Inlägg

Inlägg som mafix har skrivit i forumet
Av mafix

Dessa trådar är rätt roliga. Synd att ÖÄ gick ner där ett tag, annars kan man följa folk i deras uppväxt typ. På första bilden jag postade runt 2002-2003 var jag... liten.

Edit: Till skillnad från nu! 20 år och ninja economist.

http://hyde.se/images/100_3050.JPG

Av mafix

Primare I21 och CD21. De anländer inte förrän den 26 maj dock, typiskt.

Bilden är tagen från ett galleri på minhembio.com och visar således inte mina saker; men likadana.

http://blog.hyde.se/wp-content/uploads/84045.jpg

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lazzve
Random-person
Korrekturläsare

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Random-person korrekturläsare ROLFMAO!

Vad har du förstått som är så roligt som vi vanliga döda inte kopplar?

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ragganof
stog faktist och tänkte på detta för någon vecka sen.

vilka länder skulle det bli då? känns som att det skulle bli ryssland,kina,iran och några småländer.
och motståndarna blir ju usa,england,tyskland,frankrike,israel,kanada,australien borde väll nästan va mäktigare.

men mest intesant skulle va vart japan skulle ställa sig.

Och vi hade visslat vår neutralitet medan Saab Aerosystems tillsammans med malmexporten hade tryckt upp vår BNP i rektum på Gud själv.

Blir kriget tillräckligt stort kanske var man har råd med en JAS 39 Gripen efter ett par år. Jag menar. Hur stor kan priselasticiteten vara?

Edit: Det är intressant att se hur Kina skulle ställa sig i ett krig mot USA idag. Ens viktigaste handelspartner håller man om ryggen.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fastforward
Hur var det nu ordföranden för ung vänster uttryckte sig...

"Kuba är mer demokratiskt än USA" - jo tjena

Japp, Tove Fraurud i intervju i ETC 4/5 2004. Hon var ordförande för Ung Vänster mellan 2004 och 2005.

Men det är klart, vänsterfanatiker som försvarar totalitarism (direkt eller indirekt) har det nog svårt som det är och en riktigt trög uppförsbacke. Hon skrev 2004-09-30 en krönika vid namn "Ja, jag är kommunist" ungefär samtidigt som Lars Ohly gick ut med att han var kommunist.

Även Ida Gabrielsson som idag är ordförande för Ung Vänster har gått ut öppet med att hon är kommunist; ”Jag är kommunist för jag tycker att vi har en stolt historia”.

Någon som kan se en koppling mellan högt uppsatta politiker inom V och kommunism? Jag menar, partiet säger ju själv att de tagit avstånd från kommunismen så vi får väl tro dem.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Vill inte vara som så, men de flesta högkulturer från forntiden var diktaturer och dessa verkar medparten av samhället hålla högt. Hur pass civiliserat ett land är har inte med dess statsskickt att göra för fem ören.

Är det inte aningen redundant att benämna det forntida högkultur?

Det är svårt att jämföra forntida samhällen mot dagens civilisationer, men visst. Diskussionen angående hur civiliserade dessa civilisationer var, mätt i dagens mått, finns alltid. Slaveri och folkmord är saker jag tar avstånd från, på samma sätt som jag förutsätter möjligheten att uttrycka mina egna åsikter utan att riskera att bli avrättad på öppen gata.

Jag "vill inte vara som så" men hur det officiella statsskicket är utformat skvallrar väldigt lite om hur staten egentligen styrs och vad som händer innanför gränserna och hur dess invånare mår.

Citat:

Irak hade inga problem med mat tills kuwaitkriget, där USA och andra omkringliggande länder införd hårda sanktioner som fick till följd att en halv miljon människor svalt ihjäl (mestadels barn) under 90-talet.

[...]

Det där med terror dåd under Saddam tiden vill jag gärna se källor på. Det var precis det som inte var något problem under hans styrre.

Konstigt. Så invasionen av Kuwait och hela Gulfkriget hade inget att göra med Saddam Hussein att göra? Var USA och dess allierade boven?

