Inlägg

Inlägg som HDG har skrivit i forumet
Av HDG
Skrivet av mrqaffe:

Men då mäter du inte nått vettigt alls om du vill ha nån typ av värde på vad din nas kan klara av.
Om nasen inte har nått inbyggt testverktyg så är en filkopiering från den antagligen det minst dåliga sättet att mäta för då får du i all fall ett mått på vad filhanteringen i kombination med ditt lan klarar av.

Jag kollade aktivitetshanteraren vid kopiering av en fil och den låg runt 98Mbit hela tiden. Sedan testade jag att kolla vad hastigheten var vid uppspelning av en fil som jag vet kan strula. Då låg den på 13 eller 26Mbit som toppar som sedan gick till noll.

Skrivet av Tea42BBS:

Låter som att mediadatorn har 100mbit uppkoppling, kan bero på

1) Nätverkskortet är bara 100mbit ( hoppas det går att byta då )
2) Fel kabel, typ gammal cat5 eller eller dylikt
3) Något problem med autodetect av hastighet, då kan det kanske hjälpas genom att sätta nätverkskortet i 1000/1gbit/full duplex manuellt

Med vänlig hälsning Lazze

1) Nätverkskortet är 1Gbit
2) Ska byta och kolla den
3) Har inte testat detta. Ska kolla upp det också.

Av HDG
Skrivet av tcntad:

Den kollar din internetuppkoppling och hastighet in/ut från nätet. Du vill främst se internet.
Du kan kolla hastighet i aktivitetshanteraren och NAS:en kan ha ett gränssnitt där du också ser det.

Vad pratar vi om för upplösning? FullHD eller 4K eller 4KUHD?

Det är FHD (1080p)

Skrivet av mrqaffe:

Men då mäter du inte nått vettigt alls om du vill ha nån typ av värde på vad din nas kan klara av.
Om nasen inte har nått inbyggt testverktyg så är en filkopiering från den antagligen det minst dåliga sättet att mäta för då får du i all fall ett mått på vad filhanteringen i kombination med ditt lan klarar av.

Skillnaden mellan mina datorer indikerar att det är problem inte vid routern utan switch eller kabel på den sidan och inte andra sidan.

Skrivet av Kim.Lille:

Hej!
Som jag ser det så kan du ha 3 problem, inte två. Dvs din HTPC, Kabel eller Switch.

Utan att veta ålder eller vilket moderkort du har i din HTPC men är den äldre än gissningsvis 9 år så kan din NIC ha Base-100 (förenklat klarar enbart upp till 100 Mbit/s). Så kolla först vilken standard ditt moderkort följer och vilka hastigheter den klarar av.

Att testa av kabeln är svårt utan rätt utrustning men där skulle jag bara säga att testa byta den, en ny cat6 kostar inte mycket mer än 50+10kr/m om du köper färdig längd och även mindre om du köper en längre.

Sen har vi problemet med din Switch, är denna managed eller unmanaged? Om unmanaged så skulle nog den enkla felsökningen bara vara att byta plats på dina switchar, om Managed så skulle jag personligen testa skicka lite packet med t.ex. iperf ( https://iperf.fr/ ) samt kolla över loggarna. Men återigen kolla vilken standard den använder så det inte är en 100 Mbit/s switch.

Lycka till!

Moderkortet har GB NIC.
Har unmanaged switchar. Båda switcharna är av samma sort så jag testar att byta dessa när tillfälle ges och testar även annan kabel då.

Tack för all hjälp jag får. Jag ska försöka allt under helgen så får vi se om det löser allt

Av HDG
Skrivet av mrqaffe:

Kopiera över en stor fil till datorn och ta tid på det och räkna ut farten, då får du visserligen inget mått på nätverkets hastighet utan ett värde som visar nätverk och filsystemet kombinerat, nätverket i sig är snabbare än det.

Använde Bredbandskollen som gav mig ett svar, se tidigare svar.

Av HDG
Skrivet av Tea42BBS:

switchar går sönder - jag hade en som helt plötsligt körde broadcast på alla portar - så allt som var kopplat till den fick sjukt dålig bandbredd.

VAd säger bredbandskollen när du kör den från den dator där inte uppspelningen vill funka?

// LZ

Här fick jag svar. 90Mbit ner på mediedatorn och 600Mbit på spelburken. Båda cirka 43 upp.

Hur går jag nu vidare för att kolla om det är kabel eller switch?

Av HDG

@tcntad: Kablarna är nog mest 5e men är osäker.
Jag vill spela upp videofiler. Mest digitala versioner av blurays.
Vilket är enklaste sättet att mäta just datamängd från NAS till dator?

