Inlägg

Inlägg som sorkki har skrivit i forumet
Av sorkki

Tackar för all input! Skall försöka provlyssna i dagarna och sen får jag se vad som låter bäst.

Av sorkki

Inte så att du råkat välja amerikanskt/engelsk tangentbordslayout? Prova shift+2 och se om du får ett @.

Av sorkki
Skrivet av Dreas89:

Utan att ha läst speciellt mycket så rekommenderar jag denna förstärkare: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1250743

Vad är det som gör att du rekommenderar den?

Av sorkki
Skrivet av Fetskaft:

Köpa begagnat kanske? Dessa högtalare är ganska små men låter ända stort. Fantastiskt musikaliska högtalare.

[Länkar]

Jag har kombinationen Marantz/Audiovector själv och har varit fantastiskt nöjd senaste åren. Hade tidigare B&W men tycker Audiovector ligger i en klass högre.

Jo, att köpa nytt är inget tvång om det går att få bra begagnat. Gäller bara att veta vad som är bra och inte, men det får man väl avgöra när man lyssnar så att säga.

Skrivet av mudde:

Höjden spelar stor roll. Diskantelementet ska vara ungefär på öronhöjd vid lyssningspositionen då de höga tonerna är mest riktningskänsliga. Ett par decimeter upp eller ner spelar inte så stor roll, men står de ovanpå en hylla hamnar de troligtvis alldeles för högt. Det kan du testa även med din befintliga budget-stereo. Ställ högtalarna på golvet eller ovanpå bokhyllan så märker du att de kommer att låta mycket sämre än vid rätt höjd.

http://www.fynda.se/produkt/yamaha-ns-333-pianofinish/1844/ verkar ha rätt höjd och kan vara värda att provlyssna på. Har bara hört golv-modellerna och de är bra. De brukar finnas för provlysning i t.ex. elgiganten. Fynda är dock en väldigt bra affär att handla från.
Dali Concept 1 och Zensor 1 har också rätt mått, likt många andra högtalare med 5" bas.

Logitech z-5500 låter skit jämfört med alla "riktiga" system som går att köpa.

Begagnat kan du få annu bättre saker för samma pris. Sitter själv på en Marantz SR4300 sen ca 10 år tillbaka (ganska lik de som länkats till) och den låter bättre än många nyare recievers i prisklassen (köpte den för 4500 då). Dock saknar man då hdmi-in och utgångar och lite annat roligt som tillkommit i dagens modeller.

Ok, ja då gäller det helt enkelt att anpassa vilken höjd de står på, men om de bara är så stora som de ovan så borde det inte vara något problem. Köpa beg reciever är väl inte helt omöjligt heller, även om det är kul att köpa nytt. Dock skulle jag uppskatta möjligheten till uppskalning, lite hdmi ingångar och även nätverksstöd. Men om det skiljer mycket i pris/kvalitet så kan man ju förstås avstå ngt.

Skrivet av annorssan:

Attans att du bor så långt bort från mig;) Har en Marantz 5400 ståendes i garaget som jag kunde donerat billigt. Den är en mycket trevlig reciever men är nu utbytt mot ett Emotiva försteg då jag bara har aktiva högtalare i min hemmabio.
Den är klart före sin tid när det gäller inställningar och användarvänlighet men saknar allt hdmi och videoscaling som man får i nyare prylar. Den är 48cm djup oxå... Inget för moderna bänkar

Hade varit ett alternativ om den bodde lite närmre Något djup för min TV-bänk dock, tror bara att bänken sväljer ca 40cm.

Av sorkki

Vill börja med att tacka så mycket för svar!

Du har helt rätt i att ett 5.1 eller 7.1 system i samma lägenhet vore mission impossible, går bara inte. Däremot kan det hända att jag när jag flyttar får plats med mer då. Jo, eftersom den låg prismässigt relativt lika de som är något "billigare" så känns det som ett rimligt val ändå.

Vad gäller högtalare så absolut, att lyssna in vore väl optimalt. Vet dock inte vart man kan lyssna på just ex Dynavoice, då jag inte sett dessa på någon fysisk butik, men borde väl finnas någonstans. Sedan har jag en fundering angående placering av högtalarna. Som det ser ut idag så måste de antingen passa i ett hyllplan eller stå på själva hyllan, vilket blir ca på 1,9m höjd. Spelar det någon större roll ljudmässigt vart de står? Självklart kommer det att spela viss roll, men hur mycket? Om det inte gör någon större skillnad om högtalarna står på hyllan, så kan jag nämligen få plats med större (och troligen, bättre) högtalare än om de måste platsa i ett hyllplan, då dessa bara är ca 33cm höga.

