Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören

Kastade i 20g superdelic i jäskärlet. Luktar så sjukt gott.

När den stannar kommer jag trycka över den till det syrefria fatet.

Av ingenjören

Idag bryggde jag en IPA i äkta West Coast stil. Jag hade fått hem en ny humlesort jag bara var tvungen att testa. Superdelic!
Receptet var som följer:
6 % Caramalt, Premium English
3 % Munich light
87 % Pilsner
4,3 % Dextros
Humle:
Simcoe 30 min 20 IBU
Superdelic 15 min 9 IBU
Mosaic 5 min 7 IBU
Whirlpool 85°C (körde 60 g humle här till 11 L IPA, ca 20 IBU).
Jäses med M44. Siktade på 1,070 men verkar ha fått runt 1,065-1,067.
Tyvärr verkar min Rapt pill inte kunna ge så superexakt resultat vid hög FG. Den hävdar 1,061 vilket inte stämmer med min refraktometer.
IPAn lär stanna runt 7,5 %. Hade 3:1 till sulfaters fördel. Total IBU ska ha landat på 56. Ska bli spännande. Kommer torrhumla med Superdelic också.

Edit: Min whirlpool bestod av superdelic, citra, och nelson sauvin, lika delar av varje.

Av ingenjören
Skrivet av Donnerstal:

Vill egentligen bara spela på PC. Men man kanske tvingas köpa ett PS. Blir dyrt spel i så fall, för jag kommer inte spela något annat på konsol.
Särskilt om spelet kostar över 1000kr vilket många säger.

Jag brukar lägga runt 200 kr för PS5 spel. Men då spelar jag iof aldrig på releasedagen. Jag brukar låta spelen "mogna" lite först. Har ändå en rätt gigantisk backlogg.

Av ingenjören
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-NWMpMWK/0/0fb8e028/X2/i-NWMpMWK-X2.jpg

Provsmakade årets quadrupel. 3 veckor bara sen buteljering så långt ifrån klar men nyfikenheten tog över(och jag har ~100 flaskor)

Sötsliskigt, smått jästigt raketbränsle som väntat, men ändå en del kolsyra och den hölls i lösning bra fastän jag slog upp rätt våldsamt för att provocera fram lite skum. Kan bli bra dethär ännu, om än lite ljusare än önskat.

Trevligt, berätta lite mer om receptet!

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Har prövat Keglands kopplingar med inbyggd flow control men blev väldigt besviken, har även prövat ett par andra lösningar utan att det blivit som jag vill ha det. Kan ju mycket möjligt vara användarfel såklart, men jag prövade väldigt mycket att få till rätt flöde utan resultat, så nu kör jag på att anpassa slangarna

Men testa picnic tap 2.1. Den kan du anpassa genom att kapa en plastfjäder som agerar strypning, jag såg dock aldrig behovet. Kör ca 0,7 bar ö och 5 °C. Fördelen är att den aldrig droppar och är riktigt kompakt.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Jo, jag har prövat kopplingar med flow control men funkar aldrig som jag vill, till sist är ända lösningen jag hittat att ha tillräckligt mycket tub mellan koppling och tap... Säg gärna till om du kommer på någonting bättre

Jag har kört dels picnic tap 2.1 som fungerar klockrent. Men tycker även keglands fatkoppling med justerbart tryckfall fungerar bra. Den är dock enbart för slang

Av ingenjören

Testade både tappen och min lager igår. Doften var som från en magsjuk sjöman som precis klivit av båten från Indien, men efter någon minut försvann det och kvar var en rätt elegant tjeckisk pilsner. Kanske mildare än de man kan köpa men god. Kan bli bra om några veckor.

Tappen sög något ådrigt, det är på tok för lågt tryckfall i den så jag måste försöka hitta en övergång mellan den gängade kulkopplingen och tappen. Något med rätt högt tryckfall.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Använde det du skrev om din stout lite som inspiration för min, så tråkigt att höra att choklad i koket inte var en bra idé, får se om det funkar dåligt för mig med... Tänkte också slänga in choklad och vanilj för att "torrhumla" med, hoppas på att det hinns klart innan vi ska till föräldrar för jul och nyår...

Brukar alltid se till att göra lager så den jäst klart lagom tills vi far bort, sedan sätter jag jäskammaren på låga temperaturer så får den stå där i några veckor, då har jag ingen möjlighet att falla för frestelsen att smaka i förväg ^^

Lät klokt det där med din lager. Kanske skulle man skaffa hänglås och ge nyckeln till frugan? Makten skulle dock förmodligen missbrukas av henne 😄

Din behöver inte alls bli lika kärv som min. Sedan är smak så olika. En stoutälskare gav min 4,5/5. Jag själv ger den 3,5/5. Problemet för mig är nog att den blev för svag. Alkohol bidrar till smak och sötma, det balanserar upp den.

Fick hem en ny tapp som ska sitta direkt på fatet idag. Återkommer när jag testat den, lär smaka lite svavelfis såhär tidigt.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Äntligen tagit mig till att göra lite öl igen, gjorde en imperial stout med choklad, marshmallow och vanilj, väntas landa runt 11.5%. Får se hur det blir när det har jäst klart!

Min stout landade på 7,5. Också choklad och vanilj. Dock så kommer jag skippa choklad i koket nästa gång. Den blev lite väl kärv av det. Som torrhumling är dock choklad mycket trevligt. Ska kanske ta en liten taster av min pilsner idag. En vecka på fat är dock inte mycket för en lager.

Av ingenjören

I lördags tog jag äntligen tag i mitt liv igen och bryggde en tjeckisk pilsner på egenodlad saazhumle.
Receptet var som följer:

89% Viking Pilsner Zero
8,9 % Viking Vienna
2,1 % Caramalt, Premium English (Simpson)

10g Magnum i 45 min
25g Saaz i 15 min
25g Saaz i 5 min.

