Inlägg

Inlägg som MisterAndyPandy har skrivit i forumet
Av MisterAndyPandy

Det kan vara viss skillnad på ISP i samma stadsnät. Det kan t.ex. vara skillnad på hur många "vägar" de har från din stad bort till "internet". Så att om någon gräver fel kabel kan ena ISP gå ner i staden men inte andra. Men det är nästan omöjligt att veta som konsument om de har investerat i redundanta vägar. Det kan också skilja på hur "bra" dessa vägar är, hur många de delar trafik med, och så vidare. Det är också ISP som tillhandahåller IP-adresser och DNS-servrar och dylikt. Så om du vill ha publik IP kanske inte alla erbjuder det, eller tar betalt för det. De kanske också har sämre stabilitet eller svarstider på DNS-uppslag och liknande.

tl;dr: Kan vara en del små skillnader. Lär en vanlig svensson märka någon skillnad? Troligtvis inte. Lär folk här på forumet märka skillnad? En viss andel, visst.

Av MisterAndyPandy

För det första. Jag är också kund hos Bahnhof i ett stadsnät och har kunnat bekräfta efter höjningar att lokala stadsnätet inte höjt avgiften gentemot Bahnhof. I alla fall inte förra gången de höjde, har inte information om pris sedan sist. Jag har fått 2-3 höjningar sen 2019 när jag flyttade in i min lägenhet (388 till 409 via 419 har jag för mig) där jag har fiber via stadsnätet. Kunde sparat över tusen kronor kommande år om jag bytte till Telia under black friday och jag var riktigt sugen. Jag är riktigt irriterad på Bahnhof just nu.

Några har funderat på vad det är som kostar ("det är ju kablar i marken som funkar för evigt nästan"). En av de saker som kostar är förstås elen till den aktiva utrustningen ute i nätet, en kostnad som gått upp på senare år. Annat som kostar är att uppgradera denna aktiva utrustning (switchar och routrar) i nätet för att hantera störra mängder data, eftersom mängden data vi använder går uppåt hela tiden. Mellan din router och den punkt där din signal/paket går över till din tjänsteleverantörs nät kan det vara 10+ aktiva enheter. Nätägaren har också massa anställda samt interna system för att styra och överaka nätet, fakturera och så vidare. Med det sagt så kan man tycka att många av de kostnaderna inte borde gått upp galet, även om det såklart blivit dyrare med nätverksutrustningen, precis som allt blivit dyrare. Detta är inte för att försvara, utan endast för att försöka förklara att det är lite mer olika delar inblandade än kablar i marken som kan påverka priset.

Vad gäller att priset i bostadsrättsföreningar kan vara så lågt så är det ju samma princip som mycket annat. En bostadsrättsförening binder sig ofta under lång tid och ger leverantören monopol i fastigheten. Det ger garanterat en viss andel abonnemang under lång tid. Därmed rabbatt pga mängd och att de bundit sig.

Och de som klagar på stadsnäten, jag förstår er. Det finns säkert stadsnät som inte har bästa prissättningen och som utnyttjat att de är enda nätet i stora delar av staden/regionen. Men jag har nog å andra sidan aldrig hört talas om en bättre lösning. Alternativet så som jag ser det är att ha nät som Comhem överallt. Där nätägare och tjänsteleverantören är den samma och alltid bara bygger där de har monopol och sätter priserna hur de vill. Det är samma problem, bara ännu värre för slutkund. Finns en anledning till att Comhem/Tele2 konsekvent brukar ligga i botten när det gäller kundnöjdhet.

Förövrigt, ni som pratar om OpenUniverse. De är numera ägda av GlobalConnect Sverige (före detta IP-Only), se https://www.openuniverse.se/blog/2022/02/01/globalconnect-sve... .

Av MisterAndyPandy
Skrivet av Pie-or-paj:

Jag hittade till slut en fuling. Gå till https://youtube.com/premiumlite i private/incognito mode så att du är utloggad, du måste då få erbjudandet om att skaffa premium lite. Jag fick "This offer is not available" i Firefox och Chrome men fick erbjudandet i Vivaldi så bara testa olika browsers tills du får fram det. När du får det, välj "Get premium" så att du kommer till den vanliga premium sidan, välj sedan "try premium" så kommer du till en sida där du kan välja vilken nivå du vill köpa, inklusive premiumlite. Denna URL kan du slutligen kopiera in i en webbläsare där du är inloggad och fortsätta wizarden och beställa lite.
Jag hade avslutat mitt premiumabonnemang innan jag gjorde ovan vilket jag misstänker att du behöver göra för att wizarden ska fungera.

"Purchases and memberships" ser lite konstigt ut för mig nu då jag fortfarande inte kan skaffa lite på mitt konto, men samtidigt har det aktivt så möjligtvis detekterar Google det och blir sura på något sätt. Så testa på egen risk!

Tackar! Fungerade prima för mig med. Körde i Edge (som jag aldrig vart inloggad i) för att få fram sidan sedan kopiera över URL till Firefox där jag är inloggad.

