Inlägg

Inlägg som Mr Pixel har skrivit i forumet
Av Mr Pixel
Skrivet av Tobi the Dobi:

Anledningen till att det fungerar med GTX770 lär vara för att dess HDMI port är 1.4 och klarar inte av full upplösning för den skärmen. Den kör säkert 1080*1920 i detta läge. De nyare korten stöder HDMI 2.0/2.1 och kommer därför att försöka köra 4k vilket kabeln inte klarar.

Det låter som en rimlig förklaring! Om så, skulle alltså en HDMI 2.1 eller DP 1.4 kabel troligen fungera utmärkt. Dock tror jag den körde 3840x2160 på 770-kortet, men det borde rimligtvis ha varit i 30Hz, enligt kabelns specifikation, men lite osäker just nu hur det faktiskt var.

Skrivet av mrqaffe:

Finns inte en chans att en 10m kopparkabel klarar av att överföra signalen så skaffa en certifierad aoc kabel.
Vet dock inte om du ska ha DP eller hdmi men du ska i vart fall inte ha koppar för 10m med de bandbreddskraven.

Jo, jag håller med om att 10m på koppar är mycket rum för signalförvrängning, men det förklarar inte i sig varför den kabeln gick bra med ett GTX 770. Det känns dock rimligt med tidigare inläggs förslag att det handlar om ändringar i utgångarnas gränssnitt mellan korten.

Av Mr Pixel
Skrivet av perost:

Det troligaste är nog att det är kabeln som är problemet, om du har möjlighet att flytta datorn eller skärmen så rekommenderar jag att testa med en vanlig kort kabel bara för att se om det fungerar då.

Men du har fel i att det inte finns HDMI 2.1 eller DP 1.4 på 10m, Nördic har t.ex. både aktiva DP 1.4 och HDMI 2.1. DP 1.4 är troligtvis det bästa valet till den skärmen eftersom den adaptiva synkroniseringen (Freesync/G-Sync Compatible) endast fungerar via DP.

Tack! Jo, jag nämnde det aldrig i inlägget inser jag, men jag har faktiskt provat med kortare kablar till laptop och det går utmärkt. Jag gjorde precis en redigering till inlägget vad gäller HDMI 2.1 och DP 1.4, jag har bara letat dåligt! Känns lite trist att behöva lägga en extra tusenlapp, men om det funkar är det värt det! Tack för tipset, ska se när den där DP-kablen finns i lager!

Av Mr Pixel

ASUS XG43UQ - Lyckas inte koppla upp lång HDMI-kabel mot nya grafikkort

Hej!

Jag har ett ilandsproblem som jag vill ha hjälp med. För ett halvår sedan skaffade vi en ASUS XG43UQ monitor att använda som TV. Det normala användningsområdet är för PS5an och Chromecast, och där gör den ett utmärkt jobb.

Ett problem var dock uppenbart från början, vår 10 meters Deltaco HDMI 1.4-kabel lyckades inte koppla upp särskilt lyckat med mitt GTX 1070 kort. Däremot gick det utmärkt med min sambos äldre GTX 770. Med detta drog jag slutsatsen att HDMI-porten på 1070-kortet var på något vis skadad eller hade sämre signalstyrka, men grät inte (så mycket) för det.

Nyligen skaffade jag mig ett RTX 4070 efter mycket om och men - diskussion huruvida detta var ett klokt val eller ej håller jag helst undan från denna tråd - och då fick min bättre hälft 1070-kortet.

Jag provade att koppla i ovan nämnda HDMI-kabel i 4070-kortet och... well, det funkade inte heller. När jag kopplat in och sätter på monitorn mot rätt input - provat både ingång 3 och 4 på den, alltså de två HDMI 2.0 ingångarna - blir det ett märkligt sprakade och surrande i högtalarna i några sekunder, och visar därefter No Signal och går tillbaka till standby.

