Inlägg

Inlägg som wiloh har skrivit i forumet
Av wiloh
Skrivet av Lorault:

Låt moderkortet sköta allt automatiskt. Inte värt att köra överklock på Ryzen-processorer. Men jag skulle ändå uppgradera kylaren för att få ner ljudnivå och temperatur. Men minnena måste definitivt vara i 3200Mhz.

Alright, bra att veta!

Ska jag köra på AUTO eller D.O.C.P i "AI Overclock Tuner" ?

Inte riktigt fattat skillnaden på D.O.C.P eller att sätta minnena själv till 3200.

Av wiloh

Jag testar bumpa denna tråd så kanske jag slipper skapa en helt ny för denna snabba fråga.

Nu sitter en 5600X i mitt chassi och jag är ganska ny till att överklocka, menjag drog upp mina minnen till 3200MHz (då de är 3200MHz) och sedan CPU clocken till 4000 GHz och drog igång ett stresstest. Jag har hört att CPU temp helst inte ska gå över 70-75 grader under stress-testet och min kom upp i 86 grader som mest.

Bör jag undvika att överklocka den alls tills jag uppgraderar min kylning?

Av wiloh
Skrivet av reflux:

Och minne hoppas jag? Du har inte skrivit något om det men du kan inte använda ditt gamla DDR3-minne till det nya moderkortet.

Jag har två M2 diskar och 32GB DDR4 RAM som ligger och samlar damm just nu tills jag uppgraderar (min gamla CPU dog), så det var därför jag va lite extra taggad på att slå till innan 5 november, men jag tror att en 5600X kommer bli alldeles perfekt för mig!

Av wiloh
Skrivet av mille666:

Nyfiken på detta också.

Jag kommer för övrigt köra x570 oavsett vad det blir för CPU.

varför x570? Vad är fördelen över ett B550?

Av wiloh
Skrivet av mille666:

Tror vi båda tittade på samma erbjudande om 3900x. 4000 hos komplett (och jag har möjlighet att få 500 kronor cash-back hos MSI).

Jag var dock tvungen att köpa CPUn innan sista oktober för cash-backen.

Jag gjorde som så att jag köpte CPUn, fick hem den idag och låter den vara oöppnad till torsdag för att se alla reviews. De enda siffrorna AMD gav på presskonferensen var i 1080p, men jag spelar i 1440p så de siffrorna gav mig inte så mycket. Visar det sig att det är en väldigt liten fördel (<10%) till 5600x så behåller jag 3900x, då jag tror extra kärnorna kommer vara till fördel i det långa loppet.
Visar det sig att 5600x är ett monster så returnerar jag 3900x helt enkelt

Oavsett så blir det en rejäl uppgradering för mig, då jag sitter på en snart 10 år gammal 2700k 😅

Ja så hade man ju kunnat göra!
Men min plan är att lägga 5k på min uppgradering nu och sen satsa på en fetare uppgradering om ett par år då man troligtvis har jobb och mer pengar att röra sig med. En 5600X lär ju räcka ett bra tag utan problem. (jag spelar titanfall 2 på en 2600K i 1440p utan minsta problem ^^)

Av wiloh
Skrivet av Aka_The_Barf:

Spelar du mest så kommer du får mer prestanda av en 5600x än en 3900x i de flesta spel, kanske till och med alla spel om den höga IPC ökningen stämmer.
Du kan nog vänta 5 dagar för att se om de är så mycket bättre. efter släppet kommer nog priserna på de äldre cpuerna rasa ned ännu mer.

Precis det svar jag ville ha, tusen tack

Av wiloh

Ryzen 3900X eller 5600X?

Jag har länga funderat på att uppgradera endast min CPU och Moderkort och hittade idag en deal för en 3900X för exakt 4k. Därpå ett B550 för 1750kr.

Är det värt att slå till eller bör jag vänta tills nya serien släpps och köpa den 700kr billigare 5600X?

Jag kommer använda datorn för att spela spel och för att skapa spel, har ett 1080Ti som GPU.

Är student och vill helst inte lägga mer än 6k på uppgraderingen.

Tack på förhand!

Av wiloh
Skrivet av StuntmanMike:

Ja det hade inte varit så dumt! Men jag tycker det är så jäkla svårt att få någon vettig info om hur mycket dessa gå att modifiera. Till exempel då om den mittersta skärmen skulle gå att sänka nog mycket för att de övre skulle få plats ovanpå. Men jag ska kanske kika runt på lite stativ som stödjer tre skärmar!