Av MisterAndyPandy

Personligen tycker jag det verkar vara ett mycket bra chassi, ja. Gamers Nexus tycker i alla fall det. Men det verkar väldigt dyrt. Kostar 1000 mer (vilket är ett helt budgetchassi) än Define 7 som är lite som en transformer. Vad du än tänker göra i framtiden lär det gå. Detta är mycket dyrare men mer begränsat. Ser inget speciellt eller unikt i Torrent som skulle locka för den prislappen ärligt talat. Sen vet jag inte hur priserna ser ut över tid. Vad kostade Define 7 vid release t.ex.?

Av MisterAndyPandy
Skrivet av tsvenson:

Jag fick också det här, med aktiv premium-prenumeration.

Avslutade den, och den gick ut igår - men får fortfarande samma meddelande om att Premium Lite inte är tillgängligt för min inloggning.

Känns som ha blivit Thanos snäppt 🤔

Gjorde precis som du. Sade upp premium, lät tiden gå ut. Och testade. Men får även jag samma meddelande fortfarande. Nu blir det absolut inge mer pengar till youtube förens det fungerar. Blir ju sur.

Av MisterAndyPandy

Nu ligger mattan på skrivbordet, tusan va fint det blev!

Av MisterAndyPandy
Skrivet av Smasney:

Det är lite så nu att det har gått så långt att det börjar bli roligt.
Man har ju själv varit i projekt där allt går snett av anledningar i stort sett utom ens egen kontroll.
Finns inget att göra mer än att skratta och gråta lite samtidigt.

Men jag inväntar mina mattor och hoppas att jag har en av dem med mig tillbaka till jobbet efter semestern.
Jag tror på er!

Håller helt med. Höll på med en mjukvaru-release nu innan semestertiderna där vi hamnade i en liknanade sits där det sista aldrig blev klart. Shit happens!

Tack för löpande uppdateringarna och jag ser fram emot och musmattan. Bättre K/D-ratio i BF4 kanske?

Av MisterAndyPandy
Skrivet av Gruarn:

Vad jag vill säga är att ge dem inga dumma ideer. Nästa steg är att säkerhetstjänsterna ska kunna tilltvinga sig access till mobilernas mikrofoner och kameror utan användarens vetskap.

Låter ju lite som lagen om hemlig datavläsning som trädde i kraft första april: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/lagen-om-h...

Av MisterAndyPandy
Skrivet av kevve1:

Någon som har koll på om classic shell kan bli krångligt när jag väl uppgraderar till windows 10? Är det rekommenderat att avinstallera det före?

Jag hade det installerat igår kväll när jag uppgraderade till Win10 Pro. Det kom upp en liten ruta vid boot från Classic Shell (inget error, men kommer inte riktigt ihåg vad som stod) som det bara var att klocka OK på. Sen fungerade det precis som på Win8.1, iaf det jag testade. Dock så tog jag bort programmet från autostart direkt efter, eftersom jag vill ge startmenyn i Win10 en chans.

Jag uppgraderade för övrigt med Media Creation Tool och det verkar fungera att aktivera. Dock fick jag klicka 20+ gånger på "Activate" innan det faktiskt fungerade. Har hört liknande historier från andra på reddit.

Av MisterAndyPandy
Skrivet av Bakgrund:

Det är väl inte Dustin som hanterar kortuppgifterna?

Nej, det är det inte.

Av MisterAndyPandy

Varför olika sorters SATA-portar/chipset på moderkort?

Jag ska inom kort köpa nya delar till datorn och ett moderkort jag tittat på är följande:

http://www.asus.com/Motherboards/M5A99FX_PRO_R20/

Detta kort har 7 SATA3-portar men två av dom är ASmedia. Jag vet att många Intel-baserade kort inte hade stöd för SATA3 och därför körde man separat ASmedia eller liknande för att få bra hastigheter på SSD etc. Men detta kort har ju SATA3 i chipset. Vad ska dom där två separata portarna vara bra för och vad är skillnaden mot resten?

Tack!

Av MisterAndyPandy

Lite osäker på hur bra pris det är men jag kör iaf. Ni får rensa bort det om det inte är bra priser.

Paradox Interactive firar något med en månads rea på utvalda titlar (55% rabatt enligt dom själva) i deras egna webshop. Det är steam-koder man köper och aktiverar på steam. Rean håller på till 17:e februari.

http://www.paradoxplaza.com/shop

Av MisterAndyPandy

Tangentbord: LOGITECH WIRELESS SOLAR KEYBOARD K750
Resultat: THE QICK BROWN OX JMPS OVER THE LAZY OG

Av MisterAndyPandy

Här finns lite bilder på datorn, samsonite-fodralet och musen:

http://biffnet.se/ul30vt/

Av MisterAndyPandy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pacman5
Hur tjock är samsoniteväskan? Den ser rätt "bullig" och tjock ut på bilden, nästan lite sfärisk. Antar att den sitter åt tight i verkligheten, med tanke på att du säger att den är slimmad?

