Inlägg

Inlägg som bjinko har skrivit i forumet
Av bjinko

Har likt många andra flera par beroende på vad jag gör.

HD650 är mina main hörlurar som används vid datorn.
ATH50M andvänds när jag behöver slutna lurar typ LAN, och vissa bilresor när jag är passagerare.
Denon 860? inear som används väldigt ofta på tåg och överhuvudtaget på resande fot
Slutligen har jag ett par billiga Bluetooth hörlurar köpta på ebay som används när jag är ute och springer (när jag nu kommer iväg dvs).

Av bjinko
Skrivet av Mirialia:

Läs mitt inlägg igen.

Ingen förbjuder andra operatörer att komma med egna erbjudanden i liknande form.

Skickades från m.sweclockers.com

Problemet är ju att andra mindre företag inte kan slå sig in på marknaden du de inte undantas från din data mängd.
Och varför är inte Sweclockers undantaget när facebook är det? Ger ju facebook grupper som är specialiserade på datorer och teknik en stor fördel då jag skulle kunna kolla på alla bilder och läsa alla inlägg utan att behöva betala för den data mängd jag använder till mobilen.

Är fult medveten om att det är ett konstigt exempel men för att främja konkurrens på marknaden måste alla tjänster behandlas lika. Och om de nu verkligen vill ha en konkurrens fördel mot andra operatörer så kan de ta bort begränsningarna de har på sina abonnemang helt.

Av bjinko

Problemet är att vi behöver nätneutralitet för att företagen ska sköta sig, kolla bara på andra sidan Atlanten där Comcast tvingar Netflix att betala dom för att deras trafik inte ska bli strypt. Detta trots att kunden redan betalat. Det är bevisligen inget problem med kapacitet då ingenting laggade överhuvudtaget samma stund som Comcast fick sina pengar av Netflix.
Nu har Comcast börjat erbjuda sina egna streaming alternativ som inte räknas på data potten de har på sina hemma anslutningar. Vad tror ni folk väljer om de kan streama obegränsat till ett billigare pris från Comcast. Netflix måste ju ta betalt av kunden för att sen ge pengar till Comcast och kan därför omöjligt konkurrera på samma villkor.

Nu är ju situationen inte lika illa i Telias fall men det blir ju nästan omöjligt för nya företag eller företag som inte är med på Telias undantags lista att konkurrera om kunden tvingas betala hundratals kroner extra för att använda deras tjänst då de måste ha mycket mer data för att komma åt deras innehåll.

Om de nu inser att folk använder sociala medier och streaming tjänster för att kommunicera och få nyheter så är det ju bättre att de höjer, alternativt helt tar bort begränsningar i data mängden man får använda varje månad.
Tyvärr är nätet så underdimensionerat så de inte kan göra detta i storstäder men en bra lösning under tiden att att prioritera de kunder som använt minst data under månaden högst och på så sätt få en ganska rättvis hastighet som dessutom erbjuder obegränsad data.

Av bjinko
Skrivet av mrchisholm:

till er som har beställt från natex.us hur lyckades ni med det, jag får bara "Gateway Response: The transaction has been declined because of an AVS mismatch. The address provided does not match billing address of cardholder." när den försöker dra från mitt kort.

Skrivet av backspace:

@mrchisholm: Jag har haft en mailkonversation med dem och det gick så bra att beställa den vägen.

Fick samma sak själv, var tvungen att maila deras support för att få ett formulär jag fick fylla i.

Av bjinko
Skrivet av Rutger jörnåker:

vad är det för moderkort?

Oj glömde uppdatera inlägget men löste det själv några timmar senare efter en paus så jag kunde rensa huvudet

Moderkortet är ett Intel s2600CP2J, Och tyvärr var felet jag gjorde ett mycket korkat sådant, kollade i manualen och på silkscreenen och någons stans blandade jag ihop det. I manualen finns nämligenen lista med PCIe platserna i ordning, med en förklaring om hur de är kopplade och till vilken processor. Men de fysiska portarna ligger helt osorterat, men med slot 1 och 2 i ordning så antog att tredje platsen var tredje porten.

