Inlägg

Inlägg som wiloh har skrivit i forumet
Av wiloh

Ny stationär dator till pub på högskola

Tjena, jag har fått i uppgift att lägga fram ett kostnadsförslag för att uppgradera vår dator i studentpuben. Datorn används endast för att spela upp musik och för att köra det program som styr ljuset i lokalen. Datorn har då främst 3st krav som jag ser det:

Prioritet:
Snabb - Datorn ska vara rapp och kunna startas och startas om snabbt.
Stabil - datorn kommer mest sitta still i en vrå och bara tugga på kväll efter kväll, vi vill undvika strul och instabilitet
Billig - jag har just nu en budget på max 6000kr, men gärna under detta om möjligt.

Övrigt:
ljudkort för två kanals ljud, helst intern om det går, annars är extern okej också.
Jag kan inte så mycket om ljud, men just nu går det en vanlig 3,5mm kabel från moderkortets inbyggda ljudkort till ett mixerbord.
Så jag gissar att ett bra ljudkort där emellan skulle åtminstone ha någon positiv effekt på ljudkvaliteten.
Men om det inte är någon större skillnad mellan ett ljudkort eller moderkortets uttag så kan detta skippas.

BILD PÅ GAMLA DATORN ----- BILD PÅ GAMLA DATORN NÄTAGGET

CPU
Jag är inte så insatt i datorkomponentsvärlden för tillfället men jag har preliminärt tänkt att en AMD ryzen 3 i 3000 serien kanske. Störst fokus för datorn är hastighet, så CPU och hårddisk bör vara prio, så det kan vara värt att spendera lite mer pengar här.

Chassi
Jag kan troligtvis återanvända det gamla chassit, men det är ett väldigt gammalt ATX chassi och det är möjligt att det blir mer problem än det är värt pengar att spara in. isåfall skulle det billigaste chassit som passar moderkortet fungera. (bra damm filter som är lätta att rengöra hade varit ett plus dock).

Moderkort
Spelar troligtvis inte så stor roll. beror på vilket chassi som kommer att användas, men bör ha en M2 plats och plats för ett eventuellt ljudkort.

RAM minne
8GB RAM lär räcka, billigaste som finns lär funka bra.

Nätagg
Som ni ser i bilden jag länkade ovanför så finns det ju ett nätagg i gamla datorn som jag ett tag funderade på att återanvända för att spara pengar. Men jag har svårt att utläsa exakt hur mycket kraft den orkar pumpa ut och den är nog gammal som den är. Så ett stabild och billigt nätagg bör funka.

Lagring
Just nu sitter det i en 150GB disk som är mekanisk. endast 50GB används. Det bästa vore väl att hitta en M2 disk på 100-250GB att stoppa på moderkortet.

Skulle annars en Intel NUC vara ett billigare och smidigare köp? Är väldigt okunnig på hur dom fungerar eller presterar.

Det här var vad jag slängde snabbt ihop på Inet, den är verkligen i det billigaste laget så jag tror att en uppgradering på CPU skulle vara smart och kanske en lite snabbare och större disk. Feedback och idéer skulle vara välkommet

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13430623

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13430623

Av wiloh

Laptop för 3D mjukvara (Acer Aspire 7 A717)

Tjena, går spelprogrammet på Södertörn och är i behov av att uppgradera min nuvarande laptop. Det jag letar efter är komfort och så billig prislapp som möjligt (max 15k).

Hittade denna laptop som jag tyckte skulle passa bra "Acer Aspire 7 A717".
https://www.inet.se/produkt/1962947/acer-aspire-7-a717-i7-16g...

Problemet är att det är väldigt svårt att hitta några reviews på denna laptop någonstans på nätet och har själv aldrig ägt en Acer produkt, så vet inte hur bra det märket är generellt. Så om någon här äger denna laptop och kan rekommendera den skulle det vara perfekt!

