Inlägg

Inlägg som Dumsnuten har skrivit i forumet
Av Dumsnuten
Av Dumsnuten
Skrivet av Poberg:

Har du nån liten fingervisning om riktpris?

Håller med! Letar själv efter ett par burkar för att utöka hemmalabbet

Av Dumsnuten
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Visst, men företagen kanske inte vill att de anställda skall trycka in saker som kunddatabasen eller alla inköpspriser i ChatCPT. Det kan vara information man inte vill dela med sig av.

Visst är det så. På mitt jobb får man vara supernoga med vad man petar in, ändra hostnames m.m. Skulle inte förvåna mig om det kommer ut on-prem lösningar för chatgpt-varianter i framtiden.

Av Dumsnuten

Att använda ChatGPT eller liknande är kopiöst användbart på jobbet. Går sjukt snabbt att skriva ansible playbooks, div. script och felsöka problem. Magiskt verktyg i DevOps-liknande roller med både drift och utveckling.

Av Dumsnuten
Skrivet av Dinkefing:

Ult? Skalning?

Väldigt roligt att se! Behövs mer kontorsskärmar med 120Hz. 60Hz är passé!

Ja, UI skalning. Håller dock helt med gällande 60hz. Har sneglat på Dell u2722d för att byta ut mina 2x u2715 + philips 275b1 för jobbet, men att köpa dyra ips skärmar med 60hz är... Sådär. Har länge velat se kontorsskärmar med högre än 60hz, och tyckt att det måste väl ändå vara bästa sättet att få ens skärmar att lyftas fram jämfört med alla andras i kvalitetskänsla.

Av Dumsnuten
Skrivet av trudelutt:

På tok för stora pixlar. 5120x2880 är ok på 27". 2560x1440 passar på telefoner, tablets, laptops etc.

Öööh.. Va? Menar du på riktigt att 5K är "ok" på 27"? 2560x1440 är en fantastisk all-around upplösning på 27", med 4k @ 27" för kodknackande/jobb. På 5k @ 27" behöver du garanterat skruva upp UIt till den nivån att det är helt poänglöst.

Av Dumsnuten

Enda anledningen varför jag laddade ned Edge utöver Chrome var för att Chrome kunde inte köra Netflix/HBO i 1080p utan nedgraderade till 720p. Vet ej om det fortfarande är sant, men Edge öppnas aldrig förutom för HBO/Netflix på min burk.

Av Dumsnuten

Tycker det är trist att de inte gjort sig av med SD-kort. Imo är det SD-kort som är Pi:s största nackdel. Att man lagt till möjligheten för m2 är bra, men jag tycker inte det ser ut som att man kommer kunna köra deras fläktlösning och m2 samtidigt?

Av Dumsnuten
Skrivet av Dreas89:

Tvärtom så är det det mest undersökta sötningsmedlet där man hittat minst. Både EFSA och WHO har gjort meta-analyser på området.

Media är dock duktiga på att skriva ihop delar och missa helheten för att förvirra de som saknar grundläggande koll 🤷

Just nu är det mest bubbelvatten men i form av läsk åker det ner Pepsi Max och Cola zero 🙌

Framförallt tror jag det handlar om att det ligger latent anti-sötningsmedel i folket som media gärna sätter igång. Genererar mer nyheter. Ser man till vad som är mest onyttigt, socker vs sötningsmedel spelar de inte i samma liga t.o.m. inte ens i samma sport. Socker är bara sämre på alla sätt och vis.

Av Dumsnuten
Skrivet av DavidtheDoom:

@Dumsnuten
Node 804 är ENORM om du bara ska ha 1-2 diskar i den. Det är ju ett kub-chassi i samma volym som full tower. 😬
Node 304 sväljer 6 st 3.5" diskar och är vad jag kör med idag.
Skulle jag köpt nytt så hade jag tittat på Jonsbo N1 istället.

Skrivet av LudvigLindell:

@Dumsnuten

Jag kan rekommendera Jonsbo N2, perfekt för en liten NAS.

Initialt blir det nog inte mer än 1-2 disk, men lär införskaffa mig fler framöver. Egentligen ville jag köra med Fractal Design core 2500 men den kommer inte vara i laget förrän slutet av juli @ Inet...

