Inlägg

Inlägg som upl8447 har skrivit i forumet
Av upl8447
Skrivet av ggalaxyy:

För fan bara uppgradera istället... Är så trött på folk som klagar på Windows 10. SJÄLVKLART ska det vara ett alternativ, men kom igen, Windows 8.1 är pissdåligt, windows 7 är uråldrigt och Microsoft kommer ju lägga ner viktiga uppdateringar till win 7 så småningom, bara uppgradera eller skaffa linux.

Well det finns ett antal anledningar till att jag inte uppdaterat. För det första är det extremt inkonsekvent det vill säga att man måste friskt hoppa mellan olika menyer osv för att ändra saker som tidigare låg på samma ställe. Nu är ju kontrollpanelen delad i två metro plus den klassiska dör vissa inställningar bara finns i den ena. Sen är Windows 10 väldigt duktigt på att kränka mitt privatliv. (Fel aktigt ->) Sen går det inte heller att se vad som finns i uppdateringar. Håller med om att bakåtsträvande är dåligt men då ska uppföljaren vara bättre också.

Förövrigt så har jag betalat för support fram till 2023 vilket jag då förväntar mig.

Nu har jag bara Windows på speldatorn men det är väl en för mycket...

Av upl8447
Skrivet av Fränkie:

Är väldigt intresserad av UHD versionen av denna men har några frågor, så om någon vet så hojta gärna.

Värmeutveckling om man har den direkt på sängtäcket? För att surfa och se film, inte gamea.
Hur upplever ni tangentbordet? Då jag kommer programmera och skriva för det mesta så behöver jag ett bra t-bord. Kommer inte använda mig av ett externt.
Står och velar mellan denna och en thinkpad nämligen

Tangentbordet är bra men har väldigt kort slaglängd (1,6mm) så tar lite tid att vänja sig vid. Inte thinkpad klass eller något så men okej om man kan vänja sig vid den korta slaglängden. Själv föredrar jag att ta fram mitt mekaniska tangetbord om jag skriva något längre eller koda en längre stund.

Datorn går att använda på sängen helt okej bara man har koll så att fläktarna startar upp på högre varv (Hörs ganska tydligt). Sålänge jag har gjort något tungt har det inte varit ett problem för mig. Men måste nog rekomendera att försöka ha något hårt under den. Dells egna sleeve ska vara hård och gå att använda för att ha datorn på vad jag har läst. Så kan väl rekomendera att köpa ett sådant med datorn. Ångrar lite att jag själv inte gjorde det.

Av upl8447

@eXpander_:
Du ska inte tro att du kommer undan med så lite info.... En screenfetch är väl minimum krav??? Nu ser jag ju att det är fluxbox men lite mer info vorre trevligt. Tänkte säga att för det här är ju /r/unixporn värdigt men du har ju redan top posten där för tillfället.
https://www.reddit.com/r/unixporn/comments/4jwhew/fluxbox_sum... Där fanns ju även lite mer info

Av upl8447

Vad du har du täntk köra för hypervisor? Vad jag vet så har PfSense officeiellt stöd för Hyper-V och ESXI. Men fungerar även bra med KVM. Sist jag kollade fungerade dock inte XEN bra så om du tänkt köra vi XEN så är väl fysik hårdvara att föredra. Men ser inger problem med att köra PfSense virituellt förutsatt att du inte hanterar din hypervisor som ett lab. Då det kan vara smart att separera dem om du labbar väldigt mycket med hypervisorn.

