Inlägg

Inlägg som tobbe134 har skrivit i forumet
Av tobbe134

Vilken rMBP 2012 eller 2013?

Hejsan är mitt inne i ett dilemma som jag ej kan finna några svar till. Jag behöver eran hjälp och med det innebär fördelar och nackdelar med varför jag ska vänta på nya versionen av MacBook Pro Retina 15 inch. Jag kan börja berätta lite om vad datorn ska främst användas till,

  • Film & Foto Redigering

  • Göra vardaliga saker som surfa, film etc.

  • Flyttas till och från kompisar, familj och dylikt.

  • Spela lätta spel som Ex. Counter-Strike 1.6, BeGone

  • Skolarbete (Office paketet)

Där finner ni det mesta med datorn funktion för mig. Min fråga till er är att om det är värt att vänta på 2013 version av MacBook Pro? Jag hade nämligen hört att Intel Haswell skulle introduceras nu till sommaren och med det så skulle det integrerade grafiken öka lavinartat.

Mvh Tobias

Av tobbe134

http://www.asus.se/Notebooks/Gaming_Powerhouse/G75VW/ eller http://www.msimobile.com/level3_productpage.aspx?cid=6&id=385

Vet inte riktigt vad som är det "bästa" men vad jag hittade så tycker jag att dom här bör funka på ganska höga inställningar. Utge gärna din budget nästa gång du ber om tips.

Av tobbe134
Skrivet av Zotamedu:

Jag hade personligen inte köpt just en laptop från utlandet om man "bara" sparar 2500 kr. Jag tycker det är för lite för allt extra jobb som det i det här fallet innebär.

Ska du köra så mycket Adobeprogram hade jag inte tvekat att slänga in 16 GB RAM. Även om det är dyrt nu så kommer det vara trevligt att ha. Min gamla dator som står i min signatur fyllde ofta 8 GB RAM när jag körde Photoshop och Premiere. I en laptop har man ju dessutom inte så stora möjligheter att fixa andra lösningar för att snabba upp det.

Så det är surt med mycket pengar men jag tror att datorn kommer hålla längre om du tar i med RAM nu. Hade det inte varit för Adobeprogrammen hade jag inte sett någon direkt vits med mer RAM men de där tuggar i sig ungfär så mycket RAM man tilldelar dem.

Ja, precis. Visst sparar man 2500 men jag personligen så tycker inte det är värt mödan så blir ett köp från Sverige men har dock nu stött på ram bekymmer. Eftersom jag har 8gb ram nu och tycker personligen inga problem med det, om jag ska vara ärlig så är jag inte säker på hur mycket som används i stundens hetta men skulle tippa på 7gb. Så funderar verkligen om det är värt att betala extra för något jag kanske inte behöver?

Är jag naiv och lite snål som säger att det inte behövs?
http://store.apple.com/se-edu/configure/MC975S/A? - 16 gb versionen, studentrabatt från apple inkuluderat.

Av tobbe134
Skrivet av Zotamedu:

Jag blandade ihop det med handel utanför EU där man själv får fixa tull och moms. Jag bet om ursäkt och har tagit bort mitt inlägg så ingen blir lurad. Tack för rättelsen.

Det finns silikonmattor man kan klistra på över tangentbordet som ger det en annan layout. Det är en lösning som är lite snyggare än tuschpenna. Annars verkar det inte bättre än att tangentbordet sitter integrerat med hela överdelen så man kan få byta ut halva chassit för att byta tangentbord. De går att få tag på om man letar men de kostar en del så där försvinner nog större delen av

http://www.dustinhome.se/product/5010641079/apple-magsafe-2-a...

http://www.clasohlson.com/se/Reseadapter/Pr363054000
Viss skillnad i pris så det är frågan om man vill ha en snygg och dyr lösning eller en billig och ful. Laddarna till iPod och liknande har ju en snygg lösning där man bara byter ut själva kontakten och Apple säljer ett adapterkit för det. Tyvärr har jag inte hittat något liknande för laptopladdarna men det kanske finns. Det är ju i alla fall värt att titta lite på.

