Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

Om gamla saker

Hej, visst kan det vara bra att återanvända saker man har på hyllan, samtidigt har det hänt ganska mycket gällande hastigheten på hårddiskar samtidigt som priserna gått ner så 2 nya snabba 1TB anslutna via SATA II (eller till och med III med upp till 6 gb/s) eller om Du har en tusing över till en liten snabb SSD som systemdisk så är det inte fel - när Du ändå bygger nytt menar jag.

Ljudkortet, mja, nu har ju moderkortet inbyggt ljud men kanske Du har särskilda skäl till extra ljudkort? Jag kör inbyggda ljudet på Asus-kortet till en 5.1-anläggning med tuuung bas, Logitech Z5500, anslutna via schysst coax så sköter högtalarkontrollen dekodning av den råa bitströmmen från blu-ray-spelaren m.m.. Har svårt att se vad separat ljudkort skulle kunna göra bättre i mitt fall iallafall.

Minneshastighet, jo, minnen skall funka på lägre hastighet än de är märkta för. Moderkortet har säkert inställningar av spänning och hastighet för minnet i BIOS (XMP-profiler och sånt). I bänkmärken går det att mäta skillnad mellan 1333 och 1600 men vid praktisk användning så går ju det allra mesta mot processorns cache och bara några procent av accesserna sker mot minne som går 16% långsammare. Effekten blir därmed i normalfallet svår att märka.

Så rättar jag mig själv: skrev Core i7-2500k - är ju 2600k!

/E

Av ErikLtz

Klart det funkar

Hej, det skall väl funka med MSI-kortet och nätaggregatet med dem delarna men kolla MSI:s lista med kompatibla minnen.

Jag byggde en lite större maskin med Core i7-2500k i ett ASUS P8P67 EVO med Corsair Vengeance-minnen men ett mindre grafikkort, PowerColor HD5670 Silent (utan fläkt) och har 500W aggregat som orkar driva SSD och 2x2 TB diskar också.

Nu drar HD6850 betydligt mer ström på full last (uppåt 229 watt mot drygt 160 för HD5670) men det borde inte vara några problem.

För kylning utöver fläktar på processorn, i grafikkortet och nätaggregatet så har Du naturligtvis ett chassi med en eller ett par stora lågvarviga fläktar. Jag valde Fractal Design R3 där "allt och lite till" ryms:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=683180

/E