Av HDG
Skrivet av Tea42BBS:

switchar går sönder - jag hade en som helt plötsligt körde broadcast på alla portar - så allt som var kopplat till den fick sjukt dålig bandbredd.

VAd säger bredbandskollen när du kör den från den dator där inte uppspelningen vill funka?

// LZ

Det ska jag kolla ikväll efter att barnen somnat. Då kollar jag samtliga datorer.

Av HDG
Skrivet av AleMal:

@HDG:
Vad kör du för switchar och kablage? Tänker ifall de kan vara så att du har en länk på 100Mbit/s någonstans i kedjan?

1GB switchar och cat5 kablar.

Av HDG

Uppspelningsproblem över nätverk

Jag får problem med att spela upp videofiler över mitt nätverk. Mellan NASen och datorn som är kopplad till min TV/projektor sitter i ordning en switch, router (COMHEM internet in), och switch igen. Jag får inga problem när jag spelar upp på datorn som är kopplad till samma switch som NASen.

Datorn jag nu använder som medieburk är samma som min tidigare spelburk minus 1080. (använder nu den inbyggda GPUn i en 3570k)

Varför får jag dessa avbrott som är som buffrings problem? Är det nätverk, switch eller dator. Jag skulle gärna undvika att plocka ner allt för att ställa det i samma rum för felsökning. Små barn och flera burkar brukar inte gå bra

Av HDG

Uppgradering

Har tittat på en uppdatering ett bra tag. Med lite sökande har jag tittat på detta just nu:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12459761

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12459761

Har ett 1080 och övriga delar som ska skapa detta system.

Kör ett 3570k idag klckat till 4,2

Av HDG
Skrivet av HoboCop:
Skrivet av Asssor:

Busenkelt, köp ett kit och följ instruktionerna bara. Precis som @HoboCop säger så är det B-standarden vi kör med här. Kan även vara bra att veta om du vill sätta nätverksuttag då det är B du ska följa och inte A.

https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/inst...

Kan rekommendera detta för vanligt hemmapul.

Skrivet av dl380g7:

@HDG: ja det är lätt. Du behöver göra det ett par gånger som med allt annat för att det skall bli bra. Du kommer klämma sönder några kablar och du kommer inte att få kontakt i början. Allt kräver tålamod. Men sedan lossnar det =). Här kommer en rätt bra guide som Kjell & Company gjort över verktyg mm som du behöver:
https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/k...

Följ guiden så kommer du rätt långt.

Skrivet av plunn:

Sen lämna rejäla slackar i båda ändarna så har du kabel att ta av om du skulle misslyckas med att skala kabeln.
Man blir klart sne om man klippt kabeln för kort!

Tack för alla de tipsen. Skönt att veta att jag tittat rätt och tack för bilden på hur kablarna ska in.

Skrivet av Gaist:

Bygg rätt och sätt dubbla vägguttag där du sen sätter köpt patchkabel sista biten. Andra änden avslutas i en patchpanel.

Skickades från m.sweclockers.com

Föreslår du typ dessa?
https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fast-tel...

Min inköpslista just nu ser ut så här:
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/inst...
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/inst...
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/inst...

Av HDG

Skapa nätverkskabel

Ska äntligen dra riktig nätverkskabel till alla datorer. Behöver dra genom väggar så då måste jag fästa kontakterna själv. Är det lätt? Behöver jag nägot mer än kontakter, kabel och crimptång?

Av HDG

https://www.elgiganten.se/product/ljud-hifi/horlurar/WHH900NB...

Jag har föregångaren som är riktigt bra tycker jag. Har brusreducering som även hjälper mig hemma när jag måste jobba men inte höra barnen.

Av HDG
Skrivet av ToddTheOdd:

Vad den stora majoriteten som skriver här verkar missa är att deras bäbis är 6 veckor. Just det, 6 veckor gammal. Alltså precis nyligen född. De är nyblivna föräldrar. För 6 veckor sedan. Ingen av vare sig mamman eller pappan har fattat ännu vad det innebär att vara förälder. Så det där tjafset om att man ska ha egentid är bara bullshit. Du har ingen egentid just nu och för ett bra tag framöver.

Man har skaffat barn och då är det som så att i början så har man ingen egentid utan då är allt tid barnets tid. Sedan verkar ytterst få förstå vilken påfrestning det är att vara hemma och själv ta hand om ett barn hela dagarna. Man har ingen att prata med, diskutera hur vädret är, vad man ska göra imorgon eller i slutet av veckan. Så när man då egentligen får kontakt med en vuxen person så blir det nog gärna att den som då är hemma vill ha kontakt med den vuxna som kommer hem för att få lite mental stimulans istället för att konstant passa upp på en liten bäbis. Som åter igen, enbart är 6 veckor gammal.