Kanske lika bra och köpa från Sverige trots allt, köper jag ifrån amazon uk så kommer priset ligga på ca 16500 med moms inräknat (tror jag). Köper jag från Sverige så blir priset 19000 men då får jag trots allt svensk layout och adpater och garanti. Vad tycker du personligen jag ska göra?

Har en ny fråga angående RAM. Använder en gaming laptop från Asus med 8gb ram och känner inga större problem med 8gb ram? Men läst runt på olika forum och folk säger att man bör köpa 16gb eftersom Macbook Pro Retina versionen inte är tillgänglig till ram-uppgradering. Datorn kommer främst användas till photoshop, after effects, premiere och final cut.

Räcker det med 8gb med ram eftersom jag använder det nu och märker inga större bekymmer med det?

Av tobbe134

Ah, jag förstår! Tack för svaret någon som kan uttrycka sig på den andra fronten?

Av tobbe134

Tull, moms mm vid köp från amazon?

Hej!

Har under en längre period funderat över om jag ska köpa en Macbook pro retina 15 inch laptop. Det är både beslutsångest men också en tankeställare huruvida jag ska genomföra mitt köp. Om man jämför priset på en Macbook retina så ligger det billigaste på cirka 19000 kr som jag tycker är lite väl mycket men som jag är villig att betala. Men när jag googlade lite mer så såg jag att amazon säljer samma modell för ca 16500 kr. Men frågan är tillkommer tull,moms med mera när man köper från amazon eller är det inräknat i priset? Om extra kostnad skulle tillkomma skulle jag uppskatta om ni skrev priset och regler så jag vet till nästa gång.

Sen kommer vi till den andra delen, tangentbordet på laptopen från amazon är icke-nordiskt och min fråga lyder om man kan byta ut knapparna smidigt och lätt? Sen om var man kan köpa äkta och inte fejk "tangentbordsknappar" som sitter på de nordiska Macarna(förlåt för en förfärlig beskrivning men jag försökte beskriva det så lätt som möjligt.)

Här har ni länk till amazon http://www.amazon.co.uk/Apple-15-inch-MacBook-Display-Graphics/dp/B008BEYOGI/ref=sr_1_1?s=computers&ie=UTF8&qid=1358440006&sr=1-1

Av tobbe134

Ser vad som är fel, lättare om du bara addar mig på skype "tobbe134"

Av tobbe134

Du får nog utveckla lite mer, länka bilder på dina render settings t.ex, men jag skulle gissa på att du inte har bockat in ljudet eller tagit fel videoformat.

Av tobbe134

Ingen som vet?

Av tobbe134
Skrivet av Aenarian:

Jag vill minnas att om problemen med varan har varit väldigt stort och de ej har lyckats avhjälpa med reparationer ett skäligt antal gånger så har du rätt att häva köpet. När det kommer till att lämna tillbaka och byta upp sig så borde du helt enkelt fråga Alina.

Lathund för Konsumentköplagen

Första datorn hade ett antal stora fel som jag beskrev i texten, så dom gav mig en ny dator. Den nya datorn har jag haft i ca 6 månader och den har 1 död pixel, ljudkortet glappar och om man sätter in en kontakt i det gröna utaget så behöver man bara ytterst lite kraft för att dra ut den. Allstå om jag rör på mig så dras kontakten ut som är VÄLDIGT jobbigt när man spelar.

Det är därför jag undrar om man kan göra en deal med dem.

Av tobbe134

Asus g74SX Frågor! Alina systems

Tjenare!

Det ligger till såhär att jag köpte min asus g74SX i början av Januari och då fanns inte Asus G75VW allstå den nya versionen av serien republic of gaming av asus. Jag köpte min dator för 13000 och den nya "G75VW" kostar nu 12500 på alina systems. Så jag förväntade mig att den skulle vara klockren men tyvärr så blev det inte så, det började med att Windows installationen kraschade så jag var tvungen att installera om datorn själv. Sedan när jag var klar med datorn så märkte jag att om man inte trycker hårt på tangenterna så registrerar dom inte knapptryckningarna. Så jag satte mig vid datorn och googlade och det var andra som hade samma problem, asus själva sa att man skulle uppdatera bios. Efter jag uppdaterat bios så dog 3 pixlar på skärmen, det var nu jag blev riktigt lack! Man förväntar sig en dator ska hålla ner en 1 till 2 dagar... Aja gick till Alina systems dom kollade på den, jag fick en helt ny dator men när jag startar upp datorn hemma så ser jag att 1 pixel är död men jag orkade inte bry mig om det efter allt som har hänt. Sedan innan jag skulle köpa datorn så frågade jag dom som jobbade på alina om det går att köra 120hz med den, dom svarade -ja visst det går jättebra! så jag tänkte aja men jag kör på den här datorn!Men nu under senare tid så kom ju Asus G75VW med en mycket kraftigare grafikkort. Så jag blev genast sugen på att köpa den men tyckte det var onödigt eftersom det inte skiljer så mycket när det gälller hur snabb den är. Men visst serru, fixar en 120hz skärm och boom det går inte att köra 120 hz bara 60hz...

