Inlägg

Inlägg som wiloh har skrivit i forumet
Av wiloh
Skrivet av FlytPojken:

Telia Bredband 30. Upp till 30Mbit och med andra ord krävs VDSL (1500m från närmaste station). Längre = ADSL = lägre hastighet.

Jovars, dock kunde jag inte ens välja telia 60 som abonnemang eftersom jag antog att jag bodde för långt bort från station. Men om bredband 30 finns som alternativ så ska dom ju minst kunna hålla 12 MB/s. Det är ju det dom lovar och som jag betalar för.

Har hittils legat mellan 2-8 MB/s, så bara jag listar ut vilket det första telejacket är bör jag isåfall kunna lista ut vad som är problemet.

Av wiloh
Skrivet av madtop:

Ja. Om du har en dålig ledning med skarvar och parallellkopplingar så är det tänkbart.
Det är väl inte värre än att du testar?

Jo, vet dock inte vart första jacket i huset sitter, och vet inte heller hur jag tar reda på det. Men ska höra med som äger huset, det bör väl finnans någon info om det antar jag?

PS: har ingen telefon att testa med

Av wiloh
Skrivet av Såa:

Varför väljer du Telia om du är missnöjd med dem redan innan du har kommit igång?

Har haft telia flera år och har aldrig haft problem med dem. Men jag beställde ADSL 19/8, det kunde dom koppla in först 2/9, sedan fungerade ändå inte nätet i fem dagar och deras support var inte mycket till hjälp. Visade sig att dom aldrig kopplat in det fråb början....
Och på allt detta hade jag en dålid dag idag så är nog därför jag låter negativ.

Skrivet av madtop:

Ja det tar säkert 5 minuter via deras chatt så jag kan förstår att du tycker det känns jobbigt.

För övrigt undrar jag varför du anser det är en skitrouter (obs särskrivs ej skit router) - jag har den själv och den funkar klockrent.

Jag satt precis med telias support chatt och han bryggade modemet utan problem, det är redan fixat.

Sedan tar jag väl i när jag säger skit router (läs ovanför varför) men den saknar en hel del funktioner och den tydlighet jag är van vid.

Och inte nog med det, nu får jag ut endast 6 MB/s ned och 1 MB/s upp. Då har jag 12/30 abonnemang som kostar över 400kr i månaden. Och deras förklaring var att routern inte satt i första tele jacket i huset. Kan någon intyga detta? altså att man tappar såpass mycket hastighet av att inte ha routern ikopplad i första telejacket.

Av wiloh
Skrivet av Litenskit:

Alltså adsl borde du väl kunna kasta ut modemet och skaffa valfri egen? Jag har iaf inte telias utan en dlink jag köpt för lääänge sedan.

Jag köpte en tp-link router för 1000kr för något år sedan och gillar det skarpt. Jag komer max bo 1-2 år i detta hus och tänker därför inte investera i en ny router.

Av wiloh
Skrivet av Dizzzad:

Vill minnas att man får be Telia brygga modemet emot din egna router

Är du säker? Låter lite vääääl struligt, men vi snackar ju om telia......

Av wiloh

Göra om telias TG799vn v2 till en switch

Tjena,

precis fått internet i mitt nya hus och tyvärr är det ADSL, jag tvingas därför använda mig av Telias skit router som jag inte vill ha något med att göra. Jag pratade med några kompisar och dom tyckte att det inte bör vara några problem att sätta min egen router direkt efter telias router bara jag öppnar alla portar på telia routern.

Vet någon ens hur man gör detta? Jag har inte hittat det än.
Och finns det ett bättre sätt än detta som någon möjligtvis kan tipsa om?

MvH Vilgot

Av wiloh

TotalBiscuit drop precis upp en video om spelet och dess problem, han hamnar under 60FPS ibland med sin Titan X

https://www.youtube.com/watch?v=bFBd5GgGkMs

Av wiloh
Skrivet av freddyfresh:

Linux-server.

Har du någon trevlig tutorial eller guide jag kan följa isåfall?
Kan i princip ingenting om linux. Sen när jag fått upp linux, vad gör jag då?

Skrivet av 47:an:

Folding@Home

Skulle ej rekomendera att köra fullt men light eller medium så bidrar du endel för forskning

Yes, detta har jag sett och vet i princip vad det är, skulle väl inte skada att bidra med det lilla jag kan, men om jag ska köra andra projekt på min laptop medan så kan det kanske bli problem.

Av wiloh

tips på projekt med överflödig laptop.

Tjena, har en laptop som bara ligger och skräpar så undrade om någon vet vad jag kan hitta på med den. Den är väl inget monster prestandamässigt eller så men klarar en del. Undrade helt enkelt om det finns nå roliga saker man kan hitta på.

Har redan testat skapa egen hemsida och seeda lite torrents, men tänker mer på någon rolig/smart funktion som datorn kan ha eftersom den kan stå på 24/7. Har funderat på FTP faktiskt, smidigt sätt att komma åt filer vart jag än är.

Tack på förhand

Av wiloh

Jag hade en nexus 5 men ville testa en one plus one, problemet då var väl att jag redan blivit van vid android 5.0 och fick nedgradera mig. Så min one plus one upplevelse har inte varit smärtfri precis. Cyanogen mod 12 (baserat på android 5.0.1) kändes inte som en förbättring i mina ögon.

Så idag tog jag mig själv i kragen och installerade oxygenOS istället. Ska pilla runt och se om det känns bättre. Men är sugen på en ny telefon, lär bli denna "two" telefon eller kanske googles nästa nexus telefon beroende på pris och storlek.

