Inlägg

Inlägg som jookeer har skrivit i forumet
Av jookeer

För att läsa SMART-attributen: prova CrystalDiskInfo

Av jookeer
Skrivet av Naruori:

Tack för alla era svar!

Jag önskar mig en kamera som tar bra bilder utan objektiv (för tillfället) och som jag sedan kan avancera mig upp till när jag har lärt mig lite mer. Jag gillar recensionerna av P900 men det verkar som att zoom:n är det bästa som den har. Vilket märke är bra att satsa på annars?

Angående begagnat något jag helst vill undvika, gillar att ha nya och fräscha grejer :).

Alla märken har bra och jämförbara produkter. Du får vad du betalar för. Betala för en Skoda och få en Ferrari funkar inte, tyvärr.

Olika modeller skiljer sig åt i detaljerna, ju mer du vet vad du vill desto större chans att du träffar rätt.

Som sagts ovan är inte P900 en systemkamera. Billiga zoomar är ljussvaga och ger sämre bildresultat än fasta objektiv. Ju större zoomomfång desto värre.

Tror du har en del att lära om du tittar på youtube, där finns massa infovideor för nybörjare.

Av jookeer

Prova byta SATAkabeln, CRC-fel kan bero på kabelglapp

Av jookeer
Skrivet av Achromatic:

@jookeer:

Ja det är ju det att jag inte riktigt vet vad som hänt. För att det har gått förut nämligen då jag skulle återställa några andra filer. Kan de på nått blivit överskrivna och corrupta? Finns det något jag kan göra?

Det enda jag vet att detta hände i samband med då jag skulle återställa filerna för kanske 5-6 månader sedan.

Prova återställa med testdisk

Av jookeer

HUR försvann filerna?
Har du skrivit till disken sedan dess?

Av jookeer
Av jookeer

Har "plastic-fantastic" 50/1.8 - optiskt hyfsad för det priset men usel byggkvalitet.
Har även 40/2.8 IS STM pancake - optiskt likvärdig (på samma bländare) med ovanstående men plus för IS och tyst STM för video, därtill liten och lätt med bättre byggkvalitet (än ovanstående).

85:an du refererar till har jag och den är helt OK även med SMART-adapter till A7. Går att hitta beggad för 1.6kSEK.

Sigman har jag inte men läst att den skall vara ruggigt bra i sin prisklass.

I min värld är det skillnad på 50 och 85, så stor att jag inte anser de ersätter varandra, snarare behövs båda brännvidderna. Du har ju dessa brännvidderna (50 och 85) i zoomarna så frågan är om du är ute efter ljusstyrkan och/eller bokeh?

Av jookeer
Av jookeer

Systemkamerans största fördel är att kunna använda utbytbara objektiv.
1. Vilka objektiv har du tänkt dig?

Billig och tar fina bilder? Betala för en Skoda och få en Ferrari?
Du får vad du betalar för.

2. Så, vad är din budget för ett komplett system?

Av jookeer
Skrivet av Litzer:

@jookeer: Behöver man ha en ny HDD och skriva över det på eller bara kör man programmet?

Är det svårt? Har du provat?

Tack för svaret!

Svårt är ett relativt begrepp och definieras mer utifrån utövarens erfarenhet/kunnighet än av tekniken i sig. Med grundläggande kunskaper om filsystem och partitionstabeller är det inte svårt.

Misstänker din partitionstabell är korrupt och isf skannar du disken för att hitta tillbaka till den korrekta och spar den på disken, ta en backup innan.

Lyckas du inte med ovanstående kan du skanna fram filerna och spara dessa på en ANNAN DISK, såklart.

Av jookeer

testdisk fixar biffen

Av jookeer
Av jookeer

Prova MPC isf VLC

Av jookeer
Skrivet av Wellstar:

Tänkte testa att mecka lite själv. Någon del jag bör vara extra försiktig med?

BTW, har en Ae1 som är i toppskick. Men spegeln är lite repig, finns det utbyte av spegel?

Skickades från m.sweclockers.com

Viktigt att ha rätt verktyg för finmekanik. Bra ögon och ljus, förstoringsglas. Tålamod.
Att skruva isär brukar sällan vara problem, konsten är att få ihop pusslet.
Dokumentera vad du gör.

Beggad AE-1 går att hitta snorbilligt, dock inte säkert spegeln på dem är bättre än på den du har.
Sen vet jag inte om det är värt besväret/risken att gräva alltför djupt i äldre kamerahus.

Av jookeer
Skrivet av aaaaa:

Du ska inte stirra dig blint på antal megapixel, en fotograf tar bättre bilder med en mobilkamera än vad amatörer gör med 10.000kr kameror.

Det där är jag inte alls säker på att alla håller med om.
Det går för alla alldeles utmärkt att köra i diket med vilken utrustning som helst.

Avseende resultatet av kreativt skapande har mänskligheten diskuterat sen urminnes tider - det finns inget rätt eller fel i vad vi tycker om ett verk.

När Picasso fick se 40 000 år gamla grottväggsmålningar i Frankrike uttryckte han att det där överträffade allt han gjort, Picasso var ju proffs, grottmänniskorna amatörer.

Av jookeer
Skrivet av perost:

t.ex. A7, som man måste se upp eftersom objektivet då inte täcker hela sensorn och man får svarta kanter på bilderna som resultat.

Sony E APS-C gluggar på A7-serien funkar pss att A7-huset automatiskt ställer om från FF till APS-C vilket gör att du inte får svarta kanter. Detta gäller även Canons EF-S objektiv med Smart adapter, kanske även andra cropobjektiv jag inte testat.

