Inlägg

Inlägg som jookeer har skrivit i forumet
Av jookeer

Omöjligt ge råd till en nybörjare som inte själv vet vad hen prioriterar. På ytan kan olika modeller vara skit samma men gräver man sig in i detaljerna finns skillnader, frågan är vad hen anser vara viktigast. Ingen än du själv vet vad du behöver. Så börja med att gå igenom dina behov, tänk igenom vilka objektiv du kommer att behöva i framtiden. Ett färdigt utbyggt system med flera objektiv kan göra skillnad mellan olika märken (i pris/prestanda). Det är ett SYSTEM du söker, inte bara en billig systemkamera med kitzoom.

Problemet med rådgivningstrådar är att man rekommenderar det man själv har erfarenhet av, "köp xxx för den har jag å den e bra" vilket ju inte är särskilt upplysande eller neutralt. Bättre då att studera omdömen från testare med lång erfarenhet av att testa och jämföra olika märken och modeller. På youtube finns massor av info, googla och du hittar omfattande tester.

Av jookeer

Alltför många nybörjare med heffaklumpsDSLR hinner tröttna innan dom köper på sig fler objektiv utöver den medföljande kitzoomen, se blocket/tradera.

Man måste inte (som jag gjorde) köpa på sig 5+ gluggar på ett bräde såvida men inte tänkt igenom vad man behöver utifrån de behov man (tror sig) har.

Är man okunnig är en bra strategi att låna en kamera innan köp för att utforska vilka behov man har. De allra flesta bilder tas inom 18-55mm (på APS-C) så i de fallen är en hyfsad kompakt (som alltid följer med) minst lika bra (eller bättre) än en DSLR-klump.

Av jookeer

Systemkamerornas styrka är att kunna använda flera olika objektiv, tex. en (ofta medioker) kitzoom (18-55), en vidvinkelzoom (10-18), en telezoom samt några fasta gluggar av hyfsat bättre kvalitet än zoomarna.

Summerat blir det 4+ gluggar i fotoväskan att släpa runt på + stativ för mer krävande motiv.

Somliga av mina bekanta tröttnar på släpandet i längden och köper en kompakt som alltid följer med och som presterar i nivå med heffaklumpsDSLR med kitzoom.

Säger inte att det ena är bättre/sämre än det andra men för många gör det skillnad - kamera i garderoben (pga. heffaklumpsfaktorn) är ingen vinnare.

Av jookeer

Kopiera DVD'n till disken och kör den därifrån, betydligt snabbare.

Av jookeer
Skrivet av H4ppy0137:

Det blev en Sony DSC-RX100 från netonnet!

Som tack som fan, är nöjd!!!!

Satans bra kamera för nybörjare men även för pro som inte orkar släpa på sin heffaklumpsDSLR.

Med en bältesväska följer den alltid med.

Av jookeer
Skrivet av izzie:

Leta efter en begagnad fuji X100

Utsedd av Ken till världens bästa digitalkamera
http://www.kenrockwell.com/fuji/x100.htm

kan fås beggad för nån tusenlapp

Av jookeer

Man kan inte bedöma diskars pålitlighet utifrån några enstaka exemplar. Diskar görs i miljonupplagor och endast tillverkarens RMA statistik kan avgöra driftskvaliteten.

Lita aldrig på diskar - förlorar du data vid en krasch vittnar det om att du slarvat med backuppen.

Av jookeer

HDD Regenarator eller SpinRite kan förstärka/rädda svaga sektorer.

Av jookeer

Se till att ha minst 25% ledigt på disken dit du skriver, gör också en defrag

Av jookeer
Skrivet av izzie:

Tips generellt är väl att kolla efter en kamera som har stabilisator i huset.

Om A7 fullformat med snorbilliga bra gammelgluggar är ett alternativ finns A7ii med IBIS.
Kostar ca. 8-10k beggad idag.

Se youtube och/eller googla efter tester.
tex.: http://www.kenrockwell.com/sony/a7-ii.htm

Jämförelser A7 vs A7ii:
http://thedigitalcamera.net/sony-a7-vs-a7ii-whats-the-differe...
https://phillipreeve.net/blog/sony-a7ii-vs-sony-a7/

Av jookeer

Som tidigare sagts och som framgått med all önskvärd tydlighet får du rätt (ljusmässigt sett) exponering om du följer exponeringstriangeln bländare-tid-iso.

Om du inte förstått kör vi jookeers snabbkurs:

1. Det är bara 3 variabler att hantera för att manipulera exponeringen, se triangeln.

2. Ökar du den ena ett steg måste du kompensera genom minska någon av de andra med ett steg.