Av upl8447
Skrivet av Sn☃w:

@upl8447: Jag skulle gärna ta lite dotfiles riktigt nice setup.

https://github.com/cape37/dotfiles

Varsågod tog lite tid men... Bättre sent än aldrig.
Bakgrund https://i.imgur.com/G1kEXZp.png

Av upl8447

@Hubertus: Problemet är att nästan alla sänder på högsta lagliga effekt vilket bara leder till problem i sådanna här situationer. Om alla bara sände ut 1/5 av sin maximala signal styrka så skulle deras räckvid i optimala förhållanden sett till diameter ungefär halveras. Men i det här fallet skulle det störra färre andra nät och om alla gjorde det ha det varit betydligt mindre störning generellt sätt. Vilket förmodligen hade lett till generellt sätt bättre signal för de flesta. Om folk även bara använde de korrekta kanalerna dvs 1,6,11 så skulle även det ledda till mindre störningar. Istället för som många idag använder ex 3 eller 4 och stör och störs av både kanal 1 och 6.

Av upl8447

@Xeraton:
Att sända ut starkare signal gör inte nödvändigtvis saken bättre då din klient fortfarande inte kommer kunna nå tillbaka till APn. Mer effekt kommer bara bidra mer till problemet. Bättre antenn och motagare ger dock bättre räckvid.

https://ubcdn.co/media/images/product-features/unifi-ap-ac-lr-fe...

Kan rekomendera APs från Ubiquiti då jag har bra erfarenhet av dem. ex
https://www.dustinhome.se/product/5010889400/unifi-ap-ac-lite
https://www.dustinhome.se/product/5010889481/unifi-ap-ac-long...

Min mor har en Linksys LAPAC1200 som fungerar utmärk i ett lägenhets komplex. Denna är dock löjligt dyr i sverige och inte speciellt bra om man jämför med Ubiquitis utbud. Samt att den haft dvs barnsjukdomar.

Om TS har lust kan han ju använda ex Wifi Analyzer och kolla vilka nät som stör mest och sedan ta reda på vilka som äger dessa nät och fråga om de kan ställa ner sin effekt lite.

Av upl8447

Blev en ny config för i3-gapps. Baserat på Tomorrow Night färg schema. Kan dela mina dot files om någon är intreserad. Men måste städa lite i dem först

http://i.imgur.com/uN8al3E.png

http://i.imgur.com/oj29MMr.png

Av upl8447

VAD DU ÄN GÖR STARTA INTE DATORN! Iallfall inte från den infekterade disken.

Boota till ett linux USB och kontrollera om filerna faktiskt är krypterade. Vilket dem förmodligen är. Är filerna viktiga för din far och det inte finns backup så är det tyvär bara att betala. Då det är inprincip omöjligt att knäcka moden kryptering. Är datan krypterad kommer inga antivirus hjälpa tyvär.

Har du en backup installera om och återställ till den.
Har du inte backup och tänkter betala. Efter att du betalat så kopierar du alla viktiga filer och inget mer mer till extern enhet USB eller Extern hdd. Sedan gör du en ominstallation.
Bryr du dig inte om filerna så är det bara installera om.

Om du betalar så gör även en Polisanmälan även om det förmodligen inte leder någonstans.

Av upl8447
Skrivet av CHolmstedt:

Härligt att höra att den fungerar bra i Linux också. Går det att stänga av Nvidia grafikkortet helt å hållet i Arch och på så sätt spara batteri?

Sedan blir jag nyfiken på ditt byte. Går det att byta wifi-kort (nätverkskortet) i datorn, är inte det fastlött någonstans för att spara utrymme?

Eftersom Dell inte tillåter att kortet stängs av i UEFI tyvär så blir det lite jobbigare. Det enklaste sättet är att installera Bumblebee med bbswitch och låta bumblebee hantera allt åt dig. Men det går även att göra genom endast bbswitch och blacklista Nvidia och Nouveau dirviruitnerna.

komandot "cat /proc/acpi/bbswitch" kan användas för att ta reda på om nvidia kortet är igång eller inte om du har bbswitch installerat.

https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus
https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch

Angående Wifi-kortet så sitter det i en vanlig NGFF slot och är placerat under start knappen ungefär.
Service manual finns här
https://downloads.dell.com/manuals/all-products/esuprt_laptop...

