Inlägg

Inlägg som ox4 har skrivit i forumet
Av ox4

formattera som tabell (knapp i verktygsfältet).

EDIT: länk; http://office.microsoft.com/sv-se/excel-help/formatera-en-exc...

Av ox4

oh lol, pudeln är ett troll.
snubben som inte påverkas av reklam och ni som fortsätter att diskutera med honom saknar antagligen grundskolebetyg. Gissar att ni är i mellanstadiet kanske?

programmet var ju bra som en intro till big data. Det väsentliga är att big data finns NU, fortsätter att växa och de enda som egentligen har en aning om vad som sker jobbar inom business intelligence eller som programmerare (och vissa forskare). Som alltid med ny teknik så har regeringen ingen aning och tillsynes ingen plan. Det betyder att hur big data används inte alls styrs av demokratiska processer, utan av företagens implementering av datahanteringen.

Idag är det mest fokus på exponeringsdatainsamling (dvs vad man exponeras för i livet), men det går redan att göra coola beräkning om din livssituation beroende på ändringar i ditt beteende (exemplet de tog upp var ju om den gravida tonåringens ändring i köpvanor i närbutiken). Den datan du ger ifrån dig är hyfsat meningslös (99% av vardagen är väl ointressant och kallas således för "vardag" och inte "extraordinärdag"), men tillsammans med alla andras meningslösa data växer det fram en statistiskt intressant bild av människors beteende. Spridningen av big data fenomenet innebär dock att många fler typer av datapunkter samlas in och det börjar spela roll för saker som anställning (nämns i dokumentären), försäkring (tror jag inte nämns!!), hälsokoll och behandling (nämns), politisk och idealistisk kartläggning (insinueras) mm. Därför är dokumentären viktig. Vi behöver veta om detta för att förstå hur vi ska kunna hantera vår frihet och hur vi ska göra för att må bättre.

Jag betraktar allt detta som en prospektiv studie, och i kliniska sammanhang behöver man etiskt godkännande för det. Hade en studie designats på detta vis hade den inte blivit godkänd. Varför? 1) "informerat samtycke" finns inte (nej, att godkänna "terms of service" räcker inte på långa vägar ur detta perspektiv), 2) man kan inte välja att avbryta studien när man vill, 3) man kan inte få del av sin egen data även om man uttryckligen ber om det, 4) det finns ingen insyn i hur datan hanteras eller lagras eller översyn (det hänsvisas till som "vilda västern" i dokumentären), 5) det blir big data för att man samlar in allt oavsett om man har en direkt plan för datan eller ej och får alltså dataöverskott vars användning inte specificeras (detta beskrivs också av iceDread, men på ett annat sätt), 6) syftet att bidra till mänsklighetens bästa är oftast eller alltid underordnad syftet att skapa vinst och ekonomisk tillväxt. Det finns många fler punkter men inlägget är redan jukt långt.

Något som genomsyrar internetforum, även Swec, när det kommer till samhällsintressanta trådar är en negativ attityd som orsakar så många meningslösa inlägg. Du som Sweclockare bör vara insatt i många aspekter av det digitala samhället och när du ska medverka i en debatt (med vänner eller närsomhelst) är det synd om det bara är troll, foliehattar och allmänt deprimerade negativister som har format din åsikt i ämnet. I diskussioner om cryptovaluta och piratkopiering kommer det stora fina inlägg som berättar hur det ligger till, och det är dessa som är läsvärda, inte de tusentals småinlägg vars syfte är att ge utlopp för ogenomtänkta emotionella yttranden utan någon bakomliggande vilja att förstå eller diskutera ämnet.

Framtiden är ljus för optimisterna. Finns det saker som oroar dig, jobba på problemet utifrån en sund faktagrund. Den vetenskapliga metoden är det enda som faktiskt fungerar idag, allt annat är bara jidder tills man har definierat det i robusta vetenskapliga teorier.