Så känns ärligt talat lite omoget att börja prata om att man ska ha egentid redan nu. Och det där som att man ska ha "rätt" att träna för att det är bra. Nä, det har du inte. Den enda rätten du har är att göra allt för din dotter. Förslaget som du har fått att du kan gå ut och gå med din dotter är ett bra sätt för dig att röra på dig. Att få för sig att man ska ha rätt till att träna på gym ett visst antal timmar i veckan är något som inte existerar just nu. Din dotter är 6 veckor. Inse det. 6 veckor. Och att sätta sig och spela är något som du får roa dig med när dottern är äldre.

Och möjligen är din tjejs problem just det att hon har aldrig någon egentid där hon får träffa andra vuxna. Du är på jobbet 8+ timmar varje dag och där träffar och umgås med andra vuxna. Hon är hemma med er dotter som är 6 veckor. Du har fått en hel del ledtrådar att det här kan ha med det hela att göra. Hon nämnde väl något om att hon bor ute i skogen, eller hur? Hon känner sig alltså isolerad. Får inte umgås med andra vuxna. Och kom nu inte med att hon kan ju visst göra det. Är ju bara att ge sig ut och träffa sina föräldrar eller vilka det nu kan vara. Så fungerar det inte.

Och åter igen. Er dotter är 6(sex) veckor. Ni är ju för f*n precis nyblivna föräldrar. Dags att börja kommunicera nu om ni inte har gjort det innan. Klarar ni inte av det själva så sök hjälp. Och som någon/några andra skrivit redan. Ditt vanliga liv är slut nu för ett bra tag framöver. Det är 2 andra som är betydligt viktigare just nu. Din tjej och framför allt din dotter.

Även om bebisen är mycket liten så är det viktigt i det långa loppet att se till att båda föräldrarna har energi att ta hand om denna bebis. Hur olika personer tillser att de har energi är olika men att få lite egen tid är viktigt för de flesta. Mängden får givetvis vara mycket mindre än tidigare. Jag spelade kanske 30 minuter 2 gånger i veckan när mina var riktigt små men det behövdes. Det gav mig energi att vara den bästa pappa och make jag kunde vara övriga 167 timmar den veckan. Prioriteringen att fru och dotter är viktigare nu har du rätt i men om han inte prioriterar sig själv också kommer det inte sluta väl.

Av HDG

@HandSolo:
Något som jag tog fasta på i ditt inlägg var att ni har familj i närheten. Be dem att komma och ta hand om barnen så att ni kan få tid tillsammans utan barnen. Både för närhet och för att kunna prata om hur ni gör med egentid, föräldratid och familjetid.

Jag har själv barn på 4 och 2,5 år och då båda förlossningarna följdes av förlossningsdepressioner så kan jag rekommendera att ni kontaktar BVC och familjeenheten på kommunen. Om det är tungt kan det vara bra att ha ett bollplank när ni diskuterar hur ni ska göra och vad ni kommer överens om.

Vidare tänkte jag ge några tips om hur jag löste spelande och att min fru inte fick sova då hon skulle amma på nätter. Som många har sagt är promenader ett bra sätt och det ger din sambo tid att vila. Ring även upp hennes kompisar och be dem att ta ut henne på fika eller liknande men hon får inte ta med er dotter. Då får du ta hand om henne som du vill och din sambo får utlopp för sin hobby som är hennes vänner. För att jag skulle få spela så köpte vi en Babybjörn som mina söner fick sova i medan jag spelade (dem kunde inte sova annat än på mig eller min fru).

Jag och min fru har ett fantastiskt förhållande men vi går fortfarande och pratar med familjeenheten regelbundet och ser till att prata igenom egentid, föräldratid och familjetid minst en gång i veckan för att det inte ska bli sämre igen. Hjälp finns så ta den. Familj, vänner och rådgivare kan lasta av. Om din sambo till exempel inte har sovit så kan alla klagomål komma från det. Jag vet att jag är sån. Om jag inte får sova så vill INGEN vara i min närhet. Det har gjort att jag har fått be många om ursäkt i efterhand. De flesta förstår. Alla har dåliga dagar men det som skiljer är att när barn kommer blir det lätt många dåliga dagar som dock vägs upp av fenomenala stunder.

Av HDG

@Datagubben123:
Vad ska du ha kastrullen eller grytan till? Är det en kastrull eller en sauteuse som du ska ha?

Jag har både IKEA, Demeyere, Skeppshult och SCanpan hemma för olika saker.

Har du råd med Demeyere finns det inget bättre om du kan ta hand om dem och hantera dem.