Men nu till problem 2

Nu har jag ytligare 2 problem här, mitt ljudkort har börjat glappa och jag har varit VÄLDIGT försiktig med datorn. Det andra problemet är om jag sätter in ljudsladden i det gröna utaget på datorn så behöver jag bara dra med ytterst lite kraft för att dra ut den medans sjävla mick utaget funkar prima. Sitter fast som en sten och det gjorde ljudutaget när datorn var ny...

Så min fråga till er är att, Efter alla problem jag har haft med asus/alina systems så undrar jag om man kan göra upp en deal med dem, som lyder att jag lägger till en summa pengar för att få en asus G75VW istället för att ge mig en ny dator som bara går sönder.

Kanske inte rätt av fråga här men kanske det finns några lagar som gör att man får pengarna tillbaka eller något liknande för det här är 2 gången på 6 månader jag förmodligen behöver byta ut datorn. Sedan kanske det finns någon anställd på alina systems som kanske skulle kunna besvara. Därför jag inte ringer och pratar med alina är för att dom har stängt under helger.

Och till er som kommer att säga köp aldrig gaming laptops, kan bara säga att den här datorn är riktigt bra! Men har haft mina problem med den men kommer alltid gilla vad asus gör.

Av tobbe134

Oh tack inte bara jag som har det problemet, har en bra dator så problemet kan inte ligga där. Provat allt du har gjort och inget funkar...? Måste vara något med firefox's nya update(updates).

Av tobbe134
Skrivet av Jalle64:

Så här står det: "NVIDIA

Requires a CUDA-enabled GPU and driver 270.xx or later. GeForce GPUs:

GeForce GTX 4xx Series or higher (or GeForce GT 2xx Series or higher with driver 285.62 or later).
Quadro GPUs: Quadro 600 or higher (or Quadro FX 1700 or higher with driver 285.62 or later)."

Skicka källa

Av tobbe134
Skrivet av ctm:

Nu ska jag inte använda kortet på någon proffsnivå. Jag vill ha ett kort som klarar av att man lägger rätt många lager film (AVCHD/full HD) under redigeringen utan att det laggar. Något tyngre än så kommer jag inte att jobba med.

Gtx 560 ska klara det, dock så är jag inte så säker om det är det smartaste valet för framtiden. Kan vara bra att ha något som du vet håller lite längre, men visst så kostar det 1500kr mer. Du bestämmer vad du tycker är bäst för dig, jag skulle nog köra på gtx 570 men det är bara jag.

Av tobbe134
Skrivet av SkullCruzher<3:

Helt fel. Hade ett gammalt Geforce 8600GT på 512mb som reservkort i denna datorn innan jag köpte mig ett nytt.
Kunde rendera filmer i Sony Vegas och rendera 3d animationer i Cinema 4D minst lika snabbt med min AMD Fx-8120 med mitt 8600gt som mitt Radeon 6950HD 2gb.

Kanske skiljer lite men knappt någonting

Men ja sa aldrig att det skulle gå fortare i c4d, det jag menar är att med gtx 570 så kommer det flyta på bättre i själva programmet+ beror nog också på vilken nivå du är på. Ska du bara göra en 3d text, det klarar vilken dator som helst. Men ska du använda dig av t.ex 10.000 partiklar då snackar vi om att det laggar om du inte har en bra dator.

