Inlägg

Inlägg som wiloh har skrivit i forumet
Av wiloh
Skrivet av mrqaffe:

Du bör ha en line ingång och inte mikrofoningång om du ska ansluta en mixer eller preamp eller vad som helst förutom just en mikrofon, mer specifikt är datorspelljudkortens mikingång för det mesta tänkta för en elektretmikrofon och de ger dessutom ofta biasmatning enligt "Creatives de facto standard"
Optisk ingång är mycket ovanligt på normala ljudkort, troligen är det en utgång.
En mixer med inbyggt ljudkort är ett alternativ men "optimalt" får du inte i budgetprisklasserna om det är ljudkvaliteten du syftar på, för 10 ggr pengarna så börjar det finnas roliga modeller och för 40 ggr pengarna så börjar det bli riktigt bra.

Jag kommer satsa på en mixer med inbyggt ljudkort som är billig då jag kanske inte alls kommer använda detta i något professionellt syfte. Mitt ljudkort har faktiskt optisk ingång, har testat det själv med ps3:an.

Men tack för tips

Av wiloh

Hittade denna mixer istället, bör bara lämplig för mig som inte håller på med något avancerat

länk

Blir kanske att beställa vid nästa lön

Av wiloh

Något bullerskydd lär inte behövas för mig. Men jag har ett ljudkort i datorn för cirka 1000kr. Den har vanlig 3,5mm mic ingång och optisk input. Men antar att det är lättare med usb kabel. Jag vet som sagt inte om det där mixerbordet jag länkade är optimalt, så det är just på den punkten som jag är mest osäker. Tack för alla svar hittills

Skickades från m.sweclockers.com

Av wiloh

Amatör frågor om XLR mikrofon till pc

Tjena, har alltid varit sugen på att köpa en bättre mikrofon till min dator i fall jag någonsin får för mig att skapa lite youtube videos. Men skulle även vilja använda den i skype samtal med mera.

Det finns säkert bättre lösningar än den jag hittat, men här en dom produkter jag är sugen på.
Preamp - mic - stativ - popfilter

Skulle dessa fyra komponenter räcka för att spela in samt använda tillsammans med min dator? Vad jag förstår kopplar jag mikrofonen med XLR kabel till preampen och sedan en kabel från den (usb) till datorn.

Har ni några andra tips på billigare lösningar eller andra generella tips så lyssnar jag gärna

Av wiloh
Skrivet av perost:

För att nätagget ska starta så måste du kortsluta pinne 16 mot valfri jord-pinne, se denna guide.

Coolt, hade ingen aning om detta. Så om det @Deathdancer säger stämmer, så borde det bara vara att kortsluta och sedan koppla in diskarna. Jag undrar bara om detta är riskfritt. Det sista jag vill göra är at bränna ut en eller fler av diskarna. Fast jag kan ju alltid börja testa med diskarna jag inte bryr mig så mycket om^^

Av wiloh
Skrivet av Deathdancer:

Inga konstigheter. SATA Data in i burken, och SATA Power från ett externt nätagg. Har du ett gammalt datoragg liggandes är det bara att koppla in diskarna och sedan kortsluta grön + valfri svart på 24/20p-kontakten. Sedan slår du på diskarna på stora strömknappen på nätagget alt. strömsladden om agget inte har en knapp.

SATA kommunicerar med diff-signalering vilket kort sagt betyder att man inte mäter signalen mot jord, utan mot motstående ledare(T/RX+/-), precis som nätverkskablar. Därför behöver du inte oroa dig för potentialskillnad och strömrusningar.

Jag har ett chassi över och tanken från början var att ha diskarna i den + det externa agget och sedan bara dra SATA kablarna till node chassit. Så du säger att detta fungerar riskfritt?

fattade inte denna mening dock "och sedan kortsluta grön + valfri svart på 24/20p-kontakten."

Av wiloh
Skrivet av loefet:

Då en SATA disk både vill ha 12V och 5V så är det ju dock ett rätt specialiserat nätaggregat du behöver (om du inte stoppar in dem i externa chassin vill säga med tillhörande nätaggregat).
Sen så kan det ju bli potentialskillnader mellan olika nätaggregat vilket kan helt förstöra diskarna i värsta fall.
Lättast är väl att bara dra med en kabel från nätaggregatet i datorn med SATA kablarna så driver du dem via datorn som alla andra diskar, billigaste lösningen också då du i värsta fall bara behöver någon förlängningskabel.
Skall du ha dem utanför lådan så rekommenderar jag även någon form av inkapsling och ordentlig montering av diskarna där i, mindre risk att något förstörs av kortslutningar och annat då.

