Inlägg

Inlägg som jookeer har skrivit i forumet
Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Du uttrycker dig lite som att det inte skulle vara några som helst nackdelar med manuella objektiv eller att fota manuellt. Sanningen är att DET är ett ganska nischat sätt att fotografera och det passar långt ifrån alla.

Ang. focus peaking så har jag, när jag testat det, alltid tyckt att kameran visar att för mycket är i fokus. Saker som jag vet omöjligt kan vara i fokus markeras. Detta ser man även i ett av dina klipp. I andra länken, 50s in i klippet, så ser man att man får indikation på fokus även på den bakre kameran och på ur-fokusområnden på själva huset på kameran vars framända på objektivet är i fokus.
Vid längre skärpedjup än de ganska korta som visas i dina klipp blir detta ett större problem som gör att det är nästan omöjligt att veta var fokus eg är. När jag testat detta på någon av Sonys modeller (kommer inte ihåg vilken just nu) så visade kameran att i princip hela bilden var i fokus, trots att jag visste att den omöjligt kan vara det med de inställningar som kameran hade.

Som med det mesta krävs det viss träning och erfarenhet även med focus peaking. Du kan tex. ställa in den visuella styrkan på området som ligger i fokus. Somliga missar att ställa fokus på största bländaren vilket kan upplevas, pga stort skärpedjup, som om alltför mycket ligger i fokus. Inga konstigheter för den som använder rätt teknik.

Trodde de flesta redan förstått det men givetvis finns det nackdelar och fördelar med MF resp. AF. Även med AF-gluggar finns det ibland anledning att fokusera manuellt.

Föreslår att man väljer AF för snabbrörliga motiv som sport, action. Som jag redan föreslagit i tidigare inlägg vilket den läskunnige kan konstatera.

Med AF finns många alternativa val att göra, tex. fokuseringsföljning av rörliga motiv, följa ett utvalt ansikte bland flera andra i rörelse, AF på ett öga mm.

https://www.youtube.com/watch?v=TjaVyAzwRyg

https://www.youtube.com/watch?v=rc2aiR9LIx8

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Och för att människa har fotat manuellt i över 150 år så ska det fortsätta vara normen?

Ingen, läs mitt inlägg, har sagt att det skulle var "normen".

Vad jag syftade på är att det är lättare än somliga tror att fota manuellt, särskilt med moderna digitala kameror med tex. focus peaking.

https://www.youtube.com/watch?v=jdj57Bq6-NQ

https://www.youtube.com/watch?v=GH_3f5xmJ_k

Av jookeer
Skrivet av perost:

Jag kör själv med en A7:a och Contax Zeiss-objektiv, vilket är suveränt om man föredrar att fokusera manuellt. Men det är ju verkligen en nisch-kombination som passar få, och särskilt kompakt blir det ju inte heller.

Som barn lärde jag mig fokusera, hantera handhållen ljusmätare, ställa tid och bländare. Med A7 har du focus peaking, inbyggd ljusmätare, du ser exakt i sökaren hur bilden blir.

Mänskligheten har i över 150 år fotograferat manuellt.

Somliga har fördomar om manuell fotografi, särskilt de som aldrig provat.

A7-serien är världens mest kompakta FF-systemkamera.

Men, som jag sagt förr, plåtar du mestadels action och sport - kör med AF gluggar oavsett kamera, gärna med stabilisering.

Av jookeer

Begagnat ger mer "bang-for-the-buck".

Tex. Sony A7 (FF) för 5-6papp, så får du pengar över till snorbilliga skarpa manuella ljusstarka gammelgluggar för hundralappar.

Av jookeer

TS söker en kompakt systemkamera. Med systemkamera avses en kamera med utbytbara objektiv. Med kompakt avses en liten kamera, dvs. feta DSLR tillhör inte denna kategori.

Föreslår TS att överväga spegellösa alternativ, tex. Sony, Olympus, Fuji.

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Några följdfrågor:
Hur ljusstarkt är "ljusstarkt"? Räcker f/2.8 eller vill ni ha ljusstarkare än så?

f/2.8 för APS-C ger mindre ljus till sensorn än f/2.8 på FF.

Av jookeer
Skrivet av JeanC:

Blåsbälg hjälpte tyvärr inte

Då återstår våtrengörning.

Av jookeer
Skrivet av Knashatt:

Vet inte vad det är men just bokehn tilltalar inte mig på dom kort jag har sett på denna glugg.

Är det bokeh du är ute efter är den bättre på denna:
https://phillipreeve.net/blog/minolta-mc-rokkor-11-7-55mm-rev...

Av jookeer

Att diskar kraschar är ett tekniskt problem.
Att data förloras är ett mänskligt problem.

Av jookeer

Att få dammkorn eller fläckar på en systemkameras sensor är vanligt.
Går det inte att blåsa bort med gummiblåsa, prova peta bort med en mjuk ren pensel å blås igen.
Går inte heller det, se youtube hur du tvättar rent.