Edit: Angående Vegas. Sony införde inte gpu acceleration först i vegas 11 så om du har en äldre version så klart du inte märker någon skillnad för den renderar på samma sett med ditt gamla grafikkort

Av tobbe134
Skrivet av Jalle64:

Jaha, var har du fått denna felaktiga uppfattning ifrån? Källa?

Kan länka lite källor står till och med på nvidas hemsida.

http://forums.adobe.com/message/3975928
http://www.sonycreativesoftware.com/vegaspro/gpuacceleration

Av tobbe134

Vänta lite nu? Vad har ni fått för er att det bara handlar om CPU? GPU är minst lika viktigt, ska du arbeta i t.e.x cinema 4d eller 3d max då behöver du nog ett gtx 570(visst inte så stor skillnad mellan gtx 560vs570 när det gäller det här men lika bra att köra på det.

Sen nu kommer vi till det viktigaste med gtx 570. Gtx 570 använder sig av GPU-acceleration medans gtx 560 inte har det.
Vad innebär det? Du kommer rendera dina filmer sjukt mycket snabbare, tex rendera ett klipp som är 1 minut långt utan acceleration tar ca 2 minuter medans med acceleration så tar det ca 25 sekunder(nu snackar vi inte om exakta siffror beror helt på vad du renderar ut för något). Sen om du arbetar i lite tyngre material då kommer det vara större skillnader.

Av tobbe134
Skrivet av FlorrpaN:

antar att du menade 28-135mm?
Har själv en Canon EF 28-135 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, rikigt bra objektiv, fungerar till det mesta, hyffsad brännvid och bra macro.
Låter som en prisvärt paket, kör på det!

Se till att köpa class 10 minneskort annars kommer kameran helt slumpmässigt stänga av inspelningen pga att kortet inte klarar av lagringshastigheten.

Några bilder tagna med det objektivet:
http://florrpan.deviantart.com/#/d56fslf
http://florrpan.deviantart.com/#/d564agy
http://florrpan.deviantart.com/#/d50kib5

Ah står 18-135mm här har du länk http://www.inet.se/produkt/6202821/canon-eos-600d-kit-ef-s-18-135-is Skulle du kunna länka ett minneskort som jag behöver.

Av tobbe134
Skrivet av FlorrpaN:

550D är ungefär lika bra som 600D, ingen stor skillnad alls. Dock så är den utvikbara skärmen fruktansvärt bekväm ibland.
T3i = 600D
T2i = 550D

Flera större produktioner/TVserier spelas in med Systemkameror, oftast använder dom då 7D, men den har samma sensor som 550D samt 600D.

Det kommer ta tid att bemästra en systemkamera, du måste lära dig förstå shutter, aperture, iso, exponering och relationerna till varandra. Video på systemkamera skilljer sig även från att ta foton, shutter behandlas på olika sätt. Finns ett flertal guider för att lära sig filma och fota med system, bara att söka.

En 3D tracking jag gjorde med min 600D, var fortfarande nybörjare med kameran, renderingen från AfterEffects blev väldigt kass.
http://www.youtube.com/watch?v=6bOvd52OJWc

Okej jag förstår men min bror jobbar som professionell redigerare så han kan mycket om hur kameror fungerar så jag tror han kan hjälpa mig en hel del. Dock så är han i Amerika ett tag. Sen när det gäller After Effects, är ganska kunning när det gäller AE,PS,Premiere så den delen är ingen fara.

Men tror nog att det blir en 600D med 18-135mm is lens för 7 990 kr från inet.

Av tobbe134
Skrivet av FlorrpaN:

650D kommer troligen ha stöd för Magic Lantern om ett tag, sen är den lite bättre hårdvarumässigt.
Så om du vill ha lite bättre hårdvara så är det värt att köpa 650D och vänta på Magic Lantern, dock så kanske priset spelar stor roll, ifall du vill köpa extra objektiv etc, då kanbske 600D är bättre eftersom den är billigare.

http://snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Canon-EOS-650D

1 fråga hittade nyss en video på youtube:

och deras kvalle är sjukt bra. Dom använder Canon 550D/Rebel T2i så min fråga lyder. Vad betyder Rebel t2i för på vissa videos så står det tex Canon 600D/rebel t3i?
Min andra fråga lyder. Har 600D bättre kvalle eller sämre en Canon 550D.