Av wiloh
Skrivet av llxt:

Att bygga allt för stora miljörer med din 2600k kan nog bli lite knepigt. Men något du kan pröva på är att sätta upp t.ex. pfsense brandväggar, cisco utrustning,active directory, klienter och allt vad det heter för att helt enkelt söka dig in på djupet på hur dessa tekniker fungerar utan att behöva ha tillgång till utrustningen fysiskt. Sen får du en trevlig grafisk översikt också

Jag fick leka lite med active directory på skolan, men tyckte det inte var så roligt eftersom man inte fick använda det i skarp miljö. Men kan definitft kolla upp brandväggen och cisco utrustningen.

Av wiloh

ska definitivt ta en titt, kan faktiskt väldigt lite om virtuella nätverk.
Tack för förslaget

Av wiloh

hämtar helst inte programmet som följde med, det var fult, krångligt och till största delen på spanska

Kanske tar och testar ditt förslag sickhouse

Av wiloh
Av wiloh

Tips på roliga projekt

Väldigt osäker var jag skulle skapa denna tråd men hoppas det går bra här.

Jag är alltså 19 år och funderar på att plugga vidare inom nätverk hösten 2015. Men jag känner att jag skulle vilja utmana mig själv med nya projekt inom just nätverk. Jag har testat på att köpa en domän och lägga upp en wordpress hemsida, lägga upp spelservrar, leka runt med torrents och backup program.

Men jag är lite osäker på vad jag kan hitta på härnäst för att utmana mig själv på att bli bättre och mera kunnig. Så jag är helt enkelt ute efter förslag på små och stora projekt som är både lätta och svåra. Jag bör kanske nämna att jag kan ingen programmering över huvud taget, dock kan jag väl lära mig.

Detta har jag hemma som jag kan använda:

  • Min gaming dator

  • Min "server" som står på 24/7

  • en laptop med win 10

  • ps3

  • 100/100 internet

  • en AC router + switch + router utan AP

  • En Google nexus 5

  • Egen mail domän hos Binero

Båda mina stationära datorer kör win 8.
Kan lägga till att min hemsida och mail domän är ingenting viktigt jag har utan jag kan enkelt ta bort eller göra om hela hemsidan om det finns några projekt som kräver det.

Tack och bock

Av wiloh

Bästa programmet för att se tv i datorn?

Hittade en liten tv-mottagare (eller vad dom nu heter) och tänkte att det skulle vara kul att testa och se om det går att få in tv i datorn. Men skivan med medföljande program är borta, och inget Windows media center finns på datorn.

Gjorde en Google sökning men är väl okunnig och osäker på vad jag behöver. Någon som kan tipsa om ett bra program för detta?

Av wiloh

står att jag inte kan ha crashplan PRO i Sverige, var man inte tvungen att ha det för att lagra i deras moln? Vad menas exakt med crashplan "server", måste man sätta en specifik dator som "server" så att den sköter all crashplan data man skickar? jag ska nog leka runt lite själv i programmet istället för att sitta och fråga här, har inte haft tid bara. Men jag har fått svar på mina frågor i alla fall. Ni kan ju fortsätta diskutera om ni vill

Av wiloh
Skrivet av peterhjalmarsson:

Att agera backupserver för sina polare är en trevlig tjänst. Man kan sätta en begränsning på deras datamängd så man slipper riskera att de backupar sin porrsamling och översvämmar din backupdisk. Jag kör själv en sådan för ett tiotal polare, och det enda problemet är att jag måste begränsa dataöverföringsmängden (inställning i programmet) så mycket att det är problem för vissa med stora backuper att hinna med sin backup. Men det beror i sin tur på min fetusla ADSL-anslutning, och att jag har mycket annat som rullar på den. Med en riktig 10/10 Mbit och uppåt så vore det inget problem.

Men hur privat är detta? om mina polare har backup på min dator med crashplan, kan jag då enkelt bara gå in och kolla vad dom har i sina mappar då? Själv kommer jag sitta på en 100/100 lina så hastighet lär inte vara ett problem. Hur mycket utrymme ger du per kompis och tar du något betalt eller är det bara något du gör för att du kan? Crashplan låter ju som ett otroligt bra och roligt program, ska definitift kolla in det!

Av wiloh

hmmm, har nu käst igen alla svar och känner mig upplyst minst sagt, inser nu hur lite jag visste om backup och RAID. Just nu känns RAID överflödigt, jag tror jag kommer satsa på att köpa en extern hårddisk, koppla in den kanske hos föräldrarna eller något och köra crashplan om det nu är ett bra program.

Om jag tänkre efter så är nog en hel del av det jag vill spara sådant som jag kan säkert hämta hem från nätet igen om jag vill.

Om jag nu bortser från allt jag kan vara utan backup på så hamnar vi runt 60-180GB data bara. Då skulle jag kunna köpa en extern 2TB disk med usb 3.0, koppla till en gammal laptop som kan stå på 24// i någon garderob och sedan säkerhetskopiera över kanske varannan vecka, då kan jag även ha 8-15 olika versioner av min backup så att inget blir korrupt eller om jag råkar radera något.

den jobbiga biten är att mappen jag ska främst ha backup på har 86000 bilder för tillfället så det lär ta sin tid att kopiera allt det över...

annars kanske jag bara ska köpa 100GB på google drive, men av någon anledning vill jag inte ha (möjligtvis) illegalt material där^^

å andra sidan skulle det vara coolt att kanske dra upp en disk och erbjuda kompisar att ha sin backup hos mig. skulle vara coolt om sådant gick att sätta upp i crashplan.

mycket funderingar som sagt, men jag har kommit en bit på vägen tack vare er. tusen tack för svar

Av wiloh

okej, då förstår lite bättre. Alltså skulle jag kunna ha två diskar I min HTPC men backup på ena och sedan en tredje disk i en annan dator och även ha backup på denna?

Undrar fortfarande vilka bra program för detta som finns.