När den sätts på registrerar Windows 10 den nya skärmen med all meta-data den har att ge (skärmens namn, native upplösning och dylikt) men det visas ingen bild, och några sekunder senare stänger monitorn av eftersom den inte får signal och operativsystemet avregistrerar skärmen igen - den försvinner alltså från både Windows egna bildskärmsinställningar och Nvidias kontrollpanel.

Detta händer på liknande vis på både 1070 och 4070 korten nu. Jag har uppdaterat firmware på monitorn till v041, och kör Nvidias driver-version 535.98 från 30:e Maj på bägge datorer. Vid ett tillfälle lyckades jag få den att köra mot 4070-kortet i några sekunder, när jag hann ställa om upplösningen till 1080p men gav upp snabbt därefter igen - alltså tillbaka till No Signal läget.

Nu är då frågan; Var i kedjan är det troligast att problemet ligger? Är det grafikkorten, utgångarna, kabeln eller monitorn? Då 770-kortet lyckades koppla bra är det frågan vad som gjorde det kortet mer speciellt?

Jag spekulerar att 770 kortet har starkare signalstyrka, men en annan idé är om det finns någon ny feature mellan 700-serien och 1000-serien som helt enkelt inte fungerar på HDMI 1.4 och något blir galet när drivern försöker använda den? Om det skulle vara det senare, skulle det kanske funka att köpa en ny HDMI 2.0 kabel? (Finns tyvärr inga HDMI 2.1 eller DP 1.4 kablar i 10 meters längd som jag har sett - EDIT; Har letat dåligt, hittade både 10 meters HDMI 2.1 och DP 1.4!)

Någon som sett liknande eller har någon idé på något mer jag kan testa?

Av Mr Pixel

Jag har skickat ut en kopia av mitt mail från Elgiganten några gånger nu, börjar kännas som att fler kunde ta nytta av firmware-uppdateringen. Många verkar hitta hit via Google, så blir lättare om folk kan ladda ner uppdateringen utan att behöva vänta på svar från mig. Jag rekommenderar fortfarande att ni tar kontakt direkt med Elgiganten. Deras support är kunnig och var åtminstone i mitt fall rätt kvick.

Med det sagt, här är det mail som jag fick från dem den 4:e mars, 2017:

Skrivet av No_reply@elkjop.no:

Instruktioner:

- Save the file “MERGE.bin” to a USB-stick.
- Put the USB-stick in the USB-port in the back of the TV.
- Start the TV and press “Menu” on the remote control.
- Choose “Channel” and “Software-update(USB)” in the menu.
- Press “Yes” to start the update.
- When the TV has shut down the installation is complete.

// Ibland så kan menyerna variera lite på tvn men följ instruktionerna så kommer du få det till!

MERGE.bin filen blir skickad i mailen som en bifogad fil.

ECC - Helpdesk.

Mailet hade en bifogad MERGE.bin-fil, som jag har lagt upp på min privata Google Drive istället: https://drive.google.com/open?id=0B1fSuW9Ub5-selpkSlpBZTYtX2M

Detta är som tidigare nämnt ingen 'magic bullet', de flesta ser en mindre förbättring, men vissa har inte sett någon skillnad alls efter uppdateringen. Jag rekommenderar som sagt fortfarande att ni tar kontakt med dem själva.

Also, @Laxpudding: Bra sammanfattning av - vad som ofta beskrivs som - ett komplext problemområde

Av Mr Pixel
Skrivet av hultron:

Du kan inte ladda upp den och pma länk med instruktioner?

EDIT; @Elgiganten, vet ni något om denna FW?

Jag spekulerar att det inte är någon fara egentligen. Jag tror att Elgig vill vara säkra på att man har rätt modell för dess firmware dock, antagligen därför updaten inte finns tillgänglig hur som helst. Jag kan skicka dig ett PM med den fil jag fick från dem. Om Elgig svarar kanske vi kan reda ut det hela!

