Inlägg

Inlägg som Feist har skrivit i forumet
Av Feist

Festligt!

Installerade själv Linux först hösten 2016, innan det hade jag använt Windows sen version 3.0 (med en kortvarig mellanlandning i OS2/Warp.

Var ärligt sagt beredd på problem och strul men det förskonades jag i princip helt från. Alla program jag normalt använde från kontorssviten till diverse webbläsare och musikspelare, mail & social appar funkade fint och alla tillbehör från möss, till skrivare och wi-fi kort funkade också utan mer jox än att ladda ned drivisar.

Detta till trots, så behöll jag Win8 (senare uppgraderad till win10) fram till 2019 med dual booting, vid den punkten kände jag att steam-kompabiliteten var så pass god att win10 inte längre var nödvändigt som en "livlina" för gaming. En känsla som idag övergått till absolut övertygelse. Idag kör jag "Ubuntu Mate", "Manjaro" och "Kubuntu" på mina tre stationära och "Mint" på min laptop.

Kunde inte vara mer nöjd.

Av Feist

"Tycker du att Linux är en fullgod spelplattform?"

Sett från mitt perspektiv, så är den i princip identisk som spelplattform med windows. Alla (windows-exklusiva) spel jag har installerat de senaste 2 åren har bara varit att installera & spela. Det har innefattat såväl ett dussin eller fler stor aaa-titlar samt en mängd av mer obskyra indie-spel.

I dagsläget är det en såpass tillförlitlig spelplattform att jag törs "köpa grisen i säcken" utan oro, och inhandla windows-exklusiva "early access" spel utan att ens bry mig om att testa dom innan det är dags för release. (vilket ju betyder att refund blir svårt om inte omöjligt)

Dock, bör tilläggas att jag inte spelar multiplayer-spel, sport-spel, titlar som behöver anti-cheat system och dylikt. Jag har fått intrycket att det är just där skon fortfarande klämmer med funktionaliteten.

Av Feist

Såldes det bara en "Linux OS" mobil, till rimligt pris, med bra kamera och där jag också kunde använda apparna för: "BankID, "SportsTracker", "Steam", "Swish" och kanske också "BlackPlayerEX".

Ja då, skulle jag överge Android för gott och aldrig se tillbaka.

Av Feist

Meh, ännu en teknik för snyggare grafik som jag upplever som nästintill irrelevant.

För mig, så fungerade år 2004 som en skiljelinje mellan tillfredsställande/otillfredsställande grafik. När "Half-Life 2", "Doom 3" och "Far Cry" släpptes, upplevde jag för första gången att jag i princip var...nöjd med hur grafiken såg ut och inte längre kände någon stark önskan om att spelen skulle vara snyggare.

Trots att jag hela tiden följt med i utvecklingen sen dess, så har aldrig det där behovet/önskan av förbättring (som jag upplevde innan 2004) kommit tillbaka igen. För varje ny teknik som kommer, så känns det bara mer & mer oviktigt.

Därför intresserar jag mig numera mestadels av elförbrukning, ljudnivå, storlek och acceptabel prestanda när det blir nytt kort-köp.

Av Feist

Fick tänka efter ett bra tag, då det är en mängd uppgraderingar som haft stor betydelse men till slut fastnade jag för:

Amiga 500 ---> PC

Det innebar att jag för första gången hade en dator med intern hårddisk. Att faktiskt kunna spara saker direkt "på" själva datorn och att ha ett OS som inte behövdes laddas från diskett var för mig en enorm QOL-uppdatering.

Av Feist
Skrivet av LocSin:

Direkt läskigt hur många som försvarar Kina. Men iofs så hade ju Nazi-Tyskland sina försvarare runt om i världen också...

Lol, har många gånger upplevt samma känsla.

Jag måste helt enkelt tro det, annars blir jag mörkrädd.

Av Feist

4 st (plus 1 äldre som står i ett skåp, samt surfplatta & mobil så klart)

1. Stationär Sovrumsdator till spel/surf/film och allt-i-allo saker.
2. Stationär Vardagsrumsdator samma som ovan.
3. Stationär Backup/reserv-dator i ett annat rum.
4. Laptop som skrivbordsdator, används till jobb.

Av Feist
Skrivet av Nivity:

Det du beskriver är mer som en tv "vilstol eller liggande i sängen" Och då skrev jag klart och tydligt att det är väl enda anledningen, och ett keyboard för detta priset känns då sjukt onödigt, finns ju smidigare keyboard för sådant ändamål också.

Stationär dator för mig är där man sitter vid ett skrivbord. Och då finns det 0 anledning med trådlöst, jag kan enkelt putta undan mitt keyboard under/bakom skärmen. Sladden är aldrig någonsin i vägen för detta.

Fast det du beskriver stämmer inte alls för mig. Datorn jag har till "vilstol eller liggande i sängen", används förvisso till Youtube & Netflix ibland men mestadels bara till surfande, spelande (körde just genom steam Heavy Rain demot på den), chattande, mailande och dylikt, alltså inte alls som en tv. Vid mitt skrivbord har jag en laptop stående och vid min tv-soffa har jag vare sig någon dator eller något tangentbord, bara en tv & bluray-spelare.

Det här med "stationär=skrivbord & kontorsstol", är något som jag inte kört med sen jag satt med crt-skärm på 90-talet och det känns för mig som en väldigt gammeldags bild av var-en-dator-hör-hemma.

Av Feist
Skrivet av NisseG91:

Varför blev det ingen nyhet på internet när jag bytte från Intel till AMD? Favorisering på hög nivå, känner mig försummad!