För andra som köpt Natex kittet eller har liknande hårdvara kan jag ju slänga in följande tips också:

För mig gick det inte att installera windows 10, när jag bootade från USB-minnet så fick jag alltid en BSOD efter ca 1min med felkoden ACPI error. Vissade sig att problemet gick att åtgärda genom att uppdatera BIOS. Men innan jag testat det så han jag installera linux.

RX 480 krånglade ganska mycket visade sig att 16.04 LTS hade en kernel som inte hade stöd för mitt kort så var tvungen att uppdatera kernel till 4,7. Dock krånglade RadeonPro drivrutinerna något enormt så uppdaterade en gång till till 4.9 och efter det startade inte linux igen.
Det var nu kväll och jag testade att uppdatera BIOS och försökte med Windows en gång till vilket funkade. Anledningen till att jag försökte med Windows var att prestandan i Linux inte var den bästa och jag inte hade tid att lösa problemen som orsakade detta.

Skall dock tilläggas att jag i CSGO hade 300+ FPS på högsta inställningar med Radeon drivers men med urusel frame timing vilket fick det att kännas som 30 FPS. Kommer därför göra ett nytt test efter jul med Debian som Host system och windows i en VM med PCIe passthru. Förhoppnings viss får jag på detta sett det bästa av båda världar då prestanda förlusten bör vara försumbar i en sådan konfiguration.

Av bjinko

Flyttade över mitt 480 till datorn nu när jag äntligen har tid att fixa det sista men kan inte få någon bild med GPUn inkopplad. Sitter i PCIe slot 3 då slot 1 ej går att använda då GPUn går emot RAM minnet. Slot 2 är inte "open ended" så gick också bort. Har dubbel kollat manualen och slot 3 är kopplat till CPU 1 så bör inte vara ett problem.

Har en en skärm koplad till 480 och en till MB men inge vissar någon bild. Har testat att reseta BIOS utan resultat samt dubbel kollat alla sladdar till skärmar samt PSU. Har även dragit ut alla usb tillbehör samt hårddiskar.

Några förslag? Tycker jag testat allt.

Av bjinko

Jag anvönder både TS och Discord, mest beroende på vilket av kompis gängen jag spelar med. Upplever Discord som instabilare men med några funktioner som jag önskade att TS hade.
Föredrar dock TS då man kan hosta själv men skulle helst haft en variant av Discord som man kunde hosta själv som hade stöd för end to end encryption.
Mina "calls" i CS är ju såklart inte så hemliga att de egentligen behöver krypteras men är snarare en princip sak att man bör värna om sin integritet på internet och inte likt ett får konstatera att man inte har något att dölja.

Av bjinko
Skrivet av backspace:

@iller: Ja, jag har kompletterat min maskin med ett USB 3.x-kort faktiskt.
Dock måste jag säga att jag inte visste att du var ute efter hårdvara med garanti ifrån en återförsäljare, speciellt inte eftersom det pratas om begagnade processorerer och RAM-moduler.

http://www.imdb.com/title/tt0335266/ antar jag.

Köpte du USB korten i Sverige eller via Ebay? Har nämligen kollat lite på Ebayoch känns ju onödigt att betala 7x så mycket i Sverige men vet inte riktigt om jag litar på grejerna då vissa säljare fuskar något alldeles enormt med säkerheten både för oss människor och för våra datorer.
Brukar handla på Ebay utan att oroa mig särskilt mycket men kan ju få med sig en del hårdvara och eventuellt en del filer om man precis håller på att tömma ett minneskort från kameran eller liknade.