Av Dumsnuten
Skrivet av Kaspersky 0_o:

Följande råd att ge:

1. Köp andra diskar, 2400kr för 8TB 5400rpm är väldigt dyrt. Random googling så du är med på priserna: https://www.amazon.se/dp/B014UYHGVC?tag=diskprices09-21&linkC...
2. Köp minst 2 diskar, så du kan köra någon form av raid/paritet på din data.
3. Köp ett bättre nätagg, din NAS kommer förbruka väldigt lite ström i idle vilket ställer högre krav på PSU för att konvertera AC till DC effektivt. Tips är exempelvis Corsair RMx eller RMe. Deras 750w är bättre på att konvertera 20w ac till dc än den du valt, trots den höga ratingen. Du kan läsa mer och kika på tester hos https://www.cybenetics.com/
4. Kör intel för QSV-support istället för AMD. För ändamålet NAS är dessvärre inte AMD ett bra val.

Lycka till

1. Rimligt. Skulle kunna leta upp billigare disk separat, har dock haft dåliga erfarenheter av just Seagate.
2. Planen var att skaffa 1-2 disk nu, och plocka på mig mer allt eftersom när det är extrapris osv för jag håller med, 2 400 för en 8tb är snordyrt. Har en 4tb hemma som jag kan sätta in och få någon slags raid 1 på det jag behöver. Dessutom har jag en Dell Optiplex med 2tb SSD så jag kan få paritet på den data jag vill ha 'säkrad' resterande plats är mest till för serier/film m.m.

3. Intressant, kunde dock inte hitta 400w varianten specifikt på Cybernetic, är det stora skillnader? närmaste RMe verkar ligga på 1 200 - 1 300 på Inet.

4. Har en Dell Optiplex 3090 med en i5-10500t så jag har tillgång till QSV genom den. Så just Jellyfin kommer få gå på den burken. Är det idé att annars dumpa Ryzen och köra på en i7 12700 eller liknande? Prismässigt inte allt för mycket extra.

Av Dumsnuten

Köpråd Hemmaserver/NAS AM4 vs AM5

Funderar på att skaffa en till server hemma som har plats för 3.5" diskar.

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1392197/datorbygge

Inget prestandamonster som krävs, 6-8 kärnor 32-64gb ram. Kommer köra lite Kubernetes, *arrs, Jellyfin, jellyseerr, Ansible m.m. Alltså Hemmalabbande och NAS.

Hur dumt är det att köpa AM4 idag istället för AM5? ca 1 200 kr extra för am5 moderkort, 500kr för ddr5 och 1-2k för am5 cpu jmf mot AM4.

Hur står sig Ryzen 5 5600G mot Ryzen 7 5700G?
5700G mot 7700?

prisidé kring 10-13 med 1-2 8tb wd red

Av Dumsnuten
Skrivet av MatteN:

Odroid H3+ har
Intel® Quad-Core Processor Jasper Lake N6005 has a base clock of 2GHz and a boost clock of 3.3GHz with 1.5MB L2 and 4MB L3 cache by a 10 nm process.
Up to 64GB Dual-channel Memory DDR4 PC4-23400 (2933MT/s)
Two SO-DIMM slots, up to 32GB per slot
PCIe 3.0 x 4 lanes for one M.2 NVMe storage
2 x 2.5Gbit Ethernet ports
2 x SATA 3.0 ports
SSE4.2 accelerator (SMM, FPU, NX, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AES)
Intel UHD Graphics 32 EUs Turbo 900MHz
HDMI 2.0 and DP 1.2 multiple video outputs
A configurable Unlimited Performance mode allowing the CPU to run in sustained turbo boost mode.
RTC / BIOS backup battery is included
och är billigare än zimaboarden

Nja, billigare tror jag inte den blir tack vare att du behöver lägga till egna SO-DIMM stickor, eMMC samt strömadapter? Men visst, den är förstås mer konfigurerbar.

Av Dumsnuten
Skrivet av MatteN:

I sådana fall skulle jag slå ett slag för ZimaBoard. 2x GbE LAN Ports, x2 SATA, PCle 2.0 4x, Passivt kyld, 16-32gb eMMC

Skrivet av Danmyr:

Dell Optiplex eller HPE microserver (större men gott om NAS potential) är suveräna alternativ beroende på behov.