OG ca 1,050
FG ca 1,010
IBU ca 30

Siktade på ett så mjukt vatten som möjligt med 1:1 sulfat:klorid. Inte jättelångt från tjeckiskt vatten faktiskt.

Malningen gick som förväntat:

Även inmäskningen gick som det skulle:

Kokning på gång:

När tiden är mogen kastas påsens innehåll i fördelat på 2 givor. Alfasyra på humlen är ju en gissning då jag odlat den själv:

Jäsning sker med Lallemands Diamond lager. Jag började med att ställa den i matkällaren men det var lite väl kallt för endast en påse jäst så nu bor den i ca 18 °C. Jäsningen är iaf påbörjad:

Av ingenjören
Skrivet av leeggee:

Vilken kod?

Den aktiverade automagiskt i kassan. Jag knappade inte in någon kod.

Av ingenjören

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5919310

Jag fick 200 kr rabatt på Amazon på klockan med den koden som enbart skulle gälla upp till 100 kr. Trodde de hade ändrat den för någon dag sedan? Köpte klockan nyss.

Av ingenjören

Produkt: Huawei Watch GT3 Active
Länk: https://www.amazon.se/HUAWEI-Watch-Active-55026956-Smartklock...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5919310
Pris: 1590

Av ingenjören

Gällande rabatt på Amazon:
"Minsta ordervärde för att ta del av erbjudandet är 500 kr. Fraktkostnader och/eller andra avgifter, som presentalternativ, räknas inte med vid beräkning av det minsta ordervärdet. Den maximala rabatt som kan erhållas med detta erbjudande är 100 kr."

Av ingenjören
Av ingenjören

De måste ju satt detta pris med syftet att folk inte ska välja betalprenumerationen. Därmed kan de fortsätta håva in reklamintäkter och tanka användardata med mera från användarna vilket är värt mer än kostnaden för en reklamfri prenumeration i månaden.

Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Här kommer en liten update:

För det första, ingenjören har såklart helt rätt i att malten var för dåligt krossad. Det visar sig att jag monterat min maltkvarn som en jävla i....inte ingenjör kan vi säga. Jag hade missat två sidoplattor, som gjorde att en stor andel korn for ner på sidorna och inte blev krossade alls. Det förklarar ju en hel del

Det andra var att jag gjort en egen korg som jag haft själva BIAB-påsen i, som troligtvis tryckt ihop malten för mycket och gjort att all malt inte blivit blöt under mäskandet. Har nu gjort en annan lösning men en falskbotten och BIAB påsen direkt i grytan, och det verkar funka avsevärt mycket bättre. Påbörjade en vintervärmare i helgen och fick i alla fall ut OG 1.070, vilket inte är riktigt så effektivt som jag vill (har några idéer som jag ska testa nästa gång som har med lakningen att göra, då jag tror att jag inte lyckades "skölja ur" sockret tillräckligt).

En positiv sak är dock att den lageröl jag gjorde med den gamla metoden (och därav samma usla OG) blev en lättöl...men en av de bästa lättöl jag druckit. Så under omständigheterna ingen katastrof i alla fall

Vad kul att du fortsätter utvecklas med din hobby! Och kom ihåg att det faktiskt inte finns några rätt eller fel, det är ditt bryggeri och du som bestämmer över dina metoder. Just höga OG öl är ju rätt svåra att få hög verkningsgrad på. Egentligen bör man väl mala malten till mjöl då. Speciellt om du struntar i att laka (jag lakade aldrig när jag körde biab, jag räknade istället med en verkningsgrad runt 55 %).

Såg igår att humle.se fått in nya spännande humlesorter från Nya Zeeland så nu är planen att brygga en DIPA på 8 % med bland annat moutere. Tänker att den borde passa fint med Simcoe, eller vad tror ni?

Av ingenjören
Av ingenjören
Skrivet av ingenjören:

Här ser du bilder på krossad malt.

Av ingenjören
Skrivet av Sviskon1:

Får kolla på dry malt exctract, enda problemet är ju att nu har ju goingen stått och jäst ett par dagar, så nått OG lär jag ju inte kunna få ut alls. Men batchen är ju redan kaputt, så kan ju höfta lite såklart.

Gjorde en 22-liters batch, 18,5 liter mäskvatten och 12,18 liter lakvatten. Kokade i 60 min. Hade 5kg Extra pale malt från crisp, och 2g wienermalt från weyermann. (Och i slutändan 1kg paniksocker då, även om det inte var med i receptet ). Hade även i 6ml mjölksyra i mäskvattnet, och 2g protafloc med 15 min kvar av kok om det har påverkan.

Däremot rörde jag inte om i malten....hur tusan gör jag det på ett vettigt sätt i en BIAB-påse? Påsen blir ju rätt så maxad med dessa volymer, plus att jag har min makeshift-lösning med en nätpapperskorg som falskbotten som snor lite volym. Däremot försökte jag hälla lite mäskvatten över malten för att försöka få med så mycket som möjligt (jag tror i för sig att detta har större påverkan på min otålighet än på ölet/mäsken...men ändå)

Jag har märkt rätt så stora skillnader i verkningsgrad mellan att röra och inte röra runt i mäsken. Man kan ju försiktigt röra runt i mäsken så man får lite omblandning. Studera mina bilder på krossad malt tidigare i tråden och jämför med hur ditt blir. Om du antar att du hade 22 L och 1.022 från början så hade du efter 1 kg socker 1.038. Tillsätter du sedan 500 g DME borde du nå runt 1.047 vilket kommer resultera närmare 5,5 %. Lycka till!