Tack för svar, SATA ström sladdarna från node chassit är dock otroligt korta, så det kommer inte funka tt dra dem ut ur chassit. Jag får helt enkelt mosa in diskarna i lådan och hoppas allt går bra under sommaren, tanken i framtiden är att testa dra upp en ubuntu server och leka runt med diskarna lite

Av wiloh

strömförsörja hårddiskar med extern nätagg

Tjena, enkel fråga som jag gärna vill ha svar på innan jag testar
Jag har ett node 304 chassi och tänkte testa pressa in 6st hårddiskar, dock får inte detta plats då mitt grafikkort är i vägen och det blir fyhellvetes kabelhärva. Kan jag ha hårddiskarna fysiskt placerade utanför chassit, strömförsörja dem med ett annat nätagg (alltså inte samma som driver moderkort + GPU + fläktar) som också sitter externt och sedan bara dra SATA kablarna in i node chassit och koppla dem på moderkortet?

Är lite osäker hur bra detta fungerar då moderkortet håller väl lite koll på strömstyrkan till alla komponenterna i chassit?

detta är också bara en temporär grej tills jag får min kompis gamla dator i höst som är en chassi i vanlig storlek.

Av wiloh
Skrivet av the squonk:

Kantbyte är superenkelt för dom som kan, inge större vetenskap direkt, tycker att det är värt det för dessa kulthögtalare. Har du inte plats för dom kan du alltid sälja dom, finns gott om folk som uppskattar det gamla "Luxor-soundet".

Kuriosa: Luxor försvann som högtalar/TV-tillverkare när deras fabrik i Motala brann ner till grunden på 80-talet. Nokia köpte resterna av bolaget, men ingenting har varit äkta Luxor sedan dess. Luxor tillverkade högtalarelement själva, och dom lät alltid mycket bra.

Kul att veta att dom är tillverkade i Sverige och anses vara bra

Skulle vara skoj att få dom att fungera igen i fint skick, vi har även Luxor förstärkare, kassett spelare, LP-spelare och radio i samma serie (tror jag) med en bänk som passar allt. Jag tycker vinyl är coolt och det var därför jag kopplade in stereon i första taget. Så förhoppnisvis får ett kant byte det att låta fint igen!

Av wiloh

Hittade en lokal butik i stan, kanske kan gå in där och höra om dom har någon kant att sälja till mig och fråga hur bytet går til isåfall. Vill inte lägga pengar på dessa högtalare precis, så kommer nog nöja mig med ett kant byte!

Av wiloh

Tack för alla tips och svar. Jag är väldigt okunnig om högtalare och ljud i allmänhet och jag hittade inget företag som specificerar sig på att laga högtalare i Östersund efter en snabb google sökning, men det kanske finns nånstans.

Så jag vet inte om det är lönt att försöka byta ut detta själv då jag inte vet vad jag gör. Detta ser jag endast som ett rolig grej att göra, mina föräldrar är mer sugna på att bara slänga dom istället.

Så blir prislappen för dyr så kommer det nog inte vara aktuellt. Men hur svårt är det att utföra ett kantbyte själv? och som andra har skrivit, är det ens lönt eller behöver jag kanske byta ut annat också?

Av wiloh
Skrivet av vinylens:

Måste alltså hela diskanten bytas ut? tänkte om det endast gick att byta ut den plast remmen som gått sönder. Allt på thomann ser ut att var diskant + plastrem.

Av wiloh

Laga 25+ år gamla högtalare.

Tjena, undrar helt enkelt om detta ens är möjligt/lönt att försöka göra. Diskanten på högatarna (2.0 system) har blivit porösa och gått sönder på en av högtalarna. Går detta att fixa?

Bifogar bild så ni fattar vad jag menar.

http://i.imgur.com/qh5HMrT.jpg

Av wiloh
Skrivet av HerrNilsson:

Beror på kraven såklart. Den billigaste har bara 2,4GHz. Jag själv kör den nya som släpptes för några månader sedan. AC ,5GHz m.m. Men AC lite är nog vettig i detta fallet.

Hur är det med strömförsörjning? Har Unifi bara PoE eller kan man koppla vanlig sladd till väggen också? Dom har ju inte en PoE router precis.

Av wiloh
Skrivet av HerrNilsson:

Tyvärr inte. Billigaste accesspunkterna jag kan rekommendera är just Unifi.

Vilken Unifi gillar du bäst? jag kollade runt vad som skillde dom och tror att den för 1000kr ser bäst ut, AC Lite.
Skillnaden mellan den och den 200kr dyrare modellen såg ut att vara hastigheten på 2.4GHz bandet, vilket man inte riktigt bryr sig om.

Av wiloh
Skrivet av HerrNilsson:

Det är ju så, du får vad du betalar för. Lägg 200 spänn på något så kommer det att fungera därefter.
Det är ganska trevligt att ha ett stabilt nät :).