Av ox4

köpte r9 290x pcs+. är nöjd, tack webhallen.
lyckligtvis har jag ett stort chassi, för kortet e centimetrarna längre än mitt gamla 5870 vaporX

med MSI Afterburner kör jag 20% fläkthastighet för 65-70 grader i 100% gpu (1049mhz) och då låter det mindre än mitt förra. Men med default fläktkurva närmar sig kortet 50% blås, och då låter det förjäkligt! (3x80mm e ingen vidare bra design tycker jag). Överlag bra bang-for-the-buck på detta kort! Jag kör nu native 2560x1440 med ögongodis i alla 100tals spel i min steamkatalog.

Av ox4

+1 till recensionen

Vill bara säga att det är riktigt bra kvalitet på recensionerna här.
Det borde finnas bra möjligheter att professionellt översätta merparten av recensionerna till engelska och få in en hel del internationella besökare
(typ: swec/reviews/english)

keep it up!

Av ox4

vem spelar egentligen the sims? är det kul? vad är grejjen?

Av ox4

http://www.speedtest.net/result/3483594647.png

LiU/medicinska fakultetet

EDIT: undersöktes med Bredbanskollen också: 96.95Mbps dl, 96.94Mbps ul, 4ms ping (LiU->Sthlm).

Av ox4
Skrivet av Klumpeduns:

Vilket liv det blev på många här, det var nog en väldigt öm tå som moderaterna trampade på. Självklart så blir skolan lidande i många fall, jag såg det själv när jag växte upp på 90-talet. Och nu för tiden är det ännu vanligare med egen dator än vad det var på den tiden så då är det även troligt att det påverkar fler än tidigare. Därmed inte sagt att det gäller alla som många i denna tråd verkar tro. Datorspel är väldigt beroendeframkallande i sin natur, de är ju bygga för att vara det. Hur många här kan med handen på hjärtat säga att de aldrig någonsin har försummat något pga något ni ville uppnå i ett datorspel?

Kärnfrågan är egentligen inte huruvida datorspel sabbar skolgången. Det påståendet, eller ens antydan, får folk att reagera.

Det har nämnts tidigare: skolan försummas och elever fördummas.

Personligen tror jag, som också nämnts tidigare, att det beror på att den byråkrati vi sysslar med i alla yrken, inklusive läraryrket (all kommunal/statlig verksamhet i synnerhet), tar så mycket resurser att kärnverksamheten ALLTID blir lidande. Den enda lösningen vi känner till är alltså att utreda (=byråkrati), diskutera (=byråkrati), utvärdera (=byråkrati)....... vilket alltså ger mer ytterligare jobb (byråkrati) utan att faktiskt LÖSA problemen.

Ställ er frågorna:
1. varför skall vi ha obligatorisk grundskola?
2. hur lång skolgång behövs för att uppnå målet med svaret på föregende fråga?
3. när är det motiverat att studera längre än grundskolan?
4. hjälper nuvarande skolsystemet oss att uppnå de mål som lyfts av svaren på samtliga tidigare frågor?

Eftersom politik i grunden uppstår ur kompromisser, så även skolpolitik, lutar ALLAS svar på #4 troligen åt "nej".

Om problemet som identifieras således är att "datorspelandet förstör skolelevers resultat", då anser jag att man tittar på "problemet" genom en bakvänd kikare. Formulera om det till "barns karaktärer förstörs av föräldrars idioti" och se om diskussionen blir mer effektiv...

Av ox4

jodå!
inte många siemkas här inte!

Av ox4

Många fina bidrag har ni gjort, SweC!
Här är mitt..

http://www.zen8.net/img/asus-rog.jpg

Av ox4

inte riktigt OT kanske, men denna variant finns ju också:
http://www.wacom.com/gb/en/creative/inkling

funkar bra om man skriver på plan yta (bord etc) men mindre bra när man scribblar i soffan.
Alla strokes sparas och man kan "animera" skrivandet på datorn. ganska kul.

Av ox4

Hi and welcome to Sweclockers.
Glad to have you around.