Det är allmänt känt att många, inte alla, invånare i Irak levde i ständig skräck. Anfal-operationen kostade uppskattningsvis 182 000 Kurder livet och händelsen ses som ett stort brott mot mänskligheten. I operationen, som för övrigt döptes av en kapitelrubrik i Koranen, så utplånades byar och människor jagades iväg och/eller dödades. Den bakomliggande orsaken var att utplåna den kurdiska identiteten i Irak vilket ändå utgör cirka 20% av befolkningen idag.

Oavsett om terror utförs av organiserade intressegrupper eller av staten i sig så rättfärdigas det inte per automatik.

Citat:

Faktum är att Irak 1982 vann UNESCO`s pris för utrotande av analfabetism, det som har gjort att det har återkommit är FN`s och USAs vansininga embargo, samt USAs anfallskrig 2003. Enligt FN organet UNICEF ligger nu läskunnigheten på ca 74%, så ja den har gått ner.

Kan läsa mer om det här följande länkar

http://www.unicef.org/infobycountry/iraq_statistics.html
http://www.csmonitor.com/2003/1104/p11s01-legn.html

Eller helt enkelt valfri FN länk om utbildning. Samtliga kommer berätta samma sak som jag skriver.

Ptja, därom tvistar de lärda. Enligt CIA's World Factbook ligger den på cirka 50% och låg på 40% 2003.

Men säg att att den ligger på 70% -- jag anser fortfarande att det är gräsligt lågt och står kvar vid mina åsikter kring detta.

Citat:

Vilket jävla skitsnacka, rent jävla försök till historierevisionism. USA hävdade att Irak förfogade över massförstörelsevapen, vilket de inte gjorde, detta bekräftades av FNs vapeninspektörer innan kriget, samt av USAs underrättelsetjänst och deras egna inspektörer efter kriget (leda av david key).

När de inte hittade några vapen började de leta efter andra ursäkter så som att de vill införa demokrati, mord på diverse folkslag och givetviss terrorism (vilket CIA sen också har fått erkänna var rent skitsnack, då Saddam hatade Usama Bin Laden som pesten).

När Hans Blix tillsammans med FN inte kunde finna några massförstörelsevapen gick USA in i Irak ändå, och jag är inte ensam om åsikten att det var för att säkra tillgången på olja.

I efterhand vreds debatten om helt och hållet från USA som nu menar på att de inte kunde hitta några massförstörelsevapen, men vi håler på att ordna demokrati istället.

Faktum kvarstår att kontrollen över en stabil oljeförsörjning var ett viktigt incitament till invasionen. Kontrollen över oljan har dock återgått till Iraks regering.

Den enda som har gått ut med det öppet är dock Australien. Försvarsminister Brendan Nelson har medgett att en faktor för Australiens beslut att delta med trupper i kriget var att säkra energin.

THE government has admitted the need to secure oil supplies is a factor in Australia's continued military involvement in Iraq. Defence Minister Brendan Nelson said today oil was a factor in Australia's contribution to the unpopular war, as "energy security" and stability in the Middle East would be crucial to the nation's future. Speaking ahead of a key foreign policy speech today by Prime Minister John Howard, Dr Nelson said defence was about protecting the economy as well as physical security, and it was important to support the "prestige" of the US and UK. "The defence update we're releasing today sets out many priorities for Australia's defence and security, and resource security is one of them," he told ABC radio.

Citat:

USA har inte råd med något anfall, enda orsaken till att dollarn har varit så hög under många år är Federal Reservs ständiga stödköp, samt japanernas och kinesernas vilja att hålla dollarn hög.
I dagsläget har USA ett gigantisk handelsunderskott och är i behov av att sanera hela den offentliga sektor i still med sverige på 90-talet.

Faktum är George Bushie har dragit in och minskat delar av pensionerna för att finansiera kriget i Irak.

Vet inte riktigt vad du vill säga, men USA har aldrig haft råd med något krig under 90-talet. Så länge USA inte ser dess ökande statsskuld som ett problem och dess befolkning fortsätter att vara passiv så kan de fortsätta kriga. Kina välkomnar dem med öppna armar.

Ja, de statliga pensionerna påverkas av kriget i Irak. Och?

