Inlägg

Inlägg som tobbe134 har skrivit i forumet
Av tobbe134
Av tobbe134
Skrivet av Qlyptic:

ok, det är ju synd att du har den erfarenheten. Då undrar jag ju bara om alla windows datorerna du har haft var både äldre, billigare och sämre kvalitet. Som jag sa tidigare, det är väldigt orättvist att dra alla windowsdatorer över en kam och säga att apple datorer har bättre batterier som inte degraderar, det sitter samma typ av batterier i bägge, de fungerar inte annorlunda för att de sitter i en apple.
Jag kan inte säga emot att apple bygger högkvalitativa datorer och det är lätt att jämföra mot en random windows dator och säga att den är sämre. Dock finns det tusentals att välja bland och det kanske är det som är problemet, man lär sålla lite. Det är lättare att köpa den där märkesdatorn som man vet är bra, och självklart är den bra, apple utvecklar ett fåtal modeller som har överlägset störst marknadsandel per modell, deras utvecklingskostnader måste vara minimala, synd bara att de tar så hutlöst mycket betalt...

Allt handlar om smaksak när det kommer till design och OS. Men det man inte kan dölja är att Apple bygger maskiner med kvalité och det tror jag inte någon har förnekat. Alla vet att man inte får prestandan/kr i en Mac som man kan få i en Windows baserad dator. Men jag personligen föredrar mac av olika anledningar. Först och främst, Touchpaden. Det första konkreta jag tänker på är touchpaden som sitter i Apples datorer, den är som en dröm. Den följer dina rörelser och har inte den där sega, klibbiga känslan som många andra datorer har potential för. Men det som gör den speciell är multitask funktionerna som man ofta ser i en Ipad eller Iphone. Skärmarna som sitter i mac datorerna (syftar på de nya modellerna) är helt fantastiska. Det är något Apple är väldigt bra på och dels kända för.

När vi kommer till användningen har jag inte mycket att säga förutom ett konkret exempel.
Ex 1. Du ligger där hemma med datorn mot sängen och tittar på film. Helt plötsligt börjar datorn tuta och köra som en galning på motorvägen, filmen börjar hacka. Du lyfter på datorn och allt blir som vanligt igen. Det är ett exempel som aldrig har inträffat mig med en mac.

Windows och OSX har legat i fast läge redan vid start. Allt handlar om vad man prioriterar och vad för aspekter man gillar. Eftersom Windows inte är kodat eller optimerat för just en serie datorer kan det nog aldrig bli lika bra kodat som OSX. Jag vill ej påstå att Windows inte är stabilt, faktum är att jag använder det som många andra gör runt om i världen.

Pratar vi lite om budgeten så kan vi nog konstatera att Mac kostar en slant men är man beredd att betala den extra slanten för en dator som har alla de aspekterna som väldigt många datorer saknar så tror jag nog inte att du kommer ångra dig. Tänk på att Mac har ett högt andrahandsvärde vilket Windows inte har. Sedan om ni vill påstå att jag har köpt billiga klena datorer stämmer inte det. Ena datorn kostade 13.000 och den andra 11.000. De båda var bra på den tiden men höll inte måttet för det jag sökte. Jag hoppas ni hajar vinken och kan förstå några av mina punkter. Sjävlklart kan jag skriva mer men det skulle bli långtråkigt och ointressant.

Fördelar Med Mac

  1. OSX - Bättre för film/design och gillar det starkt!

  2. Relativt lätt och fantastisk skärm

  3. Touchpaden utan tvekan!

  4. Ett bättre andrahandsvärde

  5. Batteri tiden

Av tobbe134
Skrivet av CDON.COM:

Hej hej

Vad trevligt att det gick bra till slut.

MVH Josefin

Hej hej

Ska vara fixat nu, skärmansvarig hälsar och tackar!

MVH Josefin

Det var så lite! Vet du om ni kommer ha någon typ av kampanj när det kommer till Ips skärmar inom kommande framtid?

Av tobbe134

Hejsan Josefin!