Av ox4
Skrivet av ca.agrell:

[...] och så önskar jag alla som orkat läsa hela inlägget en fortsatt trevlig sommar!

bra inlägg. argumenten är begripliga och förtjänar bemötande - dock inte från mig eftersom jag håller med dig.

i grund handlar ersättningen om att kompensera för inkomstbortfall pga viss spridning av verket till vänner/familj.
eftersom det är opraktiskt att begära ersättning endast för de tillfällen då detta sker så lägger man istället lägre avgifter på ALLT som möjliggort den typen av kopiering (VHS, kasett, CD, DVD). När mer data nu har blivit digital inkluderas även HDD etc. http://www.copyswede.se/elektronikbranschen/produkter-och-ers...

Men vem får pengarna?

"Den inkasserade privatkopieringsersättningen delas först upp mellan kopiering av ljud och rörlig bild. Uppdelningen sker efter årliga kopieringsundersökningar som genomförs av Sifo. Den övervägande delen av ljudkopieringen består av musik och den fördelas till de enskilda rättighetshavarna av Stim, SAMI och Ifpi.

Copyswede sköter fördelningen av ersättningen för tv-program till upphovsmän och utövande konstnärer och Filmproducenternas Rättighetsförening (FRF) ansvarar för fördelningen till producenterna.

"

Dold text

http://www.copyswede.se/rattighetshavare/sa-fordelas-ersattni...

kollade upp STIM som exempel

"Stim tar in rapporter om vilken musik som spelats, spelats in eller laddats ned/streamats. Musikrapporterna fungerar som underlag för utbetalning till upphovsmännen och deras musikförlag.

Informationen i rapporterna kopplas ihop med uppgifterna om vem som äger rättigheterna till musikverken som använts. Pengarna fördelas enligt Stims fördelningsregler och betalas ut till de som skapat musikverken och deras musikförlag samt till motsvarande utländska organisationer för vidarebefordran till deras medlemmar.

"

Dold text

http://www.stim.se/sv/OM-STIM/Sa-gar-det-till/

Vidare syns att det var runt 70 000 registrerade musiker (incl. bolag) hos STIM 2012. (http://issuu.com/stim-magasinet/docs/stim_arsredovisning_2012)

STIM fick 5mille av copyswede (2011) (http://viewer.zmags.com/publication/a87d94af#/a87d94af/12)

Alltså-
- En SIFO undersökning ligger till grund för fördelning av privatkopieringsavgiften.
- Pengarna betalas till paraplyorganisationer.
- STIM (som exempel) säger att de distribuerar efter användning, men den informationen kan ju CopySwede inte ge.
- Dessutom får STIM 5 mille för 70 000 upphovsrättsinnehavare (2011), alltså 71:- per artist och år i snitt.

Om detta stämmer undrar jag om det är värt besväret med privatkopieringsavgift. Vi betalar 86 miljoner till CopySwede för att det ska ge en artist 70 spänn på ett år? CopySwede står iofs för ett 20-tal jobb också (http://www.allabolag.se/7696020036/COPYSWEDE_ek_for) och det är väl en bra sak.

Finns det nån musiker/upphovsrättsman på Swec som vet hur mycket den får av STIM som ersättning för privatkopiering?

Av ox4

http://www.sweclockers.com/recension/16813-asus-pb278q-27-tum...

Asus verkar rimlig. Du betalar nog en del för design på de andra skärmarna.

Jämförelse mellan de två dyrare Samsung:
http://pcmonitors.info/samsung/samsung-s27b971d-and-s27b970d-...
"Before testing the Samsung S27B971D we had a preconceived notion that it was essentially going to be the same as the S27B970D but with the glass cover removed. Having thoroughly tested this monitor we can confirm that this is pretty much all there is to it."

Jämfört med den billigare 850D handlar det om en teknisk och estetisk uppdatering
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_s27b970d.htm

Själv har jag en Dell jag är nöjd med.