Orelaterad fråga, någon som har liknande problem?

https://drive.google.com/open?id=0B6nKTsdSp-MKWlFNZnhQLUpqbGc

Som ni kanske ser så är den översta PCI-e platsen blockerad av den andra CPU kylaren, vilket kommer hindra mig från att montera mitt RX 480 där som tänkt.
Men efter att ha kollat lite på silk screen:en så tycks alla PCI-e platser vara X8 så om jag använder slot 4 istället för 6 (tredje uppifrån) så bör det funka? (slot 5 är på CPU 2). Någon som kan bekräfta att det funkar att få bild under boot i denna konfiguration?

Kan ju alltid flytta fläkten men vill helst blåsa ut ur lådan via toppen istället för att värma den andra processorn med varm luft, ska ju helst vara både svalt och tyst.

Av bjinko
Skrivet av Ferren:

Halloj!

Gjorde en tråd för en vecka sedan om att det knastra i min dator. Efter ha låtit chassit va öppet och stoppat fläktarna en efter en när jag har haft ett spel igång så kan jag konstatera att det är ena fläkten på grafikkortet som knastrar. Det är inget dam i det, så oklart varför det knastrar, om det är dålig ström tillförsel eller dylikt.
Det är en Webhallen config dator och jag har pratat med supporten som rekommendera jag lämna in hela datorn.

Eftersom jag är inte allt för tekniskt kunnig så tänkte jag höra vad ni tycker jag ska göra eller hur ska fortsätta felsöka problemet.

Tack på förhand.

Om ljudet försvinner när du stannar den fläkten är det ju helt klart fel på den. Antagligen beror att sladden kommer åt fläktbladen när den snurrar alternativt är lagret på fläkten dåligt. Om Webhallen fixar det gratis så skulle jag skickat in den men är ganska enkelt att lösa själv om man är bekväm med att skruva i datorn.
Om det är sladden kan det räcka att försiktigt dra lite i den så det inte finns någon extra sladd som kan hänga ner (OBS FÖRSIKTIGT krävs inte särskilt mycket kraft för att slita loss sladdarna från kontakten så ta inte i när du drar).
Om det är lagret som är dåligt så kan man köpa nya fläktar från Ebay för ca 50kr. Har själv bytt en fläkt på ett 7970 med Windforce 3X kylaren och man behöver bara montera av plast höljet samt 2 skruvar som håller fast fläkten och sen koppla i sladden.

Så fråga om detta kommer lösas kostnadsfritt för det är inte värt 700kr eller vad de kan tänkas ta betalt för något som tar 5min att göra och bara kostar 50kr i komponenter.

Av bjinko

DNS kan som sagt inte påverka routing. VPN kan men normalt sett så höjer den ping då paketen först går uppåt i din ISPs nät sen till VPN leverantörens nät och där vidare. Så länge din ISP inte har horribel routing mellan olika nät så blir det oftast inte bättre då man helt enkelt bara tar en omväg.

Det du kan göra är att kolla med grannar som sitter på samma stadsnät om de har bättre ping med en annan leverantör och byta ISP.

Jag har förövrigt 33 ms ping till 92.222.150.56 med Bahnhof 100/10 som levereras via Telia Öppenfiber i Göteborgsområdet.

Av bjinko
Skrivet av Gördetsjälv:

Hm, trodde jag skulle bli helnöjd med en Ubiquiti ap ac lite, men wifi-räckviden är inget vidare tyvärr med ganska exakt samma räckvidd och signalstyrka som Telias router Technicolor extreme.
Nu till frågan; längst bort från Ubiquiti ap ac lite har jag 78dbm på 2,4ghz och 80dbm på 5ghz-bandet. Samtidigt mäter Chromecast audio in på 58dbm, och då sitter den ändå några meter längre bort och bakom en murstock. Hur är det möjligt, ska inte ubiquiti ap ac lite prestera bättre? Jag har kollat av kanalerna och så och det är inga krockar på något av de jag jämfört.