Funderar lite på den eller på den här

Citat:

Ursprungligen inskrivet av wuaaa
jag har också en Samsonite och den är inte bullig alls, sitter riktigt bra och slimmat runt datorn. Kan fixa en bild imorgon om du vill, har inte kameran hemma atm.

Den ser väldigt tjock ut (som en kudde) på bilden men det är den inte alls, precis som wuaaa sade. Det är som ett tight mjukt skal bara. Precis att den går att dra igen faktiskt. Jag kan också ta ett par bilder när jag kommer hem om jag kommer ihåg Kan även ta kort på musen bredvid datorn om det är någon som vill se den

Av MisterAndyPandy

Fick hem dessa idag:

SAMSONITE ARAMON 2 LAPTOP SLEEVE 13.3# SVART
http://www.dustinhome.se/pd_5010333425.aspx

LOGITECH LASER MOUSE LS1 COCONUT USB
http://www.dustinhome.se/pd_5010168586.aspx

Väskan verkar vara av perfekt storlek (har bara testat den en gång) och den har inga fickor vilket passar mig perfekt eftersom det gör den slimmad.

Musen är mindre än en "vanlig" men ändå inte så otroligt liten som vissa andra laptop-möss jag testat. Den undre halvan (som är svart) är av gummi istället för blank-plast vilket gör att man får väldigt skönt grepp och det är också ett stort plus att den faktiskt väger något.

Fick dem för 499:- med faktura så helt klart prisvärda produkter.

Av MisterAndyPandy

Efter att ha kollat på UL30VT i ett par veckor och läst allt jag kunnat hitta om den så tog jag en sväng till den lokala OnOff-butiken som (tur nog) hade den i lager och efter att ha kännt lite på skyltexet så slog jag till.

Jag har också haft tur när det gäller mitt exempel (än så länge) verkar det som. Jag har inte hört någon som helst fläkt än och hårddisken verkar ju inte snurra då den är så tyst, dvs inga konstiga klickljud än. Inga konstiga knäppanden, turbo-mode var påsatt direkt och fungerar klockrent och inga glipor vid dioder fram. Allt bara fungerar. Måste säga att det är helt sjukt mycket bloatware men nu tror jag att jag har tagit bort allt som inte har någon direkt funktion. Jag valde att köra med det färdiginstallerade istället för en ren nyinstallation. Skönt tangentbord, pigg dator och jag håller helt klart med onoffon när det gäller skärmen. Får ut ungefär 6 timmar med power saver och surfning.

På tal om hd-film så installerade jag bara Media Player Classic Home Cinema och körde igång 1080p utan några som helst problem (med nVIDIA-kortet aktiverat). Jag har dock inte testat med extern bildskärm med HDMI men när jag kommer hem så har jag en 24" skärm med HDMI som jag kan testa på.

Har ännu inte lyckats använda Play/Pause-knapparna (och liknande) till något annat än att stara Media Center men jag har inte riktigt gett upp än

För den som vill ha lite grafik-info så har jag testat Colin McRae DIRT 2 och det flöt på utan några som helst problem på lägsta inställningarna och WoW flöt på med inställningarna på medium. Båda med rätt upplösning. Battlefield Bad Company 2-betan flöt inte jättebra men gick att spela. Kändes som om att det fungerade ungefär lika bra som på min stationära (8800 GTS 640mb) men det var några dagar sedan jag testade det på den så kan inte vara säker.

Hoppas detta hjälper något och ställ gärna frågor om det är något mer ni undrar som jag missat.

Av MisterAndyPandy

Enligt Komplett.se skulle den komma in idag men verkar inte som det eftersom det fortfarande (22:13) står samma status.

Dustinhome hade ett liknande datum förut men har nu ändrat till den 26 Februari.

Webhallen och Alina (tror jag) visar att det inte finns några hos leverantör.

Hur populär är den här datorn igentligen?!

Av MisterAndyPandy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av frewys
... Den andra punkten är när jag kör uTorrent på min ComHem 8/8 så blåskärmar den när jag maxar den. Tror felet ligger på nätverkskortet och har dragit ner senaste drivisarna direkt från Intel.

Felet kommer en bit in med kanske ett tiotal samtidiga nedladdningar. efter några min inom 30 min. Någon annan?

Det är några som haft problem med sina hårddiskar och du är den andra som har problem när man laddar ner torrents, det kanske också är hårddisken som inte pallar trycket? Om det är fallet så är det löjligt mesiga diskar i dessa datorer.

Det är när man hör om dessa saker man tvekar inför köpet.

edit: Om man byter hårddisken själv, slutar garantin gälla då?

Av MisterAndyPandy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av A_Airlines
är det samma som onoff har? den heter inte likadant, inte de sista iaf. - http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/54416?opendocum...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Asus.David
UL30VT-QX030V - Silver med Intel WLAN (Centrino 2)
UL30VT-QX029V - Svart med Atheros WLAN
UL30VT-QX008V - Silver med Atheros WLAN

i övrigt samma.