Jag har redan en gaming burk hemma med 1080Ti så jag behöver inga funktioner som 144Hz skärm eller liknande, endast en dator som är bra för 3D mjukvara som Maya och liknande. Att kunna spela spel på den är ju såklart en bonus och jag tror ett 1060 kommer räcka bra nog.

Jag är dock kluven eftersom det nu är 2019 och nya laptops är troligtvis på väg från alla tillverkare, även om jag inte alls behöver ett kort ur 2000 serien med RTX så kanske det är värt att vänta på en billigare modell men som är lite nyare, men då kan prislappen springa iväg.

Skulle vara tacksam för all hjälp jag kan få

Av wiloh

Det var så enkelt som att kabeln satt åt fel håll ^^
Tack för svar

Av wiloh
Skrivet av Zaggero:

En snabb fråga, har du satt kabeln åt rätt håll? Ingång och utgång är markerat på kabeln.

Av fan, det hade jag inte tänkt på. Jag såg "input" eller omd et var "output" markeringen men trodde det aldrig kunde spela roll vilken sida som var vänd åt vilket håll. Googlade även på detta och första svaret var att det aldrig spelar någon roll vilket håll en HDMI kabel är inkopplad :/

Jag ska så fort som möjligt testa detta och återkomma!

Av wiloh

Problem med HDMI signal till projector

Tjena, morsan köpte nyss en ny lägenhet då en äldre projektor och projektorduk lämnades kvar av förra ägaren. Min idé för att göra en smidig och snygg lösning för henne var att köpa en förstärkare och sedan dra en 15 meter lång HDMI kabel till projektorn.

Vi köpte denna förstärkare och denna HDMI kabel (baksida kartong). Tanken är att använda en chromecast till att börja med men efter att vi kopplat in allting så fick jag ingen bild. Den hittade altså ingen signal på varken av HDMI ingångarna på projektorn.

Projektorn är en W1100 och det står att den har två stycken 1.3 HDMI ingångar, är det detta som är problemet då kabeln är version 1.4, samt signalen som skickas från förstärkaren?

Jag testade med en annan HDMI kabel som ägaren lämnat kvar men den fungerade inte heller, dock fungerade en chromecast om jag pluggade den direkt in i projektorn. Nu när jag sitter och skriver detta så börjar jag mistänka att förstärkaren skickar ut en 1.4 signarl som inte är kompatibel med en 1.3 port på projektorn (om det nu är så HDMI fungerar).

Dock gav min felsökning inte mycket mera svar då jag fick bild på min datorskärm via den HDMi kabel som lämnats kvar, men inte den ny inköpta som jag länkat åvan, så finns en risk att den kabeln är sönder helt enkelt. (min datorskärm har HDMI 1.4 högst troligtvis).

Det jag vill veta helt enkelt är vilken HDMI kabel jag bör köpa för att få min setup att fungera. Helst 4k + HDR för att vara framtidssäker och om möjligt 1080p/60Hz upp till 15 meter minst.

All hjälp angående denna fråga uppskattas stort

Bonus fråga: Vad är skillnaden mellan aktiv och passiv HDMI sladd? Har testat googla men har inte riktigt förstått svaren.

Av wiloh

Jag har i princip samma fråga och jag spelar i 2560x1440.

Av wiloh

300+ frakt.

Av wiloh
Skrivet av Tommie_l:

@wiloh: den är tyvärr såld, väntar betalning. skulle det bli ändring, kontaktar jag dig.

Okej, tack för svar

Av wiloh

Är det möjligt att få G27 ratten skickad med posten? Kan bjuda 1800 för ratten

Av wiloh
Skrivet av phanto:

Jag köpte samma minne + mobo combo (samma z170, samma corsair). Funkar, men funkar ej med XMP profil i BIOS, alltså kommer den bara upp i 2666hz eller vad tusan det nu är. Skulle därför rekommendera att du köper ett annat märke om du vill ha 3000hz.
Detta är ett omfattande problem och diskuteras på corsairs forum. Tyvärr är det ett skitföretag så dom har inte gjort en fix ännu.