Mvh /Magnus

Har du kollar Radio Configuration under device configuration? Vet inte vad standard är men finns tre eller fyra olika alternativ för hur mycket signal styrka den ska skicka ut.

Av bjinko
Skrivet av Opatagio:

1a: Jag kör med två Cooler Master Hyper 103 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1968021 och dessa passar finfint om man sätter i RAM först.
1b: Att ena fläkten blåser "varm" luft på den andra är inget jag har haft problem med. Dels för att de knappt blir ljummen under normal last (2 VM med spel igång + 1 för Mumble + 2 för tester och liknande). Kollade senast igår genom att fysisk känna på bakre kylflänsen och den kändes kallare än vad mina fingrar var.
1c: Socket 2011 Square 80x80mm

2: Jag sitter med ett gammalt 4U CompuCase S411 (köpt för 900kr hos en lokal datorhandlare när det släpptes). Tyvärr har jag ingen erfarenhet av andra chassin. Vet dock att några 4U har fötter och kan "omvandlas" till tower-typ (följde med vinklingsbara fötter till mitt).

3: Har ingen som helst erfarenhet av ESXi eller ProxMox utan fick tipset om unRaid från en polare och det var lekande lätt att få igång och tilldela enheter till olika VM. Jag kör Win10 som "main" och sedan använder jag TightVNC för att pyssla med andra VMs, ex Xubuntu och en andra Win10 osv. Sitter själv med 2x 280X grafikkort som är kopplade till varsin Win10 VM. För några dagar sedan testades även ett RX 480 utan problem. Väntar nu på ytterligare ett RX 480 så jag äntligen kan pensionera mina 280X.

Tack för svaret, hur mycket låter fläktarna? har just nu en h20 620 med två Gentel typhoon 1850 RPM och det låter på tok för mycket, så nu när jag uppgraderar är tanken att få det så tyst som möjligt men med rimligt pris. blir lite orolig då det bara är 92mm fläkt vilket kräver högre RPM för samma luftflöde.
Angående fläktar så har jag läst om folk som rapporterar om 10C skillnad mellan processorerna (dock vid max belastning på båda + skillnader mellan olika exemplar). Så känns ju bättre med utblås uppåt om möjligt.

Ska fördjupa mig i både proxmox, unRaid och Debian/KVM lösningar. Har bara erfarenhet av ESXi och brukar vara ganska lätt så länge man har hårdvara med officiellt stöd. Fick själv bråka lite för att få igång Realtek NIC men är ju bara några rader i kommandotolken så det mesta går att lösa med Googles hjälp. har du gjort något test med Windows direkt så du sett någon prestanda förlust? Och upplever du några problem med input lagg när du kör TightVNC i lite snabbar spel?

Av bjinko
Skrivet av moron:

@bjinko: Varför köra ESXi I'm du vill ha Linux i botten? Då vore typ Debian med KVM eller en färdig lösning som Proxmox vara bättre.

Ja det är klart, var nog lite trött igår Kommer nog bli Debain med en KVM lösning, antagligen kör jag Synergy för mus och tangentbord då jag har en licens för det och funkar så smidigt (Har dock aldrig spelat med det så kanske måste köra en annan lösning om det blir för mycket input lagg). Men jag kommer nog tyvärr inte runt behovet av 2 GPUer om jag vill ha passthru för att kunna spela utan prestanda förluster.

Av bjinko

Blev en beställning idag så har Natex kitet på väg hem nu med Intel-S2600CP2J moderkortet samt två 2670 och 128GB RAM. Och jag har några frågor:

1: Jag på jakt efter två CPU kylare som passar och har svårt att hitta information om hur mycket utrymme det finns mellan socklarna samt om RAM-minnena kommer vara i vägen för någon kylare, ni som köpt tidigare har ni någon input? Går det att montera kylare så de blåser upp genom toppen av chassit eller måste de blåsa bakåt och således värma den bakre processorn?
Funderar på att bara köra på två hyper 212 /pure rock eller motsvarande men skulle helst vilja slå till på "Black Friday" med någon större och tystare kylare om prispåslaget inte blir allt för stort.
Och är det någon som kan konfirmera att det är vanlig 2011 layout på monteringen för kylare? Är ju inte helt ovanligt med 2011 slim eller liknande på server moderkort med flera processorer.