Seriöst dock, i dagsläget är AMD en bättre investering, kanske inte snabbast i alla lägen, men bättre bang for the buck i de flesta iallafall

Du skriker kanske inte tillräckligt högt?

"This in turn is actually good news as well for AMD Ryzen Linux users: as Torvalds is constantly building the latest kernel code for mainline, he tends to shout quite publicly and loudly when any code breaks on his systems

Av Feist
Skrivet av Nivity:

Ser verkligen inte meningen alls med trådlöst till en stationär dator.
Och behöver man verkligen ett så snordyrt keyboard till tv-soffan?

Nej trådlöst keyboard kommer jag aldrig köpa till datorn, har nog aldrig känt att sladden till keyboardet är i vägen

Bara tanken att kladda med att ladda ett keyboard titt som tätt lol.

Det känns som det enda du egentligen diskuterar...är din egen heminredning. Själv har jag en stationär som jag enkelt använder antingen från en vilstol eller liggande i sängen. En annan som jag använder från valfri sitt/ligg position i en soffgrupp.

Nyttan av att använda trådlös "kb & mouse" utifrån de förutsättningarna behöver väl knappast förklaras?

Av Feist

Ser kul ut och jag hade mycket väl kunnat tänka mig köpa det....men jag använder i nuläget ett "K400" och ett "K400 Plus" till mina stationära och är ganska nöjd med dom.

I synnerhet batteritiden "Batteriinformation: 2 x AA Batteritid (ej laddningsbart): Upp till 18 månader" känns helt perfekt. Frågan är om det här "inbyggda batteriet 40 timmars användning på en laddning" skulle kännas uselt i jämförelse?

Av Feist
Skrivet av kuddenswe:

du får nog uppdatera dina ramar lite... kollar man på inet/komplett/webhallen så finns det inga moderkort under 700kr... på cdon finns det ett näve under 700 varav dom flesta ser rätt daterade ut... säger inte att det är omöjligt att hitta billigare men då får man börja leta i avlägsna hörn av nätet....

Heh, du har nog rätt, sist jag köpte ett nytt (och spanade prissättning) var ett Asus B350 kort till 1:a gen Ryzen. Tror det gick på 800 någonting.

Hur som helst, tror jag att jag aldrig någonsin betalat över tusen spänn för ett moderkort vare sig till Intel eller AMD, vare sig om jag köpt en billig prolle eller "top-of-the-line", så det känns fortfarande rätt så främmande att över den nivån beskrivs som vänligt för plånboken.

Av Feist

Håller med om att rubriken "plånboksvänlig" inte känns helt rätt. Okej, det är inga ockerpriser men jag har alltid tänkt mig billiga mb som typ ca 4-600 kr, standard (dvs plånboksvänliga) 600-1000, premium/hög prestanda 1000-1400, lyx-kort 1400 kr och uppåt.

Lol, "it's not an exact science" men något i den stilen.

Av Feist

Verkar bra, lär komma till mycket nytta. Fast, som många antyder, ett visst mått av skepticism när det handlar om Microsofts långsiktiga perspektiv skadar nog inte. Det är nog bara hälsosamt.

Av Feist

Huh, det här var helt nytt för mig, inget jag stött på i mitt ökande YouTube tittande de senaste veckorna.

Hade varit trevligt om själva artikeln (kortfattat) hade klargjort exakt vad kärnan/roten i dessa konspirationsteorier består av, samt vad det legitima vetenskaps området säger som motsäger/avfärdar påståendena. Istället för att bara snacka om "en koppling finns" och "det är ju inte sant"

Av Feist
Skrivet av Gelantious:

Kör på Vivaldi, vilket tråkigt nog motarbetas av många så det ser ut att vara ett sämre alternativ:
https://vivaldi.com/blog/user-agent-changes/

Huh, det låter verkligen kasst. Kör själv Vivaldi, bytte från Opera sen många år tillbaka och har tursamt nog inte själv stött på några problem med bank/företag/myndigheter/netflix/nyheter/övrigt.

Av Feist

Lol, jag måste medge att det känns lite lustigt att det är såpass mycket ståhej & rapportering kring det här.

Visst man förstår varför, det är ju inte precis varje dag, år, eller ens årtionde som det kommer något nytt på Half-Life fronten men ändå...det känns som det är något som bara berör så oerhört få.

Jag har ingen aning hur statistiken ser ut, är det ens "1 gamer på 500" som har hårdvaran som krävs?

Av Feist

Ännu bättre idé, stäng ner hela streaming-eländet tills krisen är över. Lol, så känns det åtminstone för mig, då jag ändå aldrig finner något jag vill se på och kvällen alltid slutar med DVD eller bara lite småklipp på youtube istället.

Av Feist

Då jag så långt tillbaka jag kan minnas, alltid ägt minst en spelkapabel dator, så har jag aldrig kunnat se någon lockelse med spelkonsoler.

Det känns för mig lite som att äga en fin och rymlig villa och ändå gå och sukta efter en "attefallsbod" att sätta upp på tomten och bo på deltid i.

Av Feist

När jag väl vet att det blir "RTwP", precis som BG 1 & 2, samt alla expansioner, så ska jag börja "hypa".

Inget ont om "Turn Based gameplay", men jag har redan massvis med speltitlar som använder den mekaniken och många fler kommer garanterat köpas inom de närmaste 2 åren, så i det här fallet vill jag ha det mer sällsynta rtwp och inget annat.