Jag har en fråga angående denna produkten http://cdon.se/hemelektronik/asus_pa248q_ips_24%2c1%22-21187574 Ska priset verkligen vara 3999 kr när majoriteten av era konkurrenter har 500 kr lägre pris utan 14% rea?

Av tobbe134

Enligt mig tycker jag att du bör skaffa dig en mac dator. Finns två alternativ Macbook Pro eller Macbook Air, Air är mycket lättare men prestandan skiljer sig från en Pro. Jag tror nog att en Pro skulle passa dig bättre men med den budgeten så kommer du inte långt när vi snackar Apple. Titta förbi på blocket och kolla om du kan fynda.

Av tobbe134
Skrivet av Estatus:

Om retina displayen är så pass viktig så kör på det, samma sak med touchpaden, din preferens i OSX och dess portabilitet.

Själv kör jag dock inte med Pro utan en Macbook Air (som jag använder till studier) för att jag gillar i princip samma saker som du drog upp. Valet var mellan det och en Zenbook, och för bärbart tyckte jag Mac:en kändes som det bättre alternativet.

Jag skulle göra som så att kanske dela på budgeten som andra nämnde. Personligen skulle jag aldrig lägga ner mer pengar på en Mac i stationärt håll, eller bärbart som går över 2kg i vikt. För bärbart är Macbook Air svårt att slå. Och för stationärt är PC det absolut bästa alternativet.

Har äntligen tagit ett beslut! Jag kör helt enkelt på en stationär dator och väntar tills de nya modellerna Apple släpper i Juni. Dels för att kanske Haswell gör det möjligt att en Macbook Air kan köras med retina och att den integrerade grafiken blir bättre. Sedan om det inte blir någon större framgång, kanske man kan köpa 2012 modell för ett bra pris.

Tack återigen!

Av tobbe134
Skrivet av Estatus:

Jag har själv ägnat en hel del åt filmregidering på både Mac och Windows, med program som Final Cut Pro, Adobe Premiere och After Effects. Personligen föredrog jag Windows.

Windows anser jag är mycket mer överlägset till stationärt håll, dels för att du kan själv välja dina komponenter och udvidga datorn till din personliga smak och krav.

Men om vi snackar bärbart så är Mac väldigt bra. Jag anser inte att Mac skulle vara bättre på studier på något vis, en del handlar om hur van du är vid kommandon osv. Själv bytte jag från en PC laptop till en Macbook Air för dess ergonomi och vikt, skärmen är också underbar, men batteritiden är också väldigt bra. Däremot har det kommit massor av nya Ultrabooks sen dess som tex Zenbook som också är väldigt bra alternativ.

Med tanke på att du är ute efter Macbook Pro så tror jag det finns många fler PC alternativ som ibland presterar bättre. I slutändan så gäller det mesta om personlig preferens. Rent teknisk, skulle jag säga PC är ett bättre alternativ, både stationärt och bärbart. Om du är orolig över priset så finns det väldigt många som säljer begagnade Macbook Pro/Air till låga priser, och många av dom brukar även vara i nyskick.

Något Pc alternativ kommer nog aldrig ske. Dels för att ingen Windows baserad laptop går att jämföra sig med en Macbook Pro Retina. Touchpaden är oslagbar på alla plan sedan är OSX något jag föredrar alla dagar i veckan. Skärmen med den höga upplösningen och dess vikt, batteritid. Det som stoppar mig är om jag verkligen behöver en laptop och dess funktioner. Sedan att jag får en stationär dator som är 3 gånger bättre för ett bra pris gör situationen inte lättare, tyvärr.

Sedan punkten med stuider. Det jag syftade på var att den är mycket mer komfortabel och det resulterar till att man kan bära runt den till/i skolan, till jobbet etc. Min enda lösning blir nog helt enkelt att ta en lång funderare för att sedan ta det knepiga beslutet.

Tack för din åsikt, uppskattar det mycket!

Av tobbe134
Skrivet av Valley:

Jag hade nog försökt dela på budgeten. En laptop blir aldrig riktigt bra att spela på. En macbook är sjukt snygg men det slutar med bootcamp om du vill spela. Jag vet av egen erfarenhet. Har numera Macbook plus stationär PC.