Mer manualer samt andra språk
http://www.dell.com/support/home/us/en/19/product-support/pro...

Av upl8447
Skrivet av philipborg:

Det blir bådas drivrutiner. Förhoppningsvis fixar dem till krockarna om detta ska bli standard på marknaden.

Om AMD fixar krocken så ska du nog se att Nvidia implementerar en ny krock rätt fort.

Av upl8447

XPS 15 i7 16GB 512GB FHD med linux

Har nu haft min XPS 15 i lite drygt en och en halv vecka. Verkar ha ett felfritt exemplear också. Ingen backlight bleed, Ingen coilwhine portartna sitter även dem rätt. Är allmänt nöjd med datorn men finns lite förbätringar som skulle kunna göras. Tänker framförallt på att tangentbordet skulle gärna kunnat fått lite mer plats samt längre slaglängd. Ex så skulle jag önskat en full stor enter knapp och full stora piltangenter. Sen kunnde skärmen varit lite mindre ljusstark i sitt lägsta lägge. Har den just nu nästan alltid i sitt lägsta lägge.

Hur har datorn fungerat i linux? Jo inte stött på några problem. Det mesta fungerade direkt utan problem. Saker som varit problem är väl att bumblebee inte riktigt fungerat önskvärt men detta är ju mer Nvidias fel än dells då de inte ger någon oficiell support för Optimus i Linux. Nätverkskortet ställde även det till med lite problem men fungerade utan problem efter att network-manager installerades. Dock fungerade inte bluetooth tillsmans med 2,4Ghz wifi på det. Så bytte ut broadcom kortet mot ett intel 8260 istället. Skillnader som jag märkt behövs inte network-manager för att fungera. Drar lite mindre ström. Samt att bluetooth fungerar.

Alla snabb knappar utom play/pause har fungerat direkt med min i3 config. Touchpaden har även den fungerat utmärkt. Förmodligen den bästa trackpaden jag använt.

Batteritiden har även den varit bra med 5-10h beronde på last. Detta är allså med Arch Linux med i3 som window manager. Med grundläggande optimering TLP, Powertop, Bumblebee.

1,5h vid spel Nvidia GPU
2h 4x tynga VMs, Firefox, libreoffice samt terminal. (100% cpu)
3h vid spel intel GPU
5h Netflix (chrome), 1x kali vm (kvm), Firefox samt Terminal.
6h Netflix (Chrome)
7h Firefox, LAMP VM, Play-Music-Desktop-Player, Brackets samt Terminal
8h Firefox, Play-Music-Desktop-Player samt LibreOffice
10h Firefox samt Terminal
12h Terminal

Av upl8447

Titta efter HP eller Dell brandade begangnade kort på ebay. Offtast intel baserat men kan även vara broadcom. Brukar vara rätt mycket billigare. Tänk på att kablar till SFP+ är dyrt 300-1000kr men lär fortfarande vara billigare än RJ-45 speciellt om det ska in en switch i leken. Rekomenderar DAC kablar om du vill komma undan billigt men inte behöver så långa kablar.

Intel X520 + 2xDAC
Dell Intel X520

1M DAC
3M DAC
5M DAC

Av upl8447
Skrivet av CHolmstedt:

Tackar för det gedigna svaret.

  1. Perfekt då finns den möjligheten.

  2. Max för TB15 dockan är 5120 * 2880 = 14 745 600.
    Max för Intel HD Graphics 530 via DisplayPort är 4096 * 2304 = 9 437 184 (http://ark.intel.com/products/88967/Intel-Core-i7-6700HQ-Proc...)
    En välvd 34" 3440 * 1440 = 4 953 600
    Två välvda 34" 6880 * 1440 = 9 907 200
    FHD (inbyggda skärmen i bärbara datorn) 1920 * 1080 = 2 073 600
    En välvd + FHD; 4 953 600 + 2 073 600 = 7 027 200
    Två välvda + FHD; 9 907 200 + 2 073 600 = 11 980 800

  3. Ja, förhoppningsvis finns det stöd för 2 st 4K skärmar men enligt mina beräkningar ovan så blir det ju tight om man räknar antalet pixlar; Intel HD Graphics 530 klarar ju inte i närheten av vad dockan har specifikationer för.

