Inlägg

Inlägg som goralux har skrivit i forumet
Av goralux
Skrivet av Purjolöken:

Tack för ditt svar

Då behåller jag dom som sitter i, antar att dom sitter i rätt från start också ?
Alltså att rätt fläktar blåser in samt ut ?

Den du länkade till var uberfet hahahaha, men dyr och stor, skall kolla hur den ser ut på, om jag hittar någon bild eller video innan jag betsämmer mig

Jo behåll de som sitter i; såvida de inte för något missljud. Det du kan fundera på att skaffa är ju förstås en 120mm till VGA-ducten eller en 80x15 fläkt till grafikortshållaren. De borde ju verkligen blåsa åt rätt håll, men är du orolig så är det ju bara att prova med något papper.

Jo den där fancontrollern är extremt skön Lite dyr.

http://www.youtube.com/watch?v=UeHUtKm3P0o&feature=related

Men kan ju tydligen släcka ner displayen när man vill oxå, väldigt praktiskt... Hmm, nu har du fått mig att fundera på den igen, hå hå, kanske blir ett impulsköp i slutet av månaden.

Av goralux

Jag har hört att Xigmatek fläktarna skall vara helt ok 200mms fläktar. 200mms xigmatek svarta med vita leds verkar ge en rätt skön effekt.

För att vara ärlig så måste jag säga att fläktarna som kommer med är bra; och att byta ut dem är onödigt. (såvida du inte gör det av estetiska skäl). Den andra 200mms fläkt platsen som är tom finns mest där av estetiska skäl, och för att vattenkylare skall ha nånstans att pynja fast sin radiator.

Att lägga till den andra toppfläkten, som i princip främst suger luft från 5,25 platserna och eventuellt stjäl luft direkt från 230mm insuget och rakt ut, utan att gå över komponenterna är lite småonödigt. (Men dona dit den om du vill av estetiska skäl.

http://www.webhallen.com/hardvara/98215-nzxt_sentry_lx_alumin...

Är den fancontroller som jag var jäkligt nära att skaffa innan jag bestämde mig för att skippa det. Har sett någon review och lite youtube clips, skön liten manick.

Av goralux

Moderkortet du skriver om är ett standard atx kort så alla fulltowers får utan problem plats med det. Själv ser jag det som totalt värt att lägga extra hundralapparna på en Coolermaster HAF X. Om det verkligen inte går att snåla ut pengarna kanske Cooler Master 690 II Advanced är vad som gäller; som redan länkats till.

Av goralux

Kör du maximized windowed eller vanligt? Atta köra maximerat och i fönster drar en del extra kraft.

Av goralux

Antec Dark Fleet är ju inte så high end, Men definitivt ett av de fulaste chassina som finns.

Av goralux

Du behöver nog vara lite mer specifik angående vad du vill göra för att få hjälp! En bra grundregel i alla fall är att gå igenom i skallen exakt vad man ska göra och lite av momenten; måtta och märka innan man drar igång borrmaskinen eller sågen.

Av goralux
Skrivet av Skadidle:

Silverstone Fortress FT02 är ju kallare på allt förutom graffet. Samtidigt tror jag att HAF X låter som en Bulldozer jämfört med Silverstone Fortress FT02 eller har jag fel?

Read it

Jag är lite förvånad att folk inte riktigt förstått det här en: HAF X kör med 230-200 mms fläktar. De massiva fläktarna kan gå på riktigt låga varvtal så de är i princip fullständigt ljudlösa (förrutom ett milt ljud från luften som susar förbi; omöjligt att höra om man inte aktivt sätter sig och lyssnar.)

Det som Typhoonos redan sagt gäller det som gäller är att datorns mest högludda komponent (I nutidens värld är det grafiken) är tyst. Om man grafiken har en brutal ström av luft som går över sig så kommer fläkten på grafiken gå långsammare.

Är man orolig över datorns ljud så skall man först och främst köpa en treslots kylare till grafiken, eller vattenkyla. Jag säger däremot inte att Fortressen är en dålig låda! Den ser riktigt bra ut och har många smarta lösningar; vill man inte ha HAF X och ej har behov av USB3/E, eller XL/ATX så är det bara att tuta och köra imho.

Av goralux

Vad jag kan se på nätet så verkar CPU kylaren vara i klass med H50/H70, d.v.s det är system som får smisk av de stora luftkylarna från t.e.x noctua och thermalright. Är lite förvirrad över denna förälskelse i underlägsna vattenkylningsystem över luft?