2: Tips på bra chassin som kommenderar ett så stort moderkort? Bästa jag hittat hittills som officiellt stödjer moderkortet är Phanteks Enthoo Pro men är inte helt överens med utseendet även om det är betydligt bättre än de rymdskepp som jag också hittat.

3: Överväger att köra ESXi i grunden så jag kan använda linux till vardags användandet men i stort sätt bara "tabba upp" windows när det är dags att spela. Är det någon som har några erfarenheter av eventuella prestanda förluster och krångel med "pci-e passthru" om man vill spela? Har ett RX 480 men har aldrig lekt med passthru innan då min hårdvara inte stöt det.
Eller är det ett bättre alternativ att köra Linux i grunden och sen köra VM med windows där? Vill nämligen inte krångla med flera GPUer och ESXi låser väl GPUn till Windows VM om jag kör passthru där?
Hoppas jag inte låter allt för förvirrad men har bara erfarenhet av "headless" ESXi och servrar som aldrig behöver ett videokort.

Slutligen vill jag bara påpeka att jag är medveten i begränsningarna och möjligheterna, spelar visserligen en del men mest CSGO/OW/Rust/CIV där CPU prestandan kommer räcka. Köper detta monster för att snabba upp CAD och spara lite tid de fåtal gånger varje år jag faktisk konverterar ett större antal bilder och filmer efter högtider och evenemang. Men ska vi vara hel ärliga så är det kanske mest för att det är kul och ganska nördigt Om intresse finns kan jag nog prestera en liten bygglogg och några spel tester när jag väl fått igång systemet

Tack på förhand och glöm inte att citera!

Av bjinko

Inget du behöver bry dig om så länge du inte ska hosta något som ska vara tillgängligt från internet. Det som händer är att du ett nätverk i ett nätverk, så om en klient vill ansluta till en server du har så kommer den bara åt ditt första nätverk då din andra router "döljer" servern vilket gör att paketen dropas på vägen.

Om du vill undvika detta problem, eller alternativt problem med att enheter hemma hos dig inte hittar varandra så måste du antigen "brygga" din första router dvs endast låta den agera modem för koaxial till RJ-45 alternativt sätta upp ett antal NAT och firewall regler för hur paketen ska "routas". Men föreslår bryggning av första routern då alternativ två kräver betydligt större nätverks kunskaper för att fungera.

Av bjinko
Skrivet av heatm:

Ok, så jag ändrade long och short term power limit till 200 W. Jag såg prollen gå upp i 4,9 GHz under 2 tiondelar. Ökade till 220 W men den är fortfarande kvar på 4,8 GHz. Undrar om det har något att göra med maximum current draw på moderkortet. Det är satt till auto men jag vågar fan inte ändra det än då jag inte riktigt förstår vilka siffror som är säkra.

Det jag fattar är att det borde vara knutet till long och short term power limit då den lär ta vcore och multiplicera denna med strömförbrukningen, dvs säg 150 A som kanske är satt som max för moderkortet för att få ut en effekt (alltså power limit).

Någon som har någon input?

För det första rekommenderar jag att du överklockar via BIOS då det ofta är både säkrare och stabilare, särskilt när man klockar så högt som du gör. Här är en väldigt bra guide som jag föreslår att du läser igenom.

När du läst guiden kan du själv kolla så att du inte överskrider några max värden för spänning och temperatur. enligt guiden så ska inte max current draw vara några problem att höja så länge inte Vcore överstiger 1,36-1,38.