Av jookeer

@Boomer112: Stämmer.

Sony har flera E-mount hus, fullformat och APS-C. A6000 har APS-C sensor. Säg till i butiken att du söker APS-C objektiv. Kolla butikens hemsida vilka objektiv som passar. Välj ut några kandidater och testa dessa i butiken. Googla och läs recensioner.

Ju mer du vet om dina behov (zoomar, fasta gluggar) desto större chans att det blir rätt från början.

Av jookeer

Du kan adaptera alla olika märken och modeller med rätt adapter till Sony E-mount.
Sonys egna E-mount objektiv behöver ingen adapter, såklart.
Det finns Smarta och Dumma adaptrar. De Smarta (3-5k SEK) används till moderna AF-gluggar (kostar flera tusenlappar) och Dumma (<100 spänn) till äldre MF-gluggar (kostar hundralappar).

Ex. till Canon FD heter adpatern FD->Nex, till Minolta MD->Nex.
Shoppas på ebay.

Objektiv shoppar du på tradera, blocket eller fotosidan.

Kolla in youtube för massa info om adaptrar och objektiv.

Av jookeer

Njae, äldre analoga som inte använts på åratal tenderar till att oljan i mekaniken torkar och kleggar igen och/eller så kan nån fjäder tappat spänsten med åren.

Inget man lämnar in för reparation då en nybeggad som kanske funkar bättre kostar mindre.

Annars har du ju inget att förlora på att prova mecka själv. Googla efter ritningar om det ens finns?

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Om man har testat att fota manuellt så är det klart att man förstår vad det innebär men har man bara fotat med AF tidigare så är det inte helt säkert att man vet vad man ger upp, så jag tycker att man ska vara ganska tydlig med det. De flesta som inte hållit på med fotografi ganska länge har sannolikt inte skjutit så mycket med manuell fokus, tex.

Eftersom jag testat både det och att fotografera utan ljusmätning (nikons enklare modeller ger inte ljusmätning med objektiv utan elektronik), att behöva blända ner manuellt innan man tar bilden osv så vet jag att vissa av dessa saker kan vara ganska omständiga och verkligen inte för alla.

Sen kan det finnas för och nackdelar med både MF och AF, såklart, men i takt med att AF-systemen blivit bättre är det ytterst sällan jag upplever att man skulle behöva köra MF-override (eller vad man vill kalla det). Det är i stort sett bara när man har MF-objektiv som det behövs.
Så jag kan ge dig att MF inte alltid behöver vara jättesvårt och att vissa tekniska hjälpmedel som finns idag gör det enklare men, IMO, gör AF nästan alltid jobbet snabbare och säkrare.

Den där "lockon AF expand flexible spot" som han pratar sig så varm om, som det nya som gör alla andra tekniker från tex Canon och Nikon utdaterade. Jag har haft motsvarande i mina Nikon-kameror sedan 2008...

Hur som helst så visar ju klippet på en av nackdelarna med AF och det är att det kan vara svårt att veta när man ska använda vilken inställning och att det mycket väl kan bli att man missar en bild för att man tex glömt ändra tillbaka till sin standardinställning.

Som jag sagt tidigare lärde jag mig som barn att hantera ALLT manuellt. 90% av bilderna blev tekniskt sett användbara. Det gäller att vara noggrann och inte ha för bråttom + veta vad man gör. Med dagens digitala kameror finns hjälpmedel som gör det betydligt enklare.
https://www.youtube.com/watch?v=VemUev-CIpM
Lärde min dotter på några timmar att fokusera och ställa bländaren på en gammelglugg med modern diggikamera, av 50-talet bilder blev ca. 40 tekniskt sett OK. Vi gick igenom bilderna på datorn där jag gav henne feedback. De flesta motiven var i stillhet.

Trodde att det här med MF och manuell bländare kommer hon aldrig att lära sig. Efter en veckas fotande utan farsan som rådgivare kommer hon hem med ca. 150 bilder och majoriteten är tekniskt sett OK. Bilder på kompisar, kossor, hästar, blommor, träd, närbilder på katten, gamla hus mm. sk. "semesterbilder". Å då är hon ny nybörjare.

Eftersom MF ofta är långsammare än AF kan man på köpet, medvetet och/eller omedvetet hinna studera motivet då man varierar fokus och bländare och kan i realtid se hur motivet och dess för- och bakgrund varierar med inställningarna. Jag säger inte att detta inte kan göras med AF-glugg men med MF hamnar du där på köpet sas. Komposition kräver att du vet vad du vill med motivet och det är en mänsklig manuell kreativ process ingen automatik i världen kan ersätta. Det får ta den tid det tar oavsett vilken teknik du använder.

Jag tror inte som du gör intryck av, att man skall underskatta folks förmåga att lära sig nya saker. "Yes we can", som Obama sa'.

Ingen kan något innan man provat och övat.

Det är inget självändamål eller princip att alltid använda MF eller AF till alla motiv. Antingen ställer man skärpan manuellt exakt där man vill ha den eller så låter man automatiken ställa den där den hamnar sas. I vissa fall är det ena bättre/sämre än det andra.

Jag rekommenderar inte det ena eller det andra, vad jag av egna erfarenheter rekommenderar är att prova sig fram och inte vara rädda för att lära sig nya saker. Att bryta sig loss från fårskocken och prova nya okända saker är inte alls så farligt som somliga gör gällande, öppna sinnen + kritiskt tänkande leder till nya erfarenheter andra missar.