Inlägg

Inlägg som bjinko har skrivit i forumet
Av bjinko
Skrivet av MickeRd:

Tjena, har nyligen köpt en blue Yeti mikrofon och letar nu efter ett deskmount som gör att jag enkelt kan få micken ur mitt ansikte samt bort från bordet. För mig är priset här väldigt relevant. Letar efter det absolut billigaste man kan komma undan med, tack för respons! :*

Har själv en Blue Snowball som visserligen väger ca 100g mindre men jag köpte en Boom arm på ebay för ca 100kr. Funkar bra, sjunker inte ihop och kommer över mina 24" skärmar utan problem.
För mig passade min mic direkt på armen med hjälp av den medföljande plast adaptern och misstänker att din också kommer göra det, men lover inget.

EDIT:

Tänk på att leveranstiden brukar ligga på 3-5veckor från Kina så kommer ta ett tag innan du har den hemma. Har läst om folk här på SWEC som köpt en lampa på IKEA och återanvänt armen från den men vet inte vilken modell det är eller vad den kostade.

Av bjinko
Skrivet av Ninjaflipp:

Testat NVENC lite idag. Flyter på felfritt iaf, OBS tar nästan inte upp någon processorkraft alls med det igång. Kvalitén är väl helt okej också, men hade kunnat vara bättre antar jag. Känns som en okej lösning helt klart dock! Särskilt då det inte kostar mig ett öre. Vet ärligt talat inte varför jag inte har testat det tidigare, men tack extremt mycket för tipset!

Exempel från hur det ser ut med NVENC: https://www.twitch.tv/pontus92/v/61478704

Vad bra att det löste sig, om du vill förbättra kvaliten ytterligare så är det bara att följa någon guide om hur man ska ställa in det. Förutsatt att ditt internet hänger med så ställ upp bitraten till 3500kbit/s. Från klippet du delade såg det nämligen ut som om bitraten sätter stopp.

Av bjinko

Har ingen erfarenhet av streaming men som jag förstått det kan man komma undan med ganska enkel programvara om man har hårdvaruaccelerering tillgänglig. på Intel processorer hjälper det mycket om man har Quick-sync och de senaste generationernas grafikkort har ju NVENC eller motsvarande.
Om du vill komma billigt undan så ska tydligen AMDs processorer vara riktigt bra då man kan dra nytta av alla "8" kärnor när man renderar streamen. Föreslår dock att du försöker hitta något test eller läser lite på forum om just den model du överväger så jag inte lurar dig.

Av bjinko

Jag hade nog satsat på ett lite dyrare normalzooms objektiv, bättre att ha ett bra objektiv som man ta med sig än fem bra som ligger hemma. Sigma och Tamron gör bra och prisvärda normalzoomar, väljer man de något dyrare varianterna med f2.8 får man den härliga bokeh samt bättre möjligheter till fotografier i dåligt ljus. Med tanke på att D3100 har en APS-C sensor så skulle jag nog kört på 24-70 eller liknade som ungefär motsvarar 35-105 på fullformat. finns ju 24-120 och liknande men brukar vara problem med objektiv med för stort omfång då de tenderar att vara sämre på allt för att klara brännvidderna.

Angående förvaring av tagna bilder föreslår jag en laptop och en extern SSD (Betydligt tåligare mot stötar och vibrationer som uppstår när man transporterar runt grejerna). Skulle nog haft ett antal SD kort där jag sen kopierade över allt till datorn men inte raderade något innan det blivit sorterat och uppladdat till "molnet".
Om någon stjäl väskan förlorar man ju alla sina bilder. Om du köper hem några större men billiga SD/USB-minnen, kan du ju som extra säkerhets åtgärd föra över alla bilder och sen skicka de tillsammans med vykort hem till någon kompis i Sverige. På så sätt kan du behålla RAW-filer på alla bilder du tar utan att betala skjortan på internet-cafe eller riskera att förlora allt.

Slutligen föreslår jag att du köper två batterier till då man aldrig vet när man har möjlighet att ladda eller hur mycket man fotar på en dag i förväg.

Lycka till med fotandet och trevlig resa!