Ja visst, man kan säga åt folk "Jag kör vattenkylt" och känna sig 0,5% tuff... Eller? Speciellt så är det komiskt eftersom det som simpla vattenkylare verkligen skulle behövas till är till grafikorten; som ej har ett massivt utrymme för stora flänsar+fläktar som CPUn.

Av goralux

Jag ser inget som krockar på rak arm; det som jag främst vill informera om. (Eftersom du varit ute ur "marknaden" en stund) är att du verkligen borde fundera på en SSD disk. Antingen hosta upp lite mer för en +120GB eller åtminstone en +40GB att installera systemet och så på.

En SSD hjälper inte egentligen när du spelar (spelet kan dra igång snabbare, och loads snabbare om du lägger spelen på ssdn däremot) men att boota, starta program och till och med stänga av går avsevärt snabbare, så kika på SSDs.

Av goralux

Är långt från vattenkylningsexpert men rätt direkt vill jag säga att när du säger "billigt" så menar du relativt sett eller hur? Som jag ser det (även fast vattenkylningsfantasterna kommer explodera över detta) är att om man slänger en DH-14 på processorn och en treslots kylare på grafiken så verkar man vara uppe i vad jag ser som kanske en "normal" vattenkylningsrigg.

Runt 4000 kronor skulle det kosta mig ungefär att dona in vattenkylning i riggen jag bygger nu; d.v.s en rigg som ger mig märkbar prestandaökning sett från en bra luftrigg, så för tillfället satsar jag på luft.

Kommentaren "alla vattenkylningsystem är bättre än luft" kan lätt viftas bort, H50/H70 är tekniskt sett vattenkylningsystem och de slås rutinmässigt av de stora luftkylarna.

Av goralux

Kanske det är en fråga om "Fläktlotteri" såsom med "Silikonlotteriet" med processorer; men på de två HAF X jag pillat på så har inte chassifläktarna varit boven när det gäller ljud. Med en stor processorkylare (a'la noctua DH-14) så skulle jag säga att det mest högljudda i systemet blir de små fläktarna på grafiken?

Av goralux

Alltså du vill inte använda sidofläkten? Hmm, ja det blev nog lite lurigt. Du kan ta bort ducten och täcka över vad med ljudisolering om du vill. Bör nog bli tätt nog så skulle inte oroa mig för damm. Är lite skeptisk till det hela däremot; varför en "high airflow" modell och börja pynja med en av de viktigaste insugen?

Av goralux

Jag blir lite förvirrad över din tråd.. "Öppet i sidan.." Menar du alltså fläkthålet för sidofläkten?

Av goralux
Skrivet av moreempty:

gillar man plast så är väl haf X kul.. men jag trivdes bättre med lian li, fast jag tycker å andra sidan att corsair obsidian 800d är lite halv taskigt då jag sett ett lite för välanvänt med pajj lucka bla. som såg ruggigt trist ut.

ps. har latså haft och lekt med ett haf X skulle ge 800kr max

Det där är något jag inte riktigt förstått; eftersom endast en liten del av själva lådan är i plast. Förrutom det så tycker jag det har en viss vikt i att folk ser skillnad på "gjord av ett plast material" och plastig. D.v.s bara för att något är gjort i plast så behöver det inte vara billigt skräp som lätt går sönder o.s.v.

HAF-X har delar i plast, men den plasten verkar vara nån form av vettig ABS plast inte den plasten som man annars kanske hittar i billiga chassin.

Av goralux

Är rätt säker på att det kommer göra massiv skillnad att gå till HAF-X. Obsidian var (och är) inte avsedd för luftkylning. Ja, det finns det som byter ut/lägger till fläktar; offrar en get eller så, och får det att funka med Obsidian och luft men tja...

Det finns dammfilter i fronten och sidan; i botten finns det filter om du får den "uppdaterade" versionen.

Med HAF-Xen så får du en 230 mms fläkt som blåser luft från fronten, den strömmen kan förstärkas med en duct med en 120 mms fläkt, så att luftströmmen pressas rakt in mot korten framifrån. Från sidan pressar en 200 mm fläkt in luft mot grafikorten; denna utrustad med en duct som pressar luften rakt över grafiken. I princip hela det massiva luftflödet i lådan är pekat mot grafiken. (Oops, glömde nästan.. Om man vill kan man lägga en 80x15 fläkt i VGA hållaren... Om man inte tycker att 230+200+120mm fläktarna inte räcker till )

Så kontentan är: Du borde få en drastisk förbättring med HAF Xen. Negativt så skulle jag väl säga att utseendet inte passar alla. Vissa som aldrig lyssnat på lådan tror att den är högljudd; icke, allt man hör är ett tyst vindsus (d.v.s om man aktivt lyssnar).