Så det altså fel på corsairs minnen och inte på moderkortet? isåfall tar jag bara några 3000MHz minnen från en annan tillverkare.

Skrivet av kronwalled:

Det ska gå fint, men iom att CF kostar dig uppgradering av agg kan man ju fråga sig om det inte är en smartare lösning att sälja ditt 390 och lägga alla de pengarna på ett starkare singelkort. Slippa de fall där stödet för CF/SLI är bristfälligt, och slippa ett portabelt kärnkraftverk på rummet. Å andra sidan kommer 390 CF krossa allt du får för de pengarna där ordentligt stöd finns.

Räcker gott är väl lite att ta i? Visst kan det fungera bra, men vi vet inte systemets fullständiga specs/överklockning. Tight blir det i vilket fall, att anta att 2x 390 kan dra 550-600w i load är inte helt otänkbart, efter det finns det inte allt för mycket spelutrymme kvar.

Jo jag tänkte samma sak, för nytt agg + nytt R9 390 hamnar man på cirka 5000, vilket är ett GTX 1070. Så jag kommer avvakta med grafikkort och se vad som blir bäst. Men isåfall kör jag på den kundvagnen jag länkat till, fast jag byter kanske ut minnen som sagt.

Av wiloh
Skrivet av kronwalled:

Det billigare moderkortet stödjer CF, SLI (nvidia påslag antar jag) specifikt som kostar lite extra. 750w kan bli väl tight för 390 CF, skulle personligen vilja ha 850w+, speciellt om du överklockar.

Isåfall kör jag väl på det billigare från Gigabyte om det fungerar lika bra Sen borde väl ett EVGA SuperNOVA G2 850W orka driva två stycken kort eller? Annars får man väl hitta något på 1000W.

Av wiloh
Skrivet av kronwalled:

Tycker det ser trevligt ut, som sagt kan du spara in femhundringen på billigare moderkort (https://www.inet.se/produkt/1900070/gigabyte-z170-hd3/#specs kanske) om du inte behöver SLI/någon annan funktion, men kortet du valt är ett bra och prisvärt kort i mellansegmentet.

Då kanske jag ska köra på ASUS kortet, har nämligen ett R9 390 och har funderat på att köpa ett till. Fast då måste jag nog ha mer än 750W i burken :/

Jaja, tackar för svar. Lär väl bli dessa produkter jag kör på, dom gamla delarna ska morsan få, det kommer bli som natt och dag för henne

Av wiloh
Skrivet av kronwalled:

Har du kylare?

i7 är inget krav, men iom att fler och fler spel faktiskt kan nyttja fler trådar och med tanke på hur länge dagens processorer står sig idag är det något jag försöker klämma in. Har du planer på att köra SLI får du gå upp några hundringar vad gäller moderkort, annars kan du t o m kapa ett par. Skulle inte gå på icke överklockningsbara delar, dels kan du ändra dig (billig prestandaboost!), dels kör de i högre stock klock, och till sist så har de ett markant högre andrahandsvärde vid ev försäljning (tror nästan du får ut hela mellanskillnaden du lägger i detta läge). Ram tycker jag du kan gå på lite högre speccade, ligger bara 100-200kr högre så är det inget du ångrar i framtiden.

Alltså borde jag kanske satsa på något i den här stilen?

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/9584438/

faktiskt inte så farlight dyrare än jag trott, typ 1500kr dyrare. Kylare har jag över, så det är redan fixat!

Eller finns det något annat moderkort/ram minne du kanske tycker passar bättre?

Av wiloh

uppgraderingspaket för spel

Tjena!

Nu är det dags att byta ut moderkort, RAM och CPU. Men jag har inte hängt med senaste tiden vad gäller just detta och vill därför ha tips på det mest prisvärda just nu. Jag kommer inte sitta och överklocka, så där kan man nog spara in en slant.