Av bjinko
Skrivet av Olegh:

Hej.

Råkade snubbla över mrqaffes länk till hifiengine i en annan tråd och hittade på så sätt en servicemanual till min defekta förstärkare, en Cambridge 740A. Felet är sprak och oljud i en kanal, alternativt att samma kanal (jag tror det är den vänstra) blir helt tyst. Felet kommer och går och verkade i början vara temperaturberoende.

Genom okulärbesiktning så har jag identifierat två kondensatorer som inte ser helt friska ut.
Stor bild: http://i.imgur.com/AMZk5tU.jpg

Fråga 1: Kan det vara en idé att _enbart_ försöka städa runt om med typ elektronikrengöring och tops/tandpetare? Det måste ju vara elektrolyt som läckt ut när kondensatorerna inte mått bra men eftersom förstärkaren inte är helt oduglig så måste de fortfarande vara "lite" funktionella. Alltså, kan gojset vara ett problem i sig? Hur troligt är det att det påverkar komponenter i närheten?

Fråga 2: Med hjälp av servicemanualen så kan jag se att kondensatorerna ingår i kretsen som kallas "AP19799/6 Preamp PCB Circuit Diagram (Power Supply)". Jag är inte helt obekant med kopplingsscheman och jag har väldigt svårt att genomskåda hur problem med båda dessa kondensatorer skulle kunna leda till ett fel som bara yttrar sig i en av förstärkarens kanaler. Alltså, även om jag byter kondensatorerna, är detta ett tecken på att det lär finnas något mindre uppenbart fel någon annanstans?

Fråga 3: Hur fan gör jag rent praktiskt om jag vill byta dessa? Jag måste baxa ur kretskorten va? Min senaste övning med en lödkolv blev ett komplett fiasko. Hur troligt är det att jag sabbar något genom att typ värma sönder något? Jag ser inga IC-kretsar i närheten så man vågar kanske våga vara en gnutta optimistisk?

Tips och råd pls!

Är du söker på att det är något fel på kondensatorerna? ser mer ut som om de blivit limmade för att inte ge ifrån sig ljud än att de är defekta. kondensatorer brukar generellt dela sig i toppen enligt design när elektrolyt materialet kokar. Av att döma från de 4 dioder som sitter precis framför kondensatorerna är det troligt att detta är en del av strömförsörjnings kretsen vilket gör det livsfarligt att pila på grejerna om man inte vet vad man gör.

Jag skulle nog felsökt förförstärkare delen istället, brukar vara lätt att hitta då de är speglade och ofta sitter på lösa kretskort på varje sida av förstärkaren. Troligtvis är det en OP-amp (ofta 8-bens IC) som fått en ESD skada eller en smutsig potentiometer.

Av bjinko

Har själv en Blue snowball ICE och den funkar riktigt bra, använder den egentligen bara till teamspeak (voice activated) men min röst hör tydligt och inget ljud plockas upp från rummet eller tangentbordet.

Skulle dock rekommendera att ni inverterar 150kr i boom arm och popskydd. Gör stor skillnad särskilt för tangentbords ljud som annars kommer med via skrivbordet. Priserna på framförallt armen är dock väldigt högt i Sverige så jag köpte via Ebay.

Har själv köpt denna Boom arm från ebay och den funkar bra sjunker inte ihop av sig själv och dämpar vibrationer hyfsat bra. Kombinera med ett Popskydd så kommer det låta riktigt proffsigt.

Tänk dock på att Snowball ICE funkar bäst när den är direkt framför munnen. min funkar bra hängandes över skärmen men till en podcast är det nog bäst om man sitter som tänkt för bästa resultat. Snowball till skillnad från Yeti saknar även volym ratt så det blir omöjligt att elektriskt ställa in optimal gain.

Slutligen vill jag också tipsa om ATH2020 USB som kandidat till Blue Yeti om ni överväger den prisklassen. Båda är mycket bra men har lite olika fördelar som ni kommer märka om ni kollar lite reviews på Youtube.