Av Mr Pixel

Jag vill egentligen inte vara super-necro på tråden, men å andra sidan vill jag hjälpa dem som potentiellt fortfarande lider av problemet och kommit hit för hjälp:

Om ni har för mycket input lagg på TVn via HDMI, ring till Elgigantens kundtjänst (http://www.elgiganten.se/cms/elgigantens-kundtjanst/kundtjanst/ - 0771 115 115) och krångla er genom växeln till datasupport. Där pratade jag med en vänlig 'Rickard' som kände till problemet och mailade mig en liten firmware-update som, om än inte löste problemet helt och hållet, minskade det markant.

Jag kan nu lira PS4-spel på TVn utan att jag märker av lagget alltför hårt. Tighta platformsspel håller jag dock kvar till PC-monitorn med. Då elgiganten själva inte lagt upp filen offentligt, tänker jag inte heller göra det, men samtalet gick snabbt och smidigt, <10 min för mig.

Av Mr Pixel
Skrivet av Mortuuz:

@Mr Pixel: som sagt, Karlstad är prioriterat så du har första ting just nu.

Okej, härligt! Då återstår bara att se om någon annan Karlstadbo hinner chippa in innan mig nu Btw, har du lådan kvar? Jag kommer åka tåg ifrån Karlstad ner till Skövde senare, och det skulle underlätta transporten om låda finns.

Av Mr Pixel

Hmm, intressant. Kommer upp till Karlstad i helgen, om ingen annan redan har köpt den då är jag intresserad!

Av Mr Pixel

Förstår aldrig att folk verkar upprörda över detta? Om de lyckas med animationer och dylikt är det väl enbart bra? Om de inte lyckas... well, who cares? Vi förlorar ju inget på det. Måste ni stå upp och säga "det är en bluff!" när vi faktiskt inte vet?

Finns för övrigt gamla rigid skeleton animations från 2004-2005 någon gång, så de kan iaf flytta på sina "atoms". Att det materialet i sig ser ut som skit är en annan femma

Av Mr Pixel

Hmm. Väljer man att ställa in filtret på GTX 470 med 64-bit W7 så säger den att 290.36 är senaste drivern för nämnda setup. Slarvfel hos Nvidia eller stödjer faktiskt inte drivern GTX 470 i 64-bitrs W7? (om man kollar på 32-bit så är 290.53 senaste, som det antagligen borde vara)

Av Mr Pixel
Skrivet av sorkin:

Ska testa nya drivisar mm.
Ett 6950 funkar säkert kanon men känns som overkill of the year. Kanske köpa ett åt grabben och ta hans 5850 i min burk, slänga in 5750'n i HTPC'n med en passiv kylare jag har liggande så jag slipper 24p buggen i Intels inbyggda grafik. Trippel effekt så att säga, alla blir glada.

Är detta nåt bra?
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=638546

Låter som en bra lösning.

Vilken partnertillverkare du väljer spelar inte så stor roll, så ja, det kort du länkar till är bra om det inte finns något billigare alternativ (eventuellt om du är ett fan av Sapphire.. )

Av Mr Pixel

Old

Alla de gamla filmerna finns här för dem som inte sett dem än: http://www.youtube.com/user/Quipster99#p/u/0/Q-ATtrImCx4

EDIT: missade en sida, trodde inte ditt meddelande fått någon reply än

Av Mr Pixel
Skrivet av Nighthog:

Frågan är om det är 3D, '3D' eller -3D-.

utan glasögon 3D... Alltså varannan rad vertikalt har lite skiftande bild vinklad så bilden delas upp till båda ögona 3D? Lite som de där 3D effekt klistermärken etc? Men då är det halv resolution 800x900 per ögon? Eller är full resolution den som sägs medan skärmen egentligen har 3200x900? bara varje pixel är halv bredd mot normala skärmar?
dessa tekniker verkar kosta i alla fall ganska mycket har vi sett tidigare...(priset inte så värst i sammanhanget då)
eye tracking ses nästan som ett litet extra för inte mycket kostnad.