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gammarayburst
Iran är väl ändå inget trevligt land överhuvudtaget (jo jag kan backa upp det om nån känner sig förnärmad). Sen att de ska ha kärnvapen, nej tack.

Ser det som fullt rimligt att USA agerar för att hindra en sån sak.

Du får gärna utveckla ditt påstående mer (jag känner mig inte kränkt dock ), det tillför mycket till tråden och det är alltid intressant.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m3tr0
Inte för att jag vet särskilt mycket om Irak, men självklart kan de läsa och skriva. Hur fan kan du tro nåt annat?

En del av befolkningen kan inte läsa och skriva. Så pass stor del att det faktiskt är anmärkningsvärt.

Sedan hur Saddam behandlat sitt eget folk, och sin omgivning, gör att jag omöjligen kommer att acceptera Irak som ett civiliserat land. Med folk som tycker att folkmord är ekvivalent med think outside the box, så har jag inte många argument att komma med. Antar att Irak är ett civiliserat land i så fall.

Angående ekonomin och ett anfall från USA så tror jag inte att det är något problem rent likviditetsmässigt. Statsskulden (och skulder gentemot Kina) kommer öka och USA får snarare ett soliditetsproblem som deras egen befolkning får dras med; men hade detta varit ett problem för USA hade de kanske tänkt till både en och två gånger förut. Ett av världens modernaste länder med en av världens högsta BNP (oavsett skulder) ska enligt mig inte behöva låna pengar av Kina för att betala pensioner åt sina medborgare.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blizard3
Även om deras politik inte är den samma som västvärldens så betyder det inte att det irakiska samhället var ociviliserat, då deras kultur är långt ifrån samma som den vi har i Sverige, så speglar det klart statskicket. Men om man ser landet från infrastrukturela, finansiella och välgången för landet så är det långt ifrån ett ociviliserat land. Dock så är det självklart att landet i nuläget i princip ligger i ruiner pga. kriget. Men under Saddams tid i makten var det lag och order på gatorna, och folket hade magarna fulla och kunde läsa/skriva.

Om det inte är ett civiliserat samhälle så vet jag inte vad är.

Som sagt, ni som påstår att bara för att ett land är olikt ert eget är det "ociviliserat" borde öppna ögonen lite och look outside the box.

Jag anser inte att ett samhälle är civiliserat där diktatorn, som tagit makten via en militärkupp, lever som en kung medan medborgarna svälter och terrordåd efter terrordåd avlöser varandra.

Kunde folket läsa och skriva på den tiden? Har de tappat den förmågan nu de senaste åren efter att USA invarderat eller?

Hur menar du att landets finansiella ställning var? Tyckte du att den ekonomiska fördelningen från oljeinkomsterna -- vilket var anledningen till att USA gick in i landet från början (oljan, inte den ekonomiska fördelningen) -- var okej?

Denna infrastruktur du pratar om, och "lag och order" på gatorna. Skulle gärna vilja att du utvecklar detta.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frixos
Extrapoäng skall ju vara matte e och Språk steg5 oxå, o läste i tidningen att det var väldigt få som läste språk utom sv o eng på gymnasiet.

Meningen med extrapoängen är att göra kurser som inte väljs av särskilt många elever mer attraktiva, samtidigt som de ska öka allmänbildningen i samhället. Det senare ställer jag mig tveksam till men det är ju alltid bra att vår allas Björklund har visioner i alla fall.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Det är ju bara att kolla på vilka kurser de klassar som "extrakurser", är ju i princip bara normala kurser som var enda kotte läser.

Jag skulle inte påstå att varenda kotte läser SvC, EnC etc.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Ja, men de som i dagsläget sätter 18.0 snittet lär ha läst ett antal extrakurser de med. Läkare lär ligga på 22.5, lika så alla andra utbildningar som ligger på 20.0

Allt vi kan göra är att uppskatta och gissa. Efter 2010 får vi se.

Jag tror inte som du.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Så du menar att det på nåt sätt måste finnas som grundkrav att landet varit en demokrati? Inget land har ju börjat som demokrati, alla demokratier har uppkommit i krig. (utom möjligen tjeckien och slovakien och liknande nyare stater t.ex.)

Nej, det menar jag inte! Läs om mina poster (om och om igen om nödvändigt) -- och nu var det inte det vi pratade om. Du jämförde Irak med Tyskland och menade på att det tog 40 år för Tyskland att bli en demokrati.

Jag menar att Irak och Tyskland inte går att jämföra på det viset, och där är vi nu i debatten.

I övrigt är vi på väg off-topic rätt rejält faktiskt då tråden egentligen handlar om USA <-> Iran. Men det är alltid trevligt med lite utsvängningar ibland.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
När anser du att tyskland återgick till att vara som det var innan diktaturen tog över?

Svaret på den frågan är ju ganska självklar; år 1990.

Men du kan fortfarande inte jämföra händelserna i Irak med händelserna i Tyskland av flera anledningar. Tyskland var inte en diktatur innan Hitler störtade landet och de regeringar som styrt efter Hitlers fall har varit folkvalda. Dessutom pratar vi om två stater varav en var ockuperad av Sovjet.

Finns inga likheter med Irak. Inte heller de politiska systemen och ideologierna under diktatur.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
även i östtyskland?

Ptja, Östtyskland var inte erkänt som stat av Västtyskland (läs Tyskland) på den tiden ockupationerna ägde rum så självklart inte.

Vi pratar ju om två stater just nu. De förenades ju för 18 år sedan. Om det är det du menar med att Tyskland inte blev en demokrati förrän 1989, så håller jag inte med dig.

Edit: Såg din edit nu!

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Ja tills muren som byggdes 1961 föll 1989 från diktaturen tyskland till dagens demokratiska tyskland med liknande gränsdragning.

Betänk alla terrorister och terroristorganistationer som skedde under 1945-1989. Ockupation av väst och östtyskland varade väldigt länge och varken väst eller öst tyskland var några fungerande (självstyrande)demokratier innan slutligen berlinmuren föll och tyskland enades och blev åter en demokrati som den varit sen innan världskriget.

Jo, visst. Men det har ju fortfarande varit folkvalda regeringar vid makten. Vilket man inte kan säga om Irak; inte ens nu har Irak en folkvald regering.

Nu bortser jag från den diktatur som Hitler skapade.

Edit: Jag står fortfarande kvar vid att ditt resonemang är intressant. Dock ej jämförtbart med Irak.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Innan vi drar in Irak i det hela så vill jag gärna att folk börjar fundera på hur lång tid det tog innan tyskland blev demokratiskt efter andra världskriget. Hur mycket terrorister var det inte som agerade där och var det värt att störta Hitler och demokratisera tyskland, eller var det inte värt det för att det tog närmare 40 år innan tyskland blev en demokrati?

Ja, det var värt att störta Hitler. Däremot skiljer sig Tysklands historia, statsskick, välfärd och utveckling så pass mycket från Irak att det är svårt att göra en jämförelse.

Du har ett intressant resonemang angående demokrati i Tyskland. Skulle du kunna utveckla det mer ingående? (Tänker främst på 40 år efter andra världskriget).

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Silverwulf
Tyder inte ordet civilicerat på att det bor människor där?

Nej, inte i det här sammanhanget. Här syftar Ragganof på synonymerna "ordnad, städad, icke primitiv, upplyst, välordnat samhällsskick" etc.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blizard3
För de första så nämnde jag aldrig afghanistan i mitt första inlägg, utan bara irak. Hur du lyckas förknippa irka och afghanistan vet jag inte.

Om du nu tycker att Irak va ett ociviliserat land kan jag inte säga mycket mer än att du tydligen inte vet vad du snackar om. Läs på först innan du munbajsar så som du gör nu.

Munbajs eller ej. Jag kallar inte ett land som Irak med dess historia (Baathpartiet, Sadam Hussein etc) för ett civiliserat land.

Kan du förklara för mig på vilket sätt Irak skulle vara ett civiliserat land? Jag anser mig vara en påläst människa, vilket jag antar att du också gör i och med din senaste post.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sando
http://en.wikipedia.org/wiki/US_Military_History

Säker?

Ja.