Tror det blev lite fel här.

2/3. Max som officelt stöds av dell på TB15 är 2x 3840*2160 (UHD / 4K) @ 60 = 16 588 800
HD 530 stödjer max 4096 * 2304 = 9 437 184 via displayport detta är inte maximala upplösningen för HD 530. Enligt dokumentet nedan så stöds maximalt 3st 4k skärmar. Om detta är UHD eller DCI (4096x 2160 eller 3840 * 2160) framgår inte inte heller framfår det om det är 60hz, 30hz eller 24hz. Men dokumentatioen vekar rätt kass från intels sida angående HD530.
https://www-ssl.intel.com/content/dam/www/public/us/en/docume...

Av upl8447
Skrivet av CHolmstedt:

Jag har väntat länge nog för inköp av ny bärbar dator som ska ersätta min stationära hemma då jag har väntat på Skylake och USB 3.1/Type-C. Primärt ändamål är mjukvaruutveckling (virtualisering och kompilering) så en skylake i7 quad-core med hyperthreading med minst 16GB ram har varit utgångspositionen, Windows ska bort och Ubuntu ska installeras. En XPS 15" i7/16GB/FHD/512 GB SSD med en TB15 dockningsstation verkar träffa mina krav bäst av alla möjliga val på marknaden just nu. En Dell Precission 5510 med i7-6820(?) hade ju också kunnat vara något men prislappen skjuter iväg ganska rejält.

Jag hade gärna sett displayport istället för HDMI 1.4, en ethernet port och att den var ett halvt kilo lättare men man kan inte få allt; det får lösas med en USB-C dongle av något slag. Jag har länge trott att Thunderbolt har varit påväg att dö ut till förmån för USB-C men efter att ha läst på lite så verkar ju de båda ha slagits ihop till något vettigt måste jag säga (dock dyrt som allting nytt i form av TB15 dockningsstation).

Några frågor, vissa kanske är specifika så endast @DellCare kan svara idagsläget:

  1. XPS 15", går det att byta ut minnesmodulerna till 2x16/32 GB i framtiden eller är minnena fastlödda?

  2. Dell Thunderbolt Dock TB15 ska klara 2 st 4K eller 5120 x 2880 @ 60 Hz enligt specifikationer men är inte 5120 x 2880 betydligt mindre än 2st 4K skärmar? (2st 4K skärmar är ganska odefinierat känns det som).

    Exempelvis om jag köper 2 st 4K välvda 34" 21:9 med upplösningen 3440x1440 så blir det ju totalt en upplösning på 6880x1440, på bredden är det ju mer än angivna 5120 men betydligt mindre på höjden. Räknar man ut totala antalet pixlar eller hur fungerar detta?

  3. Följdfråga: Vet någon om upplösningen är begränsad av interna Intel® HD Graphics 530 eller om GeForce GTX 960M får styra det helt själv? (i det finstilta varnas för just detta här: http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus/geforce-gtx-960...

1. Det är två st sodimm platser i XPS15. Så ja det går att byta ut till 2x16GB.

2.

http://i.imgur.com/RXMckjP.png

Här finns mer info om dockan. https://www.dell.com/support/article/se/sv/sedhs1/SLN301105/e... Det du får räkna på är hur många pixlar totalt det blir UHD * 2 = 16,6 MP i 60HZ vilket verkar vara vad den max klarar av. Så om du ska ha flera olika skärm upplösningar får du nog räkna själv lite. Detta kanske inte alltid stämmer så kan inte garantera att bara för att det är under 16,6MP så kommer det fungera. Men kan inte tänka mig att ex en UHD + 2st 1440p skärmar ex skulle vara ett problem med ca 15,6MP. Den uppsätningen du nämner ska inte heller vara ett problem. Då det hänvisas till av dell själva.