Av sorkki

Jo, för det systemet jag ämnar skaffa i nuläget så tror jag absolut att em billigare variant skulle duga lila bra. Dock tänker jag att jag kanske inom ngt/några år skaffar fler delar så att säga, och då kanske det är bra att köpa bättre från början, men det kanske är onödigt. Kanske är bättre att köpa helt nytt då om skillnaden är liten i dagsläget. Sladdar o dyl ligger lite utanför budget, det skaffas ändå. Vad gäller matta kuddar o dyl så tror jag det blir svårt att få möblera om utan min kära frus tillåtelse

Av sorkki

Högtalare och reciever till en liten lägenhet

Nämen goddag alla goda medmänniskor!

Vet att det finns olika trådar ang recievers och högtalare, men har inte hittat någon som riktigt utgår från mina behöv, men kan ju vara så att jag är kass på att söka, vad vet jag. Hur som helst så är jag på jakt efter en prisvärd reciever och ett par högtalare till denna att använda för att lyssna på musik och se på film hemma i lägenheten. Själva rummet är inte så stort (kanske 15-20m2) och budgeten är väl en ca 5000:-. Har kollat runt lite på reviever och sett att många tycker att Yamaha RX-V671 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=869738 skall vara prisvärd och bra. Har även sett att den rekommenderats tidigare här på swec, så tycker att den låter trevlig för det priset. Nu är jag inte så kunnig inom området ljud, så kanske finns bättre för mig, vad vet jag?

Vad gäller högtalare är jag inne på ett 2.0 system för att sedan kunna bygga vidare om intresse/pengar/behov finnes. Tanken är att ha mindre högtalare som gärna får plats i en kvadrat vardera på en expedit-hylla från IKEA, då jag har mycket ont om golvplats. Här har jag kollat runt och inte riktigt hittat något vettigt, då jag inte har en aning om vad för högtalare som gäller inom prisklassen ca 1500:-.

Vad gäller budget så är det inte så våldsamt flexibelt. Jag förstår att jag får bättre grejer för 10000:-, men så mkt pengar vill jag inte lägga, i alla fall inte i nuläget. Fn sitter jag på en ministereo från Sony på 20w eller dyl som kopplas till datorn med 3,5mm kabel som ny för 7-8 år sedan kostade en tusenlapp kanske, så tror att det mesta blir ett uppköp.

Av sorkki
Skrivet av Svensktiger:

Även vanliga lampor sänder ut IR ljus.
Solljus innehåller massor av IR, etc etc.
Det är därför vanliga fjärrisar är kodade

Men låt inte det stå ivägen för ett inköp av verktyg, vem vet när man får nytta av dom !

Det stämmer ju förstås. Tänkte inte på det, och inte kan jag sitta och ordna med det. Nix, får bli att köpa lödprylar ändå och fortsätta med WOL istället

Av sorkki
Skrivet av lillen99:

Dom vill köpa av mig

Mvh: Eric

Köp då själv via Dell eller dyl, och informera om att det är mer gynnsamt, om man vill ha någon form av serviceavtal.

Vidare känner jag liksom många andra att detta verkar ha spårat ur. K processorer, gamingtillbehör och initialt också vattenkylning på något som skall användas till kontorsarbete. På jobbet används datorer med s1155 pentium processorer, och dessa skulle troligtvis räcka utmärkt tillsammans med en ssd för att en kontorsdator skulle kännas som ett fartmonster. Om det är tyngre saker som ska köras så är väl en i5 eller i7 en god idé, men K modeller är totalt onödigt.

Av sorkki

Jo, visst kan det bli ett problem att alla IR sändare startar den, men har väldigt lite fjärrkontroller i omlopp hemma, så det är nog inget stort problem.

I dagsläget använder jag till viss del WOL, vilket fungerar bra, det var mest att det vore lite lustigt att testa att fixa något annat. Men det är kanske smidigare att fortsätta på det sättet. Det kanske helt enkelt bara är så att jag undermedvetet försöker motivera inköp av lödprylar

Av sorkki

Starta datorn mha IR reciever/fototransistor

Satt och slösurfade lite på Kjell och companys hemsida och letade roliga strömbrytare till datorn, när det slog mig att jag borde kunna starta datorn med hjälp av fjärrkontroll via IR. Jag kollade vidare på detta och hittade lite IR-dioder och fototransistorer på Kjells sida. Nu är det dock så att min ellära är begränsad till grundskolans teknikundervisning, då jag på gymnasiet visserligen läste natur, men fysiken innehöll mycket lite ellära, och nu sysslar jag med helt andra saker. Jag har därför vissa funderingar angående idén. Vad jag tänker är att man borde kunna koppla IR mottagardioden till power switch uttaget på moderkortet (eller vad man nu ska kalla det), en sladd till varje ben, och sedan använda en IR diod för samma våglängd för att starta alltihopa.