Du har missat lite konceptet bakom "Eye-/Head-Tracking 3D". Det är ganska gammalt trick numera som tyvärr inte används mycket, men inte desto mindre genialiskt. En bra video som förklarar hur det funkar: http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw

Av Mr Pixel

Valiumballong har en god poäng i den här tråden. Jag vill dra en parallell med dagens forskning, där det gäller användbar forskning, teknik-forskning (t ex medicinsk forskning och forskning för att förenkla samt förbättra människans tillvaro) vs "sannings"-forskning, med målet att förstå hur världen hänger samman (allt med atomfysik och dylikt att göra - jag är ej insatt). Det ena slaget av forskningen förbättrar vår tillvaro direkt, den andra mer indirekt.

De faktiska förbättringar en åttakärning processor i en mobil enhet gör idag är inte stora, kraften är svåranvänd och kommer inte att användas på en lång tid. Satsar utvecklaren - Nvidia i det här fallet - på t ex lägre strömförbrukning och bättre prestanda per kärna så är förändringarna mer påtagliga - bättre batteritid och snabbare program. Därmed inte sagt att en åttakärnig processor i en mobil enhet är något dåligt, det är sådana saker som trycker både vår mjukvara och hårdvara framåt.

Men ser man till nutiden, måste jag hålla med Valiumballong fullt ut, kraften kommer inte att kunna användas.

Av Mr Pixel
Skrivet av momotaro93:

unreal 3 är baserad på dx9 det e jag ganska säker på då jag använder det.frostbite ska va maximerat för dx11 . dock tror jag cryengine 3 är mer anpassad till dx11 än unreal.

Unreal 3-motorn har uppgraderats till DX11, för bara någon månad/ett par månader sedan, och har med alla dess funktioner. Stor respekt för Epic Games, som har gjort en motor för både PC och konsol utan att minska funktionaliteten på någondera.

Till topic: Att de lägger till Dx11 och - kanske framförallt - bättre upplösning på texturer i Crysis 2 är absolut värt något, respekterar Crytek för det. Om det blir datorkrossaren som första Crysis var (/fortfarande är) återstår att se, men nog kommer det bli tyngre alltid. Smart drag av dem att släppa det här lite senare, då det plötsligt blir mycket mer intressant för många entusiast-gamers på marknaden.

Av Mr Pixel
Skrivet av frankof:

Menar du att du bara kan göra 256 olika nyanser med hjälp av grundfärgerna?
Jag tror du tänker på sk. "webbsäkra" färger, i runda slängar 200+, dagens skärmar stödjer väl sisådär 16 milioner färger.

Ta det lugnt, han skämtade bara

Tycker att det hela låter... riktigt awesome! Sedan att det inte finns SSDs som kan skriva data i närheten av den hastigheten är ju förstås en annan sak, men det hela ligger ju förstås 10 eller 20 år i framtiden.

Av Mr Pixel
Skrivet av whisky:

Både Android och WP7 har loggningsfunktion på samma sätt som iOS, men Androids loggning sker först efter att användaren godkänt att dela med sig av positionsdata till Google, dessutom är det mycket mindre mängd positionsdata som sparas, och slutligen sparas det krypterat. WP7 kan jag inte uttala mig om i detalj, men även här samlar man in positionsdata för att underlätta för applikationer som snabbt ska kunna få en uppfattning om var användaren befinner sig utan att först behöva få kontakt med ett antal GPS-satelliter.

Jag är medveten om att de andra operativsystemen också har loggningssystem, men det jag syftade på var själva händelsen som sådan, inte själva funktionen. Android och WP7 kommer med stor sannolikhet ha något lurt i sig dem med. Det var egentligen det jag ville ha sagt.

Skrivet av limemil:

Vad som står i original artikeln skiljer sig från vad du har skrivit.

Då får jag ursäkta, jag återberättade bara det jag hört (vilket i sådana fall också skiljer sig från originalartikeln, eller så har jag hört fel)

Skrivet av Ozzed:

Klart att Apple inte är ensama om de här dumheterna, men jag och några till verkar vara ensamma om att bry sig. Blir verkligen ungdomar uppfostrade till att tycka att det är normalt att få sitt privatliv loggat idag. Allvarligt, vad fan har Apple att göra med var du har varit någonstans, och om det nu bara är en funktion för telefonen, varför syncas det upp i iTunes? Äckligt är vad det är.