3. Alla skärmar kommer gå via HD530. Så 960M kan aldrig prata direkt med en skärm utan måste gå via HD530 (Kan ändras i senare bios). Vilka upplösningar denna stödjer har jag inte jätekoll på men det är minst 2st 4k i 60hz skärmar ialfall.

Av upl8447
Skrivet av Mega-Dark:

För övrigt även sneglat på Macbook Pro pga 16:10-formatet på skärmen vilket passar bättre vid läsning. Dock blank skärm.
Det kanske finns någon annan liknande produkt som har jag missat.

Lägger ett förslag: Razer Blade kanske om den nu värkar komma till Sverige
http://www.sweclockers.com/nyhet/21388-razers-slimmade-gaming...
Dock kommer den nog inte vara speciellt billig. Och det kanske är lite over-kill med en sådan för dig

Den väger ju nästan dubbelt så mycket samt är avsevärt större.

Hade jag varit ts hade jag tittat på xps13 eller mindre thinkpad (x260 eller x250). Xps om du prioriterar smidighet i fötsta hand. Thinkpad om du prioriterar stryktålig och batteritid. Du kan hotswapa batteriet på de modellerna jag nämnde. Men båda är bra datorer i allmänhet med bra skärmar, tangentbord och batteritid. Tror för övrigt att du klarar dig utmärkt med 1080p på pass små skärmat.

Av upl8447

Dells stora docka finns nu på dustin. Kan ni gissa vad den kostar? 4,7K WTF?
https://www.dustinhome.se/product/5010899701/thunderbolt-dock... 4695kr, (4021kr med student rabbat)

Dockor brukar ju vara dyra men nästan 5k?? Kan ju ju köpa en NUC för det priset som är ungefär lika stor som dockan och har liknande uppsätning portar. Neh blir att vänta på vettiga aktörer. Seriöst Dell vad tänker ni med? Vad gör denna docka dubbelt så dyr som ex HPs motsvarighet?

Av upl8447

@Dunder:
Jo förväntar mig inga större problem med distar som kör minst kernel 4.4. Lite googlande löser det mesta då det oftast finns någon mer kunnig än en själv som löst problemet innan. Men har aldrig använt en dator med linux innan där jag har haft behov av prime eller bumblebee så det blir lite intresant att prova på det samt att se hur batteritiden blir. Sen kan ju saker så som gester och snabb knappar vara lite kneppigt att få igång men brukar gå att googla fram.

Sen bara för att det finns en linux verision av något så betyyder inte det att produkten i sig fungerar bra med linux. Titta på Intel Compute stick som använder en sketen Realtek krets för wifi i sin ubuntu edition. Som knappt går att få tag på drivrutiner till (Finns källkod för en drivrutin på github). Själv har jag bara lyckats hitta en dist (Antegros) som kan kompila den utan att ladda ner dependencys. Men oftast är det ett bra tecken att det finns en linux verision.

Men finns det verkligen en xps15 Developer edition bara sätt prat om xps13 i denna generation av XPS?

Av upl8447

Beställt en XPS15 FHD/512GB/16GB/i7 nu! Tyvär är ordern beräknad till 2016-03-04 Blir att kasta ut spyware10 på den när den kommer och installera arch! Ska återkomma med hur linux stödet är så fort jag får datorn.

Av upl8447
Skrivet av EjjeZ:

Sjukt... vad kommer "den stora dockan" då kosta?

Hittade dockan för en tusenlapp billigare på dustin (för studenter).
https://www.dustinhome.se/product/5010899292/port-replicator-... 2407kr med student rabatt. 3kkr utan
https://www.dustinhome.se/product/5010899291/port-replicator-... 2 336kr med student rabatt. 2995kr utan