uk/Acoustics-2020i-Stereo-Bookshelf-Spea...

http://www.amazon.co.uk/DALI-ZENSOR-SPEAKERS-LIGHT-WALNUT/dp/...

http://www.hifix.co.uk/Bookshelf-Speakers/monitor-audio/r180h...

Dessa tre kan alla passa det du vill ha. Sen får du lägga till en sub.

Av HDG
Skrivet av henkiii:

Jag har ganska dåligt med utrymme i TVhörnan, soffan står med ryggen och vänstra soffsidan mot väggen, så det är omöjligt att klämma in ett par stativhögtalare bakom.
Även ett par väggfästa högtalare blir i tajtaste laget, det måste väl låta konstigt om man sitter nästan under de bakre högtalarna?

Hur som helst, nu ligger fokus på bra förstärkare och "2.0"-ljud, jag har tänkt att vänta med bakre högtalare till jag flyttar till ett ställe med större vardagsrum.

Men om förstärkaren orkar driva ett par liknande högtalare som dynavoice så slår jag nog till på den.
Ska kolla lite fler tester av högtalare, och se om det finns något "bättre" där ute, men just nu så lutar det åt denna modell.

Det låter ju som att jag inte är helt ute o cyklar i alla fall, och det är ju skönt

Om du vill ha golvare för den budgeten så skulle jag köpa Dynavoice. Det är mycket ljud för pengarna i de högtalarna.

Av HDG
Skrivet av henkiii:

Halloj

Jag funderar på att köpa lite bättre ljud till Tvn, men då jag är väldigt dåligt bevandrad i ljudträsket så jag behöver lite vägledning.

Min nuvarande plan är att först köpa en hyfsad förstärkare och två stycken golvhögtalare och sedan eventuellt utöka med fler högtalare om några år när jag flyttar till något större.

Har kollat runt lite här på forumet och jag fastnade lite för Yamaha RX-V473 och Dynavoic challenger mx-65.
Antagligen mest för att jag fick ärva en Yamaha förstärkare från brorsan för ~15 år sedan och den höll väldigt länge.

Funderingarna går väl runt om förstärkaren räcker till åt högtalarna eller om den är för klen.
Och om jag skulle jag "tjäna" något ljudmässigt att kliva upp ett steg/årsmodell (475, 673, 675?).
Enligt en jämförelse på prisjakt så ser de ju väldigt snarlika ut, ingångar och watt, och det säger mej inte mycket alls.

Kort och gott, hur mycket förstärkare behöver jag köpa nu för att den ska "duga" när jag vill koppla in 5.1-högtalare om några år?
Eller Är det dumt att ens köpa 5.1 förstärkare nu för att det händer så mycket på den fronten att om 2-3år så kommer den vara utdaterad?

När det kommer till högtalarna så är jag (även)helt vilse. 10/10 och bäst i test låter ju bra, men är det så?

Alla tips mottages med varm hand.

För den budgeten skulle jag titta på just Yamaha 473 och Onkyo 414 som förstärkare och sedan titta mer på ett par bra stativare som kan bli bakre kanaler i ett senare skede för att få så mycket som möjligt för pengarna.

Kolla på Monitor audio bx2 och dali zensor 1 till exempel.

Det som kan föråldras på förstärkaren och gör det fort är nätverksförmågan och eventuellt vilka ljudformat den kan avkoda. Min förstärkare är 1,5 år och den är redan lite efter gällande nätverkande jämfört nyare. Ljudet däremot ändras inte på rätt många år. Nästa gång det blir ändring är när det blir ultra HD/4K bild för hela slanten.

Gällande tester så testar de hela tiden mot liknande i prisklassen så en som får 5 av 5 men kostar hälften av en som fick 4 av 5 låter kanske inte låter lika bra som den dyrare men kommer vara mycket ljud för pengarna. När du läser recensioner så är det bra att se vilka andra högtalare och förstärkare de pratar om och sedan läsa om de också.