Ex. f/5.6 1/250 ISO=100 ger samma (ljusmässigt sett) resultat som:
f/8 1/125 ISO=100, bländaröppningen har minskat ett steg vilket du kompenserar med att öka tiden ett steg (1/125).
f/5.6 1/500 ISO=200, du har kortat ner slutartiden ett steg till 1/500 och kompenserar detta med att öka ISO ett steg.

3. Återigen, pillar man på den ena åt ett håll kompenserar man med justering av någon av de andra åt det andra hållet.

Fulla steg på bländaren är: 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0, varje steg du tar till höger halverar ljusinsläppet
Tidens steg, vanliga i dagsljus: 1/60 1/125 1/250 1/500 1/1000 1/2000 1/4000, varje steg till höger halverar tiden för ljusinsläppet
ISO: 100 200 400 1600 3200 6400 12800, varje steg till höger dubblerar sensorns ljusmottagningsförmåga/ljuskänslighet

För att vara övertydlig gäller motsatsen (såklart) om du stegar från höger till vänster

Ett steg åt höger på någon av de tre kompenseras med ett steg åt vänsteren av de andra två. Två steg på den ena kräver 2 steg på någon av de andra eller 1 steg på båda de 2 andra fast i motsatt riktning.

Läxa: Välj ut ett motiv. Ställ in Manuellt. Ställ ISO=200. Ställ tiden=1/250. Nu har du låst 2 av de 3 variablerna, kvarstår en (bländaren). Ställ den pss att kameran indikerar korrekt exponering. Notera bländarvärdet. Lås nu bländarvärdet och ändra tiden till 1/500 och ändra ISO tills kameran indikerar rätt exponering, vilket skall bli ISO=400. Osv. manipulera dessa 3 variabler så ser du hur de hänger ihop.

Vill man slippa M-läget finns AV (Aparture Priority) där man låser bländaren eller TV (Time Priority) där man låser tiden. I båda dessa låser du en variabel och de andra 2 väljer kamerans automatik att sätta förprogrammerade värden. Ställer du ratten på P (Program) - se manualen - LÄS DEN för den förklarar 99% av dina frågor i tråden. Läs manualen steg för steg och pilla med inställningarna på kameran för att verifiera det man skriver stämmer med din uppfattning, teori och praktik.

Själv väljer jag att sätta (låsa) tid och bländare och låter kameran justera ISO automatiskt. Jag sätter tid efter motivets rörelse, är det snabba puckar blir det 1/500 eller kortare, är det motiv i vila kan 1/60-1/125 duga. Bländaren ställer jag efter vilket skärpedjup jag vill ha. ISO får anpassa sig enl. kamerans automatik (satt till ISO=Auto).

Kan bli ett kapitel i boken "Fotografi för Dummies".

Av jookeer
Skrivet av Mfzombie:

Jag har nu fyndat två nya objektiv, nämligen ett Tonika RMC f/2.8 35mm och ett Pentax-m SMC f/3.5 135mm

Nedan är bilder, de på Tonikan är fotat med Pentax och vice versa

f/2.8
http://i.imgur.com/xixZVgr.jpg

f/5.6
http://i.imgur.com/6cfVzZz.jpg

f/3.5
http://i.imgur.com/VfrXI0K.jpg

f/5.6
http://i.imgur.com/XPhz6Mc.jpg

Att dessutom få båda dessa plus en pentax ME super för 150kr känns helt ok!
Någon som har erfarenheter av de gluggarna?

Tokina menar du, inte Tonika.

Har ett knippe Pentax och Tokina RMC men inte just de du hittat superdupersnorigt billigt, brukar gå loss på en 3-hundring/styck + frakt. Underbart klipp du gjort, grattis!

Tester hittar du här:
https://www.pentaxforums.com/lensreviews/

Av jookeer
Skrivet av Mfzombie:

Ops, trodde de framgick ur sammanhanget. Jag menar i alla fall att vissa typer av yrkesfotografer inte längre behövs.

Kan till viss del hålla med. Bakgrunden är väl att media idag inte kostar på sig att hålla sig med en stab av fast anställda fotografer vilket man hade innan internetrevolutionen och den digitala revolutionen.

Media vill ha bilder och struntar i vem eller hur de kommit till bara det är snabbt och billigt. Man betalar sällan extra för kvalitet.

Antingen kan man vara orolig för fotograferna som blir färre eller så kan man oroa sig över bristande kvalitet på bildmaterialet, delvis pga det förstnämnda. Eller både och.

Båda hamnar långt ner på min ångestlista, tror mänskligheten står inför större utmaningar.

Av jookeer
Skrivet av Mfzombie:

Precis som tidigare nämst i tråden är nog den största anledningen till oro tillgängligheten till kameror.