Av bjinko

Om han skaffar ett eget steam konto och läggs till på din "Family Library Sharing" lista som finns under inställningar så kan han spela dina spel. Dock med vissa begränsningar (Kommer inte ihåg exakt men vet att man endast kan spela singel player och att ni kan inte samtidigt).

Av bjinko

Har ingen Synology själv men gissar på att du måste konfigurera något i NASen för att få det att funka. Ett alternativ i och med att du har TVI nics på datorn är att aktivera Link Aggregation om din switch stödjer det. Skulle ge dig en 2Gbit/s link till din NAS samt snabba upp övriga överföringar om flera datorer arbetar mot NASen samtidigt.

Av bjinko

Bjuder 2100kr kan hämta.

Av bjinko

Har spillt te i mitt Ducky tangentbord innan. Bara att skruva isär och rengöra PCB med sprit och kaffefilter/milrofiberduk/topps. jag passade på att demontera alla keycaps och rengöra med ljummet vatten och tvål. Låt bara grejerna torka ordentligt innan du monterar ihop det igen. Jag gjorde det på kvällen och lät det ligga över natten och torka.

EDIT: När jag monterade isär mitt var den värsta skiten under PCBn fast mellan mot botten. Fanns några skruvar under klistermärkena. Föreslår att du skruvar isär det då det är bättre att chansa en att bara kasta det. Garanti gäller inte iallafall då det är självförvållat.

Av bjinko

Testade precis hastigheten med Anonine och fick resultat helt i linje med vad jag brukar få med min 100/10 lina.

Av bjinko

Hårdvara för ESXi med Pfsense, freenas, W10, samt debian med Motion

Hej!

Har fått i uppdrag att förbättra IT-infrastrukturen hos en bekants företag.

I dagsläget används en konsumentrouter som brandvägg samt AP till de två laptops som används i lokalen. I lokalen görs framförallt mätningar samt simuleringar av högtalare.

Det vi vill göra är:

1: Pfsense som brandvägg för att skydda den data som tas fram samt stoppa eventuella virus om möjligt.

2: NAS för att centralt spara all uppmät data samt alla simuleringar som gjorts. Trafiken mot NASen kommer vara mycket låg några fåtal MB då och då. Backup kommer köras varje natt till offsite FTP-server.

3: Möjlighet att använda Motion eller liknande i framtiden om tillstånd för kameraövervakning vid dörren beviljas (2st kameror). Videoklippen behöver inte sparas någon längre period (säg 1v ifall det blir inbrott), men programmet bör skicka mail/sms med bild varje gång någon rör sig inom FOV under vissa tider på dygnet.

4: Helst bör samma dator även agera mätstation. Detta genom att skärm och tangentbord/mus kopplas till VM som kör W10.

Nu kommer vi till den egentliga frågan, hur kraftig hårdvara behöver jag? Nuvarande uppkoppling är begränsad till 10/10Mbit/s men vore bra om hårdvaran klarade iallafall 100Mbit/s thruput WAN/LAN med SNORT aktiverat i PFsense.

Har kollat lite på begagnade servrar på Ebay, T.ex. HP Proliant DL180 G6 största problemet med denna är ljudvolymen, är det möjligt att modda in ett par Noctua fläktar eller liknande utan varningar om HW failure? Eller finns det bättre begagnade servrar för bra pris?

Alternativet är att köpa nya delar och då har jag tittat lite på AMDs 8-kärniga modeller då de bör vara ett billigt men bra alternativ för ESXi, men det kanske blir för klent?

Slutligen är jag fullt medveten om att det inte är optimalt att köra pfsense virtuellt ur säkerhets synpunkt, men det är bättre än alternativet (D-link DWL 650) som körs idag. Jag är också medveten om att allt går ner om datorn kraschar men i värsta fall kan D-link:en kopplas in så Laptop:sen kan köra vidare som tidigare tills problemet är löst.

Tack på förhand alla som orkat läsa min wall of text

Av bjinko
Skrivet av fredde89:

vet inte om det här är rätt ställe eller forum, men jag tänkte prova och så ser vi väl.