Av ox4

Jag älskar musik. När jag var 21år hade jag runt 200-250 musik CDs, köpta, lagliga, och i exemplariska skick, men jag skulle flytta från Malmö till en liten studentlya i Linköping. Således använde jag CDDA Ripper för att föra över alla dessa skivor till datorn. Därefter gav jag bort originalskivorna till vänner som ville ha dem. En del som ingen ville ha slängdes och ett fåtal fick följa med av nostalgiska skäl.

Sedan dess, 2004, har jag inte köpt en musik-CD. Men jag har nästan dubblat mitt musikbibliotek tack vare digitala inköp.

Runt 2011, minns inte exakt år, köpte jag spotify premium och är nöjd med det. Vissa artister har strulat med digital tillgänglighet (Metallica, Tool, etc) men för det mesta har jag kunnat lyssna på all musik jag vill, närsomhelst, i vilken enhet som helst. Har inte köpt en specifik platta sedan dess - betalar endast spotifyprenumeration för 100:-/mån.
>En rockigare lista: http://open.spotify.com/user/jonrak/playlist/425jynTwvYlzUo5j...
>En elektronisk alternativ lista: http://open.spotify.com/user/jonrak/playlist/60K85yI0omgK2QC1...

Min åsikt om privatkopieringsavgiften:
1. Jag har idkat privatkopiering
2. Streamingtjänster bör inte omfattas av privatkopieringsavgiften då man betalar för tillgängligheten via tjänsten (som vidare ersätter artisterna), och "kopiering" i många fall dessutom inte är tillåten
3. Jag är inte i behov av vidare privatkopiering (jag skickar länkade youtubeklipp, och spotifylistor till vänner istället)
4. Jag vill inte fortsätta att betala för privatkopiering, efter att jag gissningsvis betalat min första skivsamling i privatkopieringsavgifter tack vare all lagringsmedia jag har köpt (backup-system till datorn, som innehåller 20 år av data, blir mycket lagring).
5. Telefoner, USB minnen, intern lagring, molntjänster (= server) bör inte bli föremål för privatkopieringsavgift då belägg för att dessa främst utnyttjas till att lagra kopierade verk inte har visats. Alltså: kan någon påstå att dessa medier främst används för att lagra (privat)kopior på film och musik? Inte vad jag vet.

En kommentar om debatt på forumet:
"Arguing on the internet is like competing in the special olympics - even if you win you are still [...]"

Många inlägg genomsyras av en otyglad frustration. Ett beslut fattas av någon eller några som upplevs orättvist och ogenomtänkt, expansionen av privatkopieringsavgiften är ett bra exempel, TV avgiften ett annat. Många Svenskar bryr sig inte då de inte är så insatta, vilket bara späder på frustrationen. Internets sken av anonymitet och frihet medger sedan att frustrationen kan ventileras i mer eller mindre genomtänkta och agressiva inlägg, och när flera sådana dyker upp i en tråd (som i denna) och som alla skriker åt samma håll så förekommer ofta en viss empati för aggressionen och det skapas en "vi-mot-dom"-känsla. När det istället finns polariserade åsikter blir det flame-wars (t ex, Apple vs MS, AMD vs nVidia etc). Inga av dessa fenomen tenderar leda till vidare "debatt" utan ger läsaren mer underhållning i form av trollning.

Jag vill även passa på att kommentera "konspirationsteorierna":
Intresseorganisationer jobbar med ett fåtal frågor och med en viss ståndpunkt i dessa frågor. Lobbyismen används av många intresseorganisationer för att övertala (manipulera opinion hos) beslutsfattare om deras ståndpunkt. Kontrasterande med detta behöver politiker och beslutsfattare ofta jobba på bredare front med flera helt olika frågor, och samtidigt väga olika ståndpunkter för att kunna fatta beslut eller rekommendationer. Inte konstigt att fokuserade, insatta och välbetalda människor lyckas övertala mindre insatta, populistiskt beroende och mer eller mindre kompetenta individer (hur många politiker har högskolebakgrund jämfört med lobbyister? Hur många beslutsfattare fattar beslut om hjärtefrågor, hobby eller ämnen de är specifikt tränade för eller insatta i?).
Piratpartiet fick min röst några år sedan då de var det enda partiet som alls nämnde lobbyismen som ett problem att tas itu med.