Precis. Det är den som agerar kontroller. Kort sagt så installerar du mjukvaran på en dator i nätet. Mjukvaran skapar en webbserver som du loggar in på via webbläsaren och konfigurerar. Du behöver som sagt inte ha mjukvaran igång för att accesspunkterna ska fungera efteråt. Men vissa funktioner kräver det. Så som gästportal, föra statistik m.m.

Då förstår jag lite mer, jag kan väl föreslå båda alternativen till dom så får vi se hur det blir. Om det inte skulle blir Unifi, har du någon billig AP du rekommenderar? helst med 5GHz och runt 300-500kr?

Av wiloh
Skrivet av HerrNilsson:

Beror på kraven. Den billigaste ligger väl på runt 700:-.

Precis, du installerar en mjukvarukontroller på en dator som du sedan konfigurerar allt ifrån. När det är färdigt kan du stänga av kontrollern. eftersom funktionaliteten finns i accesspunkterna. Om du ska göra konfigurationsändringar får du såklart dra igång den igen.

Enkelt förklarat så har du ett stort SSID. Enheterna ser det som ett stort trådlöst nätverk även om du har flera accesspunkter.
Ska du köpa andra accesspunkter får du betala ganska mycket pengar om du ska ha samma funktionalitet då de oftast har en hårdvarukontroller som du måste ha ståendes någonstans. Inte lönt för hemmabruk med andra ord.

Jag har satt upp ett antal Unifi-nät, både stora och små. Så fråga på om det är något du undrar över :).

Det första jag skulle behöva veta är ju varför det är mer värt att lägga ner runt 2k på två stycken AP's bara för att ha samma SSID då deras son kan köpa en AP för 200kr som bara han använder på övervåningen.

Det är inte orimligt att föreslå Unifi då hans farsa är ganska teknik intresserad och skulle nog tycka det lät intressant, men jag har svårt att see alla fördelar förutom samma SSID och högre hastighet (och kanske lite bätre räckvidd). Och endast dom två fördelarna är nog inte nog för att betala den prislappen.

Sen pratade du om installationen, jag har bara installerat routrar och switchar förut (någon enstaka AP) och då kopplar jag mig alltid upp via IP och webbläsare, det är alltså inte så med dessa utan mjukvara som ska installeras på datorn?

Av wiloh
Skrivet av HerrNilsson:

Du kan göra det med repeaters och grejer. Men det kommer bara att skapa massa merjobb för dig.
Oavsett vad någon annan säger så rekommenderar jag dig att köpa Unifi-accesspunkter. Två om så behövs. Konfigurera och sätt upp dem så kommer det att fungera klockrent. Stäng av WiFi i deras befintliga router bara så det inte krockar.

Så ja, switch + accesspunkt är rätt väg att gå :).

Grejen är att deras wifi funkar utan problem i resten av huset, det är bara på tredje våningen det är sämre signal. Så dom hade väl tänkt sig en AP endast för tredje våningen och då är väl en Unifi lite dyr kanske. Sen kanske det är smartare att köra 2st Unifi i hela huset, men det är en annan fråga jag får ta upp i så fall. Men man kan alltid börja med switchen i alla fall.

Hur funkar Unifi? Har bara sett en hos en lärare förut, delar dom samma SSID på wifi så man slipper byta? och vilka är fördelarna över andra AP's?

Av wiloh

eftersom detta är till en kompis och inte mig så är det kanske smart att undvika saker som routrar och stänga av DHCP m.m då det kommer sluta fungera någon dag eller bara ge mig mycket mera jobb om det börjar strula.

En switch + en AP bör väl fungera bra, går runt en 700kr antar jag. Det jag annars undrade var väl om det ens är möjligt att utöka räckvidden på deras nuvarande wifi (altså samma SSID) på något enkelt sätt, jag är helt okunnig när det gäller sådant nämligen.

Av wiloh

Switch + AP/repeater i en och samma burk?

Tjena, hade tänkt hjälpa en kompis med hans nätverk då han bor i en stor villa med föräldrarna och wifi räcker inte hela vägen upp till tredje våningen så bra. Vad jag vet så är deras router en sån där standard som följer med från Telia och andra leverandtere (vet ej exakt vilka de har).

Så det går altså en sladd upp till tredje våningen på huset, denna sladd behöver då gå in i en switch då han ska ha internet till PS4, datorn etc. Men hur enkelt är det att "förlänga" räckvidden på deras nyvarande wifi nätverk? Är det krångligt och att skapa ett eget wifi just för honom är smartare?

Sen undrar jag såklart om det finns så man kan köpa switch + AP i ett, eller om jag måste köpa en trådlös router och sedan slå av DHCP eller något. Alla tips och förslag uppskattas