Har en hemsida där jag säljer lite bil delar och har då också får en massa besökare.
använder en grund sida som heter prestashop, men det som är lite skumt är då alla besökare.
Jag klagar inte över att det är 30k-35k användare på min sida i månaden men jag tänkte jag
skulle försöka kolla vart alla kommer ifrån
Prestashop har en egen liten "statestik" sida på "bak-sidan" som man kan kolla, men man får
bara fram siffror och ip, typ inget annat.
Finns det på något sätt man kan installera en program snutt eller något sånt som kan hålla koll på port 80 eller liknande.
för att då se om det är 30k botar som sitter och trycker.

Har aldrig använt prestashop själv. Men gissar på att det använder apache2 eller liknande i grunden och då kan man logga webbläsare OS och lite annat kul från besökarna. Det är även möjligt att spara en kaka i besökarens webbläsare för att se om samma person kommer åt sidan från flera IP-adresser. Frågan är dock hur mycket man ska logga och hur länge de skall sparas, personligen förstår jag att folk loggar saker men uppskattar om det hålls till ett minimum.

Av bjinko

@pjuppi:

Oj missade att skriva 2013, ska redigera inlägget.

EDIT:

Tycks inte kunna redigera mitt inlägg vet inte om det gått för lång tid eller om de gjort någon optimering för bättre prestanda i dagens fynd, men knappen redigera är borta.

Av bjinko

Även jag förespråkar att du skapar en kopia med ddrescue. Har räddat flera vänners data med hjälp av ddrescue kombinerat med lämpligt program beroende av filtyp.

Tips är att använda logfilen och köra utan "-R3" flaggan första vändan och sen komplettera avbildningen vid den andra körningen. Minskar risken för totalhaveri samtidigt som det inte tar särskilt mycket längre tid.

Skummade igenom denna guiden som verkar rätt bra, ddrescue guide.

Av bjinko
Skrivet av PCBro:

Extra mobildata för Tele 2

1, 5 & 10 GB för 0 kr

http://www.tele2.se/merdata2

Tack för tipset. Men jag fick ett SMS om att de skulle dra 299kr för datan. Kanske bara är ett standard meddelande men vill bara påpeka detta.

Av bjinko

Produkt: Ducky 69 Fire Special Edition
Länk: http://www.maxgaming.se/tangentbord/ducky/69-fire-special-edi...
Prisjakt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3113365
Pris: 799kr

Om man klarar av blandningen av switchar så är det ju ett bra köp. Personligen tror jag det skulle vara jobbigt. Lite roligt med Gröna brytare på de vanliga bokstäverna då de är lite ovanligare. (OBS Gröna brytare är som blåa fast "hårdare" så det kommer låta mycket)

Av bjinko

Om DHCP server inte funkar korrekt kan du ju testa att statiskt tilldela datorn en oanvänd IP-adress, förslagsvis en en bit bort från de redan tilldelade adresserna.

Av bjinko
Skrivet av Skuggan2014:

Grabbar, har ingen av er hört talas om push-to-talk?

Självklart vet jag vad det är, men under väldigt intensiva stunder när man spelar och informationen måste vidare till lagkamrater så är det besvärligt. Låter kanske lite dumt men vänsterhanden är fullt upptagen med rörelse av karaktären och mus handen är ansvarig för att sikta och under en strid vill jag inte byta grepp för att trycka in någon extraknapp.
Enklaste lösningen är därför att lägga lite tid en gång när man installerar sitt VOIP-program och sedan aldrig mer tänka på det. Lyckas man ställa in mjukvaran korrekt märker aldrig någon av att man kör med "singnal to noise" istället för "push to talk". Och om man skall göra något så man vet att det kommer låta så har man hotkey för att stänga av micen.

Av bjinko
Skrivet av BergEr:

Plockar inte Blue Snowball upp massvis med ljud?
Har en kompis som har en. Hör när han äter, hör när någon får sms även om de är i annat rum, hör när han får post. Detta är alltså när den går igång i teamspeak. Så efter den är inställd så man hör när han pratar. Går dock sällan igång av tangentbordet (men är ej mekanisk, är faktiskt ganska tyst bord).

Kan ta upp ljud om jag bankar så jag får ont i fingrarna men boomarm och rätt inställningar gör att bara min röst hörs.