Av wiloh
Skrivet av L0_ek:

Vore lätt om skrivbordet är mot en vägg så att du kan köra väggfäste.
Annars blir det väl någonting i stil med det här. 90cm hög, så rimligen får din nya skärm också plats under om inte jag tänker helt fel.
https://www.webhallen.com/se/product/318975-Deltaco-Office-Sk...

tyvärr så får jag inte borra i väggarna där ju för tillfället bor, annars hade det nog varit optimalt. Det där stativet skulle troligtvis fungera. Blir dock lite fult och två av platserna kommer ju inte ens att användas, men tack för tipset oavsett

Av wiloh

Hjälp med skärmstativ för skrivbord.

Jag sitter just nu med två stycken 27" skrämar på skrivbordet men tänkte snart byta upp mig till till en ensam ultrawide istället. Dock så vill jag fortfarande kunna använda mina två 27" skärmar och skulle därför vilja placera dessa ovanpå min ultrawide, fast vinklade lite nedåt förstås.

De allra flesta skärmstativ jag hittat har väldigt liten höjd att jobba med. Med min nuvarande skärm är det just nu 55cm från skrivbord till toppen på den, så jag kommer att anta att den nya skärmen kommer ligga omkring samma siffra. Sen kommer det vara cirka 15-20cm från VESA fästets mitt till underkanten på skärmarna, så ungeför 75+ cm i höjd skulle mitt stativ behöva klara av. Men de flesta modeller ser inte ut att vara ämnade för detta.

Skulle därför vilja fråga er som är kunniga, om dessa vanliga skärmstativ klarar av så hög höjd på skärmen. Annars tar jag gärna tips på produkter som kanske har extra lång arm eller om det finns någon custom lösning att skapa. Om det är två singel stativ eller en dubbel spelar ingen större roll.

Eller är det kanske en dålig idé överlag och jag bör satsa på att ha skärmarna ståendes på varsin sida om min ultrawide?

MvH

Av wiloh
Skrivet av Sewerin:

@wiloh: Skulle en linuxdist kunna fungera i stället för Windows? Till exempel Linux Mint vars gränssnitt är likt Windows.

I en perfekt värld ja, men jag tvivlar på att ljud programmet som vi använder funkar på linux och det är en dator som vem som helst ska kunna ha åtkomst till för att önska låtar m.m. Så användarvänlighet är ett stort prio också. Annars hade det varit ett trevligt och billigt alternativ.

Av wiloh
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Gör inte det.
Licensnyckeln kommer ändå inte att funka eftersom den hör till moderkortet.
Är puben ett eget företag? I sådana fall kan man be Microsoft skicka över lite Windows licenser.
Annars köper ni Windows på ebay för en femtilapp.

Alright, ingen kloning isåfall.
Ja vi är ett företag, mycket möjligt att jag bara kan fråga någon på skolan så kan jag få en nyckel, men bästa vore om jag kunde återanvända den nuvarande. Skickar microsoft ut gratis licenser bara för att man är ett företag? 🤔

Av wiloh
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Athlon 3000G skall klara av 4K. 4K projektorer är galet dyra just nu så när pubben köper in en 8K projektor om över tio år kommer nog den här datorn också att vara utbytt.
Precis, 2x4GB. Lite snabbare än 1x8GB, vilket som kommer duga dock.
Eftersom Gigabyte B450M DS3H så kan man ju uppgradera till 4x4GB flera år in i framtiden om det skulle behövas då.

Tusen tack för all hjälp! Nu bör jag ha ett förslag att lämna till styrelsen

Bonus fråga som du kanske har koll på, men om jag skulle klona den gamla HHD'n till den nya SSD'n, skulle det ställa till det med drivers och liknande från den gamla datorn?

Av wiloh
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Den presterar bättre än en i3 NUC. Ungefär som en i5 3450 om man vill jämföra med begagnat.

Man skall komma ihåg att 3000G är en 2C/4T i 3,5GHz medan 3200G är en 4C/4T i 3,6GHz. Så ingen större skillnad.

Man hör många YouTubers säga att man skall skippa 3000G. Men i USA kostar 3200G $94 och 3000G $49 alltså inte ens det dubbla. Medan i Sverige kostar 3200G 1149 kronor och 3000G 549 kronor alltså mer än det dubbla.