Ska du absolut spela på en laptop så köp nått med mer prestanda för pengarna än en Mac.

Skrivet av Perplupp:

En MBP med Retina är ju en ren lyxprodukt, inte något du köper om du är ute efter någorlunda prestanda/krona.

En möjlighet skulle kunna vara att dela budgeten och köpa både stationär och bärbar. Kör själv med både och, har en prestandaburk till spel och lagring och en macbook air 13" till att bära runt på. Maskinerna kostade runt 9k styck, dvs 18k totalt. Har hittills aldrig känt mig begränsad av macbookens förhållandevis klena prestanda, och tror inte att du kommer ha några problem heller så länge du inte vet att du kommer använda riktigt tunga program (antar att videoredigeringen är på hobbynivå).

Jo rMBP är en lyxprodukt men trots allt så blir man lite frestad. Jag kommer förmodligen inte splitta budgeten eftersom jag vill ha det bästa av det bästa(inom min budget). Möjligen kan jag kanske spara till en laptop nu till sommaren eftersom nya haswell kommer ut och förhoppningsvis resultera till att Macbook Air 2012 sjunker i pris.

Trots allt får jag nog fundera vidare ett tag till men tack för eran åsikt.

Av tobbe134

Dilemma mellan Windows och Mac!

Hejsan!

Jag är mitt i ett dilemma mellan Windows och Mac som rubriken lyder. Under en längre period har jag alltid funderat på köpa en Macbook Pro Retina 15 inch, dels för den är komfortabel och har en fantastisk skärm(besökte mediamarkt). Men det är priset som avskräcker mig. När jag väl tog en funderare om vad jag kan få om jag köper en stationär dator så blev valet helt plötsligt mycket svårare.

Datorns bruk kommer främst vara Filmredigering&Design och mindre krävande (förutom bf3). Eftersom jag brukar resa ganska mycket under helger så är macen till en stor fördel men när jag väl är hemma är det den stationära till en stor fördel.

Här har ni kundvagnen till den windows baserade datorn! http://www.alina.se/ShopCart.aspx?payment=kli&delway=pp&ST2000DM001=1&SSDSC2CW120A310=1&NH-U12P-SE2=1&BX80637I73770K=1&FD-CA-DEF-R4-BL=1&N680GTX%20LIGHTNING=1&GA-Z77X-UD3H=1&SH-224BB%2fBEBE=1&S3-WEB=1&CP-9020004-EU=1&CML16GX3M2A1600C9=1

Fördelar med Mac

  • OSX - Bättre för film/design och gillar det starkt!

  • Relativt lätt och har en fantastisk skärm

  • Touchpaden utan tvekan!

  • Ett bättre alternativ för studier.

  • Ett bättre andrahandsvärde

Fördelar med Windows

  • Ett bättre alternativ för spel

  • Ett bättre alternativ ekonomiskt&prestanda mässigt

  • Kan uppgradera i framtiden

Vad är eran åsikt angående detta val? Ska jag inskaffa mig en mac eller inte?

Av tobbe134

Är det "äkta" windows 7 du försöker installera?

Av tobbe134
Skrivet av Nicklas014:

Az så du menar att fx prossesorn som du rekommenderade inte kommer klara av Gta v? Eller är det grafikkortet du syftar på?

Jag kan svara på den frågan. Det är svårt att säga vad som kommer funka med vad men rent generellt så är den integrerade grafiken inte den bästa. Ingen vet ännu hur bra grafik Gta V kommer ha eller hur optimalt kodat spelet är. Kör på de Az gav dig som förslag och sedan kan du vänta på att något grafikkort slumpas i "Skänkes" eller försöka hitta något billigt på blocket.

Av tobbe134
Skrivet av Az1337:

Det roliga är ju att jag har skapat paket i hans förra tråd som är det bästa man kan få för omkring 2600-2800:- men han lyssnar inte. A10 är sämre för spel än FX, vilka är mer kraftfulla, men saknar intern gpu. Vem fan spelar på intern gpu moderna spel? Chassit han valde komemr vara för litet för att rymma en 7850 eller 8750.