Av goralux

Aha! Jo sett arctic cooling nämnd förrut! Vissa modeller skall tydligen vara lite kluriga att få på men det verkar som att de ger riktigt bra kylning. Tack, och om andra har bra tips på vgakylare, eller tips angående installation/guider så är det bara att posta på.

Av goralux

Lättinstallerad och bra VGA kylare.

Hej! Jag väntar otåligt på att 6900 serien skall komma ut; och när den gjort det så hade jag tänkt pröva på att byta ut kylningen. Jag har surfat runt och hittat en hel del olika modeller men antingen så verkar de erbjuda minimal ljud/kylningsförändring eller så är monteringen rätt plågsam.

Så om någon känner till en VGA kylare som är förhållandevis enkel att montera samt ger lite av en prestandaförbättring så vore det kul om ni skulle informera.

PS: Jag vet att det inte finns några vga kylare för 69xx ute än, men om en tillverkare har en modell för 59xx så lär väl deras uppdaterade modell vara någorlunda lik i konstruktion. Det gör för övrigt inget om kylaren gör grafikortet till 3slot.

Av goralux

Problemet med att köpa en "server dator" är att de människor i regel som handlar servrar gör det med pappa Statens eller företagets plånbok; så priserna på att köpa ett system som är färdigbyggt, benämnt som "server" tenderar att skena iväg.

Det är inte extremt vital verksamhet som kommer donas med på servern så jag rekommenderar att du tar din gamla gaming rigg, eller något motsvarande och rycker ut allt som inte behövs; blåser ur datorn..Slänger in ett dugligt intel nätverkskort: Och tadaa!

Du behöver inte fet hårdvara för att driva en spelserver; visst så är "server grade" hårdvara och redundanta psus sexiga men såvida du inte har högar med sedlar som blockerar ditt hem så ser jag inte en "riktig" server som en bra grej.

Av goralux

HAF X: En riktigt bra luftkylningslåda som har gott om utrymme och en bra vattenkylningslåda. Har prylar som USB3 och hotswap (Även fast hot swap känns rätt meningslöst för de flesta)

700D: En vattenkylninglåda; som man med arbete; såsom fläktbyten, offrande av en get o.s.v kan använda för att luftkyla.

Med just 800/700D så blir jag att tänka på south park avsnittet "Bebe's Boobs Destroy Society".. Utseendet, kvalitetskänslan och de smarta små lösningarna som finns i lådan får folk att inte tänka riktigt så klart som de borde.

Om ni tänker köra varmt grafikort och/eller flera grafikort så är 700D knappast ett bra val; eftersom flödet över korten är rätt klent. Speciellt jämfört med HAF X där man pressar luft från en 200mm fläkt rakt över grafiken.

Av goralux
Skrivet av Dahl1n:

Men enligt min egna uppfattning tycker jag att det jobbet som skall göra tar runt 15minuter och då skall dom ha 1500kr.
Då tycker jag själv det är bättre att dom säger att dom inte vill göra jobbet för att det är förlitet istället för att kräva ett skit pris.

Sedan lösa det på egen hand blir ju inte i närheten av samma resultat som det blir med vatten skärning eller liknande.
//Dahlin

Att ge någon utomstående tillgång till maskiner värda +100000 kronor, är ju inte ett genidrag. Maskiner, underhåll och tid är inte gratis. Men om du kan hitta någon som kan göra det billigt (Någon yrkesskola bästa satsningen) så kör på.

Låt oss säga att ni skulle köpa en maskin för runt 100000 kronor. Den kräver ytterligare underhåll, delar och kanske service från specialicerade utomstående tekniker. Oftast har maskiner en viss beräkningsbar livslängd (inte när de slutar fungerar helt, men när mängden service+Downtime blir så stor att det är bättre att byta ut).

Innan livslängden är slut så skall man ha tjänat in hela kostnaden på maskinen+service/underhåll samt vill man ju så klart ha en viss vinst. Jag vet att jag går lite offtopic men jag stöter på det här tänkandet rätt ofta och jag stör mig lite på hur folk inte ser "the big picture".

För övrigt så blir fläkthål gjorda med egen hålsåg+borr helt utmärkta; så för dem behövs inte någon vattenskärning o.s.v. För fönstret så kan det behövas om du tänkt dig komplicerade, vågiga former men annars så kan man få det att se hur bra som helst ut med planerande, maskerande och ordentligt klurande innan man börjar.

Så varför inte göra alla fläkthålen och så själv; och sen låta någon annan göra bara utskärningen av fönstret? Fast även om du bara vill ha det gjort så lär det bli en slant.