Kompetensbristen blev tydlig för många av oss Swecs som följde Pbay-dramat när begrepp och anklagelser som var tekniskt åt h-vete fick alldeles för mycket utrymme. Domarna visste inte alls hur tekniken egentligen fungerade och jag fick känslan av att man föll tillbaka på simplifierat tänkande "de gör att man kan göra olagliga saker och bör därför stoppas" - istället för att faktiskt förstå vad trackern gör och hur den ser ut.

Denna utsvävning är relevant för privatkopieringsdebatten om hypotesen stämmer: lagen är inte ikapp tekniken för att lagstiftare och beslutfattare är för okunniga om tekniken för att kunna fatta lagvärdiga beslut/förslag. I och med detta öppnas dörrarna för intresseorganisationer av alla slag (ffa inom teknik) att tjäna på att jobba för fördelaktiga beslut som inte ligger i rättsväsendets (folkets) egentliga intresse.

Av ox4

nice!

Av ox4

liknande diskussioner förekommer lite överallt...
http://meta.stackoverflow.com/questions/120621/w3fools-altern...

bättre att inte försöka reda ut w3schools utan istället fokusera på att vara on-topic när frågorna dyker upp.

Av ox4

lyssnar ni på hela talet så handlar det inte så mycket om hur demo är dåliga utan om sätt som är bra eller dåliga i konsumenters ögon vs företagens mål (ffa m a p spel).

Han säger aldrig att man inte skall göra demo utan han återger data som visar att försäljningen av vissa xbox360 spel som bara har trailer är högre än de som har både trailer och demo (som i sin tur är högre än de med bara demo, som då är högre än de utan demo eller trailer). Datan diskuteras inte alls (dvs skevheter i annonseringsnivåer eller eventuella korrelationer till distributionsföretag) så den skall tas med en näve salt.

Av ox4

eftersom det gäller en forskargrupp antar jag att det rör sig om IT folk från ett av landets universitet. skulle vara kul att veta vilket universitet.

jag finns i linköping (faculty of health sciences) och har diverse saker att säga om de IT system som är implementerade, samt den support man kan vänta sig. trist om det är regel mer än undantag...

Av ox4

[WoT] Nya spelare till Fighting For Fun [ffFUn]

Tjena
Vi letar efter spelare som vill joina ett schysst lag!

Vi heter Fighting for fun och kan ta emot de flesta spelare.
Just nu vill vi öka antalet medlemmar för att oftare ha ett fullt lag online för Tank Company så vi kan spela med bättre taktik.

Vetaran? Välkommen! Vi har några duktiga spelare (efficiency 1300+) för bra plutoner.
Nybörjare? Välkommen! Vi kan hjälpa er komma igång med grunderna, tanks och lagtaktik.
Casual gamers? Välkomna! Whenever, wherever.

Vi kör med teamspeak 3 och har en hemsida för klaninfo. Engelska som huvuspråk men vi har flera olika nationaliteter.

Kontakta mig ingame: "flipnode" eller svara på tråden.
http://worldoftanks.eu/community/clans/500012247-FFFUN/

Good hunting!

Av ox4

Microsoft spenderar nästan lika mycket på forskning som EU gör. Det är ju vrickat!

Skulle vara väldigt roligt att jämföra produktivitet och innovationskraft (statlig vs privat forskning).

(uträkningar:
FP7 2007-2013 = 55miljarder euro; 55/7år = 7.8 miljard euro/år, 1 euro = 8.6 SEK = 67 miljarder SEK.
EU 2013: 10.8 miljarder euro = 93 miljarder SEK.
Microsoft 2013 = 10 miljarder USD; 1 USD = 6.7 SEK = 67 miljarder SEK.
Källa FP7: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-752_sv.htm?locale=...
Ok, ni kommer att säga att FP7 INTE är hela Eus forskningsbudget, därför finns EU 2013 med också)