Det ska dock tilläggas att inte alla 2500K klarar 5GHz, majoriteten brukar stanna vid ca 4.5GHz innan temperatur och spänningen som krävs för högre klockfrekvens drastiskt ökar.

Av bjinko
Skrivet av -=Mr_B=-:

Ur ett säkerhetsperspektiv är det inte rätt att köra mer än pfSense på burken. Det lämnar flera oövervakade angreppsytor.
(Personligen väntar jag på att det ska komma brandväggar med färdigt system för att använda brandväggen som värd för VM's. Det tar hand om både de oövervakade angreppsytorna, och slöseriet med överpresterande hårdvara.)
B!

Skrivet av Hugligan:

Detta är väl delvis sant i teorin men praktiskt så är det betydligt större risk att du konfigurerar något fel än att något skulle hacka sig igenom hypervisorn. Det finns redan många mig inkluderad som kör virtuell brandvägg sedan lång tid utan problem..

Även jag kör virtualiserad brandvägg och visst det är en extra angrepps yta men som hemma användare är man helt enkelt inte intressant nog för en hacker att lägga ner så mycket tid och energi på. Den enda risken som inte är obefintlig liten är egentligen en "zero day" i ESXi och då är man återigen som hemanvändare inte särskilt intressant.
Största risken är alltså att man konfigurerar något fel och det kommer troligtvis vara ett problem oavsett om man kör virtualiserat eller ej.

Slutligen vill jag bara tips TS om att köpa begagnade Intel NIC på ebay eller liknande (undvik kinesiska säljare, vanligt med fejk grejer vilket skapar nya problem). Intel NIC stöds nämligen direkt i ESXi eller liknande och drivrutinerna är dessutom stabilare. För att inte tala om hårdvaran som har mer minne och inte belastar CPUn lika mycket. Just hårdvaran spelar inte så stor roll i hemma miljö men man slipper huvudvärk så värt några hundra lappar enligt mig.

Av bjinko

Kolla om du kan ändra "Primary graphics adapter" till PCIe #1 eller liknade i BIOS om det inte går så är det antagligen moderkortet som inte stödjer det.

Av bjinko

Konstiga systemkrav med tanke på de inbördes skillnaderna mellan AMDs och Intels rekommendation.
Grafikkorts rekommendationerna är också lite konstiga i alla fall för minimum kraven då ett HD 6950 faktiskt klarar att hålla runt 50 FPS om man skruvar ner inställningarna. Men kräver ett registerhack för att man ens ska kunna starta spelet (i alla fall i betan). Känns mer som de vill tvinga folk att uppgradera än något annat.
Anledningen till att man tvingas göra ett registerhack är för övrigt att de kollar vilken version av drivrutinen för grafikkortet man använder och vägrar starta om man inte har en version senare än den sista AMD släppt för 6950 som är end of life.

Av bjinko
Skrivet av Lumo:

Hej Swec!

Har precis flyttat in i min studentlya och har 1000Mbit internet i lägenheten. Fungerar klockrent om jag kopplar datorn direkt in i väggen (får ut ca 970Mbit). Problemet är dock när jag kopplar in routern, då får jag enbart ut 100mbit. Det är inte den bästa routern, men känns som att jag definitivt få ut högre hastigheter. Kan det vara någon inställning i routern som orsakar problemet?

Har testat nätverkskabel till routern, och även trådlöst (Både 2.4GHz och 5Ghz bandet). Får fortfarande ut 100mbit. Har även gjort en återställning av routern, utan framsteg.

Routern som används är: Zyxel NGB6503

Tack på förhand,
Lualian

Routern har endast 10/100 Mbit/s portar vilket gör att hastigheten stryps till 100Mbit/s, För att nå högre hastigheter måste du därför köra direkt i väggen med datorn alternativt köpa en ny router då detta är en begränsning i hårdvaran.