Jag kör själv med en Dell Optiplex 3090. 32gb ram + 2tb ssd. Fungerar hur bra som helst. Kan 4K transcodea, [Hyper-V] kör kring 5 VMs + Ett par containrar och flertalet *arrs.

Av Dumsnuten

Synology NAS DS220j 2-bay
Borde verkligen få erbjudande, har aldrig sett dessa med nedsatt pris.

Av Dumsnuten
Skrivet av fredrik831:

Det är bra att det kommer fler alternativ och kort i lägre prisnivåer. Det tråkiga är att med lägre pris följer lägre funktionalitet och kvalitet.

”Jasså du tycker köttet har blivit för dyrt. Men jag kan erbjuda lite billig potatis.”

Ptja. Det är väl ändå rimligt? Snarare att de lagt till massa extra "funktionalitet" på Moderkort som trissat upp priserna orimligt högt. Var väl inte allt för många år sedan du kunde köpa Moderkort för både Intel och AMD för <1000 Kronor med duglig kvalité och funktionalitet? Har aldrig varit med om Moderkort som har undermålig kvalité.

Av Dumsnuten
Skrivet av janlundberg:

Det beror på processorn, du har tillräckligt med RAM-minne men processorn är lite gammal, det är 6th Gen-processorn.. Du kör för närvarande VM ware och andra program som hanterar virtuella datorer i din dator och hanterar även databaser.
Just nu behöver du en högre processorhastighet som kan hantera dessa stora programvarulaster med hjälp av sin processorkapacitet.

Det blir bättre om du byter ut din processor mot Core i9 eller Core i7 med den senaste 12th Gen-processorn eller om du provar Ryzen Threadripper.
En sak till - du behöver också ett kompatibelt moderkort som kan anpassas till dessa processorer.
Det blir också bättre om din RAM-busshastighet är 3200+.

Var någonstans skriver TS att han hanterar databaser? CPU är sällan ett problem, snarare RAM när det kommer till Databaser. Processorhastighet är inte heller problemet, däremot antalet kärnor. 'Provar Ryzen Threadripper'?. Varför blir det bättre med 3 200mhz+ på Ramet?

Av Dumsnuten

Fick nyligen tillbaka en dator på garantiärende efter att SSDn havererat. När jag skickade datorn (i org. paket) packade jag ner den rejält med bubbelplast inklusive bubbelplast som stöd för grafikkortet undertill samt mellan processorkylare och toppen av grafikkortet. Utöver det bubbelplast mellan processorkylare och topp. D.v.s. som de skickade datorn initialt + lite extra.

Tillbaks fick jag datorn helt utan bubbelplast-stöd för grafikkortet och det A4 jag skickade med som det stod "bubbelplast i datorn" hade man klistrat tillbaka på chassit (med silvertejp). Bubbelplasten skickade de också tillbaka löst ovanpå det utrymme som fanns "kvar i lådan". Det tycker jag fan är underligt.

Av Dumsnuten
Skrivet av laukan82:

Gen 8 med Xeon har väl vad jag sett ECC stöd.
Behöver inte vara något vidare pulver i den.

Mer nice med 4c och typ 32GB ram om men skulle börja rulla lite fler VMs eller liknande på den.

Inte följt marknadsplatsen särskilt men aldrig sett någon i den prisklassen om inte de allra flesta gen 1-2 och de är ju skräp idag.

Aaah, suck. Det är jag som inte klarar av att formulera mig. Gen 8 har du ecc på, men det är också snigelprestanda. Däremot skulle en Ryzen specad server ha både ECC och kunna dunka in otaligt med VMs. Därför kan det vara idé att titta på att bygga egen / få monterad via t.ex. inet. Annars leta beggade delar för en sådan burk.

Vad har du för prisbild egentligen?

Av Dumsnuten
Skrivet av laukan82:

Hade velat ha just en sån men de är fan för dyra.
De jag hittar beggat vill folk ha fantasi pengar för...

Gen8 är iofs snigelvarianten men jag har sett ett antal annonser här på Sweclockers för 1 000-lappen. I och med att du har krav på ECC så skulle jag leta efter Ryzen-riggar.