Jag har jobbat som kock och skulle ge dessa tips:

Stor gryta för typ koka pasta, köp bra men billigt
Liten kastrull/gryta för ris, värma saker etc billigt men bra
Sautuese för såser, demeyere alt scanpan men deras dyrare sorter

Av HDG

@Gorian: Jag skulle köpt den igen. Vi köpte den för att underlätta med att dra en cykelkärra som två barn satt i. Idag så används den mindre men gör till exempel att fler utflykter/ärenden sker med cykel istället för bil och då vi inte längre behöver den varje dag så är den ännu bättre då de muskler som används vid cykling inte tränas lika mycket.

Av HDG

@Gorian: Jag cyklar med en IKEA elcykel i Uppsala och kan säga att den är bra för priset. Den har en mycket framåtlåtande ställning som tar lite tid att vänja sig vid. Elcykelns fördel som jag ser det jämfört med en bra vanlig är att även om du har en dålig dag, är trött, har uppförsbacke etc så kommer du åka i cirka 22km/h. Med en vanlig cyklar jag ifrån elcykeln på platt mark men det kräver lite mer.

Av HDG

Jag skulle rekommendera alla som letar kniv att känna hur den är i handen. Jag har när jag jobbat i kök testat knivar som kostat från 200kr till 5000kr och hur mycket de kostar spelar ingen roll i hur bra de är. Hur dyra de är avgör (oftast) hur hårt stålet är och därför hur länge de håller skärpan samt om märket är exklusivt eller inte.

Hur kniven ligger i handen med ditt grepp och din teknik är mycket viktigare än något annat.

Titta på denna enkla video om lite enkel knivteknik och sen är det bara att öva. Det är viktigare än om det är en Global eller en Yaxell för 5000kr.

https://www.youtube.com/watch?v=G-Fg7l7G1zw

Av HDG

För projektor gäller ett par saker att tänka på generellt.

Hur mycket ljus kan de producera? Om den kan producera mycket kan du ha den i ljusare miljöer och undvika total mörkläggning. (viss mörkläggning behövs alltid)

Hur långt ifrån vald dukstorlek måste den sitta? Alla projektorer har viss zoom men startmåttet är väldigt olika mellan olika projektorer. Projectorcentral som du länkar till gör ett bra jobb med att visa vilka längder som de kan jobba med. Tänk också på att avståndet är mellan linsen och duken, inte vägg till vägg.

Hur kan de placeras? Vissa projektorer har en funktion som heter lens-shift som gör att de kan flytta bilden utan att ändra den. Detta gör att du kan placera projektorn friare och inte bara har en perfekt plats.

Den röda texten hos projectorcentral visar att deras uträkning säger att bilden kommer bli lite väl ljus i ett mörk rum. Detta kan åtgärdas genom att använda en duk med lägre gain.

Skrivet av Electrix:

Nu har då TV:n stendött och skall skickas in på service (sedan säljas). Har kollat runt lite gällande att köpa en projektor istället men verkar vara lite problematiskt när det gäller avstånd osv.

Från vägg till vägg så är det ungefär 3 meter och tanken är att inte ha större projektorduk än runt 100" vilket verkar vara ett stort problem när det gäller projektorer?

Har kollat lite på Optoma HD26 som verkar väldigt bra, men avståndsmässigt när man testar en kalkylator för avstånd;

http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD26-projection-calcul...

Så hamnar den på rött? Vad innebär detta exakt? Att det inte rekommenderas? Finns det något bättre alternativ än HD26 i ungefär samma prisklass?

Hoppas att något projektor-proffs kan vägleda en rookie här

Av HDG

Ja. Gjorde att jag testade med aktiv adapter från ASUS.

Skrivet av str8forthakill:

DVI + DVI + native DP ska fungera utan problem dock, om inte Asus har konfigurerat om/snålat in på de relaterade delarna. Om kablarna fungerar individuellt kan det vara något åt det hållet.

Kablarna och skärmarna fungerade med mitt gamla gtx680 innan jag bytte. Sålde dumt nog mitt gamla kort innan jag fick hem det nya.

Skrivet av Laxpudding:

Det är inte nödvändigtvis AMD-kortet det är fel på, utan gissningsvis skärmens kretsuppsättning. Är alla tre skärmar Dell U2312HM? Det är modeller som har några år på nacken och Displayport är en ny teknik. En del barnsjukdomar i tidiga kretsar. Därför är det heller inte säkert att ett nytt grafikkort löser någonting.

En ny DP-till-DVI-adapter (vanligtvis en aktiv signalomvandlare) av annat modell än den du nu använder kan eventuellt kunna göra det bättre. De har också sina kretsuppsättningar vilka fungerar bättre/sämre i kombination med annan hårdvara.

Alla är Dell U2312HM och ja de är lite äldre men ska alla klara DP.

Skrivet av thomson: