Inlägg

Inlägg som mafix har skrivit i forumet
Av mafix

Därför det fanns en övertro på kronan och man trodde att valutan gick att stimulera genom att höja räntan till cirka 500% - men självklart blev det ju ohållbart i längden. Jag kan hålla med om att kronan borde släppts fri tidigare. Say what?

Jag tycker att vi ska kasta ut alla människor med BMI över normalintervallet. Vart finns siffrorna som visar på hur mycket de kostar samhället?

Av mafix

Uttalanden som dessa gör att ni framstår som totalt okunniga och ej insatta i politisk och ekonomisk historia samt penningpolitiska frågor, tyvärr. I ej pålästa vänsterkretsar lär ni dock få stöd och bli hyllande som hjältar.

Feldt lämnade faktiskt sin post i protest mot den ekonomiska politik som fördes under 1980-talet, och i en rapport som togs fram av socialdemokraterna själva år 2006 konstaterades det att den ekonomiska krisen - som för övrigt var nationell, denna är internationell - berodde på deras egen, och främst den politik som LO bedrev.

Att krisen sedan uppstod under den borgerliga regeringen var ju en självklarhet, men lika självklart var det att det var den dåvarande regeringen som påbörjade saneringen att Sveriges ekonomi. Göran Persson tog bara över rodret och förde således en borgerlig högerpolitik för att fortsätta städningen - finns i princip inga större skillnader mot den ekonomi som Anders Borg fört.

Den krisen var dessutom av helt anna sort. Där berodde det på att man stimulerade ekonomin inom landets gränser på ett sådant sätt att allt kapital till slut lämnade landet och bankerna tappade sin likviditet. Följt av det uppstod det sedan en smärre bostadskris.

Det som den borgerliga regeringen gjorde då under början av 1990-talet, är det som USA nu gör - och det är inte så konstigt. Då regeringen, främst Bo Lundgren, var i kontakt mycket med USA (och andra internationella kontakter) för att få råd om hur man på bästa sätt löser en finansiell kris av detta slag.

Att komma med uttalanden som "låt sossarna städa upp" är ju helt absurt. Hur ska den politiken se ut? Och varför fanns inte dessa inslag i skuggbudgeten?

Finansiella kriser och lågkonjunkturer går ej att styra med politiska medel. Till och med Sovjet föll. Jag citerar här mig själv i ett e-mail till en vän:

"Det är väl egentligen det som är största problemet i Sverige. Att folk älskar att diskutera, agera och tycka över saker som de inte ens vill sätta sig in i eller ta reda på hur det fungerar. Ett exempel på det är att folk inte har en aning om skillnaden på Riksgälden, Riksbanken, RIX, penningpolitik, styrräntorna, kreditinstitutens räntor, vad en konjunktur är och varför Volvo varslar. Helst av allt blandar man ihop alla ovanstående saker och använder dem i meningar ungefär som treåringar som lärt sig ett nytt ord -- oavsett om det passar in i meningen eller ens är korrekt."

Om ni verkligen är intresserad av att ta en debatt om finanskrisen så bör man hålla sig borta från "det är moderaternas fel" - det är så okonkret som det bara går. Jag lämnar ett kontrauttalande som lyder "det är miljöpartiets fel, låt sverigedemokraterna städa upp"; hur bemöter ni det uttalandet? Jag avfärdar all empiri och egentliga orsaker.

Av mafix

Tycker vi ska fortsätta vara medlem i EU. Jag tycker även att vi skulle fullföljt medlemskapet genom en gemensam valuta (men vad vet jag, jag är ju bara ekonom - jag tänker ju inte med hjärtat och vill bevara Sverige svenskt).

Anledningen är väldigt enkel; förenkla handel, radera tullar och gränser - ett uteslutande av "vi" och "dem" bidrar till fred. Tillsammans går det även att bemöta politik på global nivå.

Av mafix

Man missar enligt mig stora delar av det sköna studentlivet om man jobbar samtidigt. I en stad som Stockholm spelar det kanske inte så stor roll i och för sig, vet inte hur studentlivet är där.

Sen är det grymt skönt att vara ledig ibland också. Även om A-kurserna är enkla så kommer det klurigare saker längre fram på B-, C- och D-nivå.

Av mafix

Det finns inga statliga skolor idag. De avskaffades under 90-talet. Nåväl.

Friskolor lyder under skolverket och får sin finansiering via skolpengen (inte helt sant dock, friskolor får bara 80% av medlet). Det enda som skiljer friskolor från kommunala skolor är vem som äger skolorna. Idag har det inom den kommunala regimen uppstått interna friskolor, som man fiffigt döpt till intrapenadskolor. Detta har tagits fram på grund av att de fristående kommunala skolorna vill ha mer egen makt att utforma sin egen utbildning och inte direkt lyda under diverse kommunala organ för att fatta beslut.

Friskolor och kommunala intrapenader är det bästa som har hänt Sverige. Detta decentraliserar styrningen av skolorna till en mer lokal nivå, vilket gör att eleverna dels kan påverka mer och dels är det lättare att bedriva utbildningsbevakning (och genomdriva förändringar om så behövs).

Fenomenet att friskolor skulle ha lägre kvalitet på sina utbildningar dementerar jag å det grövsta. De flesta personer som gått på friskolor är nöjda och har bra betyg. Självklart finns det personer som är missnöjda, och de som har dåliga betyg - men det gör det även inom den kommunala skolan, till och med i större utsträckning.

Så fort det uppstår problem med en elev på en friskola så börjar argumenten med "det beror på att det är en friskola" eller "om vi bara hade haft kommunal verksamhet hade allting varit bra". Så är ju inte fallet. Det är en naiv förenkling av ett stort problem som genomsyrar hela den svenska skolan och vårt sammhälle, oavsett vem som äger utbildningsinstitutet.

Ett litet tillägg angående skolpengen. Friskolor klarar att bedriva kvalitativ verksamhet på 80% av skolpengen. Kommunala skolor går i regel back och måste hämta in andra skattemedel för att ens gå runt ekonomiskt. Betyder inte detta att den ekonomiska styrningen (budgetering, mål med mera) bör ses över inom kommunal verksamhet? Argumentet att friskolorna "knycker" elever från den kommunala skolan håller inte. Skolpengen följer med eleverna, oavsett var de studerar.

En tankeställare; om nu kommunala skolor tappar elever till friskolor, är det inte dags att se över den egna verksamheten och börja fundera över varför eleverna väljer andra alternativ? För det är ju just det. Eleverna får välja fritt vart de vill gå och självklart väljer man ju det bästa alternativet för en själv. Detta sade till och med Machiavelli på 1500-talet.

Att tvinga elever att välja ett visst alternativ genom att lagstifta bort friskolor (bara ett exempel) känns rätt fel. Kanske dags att stifta en lag som säger att kommunala skolor måste läggas ner om de inte lyckas hålla budget? (Samma villkor som friskolor har).

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av shelter
Inte illa för en helt ny browser som fortfarande är i betaversion.

Men jag har för många extensions i Firefox som jag är mer eller mindre beroende av, Adblock, Foxmarks och Roboform för att nämna de viktigaste, därför kommer jag inte använda chrome i dagsläget. Men jag kommer att följa utvecklingen!

Känner väl ungefär samma.

Av mafix

Den var ju snabb och minimalistisk, men inte vet jag om den var så värst bra. Jag kommer fortsätta med Fx, i alla fall som det ser ut nu.

Roligt hur det fungerar i nördvärlden. Ligger Google bakom någonting så är det bra per default.

Av mafix

(allt jag kan säga)

Av mafix

Swedbank Robur Momentum är en rätt trevlig och ny fond. Fonden placerar utifrån marknadernas utveckling den senaste månaden i olika finansiella instrument. Fonden kan vid eventuella större marknadsrörelser nedåt placera fondförmögenheten i ränteplaceringar.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Alright då skriver jag lite mer

[...]

Bra skrivet som vanligt. Även om något förenklat. Likviditetsreverver, eget kapital, kapitaltäckning och beskattning är också saker som spelar in i det svenska (skotska ) banksystemet och dess in- och utlåning.

Av mafix

Måste bara passa på att påpeka vad duktiga ni är som predikar om varför man ej bör handla på kredit. Ni är verkligen duktiga.

"Och jag behöver ingen lektion i hur dumt det är att handla på kredit då jag tycker det e väldigt smidigt att slippa dom stora smällarna på kontot o balansera det lite bättre."

Av mafix

Att ta lån, handla på kredit och dela upp betalningar är inte ekvivalent med att lyxfällan kommer på besök. Jag, och många med mig, använder kredit som ett instrument för att reglera kassaflödet. Jag har för övrigt bra med likvida medel och handlar aldrig på kredit om jag inte skulle kunna ta smällen också, men det är skönt att reglera kassaflödet som sagt.

Det är trevligt att allting samlas på en månadsräkning.

Tänk på det, innan ni predikar ihjäl er. Det finns olika sorters krediter också. Det bästa är helt klart att ansöka om ett kredit- och betalkort hos din bank. Då får du cirka 50 dagar räntefritt och en schysst ränta.

Att dela upp betalningen via detaljhandels "medlemskort" avråder jag från.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XCan
Som sagt det beror väldigt mycket på. Har själv sett chefer med många ansökningar som kör på sitt egna sätt när ansökningstiden nått sitt slut.

Ett udda exempel var en chef som tittade på bunten med ansökningar, tog upp halva bunten och sa:
"På det här jobbet tycker vi inte om folk som har otur. Dessa personer har otur!", och kastade halva bunten i papperskorgen. Dessa lär knappast ha hört någonting från deras ansökan.

Det är ju dock en berättelse som florerar runt lite överallt. Läser man managementkurser på univeristet brukar denna historia alltid dyka upp på diverse seminarium. Det är dock olika chefer, olika jobb etc.

Den andra varianten är chefen som bara tar ett papper mitt ur högen och säger "vi anställer bara personer som har tur!" - you get the point.

Finns den som salt och peppar vid anställningsintervju över lunchen också... som sagt.

Av mafix

Möjligt att det är så. Jag tror inte det.

Edit: By the way, tror du killen blivit intresserad av att engagera sin politiskt än?

Av mafix

Min poäng är att det finns ateister och det finns troende i alla skikt.

Av mafix

Därom tvistar de lärda; i det här fallet du och jag.

Majoriteten av korkade människor är också ateister, i alla fall i Sverige.

Edit: Jag är agnostiker.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
mafix - Ännu en gång förvirrar någon totalt ihop Einsteins uttryck.

Äsch, nu letade du ju upp den faktan jag försökte förmedla bakvänt. Du är grym Random-person. Kudos.

Visst är det så att majoriteten av kända vetenskapsmän är ateister (många är agnostiker), men det ändrar fortfarande inte på det faktum att en religion inte har någonting med intelligens att göra. Denna sida kanske du har sett redan.

Jag rör mig i bildade kretsar - i alla fall från mitt perspektiv - andra kanske skulle säga annat, och det är en salig blandning av ateister, agnostiker, muslimer etc.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Antonsson
Visa lite respekt och svara på det konkreta i mina inlägg istället för att hacka på mig för att jag tycker religion är töntigt. Ta fps skolpolitik försempel. Vad har dom som e bra?

Min tid är för värdefull. Jag har en tenta imorgon och dessutom tappade jag lusten att argumentera med en person som tror på folkmord (hänvisning till ubåtstråden du är aktiv i).

Du kan antingen ta detta som att du vunnit diskussionen, eller som att du är trångsynt och att ingen till slut orkar diskutera med dig då du sover med Maos lilla röda under huvudkudden - oavsett om det gäller ubåtar eller Folkpartiets skolpolitik. Alternativet är öppet.

Jag kanske svarar nästa vecka, om jag är på bättre humör.

Här kan du läsa om Folkpartiets skolpolitik. Här hittar du interpellationer, propositioner etc.

Edit: Jag har ingen respekt för dig.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Antonsson
Jag önskar inte heller Ohly död men så skor han sig ju inte heller på att sälja vapen, syssla med mutor eller börsbrott. Han smilar inte heller in sig hos internationella kriminella av värsta sort. Mao är hittills den enda mördare som gjort sig förtjänt av titeln 'vänster'. Han trodde på revolution och de som läst boken djurfarmen håller med. Jag har inte läst den och har inte tagit ställning till om revolution är nödvändigt.

Oh herregud.

Av mafix
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Antonsson
bildt ska dö! Han äcklar mig med sin låga moral.

Det varkar vara ett vanligt argument bland råvänsteranhängare - de som inte är med oss bör dö. Många vänsterledare har prövat genom historien. Smidigt. På så sätt blir ju de överlevande en majoritet lojala arbetshästar.

Jag önskar inte att Lars Ohly dör, även om jag tycker killen är en hycklare av största sort. Sen har han fula jeans!