Oro för VAD?

Av jookeer
Skrivet av WetWilly:

Det finns stor anledning till oro.
Idag så köper ju vilken Svenne Banan 🍌 som helst en bra kamera och tror de är proffs samma sekund som de packat upp den ur lådan.

Därför är det helt rätt att gallerier etc. bara visar bilder från fotografer med fotografisk utbildning.
Bästa sättet att sålla bort skräpet från alla amatörer.

Det finns ingen anledning till oro. Konstnärligt skapande handlar inte uteslutande om teknik, se mitt inlägg ovan. Många gallerier i fotografins historia har visat verk från konstnärer oavsett formell utbildning eller inte. Skräp eller inte, det handlar inte om utbildning eller teknik.

Gallerier frågar inte om du är amatör eller proffs. Det som möjligen kan vara intressant för gallerister är, utöver kvaliteten på dina verk, om och hur samt isf var du är publicerad tidigare.

Konsten är att som fotograf "göra sig ett namn", marknadsföra sig, "bli uppmärksammad" i media (egen hemsida, Facebook, Instagram mfl.). Därtill, givetvis, prestera intressanta bilder.

Av jookeer

Påminner om tidigare teknikgenombrott där vissa yrken försvann och protesterna från de som blev arbetslösa. Den tekniska utvecklingen kan/vill väl ingen stoppa? Många bilder i journalistiska sammanhang tas med enklare utrustning (tex. dumfåne), grejen är att en medioker bild ofta är bättre än ingen alls.

Fotografi berör båda hjärnhalvorna, där den vänstra i huvudsak hanterar teknik, logik och analys medan den högra är mer inriktad på kreativitet, intuition, känslor och konstnärligt skapande.
http://www.tordwall.se/HvsV.htm

Balansen mellan dessa varierar mellan olika individer, tekniknördarna i den vänstra och "konstnärerna" i den högra, typ.

Konstnärligt skapande fotografi handlar till viss del om "rätt" teknik men mer om saker som komposition, att se det andra inte ser, konstnärlig intuition och innovation. En förmåga som går att träna upp bla. genom att studera andra konstnärers verk + egna övningar, öppna sinnen och kritiskt tänkande.

Av jookeer

Är inte orolig. Konst är sällan teknikberoende. Att pixelpeepa fram bästa tekniken är inte konst. Smaken är delad som baken - gillar man ett verk gör man det oavsett vad andra tycker och vilken teknik som ligger bakom.

Av jookeer
Skrivet av Quiki:

tänkte fota Natur bilder, samt mycket city - city life photo!

Har även kollat in Sony A6000 kameran.

Tack för dom svaren som kommit in!
fortsätt gärna så jag får mig själv en bättre uppfattning !

*Jag vet att många väljer Canon samt Nikon som märke, men vet inte varför? någon som kan förklara?

CaNikon är gamla i gården och välkända märken med tonvis av modeller, därmed inte sagt att dom automatiskt är bästa valet för alla. Därtill finns dom i varje varuhuslada.

Tänk inte för mycket på nåt speciellt märke, det är som toapapper, det mesta funkar.

Läs recensioner från fotografer med många års erfarenheter från många modeller isf att förledas av intetsägande inlägg som "Köp xxx för den har jag och den är bra". Folk med ytterst begränsad erfarenhet tenderar till att rekommendera den enda kameran dom känner till. Öppna sinnen och kritiskt tänkande.

Du kan ju fundera på om du skall ha en spegellös eller fetDSLR till att börja med. Därtill vilka objektiv du behöver. Finns massa info på youtube + recensioner om du googlar.

Ett annat tips är att köpa nån lite äldre modell begagnad. Nya kameror rasar i pris efter 1+ år.

Av jookeer

Några recensioner:
A5100 E-mount:
http://uk.pcmag.com/sony-alpha-5100/37463/review/sony-alpha-5...

A68K A-mount:
https://www.dpreview.com/products/sony/slrs/sony_slta68

A5100 saknar EVF om du kan leva med det.
Titta också på objetivutbudet E-mount resp A-mount.

Vet inte vad du avser att fotografera, därmed svårt rekommendera någon

Av jookeer
Skrivet av unoengborg:

För naturfotografen innebär även croppfaktorn att man kan använda kortare lättare telen.

Till kostnaden av jämförelsevis större brus såvida du inte utsätter cropsensorn för samma mängd ljus som FF-sensorn.

ex. en crop-sensor med crop-faktorn 1.6 (tex. Canon) får samma ljus vid f/1.8 som en FF vid f/2.8
formel: (f-värdet för FF)/crop faktorn=f-värdet för crop-sensorn