Dual channel minne är en mer prisväd uppgradering än att gå upp till 3200G.
Om du menar grafik i form av spel är ingen av dem bra. Köp ett begagnat GTX 770/780/960 för ~500 kronor om det skall spelas.

Alright, allt detta låter ju rimligt. med grafik så menar jag inte spel precis, utan mer video. Men det är sant, behöver vi något sådant i framtiden så är det bara att köpa något begagnat.

Och vad menar du exakt med dual channel minne? altså bara att vi har två stickor med minne? 2x4GB typ?

Av wiloh
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Börja med att kolla vad som sitter i idag. Är det en i3/i5 så borde det duga. I sådana fall är det ju bara att köpa en SSD.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/13435667https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/13435667
Billigaste räcker, men byt från 2400MHz till 2666MHz för lika mycket pengar.
A400 är lite långsam. BX500 är inte lika smidig då den är SATA, men snabbare för lika mycket pengar.

Alright, snabb uppdatering. Datorn har tyvärr SATA 2 så att endast stoppa i en ny SSD kommer möjligen inte göra så mycket för att snabba upp burken som det lät. mitt uppgraderingspaket kanske är lite overkill för en dator som endast ska pela musik och hantera ljus men jag tänker som sagt att den ska förhoppningsvis kunna vara rapp och stabil mer än 5 år framöver.
Sen vet man ju aldrig, det kanske blir att datorn får fler arbetsuppgifter i framtiden, som att kopplas till vår projektor eller liknande.

Hur bra är en athlon 3000G? jag är liksom lite orolig för att snåla lite för mycket när jag ändå har en budget på 6k. Alla andra komponenter ser bra ut, men jag undrar om det inte är värt att lägga lite mer på en bra CPU som även orkar driva lite mer grafik också. Men tack för listan!

Av wiloh

Core 2 låter väldigt gammalt i mina öron, men jag är ganska okunnig om den generationens CPU och hur snabb dom är idag. men tack för alla tips, jag köper en SSD och återkommer med resultat

Av wiloh
Skrivet av Vzano:

Så länge SSDn inte kappas av SATA 2 så ska det fungera bra. Satte en SATA SSD i farsans gamla dator med SATA 2 interface, var fortfarande långsam men vet inte om äldre hårdvara postade långsammare än dagens.

Vad har du tänkt tillföra till tråden ens?

Om det är ett onlinekonto kopplat till datorn och licensen så ska det gå att bara installera om och man behöver inte oroa sig över licensen. Klona över windows hade fungerat bra också.

Det är en ganska gammal burk, så inte omöjligt att det är SATA 2. Ser ut som att jag behövver HWiNFO för att ta reda på det. Jaja, jag ska till skolan imorgon oavsett så jag kan ju lika gärna ta en titt för att vara säker. Annars får jag läsa på om hur man klonar en disk

Tack för svar @Vzano

Av wiloh
Skrivet av alfs:

Låter bra. En pub öppnas efter coronakrisen.

Vår pub öppnade 1996 men är tillfälligt stängd tillsvidare p.g.a corona. Perfekt tillfälle att uppgradera lite hårdvara då vi inte behöver ha öppet

Av wiloh
Skrivet av Åsa-Nisse:

Kanske räcker att slänga in en SSD i nuvarande datorn för att den ska kännas lite snabbare? En 150 GB mekanisk som den har nu lär ju vara riktigt seg i jämförelse.

det är sant, kanske värt ett försök. Och visar det sig att den fortfarande är slö så kan man ju alltid bara använda SSd'n i ett nybygge.

Lite orelaterad fråga till det men det är en väldigt gammal dator och jag tvivlar på att det finns någon windows nyckel kvar någonstans jag kan hitta (det är dock win10 på den). Ligger nyckeln lagrad i BIOS eller kommer jag tappa licensen när jag byter disk och försöker installera win10 på den? Skulle en kloning av disken lösa detta problem isåfall?

Av wiloh
Skrivet av Vzano:

Köp något begagnat och släng in en SSD om det behövs
https://shop.inrego.se/stationara/hp-8300-elite-tower + 120 GB SSD, billig och räcker för musik

Tyvärr inte det jag är ute efter. Datorn vi har nu funkar ju tekniskt sett för att spela musik och hantera ljusprogrammet men den är otroligt långsam och jag vill undvika samma sak bara ett par år framöver med burken du länkade. Det skulle dock ha sparat in en fin slant annars