Vad jag tänker är att när man aktiverar ir mottagardioden/fototransistorn (jag har fått för mig att det är samma sak) så ska den "aktiveras" och då tillåta att strömmen går igenom den och på så vis starta datorn. Är detta helt fel tänkt? Behöver jag ytterligare komponenter för att detta skall fungera? Jag är helt klart en glad amatör när det gäller detta, så det kanske inte går alls. Om det behövs mer, vad i så fall? Om jag är helt ute och cyklar, så säg till, för då finns en överhängande risk att jag struntar i det, så viktigt är det inte.

Tack på förhand!

Av sorkki

Finns annars denna http://cdon.se/hemelektronik/intel_320_series_80gb_ssd_r%3a270%252fw%3a90_2.5%22_sata-2_oem-14930213 80 gig ist för 60. Visserligen inte snabbast eller nyast, men stabil och med fem års garanti och för samma peng.

Av sorkki

Saxat från scb
"Efternamn
Det finns 853 personer som har efternamnet Kjell.
Förnamn
Det finns 1 kvinna som har förnamnet Kjell. Av dessa har 0 namnet Kjell som tilltalsnamn.
Det finns 56137 män som har förnamnet Kjell. Av dessa har 32635 namnet Kjell som tilltalsnamn."
Således är det visserligen betydligt fler män som heter Kjell än antalet kvinnor, men även kvinnor borde ju kunna lägga till Kjell som förnamn om man skall tro på statistiken.

Av sorkki
Skrivet av grisne:

Tack för svaren! Om de nu läggs på hela 30 procent!!? så blev det helt plötsligt nästan dyrare att beställa därifrån...

Från Tyskland då, inga extra kostnader där ifrån hoppas jag ?

Tyskland går bra. Som sagt ovan, ingen extra tull eller moms om man beställer därifrån.

Av sorkki
Skrivet av Lasse468:

Min erfarenhet att det var så för 5-10 år sen, men nu fastnar så gott som allt.

//Lasse

Jo, jag har också den erfarenheten. Det tycks som att de kontrollerar paket betydligt oftare nu, därav bör man alltid räkna med att få betala momsen.

Av sorkki
Skrivet av grisne:

ajaj då stiger summan iväg rejält alltså tyvärr:( Frågan är om man vågar chansa.. Men brukar inte moms ingå i priset när man lagt allt i kundvagnen?!:O

Momsen läggs i regel inte till om du importerar saker, nej. Det som kan läggas till är väl ibland möjligen lokal moms (VAT i USA), men det struntar tullverket i, du får betala svensk moms ändå. Tror dock att det brukar vara utan mervärdesskatt, ffa från amerikanska sidor, men där vet nog någon annan bättre.

Edit: Lite sen....

Av sorkki
Skrivet av grisne:

Tack för svaret!

Är det så att man har tull på datorer? Har för mig att det inte tillkom något sådant? Några andra kostnader som kan dra upp priset som man bör tänka på ?
Sen har jag lag till svenskt tangentbord i de utländska sidorna så det borde ordna sig!

Tull vet jag inte, men det kan du kolla på tullverkets hemsida. Däremot tillkommer moms på allt du köper från USA, vilket ökar priset med 25%. Har du tur så kollar de inte just ditt paket, men det är inget man bör räkna med, utan kan snarare ses som en bonus. Tänk på att du även betalar moms på frakten och inte bara varan.

Edit: Skall inte vara tull på datorer. Här kan du räkna ut kostnaden (Tullverkets guide)http://tullverket.se/innehallao/tjanster/avgiftsguiden/avgiftsguidenformular.4.3cf19d0112524cb00188000173.html

Av sorkki

Instämmer med föregående talare. Hade det varit jag hade jag nog bara gett bort den alt tagit en symbolisk summa.

Av sorkki
Skrivet av FL3JM:

Har för mig att det är meckigt att få igång på en modern dator, du måste köra VMWare eller nått, dvs en virtuell burk som du har windows 95 på. Kan vara därför det är svårt att få tag på, enda sättet jag kan komma på är pirat-hamnen och sen söka på Diablo 1 direct play

Inte behöver man väl böka med virtuell maskin. Jag lyckades få det att fungera i w7, men det var lite man var tvungen att fixa förstås. Men inte mer än att det gick på en 5-10 min.

Av sorkki

Låter rätt hyggligt Har också långt och ovårdat hår fn, så varför inte. Tvätt och massage säger man ju inte nej till.