Av jookeer

Chefer inom offentliga sektorn har ofta politisk bakgrund även på positioner där det krävs relativt hög teknisk kompetens. Personer med stort ego som sällan begriper vad dom borde begripa för att klara av sitt jobb.

Vid anställning av kompetens utanför sina egna erfarenheter är det lönen som avgör. Låga lönekrav är bättre än höga då man anställer. Duktigt folk med kompetens och erfarenhet kostar ofta mer än inkompetenta klåpare men det förstår man sig inte ha råd med. Därför anställer man billig arbetskraft med bristande kompetens och erfarenhet eftersom man inte bättre begriper.

En gång i tiden, på 50-talet, anställde offentliga sektorn duktigt och kunnigt folk till attraktiva löner med ledstjärnan att det lönar sig i längden + att man skall vara rädd om skattebetalarnas pengar.

Av jookeer

Ju mer erfarenhet man har desto mindre beroende av tekniken blir man. Ingen kamerateknik i världen vet bättre än fotografen hur motivet skall fångas. En insikt alltför få nybörjare beaktar vid val av utrustning.

Många tekniska finesser kommer du med tiden att upptäcka bara är i vägen och oanvändbara med ökad erfarenhet av konstnärligt skapande.

Fotografi handlar mer om att hitta motivet, komposition, bildvinklar, ljus, rätt ögonblick etc. och mindre om teknik. Fokusera i första hand på kreativiteten och i sista hand på tekniken.

Av jookeer

Omöjligt ge råd till en nybörjare som inte själv vet vad hen prioriterar. På ytan kan olika modeller vara skit samma men gräver man sig in i detaljerna finns skillnader, frågan är vad hen anser vara viktigast. Ingen än du själv vet vad du behöver. Så börja med att gå igenom dina behov, tänk igenom vilka objektiv du kommer att behöva i framtiden. Ett färdigt utbyggt system med flera objektiv kan göra skillnad mellan olika märken (i pris/prestanda). Det är ett SYSTEM du söker, inte bara en billig systemkamera med kitzoom.

Problemet med rådgivningstrådar är att man rekommenderar det man själv har erfarenhet av, "köp xxx för den har jag å den e bra" vilket ju inte är särskilt upplysande eller neutralt. Bättre då att studera omdömen från testare med lång erfarenhet av att testa och jämföra olika märken och modeller. På youtube finns massor av info, googla och du hittar omfattande tester.

Av jookeer

Alltför många nybörjare med heffaklumpsDSLR hinner tröttna innan dom köper på sig fler objektiv utöver den medföljande kitzoomen, se blocket/tradera.

Man måste inte (som jag gjorde) köpa på sig 5+ gluggar på ett bräde såvida men inte tänkt igenom vad man behöver utifrån de behov man (tror sig) har.

Är man okunnig är en bra strategi att låna en kamera innan köp för att utforska vilka behov man har. De allra flesta bilder tas inom 18-55mm (på APS-C) så i de fallen är en hyfsad kompakt (som alltid följer med) minst lika bra (eller bättre) än en DSLR-klump.

Av jookeer

Systemkamerornas styrka är att kunna använda flera olika objektiv, tex. en (ofta medioker) kitzoom (18-55), en vidvinkelzoom (10-18), en telezoom samt några fasta gluggar av hyfsat bättre kvalitet än zoomarna.

Summerat blir det 4+ gluggar i fotoväskan att släpa runt på + stativ för mer krävande motiv.

Somliga av mina bekanta tröttnar på släpandet i längden och köper en kompakt som alltid följer med och som presterar i nivå med heffaklumpsDSLR med kitzoom.

Säger inte att det ena är bättre/sämre än det andra men för många gör det skillnad - kamera i garderoben (pga. heffaklumpsfaktorn) är ingen vinnare.

Av jookeer

Kopiera DVD'n till disken och kör den därifrån, betydligt snabbare.

Av jookeer
Skrivet av H4ppy0137:

Det blev en Sony DSC-RX100 från netonnet!

Som tack som fan, är nöjd!!!!

Satans bra kamera för nybörjare men även för pro som inte orkar släpa på sin heffaklumpsDSLR.

Med en bältesväska följer den alltid med.

Av jookeer
Skrivet av izzie:

Leta efter en begagnad fuji X100

Utsedd av Ken till världens bästa digitalkamera
http://www.kenrockwell.com/fuji/x100.htm

kan fås beggad för nån tusenlapp

Av jookeer

Man kan inte bedöma diskars pålitlighet utifrån några enstaka exemplar. Diskar görs i miljonupplagor och endast tillverkarens RMA statistik kan avgöra driftskvaliteten.

Lita aldrig på diskar - förlorar du data vid en krasch vittnar det om att du slarvat med backuppen.

Av jookeer

HDD Regenarator eller SpinRite kan förstärka/rädda svaga sektorer.