Först och främst undrar jag hur det ligger till med i7 vs i5. Har hört att i7 är overkill för spel, och där kan man ju spara in minst en tusenlapp på i5:an. Vad gäller moderkort så hade jag väl tänkt mig max 1500kr, behöver som sagt inget krims-krams utan bara ett bra och fungerande moderkort med stabila DDR4 minnen till.

Har skapat en inköpslista på inet som ni kan hitta här, synpunkter? Är det värt att slå på lite dyrare vad gäller moderkort och CPU? Pengar är inget problem, men vill helst inte lägga för mycket i onödan.

Tack på förhand!

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/9584124/

Av wiloh

enligt deras hemsida ska första skärmen alltså vara 27", 2560x1440, 144Hz, freesync 30-144 och IPS. Det är i princip allting jag önskar och vill ha. Men med AOC brukar det vara hit or miss. Sedan hoppas jag den inte kostar mer än 5-6k.

Av wiloh

Tänkte att jag skulle skriva en uppdatering om hur det gick ifall någon annan funderar på att köpa sig en mikrofon som jag gjorde förut. (Vad jag vet så kan jag inte redigera mitt första inlägg).

Till att börja med köpte jag följande prylar: Mikrofon - stativ - mixerbord.

I runda svängar 2500kr med frakt. paketet kom efter en vecka ungefär och bra packeterad. Alla komponenter passade med varandra och installation var lätt och smidig, förut popfiltret. Det gick att skruva fast på armen av stativet, men det blev inte optimalt. Men det fungerar utan problem och den ramlar ju inte av precis.

Det var enkelt att dra in drivrutiner för mixerbordet och snabbguiden som följde med förklarade allt jag behövde veta om att ställa in mikrofonen. Sen var det bara att tuta och köra. Mikrofonen låter bra tycker jag och det är skönt att slippa ha ett headset.

Så om även du är sugen på en mikrofon av detta slag så kan jag rekommendera denna setup, tack och bock

Av wiloh

om spelet blir lite snyggare och stabilare så tycker jag ändå att det är värt att dom släpper det på PC, det betyder att vi kan ha fler mods och förhoppningsvis minska antalet gånger spelet krashar. Men det är bara att vänta och se, tydligen ska spelet nu köras i 64 bit (det var 32 innan) vilket kommer betyda bättre minnes hantering etc. något jag läste på reddit.

Av wiloh
Skrivet av buddaz:

Yamaha AG serie såg riktigt Nice ut. 4sound säljer AG03 för 1300kr, tycker det ser bättre ut än Beringher.

Skickades från m.sweclockers.com

Ser trevlig ut, vet ej vad skillnaden mellan denna och den jag länkade är. Det är ganska stor prisskillnad och vet inte om jag behöver det som amatör.

Av wiloh
Skrivet av mrqaffe:

Du bör ha en line ingång och inte mikrofoningång om du ska ansluta en mixer eller preamp eller vad som helst förutom just en mikrofon, mer specifikt är datorspelljudkortens mikingång för det mesta tänkta för en elektretmikrofon och de ger dessutom ofta biasmatning enligt "Creatives de facto standard"
Optisk ingång är mycket ovanligt på normala ljudkort, troligen är det en utgång.
En mixer med inbyggt ljudkort är ett alternativ men "optimalt" får du inte i budgetprisklasserna om det är ljudkvaliteten du syftar på, för 10 ggr pengarna så börjar det finnas roliga modeller och för 40 ggr pengarna så börjar det bli riktigt bra.

Jag kommer satsa på en mixer med inbyggt ljudkort som är billig då jag kanske inte alls kommer använda detta i något professionellt syfte. Mitt ljudkort har faktiskt optisk ingång, har testat det själv med ps3:an.

Men tack för tips

Av wiloh

Hittade denna mixer istället, bör bara lämplig för mig som inte håller på med något avancerat

länk

Blir kanske att beställa vid nästa lön