Han borde nog köpa en begagnad phenom II 965 och am3 moderkort och 8gb minne begagnade, går nog hitta för 1000:- paketpris. Eller en 7850 begagnad också för någon tusing. Nog det smartaste valet, då denna tråden generellt inte alls är smart. GTA V med ett paket för 2800:- och med ett 8750?

Hehe, jag förstår. Frågan är vad han använder sig av nu? Jo det är nog den smartaste lösningen om han inte sparar till ett större kapital. Tips till ts, titta på annonsfliken "skänkes" för där kan du fynda och småningom kunna köpa en mer gaming anpassad dator.

Av tobbe134

Personligen så bör du vänta och försöka skapa ett större kapital om nu detta är möjligt. Nu till frågan, jag personligen tycker att köpa 8GB ram är helt onödigt. Vet inte så mycket om moderkortet, bör funka men inget kvalitetskort. Om du inte kan/orkar vänta så tycker jag du ska köra på alternativ 2.

Av tobbe134
Skrivet av Zeden:

Det var just CPU:n som jag var fundersam över, men som du säger så är det ett måste.

Ah okej, jag förstår.

Av tobbe134
Skrivet av Az1337:

Minnena ska vara low profile för att inte ta emot cpu kylaren, alternativt en 7970 som är billigare, och en 250Gb ssd. Annars ser det bra ut.

Skrivet av fantomsmurfen:

Ta minnen med låg profil så det inte blir några problem med monteringen av processorkylaren.

Bugar och tackar för hjälpen!

Av tobbe134
Skrivet av Zeden:

Ser bra ut om användningsområdet kräver en i7 CPU. En sak och påpeka är väl montering, om du vill spara en slant är det roligt att bygga själv. Annars helt okej.

Yes, jo den är tänkt för att främst användas till 3d och filmredigering så en i7 är nog ett måste. När vi kommer till monteringen så är jag helt enkelt för lat, 800 kr kan jag betala för att få ett ordentligt och snyggt bygge. Sedan sista punkten? det lät nästan som du ville ändra något "Annars helt okej"?

Av tobbe134

Sista koll innan beställning!

Hejsan!

Ser allt bra ut eller tycker ni något bör ändras? Allt måste komma ifrån Alina Systems på grund av att jag har ett presentkort på 13.000 kr där! Länk http://www.alina.se/ShopCart.aspx?payment=kli&delway=pp&ST2000DM001=1&SSDSC2CW120A310=1&NH-U12P-SE2=1&BX80637I73770K=1&FD-CA-DEF-R4-BL=1&N680GTX%20LIGHTNING=1&GA-Z77X-UD3H=1&SH-224BB%2fBEBE=1&S3-WEB=1&CP-9020004-EU=1&CML16GX3M2A1600C9=1

Tack på förhand!

Av tobbe134

Vilket är det mest prisvärda 680 kortet och finns det något schysst erbjudande på 250+ssd?

Av tobbe134
Skrivet av add9400:

Hade du krävt ersättning för bensinen? Känns lite overkill kanske men vad vet jag, kostar ju ändå drygt 150-200kr.

Så du tycker också jag ska kräva ersättning? Som sagt känns lite overkill.

Låter ju inge bra, dock har jag bara haft bra erfarenheter hos Alina.

Personligen så tror jag chansen är väldigt liten att du kommer få ersättning för bensinen. Men kompensation är något du BÖR få istället för ersättningen för bensinen. Sedan här i Uppsala sker körningarna varje Onsdag om jag inte minns fel, men sedan vet jag inte var du bor.

Av tobbe134

Jag personligen har inga positiva erfarenheter av Alina Systems så det förvånar mig inte direkt. Själv har jag väntat på min dator som skulle vara klar i början av Januari och nu har jag väntat i 9 veckor. Fortfarande har inget hänt, ringer regelbundet men de säger att det fortfarande väntar på svar från tillverkarna av datorn. Mitt tips är att du åker till deras butik och kräver ersättning+kompensation. Kompensation är något du inte kan kräva men har du tur så kanske chefen är glad och ger dig något smått.