Ja, det verkar som vi ungdomar blir det. Jag håller med om att det är ganska vidrigt när någon annan eller något företag får se (delar av) ditt privatliv utan ditt medtycke, men de flesta som är påverkade av den här händelsen ser det nog inte på det sättet. Antagligen beror det på att det verkar vara ganska lite information de faktiskt får tag i. Men jag håller med dig, oavsett hur mycket info det handlar om; det är riktigt äckligt.

Av Mr Pixel

Det är väl bra att dem tar bort det, men det var egentligen inte loggningen som var problemet. Där håller jag med de flesta andra här på forumet: Vad spelar det för roll om de vet vart jag varit? Dessutom är loggarna inte tidsbestämda, så det går inte att "track:a" dig på något vis.

Men vad jag tycker många här missar är följande: Apple sade inget om loggningen, och höll det hemligt. Man fick inte heller någon möjlighet att stänga av den. Varför skulle de göra så? Hade de berättat om "funktionen" så hade människor inte blivit ens i närheten av lika sura., och hade "funktionen" kunnat stängas av så hade problemet varit ur världen. Men så gjorde dem inte. Jag undrar verkligen, varför valde Apple att göra så?

Nu vill jag tillägga att det är ytterst otroligt att Apple är ensam om en sådan här grej. Kanske det inte finns någon geografisk loggning i Android eller Windows 7 Phone (eller vad MS mobil-OS nu heter...), men något i den här stilen finns det i de andra operativsystemen också, var så säkra. Även om Andriod är open-source så tror jag det kan vara svårare att hitta sådana här saker än folk tror. W7 Phone kan jag dock inte säga något om, men nog kommer nåt sånt här dyka upp där också.

Av Mr Pixel
Skrivet av Asheileon:

När 3D kommer med bra bild, samma ljusstyrka, inget flimmer, inga glasögon eller mer än bara skärmen och till ett vettigt pris så kan jag överväga det. Tills dess så känns det som med all ny teknik, dyrt och skräp.

Detta är nästan det du söker efter: http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw (ja, jag vet att klippet är "old")

Behövs ju fortfarande saker förutom skärmen, men det behöver bara vara en IR-ljuskälla, något som går att lägga på t ex ett par hörlurar.

Av Mr Pixel

Jag har nästan helt slutat lyssna på kommersiell musik, så detta påverkar inte mig. Internet-DJs skapar - IMO - ofta bättre musik än motsvarande "kommersiella" artister. Förut var jag ett stort fan av t ex Pendulum, The Prodigy m.fl - har ett flertal skivor men har aldrig haft chansen att se någon konsert - men nu finns det knappt några album kvar från dem i mina spellistor utan där ligger istället material från XKore, ParagonX9 och Elfire. Jag får väl erkänna att kvalitén ibland kan vara bristande, men om man jämför med Spotify Free/Open (128kbit/s..?) så är det ovanligt att den är sämre i alla fall. Den ganska kända sidan www.newgrounds.com har ett väldigt stort bibliotek med äkta gratismusik vid det här laget, detta inkluderar inte bara Electronic, utan även Rock, Hip-hop, Funk, Blues, Jazz, Classic m.m.

Så om du av någon anledning inte vill betala för musik så är här ett alternativ: gå in på http://www.newgrounds.com/audio/, välj en genre som du gillar och se om man hittar något litet guldkorn (finns en musikspelare inbäddad). Klicka sedan på "Download-disketten", så får du låten på datorn i bättre kvalité.

För övrigt tycker jag det är bra att Spotify begränsade tjänsten. Som ett flertal har sagt här innan så finns det ingen anledning - om man lyssnar på den sortens musik - att inte betala 49kr eller 99kr i månaden för att få ett abnormt bibliotek som är under konstant expansion.