Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

Kylmatta på SSD:n! På original PM951 satt en kylmatta klistrad ovanpå som fördelade ut värmen. Vid byte till större 970 flyttade jag inte över denna - men nu gjort. Gör klar skillnad så byter Du SSD - flytta över eller köp ny kylmatta till disken!

Uppgraderade även till 2x16 GB RAM när maskinen ändå skruvades isär igen. 2 vanliga SODIMM på 2400MHz med CL16.

Enda läskiga: när datorn startas första gången efter närmast totalt isär och ihop så startar den om ett par gånger på egen hand - verkar vara BIOS/UEFI/firmware nånting som "känner av förändringarna". Gå in i BIOS och välj minneshastighet 2400MHz också - sen dess funkar min maskin fint igen

Av ErikLtz

Wow liksom, nu 8 mån l8r och har i en drygt 3 år gammal MSI GS73VR ersatt PM961 512GB (strax under 960 Pro) med 970 Evo Plus 1TB (samtidigt byte av fläktar som "skramlade" och maskinen vägrade starta - major surgery).

*Snabbare?* Mjorå, Magicians benchmark ger bra mycket bättre siffror, men på en bärbar är nog främst vakna/somna från sovläge då ett antal GB minne skall skyfflas det som faktiskt märks (utan klockade tider före/efter för att bekräfta...). Vid "vanlig användning" var och är allt tillräckligt snabbt ändå,

*Varmare?* Definitivt, är ju en bärbar, dessutom med "inverted motherboard" där den stackars disken är inklämd ovanpå moderkort (mot tangentbordet) och går från 56 (idle) till 70-80 (work) och Magician säger typ alltid "too high". Dock hade den gamla en påklistrad "kylmatta" som jag inte flyttade över (skulle gått sönder). Fått hem ny från Inet, inväntar mer RAM, så blir det ny *total isärskruvning* för kylmatta på och samtidigt från 16 till 32 GB RAM. Förhoppningsvis några grader lägre

Cogito ergo: NVMe-drive är perfa, men blir varma när de används så kyl behövs - om det går. I bärbara där varken extra fläktar eller flänsar ryms får värmen spridas med påklistrad kylmatta - om det hjälper...

Av ErikLtz

Har själv 2xRT-AC86U i mesh-konfig men skaffade 2xRT-AX92U till damens lägenhet på drygt 100 kvadrat med diverse betongväggar och många "störiga grannät". Funkar riktigt bra - och Din anläggning med en GT-AX11000 som bas lär inte bli sämre

Bäst förstås med sladd mellan enheterna (det har jag till mina 86:or), men annars är grundinställningen för 92:orna att AX-bandet används som backhaul (dolt nätverk) så ett vanligt 5GHz AC (WiFi 5) och ett 2,4GHz (Wifi 4 väl) för klienter. En del klagar att det därför inte är en AX-router, men AX-bandet kan visas så är det både backhaul och möjligt att ansluta för AX-enheter (men då bör man ha sladd för bäst hastighet).

92:orna blir ganska varma och har behövt startas om någon gång, men har annars rullat på fint med uppdaterad firmware från Asus. Tyvärr stöds inte Merlins utökade firmware, som det verkar varken på AX92 eller AX11000 vilket inte spelar så stor roll på mesh-noderna men på huvudroutern är det lite synd - får se om Merlin ändrar sig...

Av ErikLtz

Intressant val, men Ryzen 9 3900X drar upp priset mot Ryzen 7 3700X och det är väl bara om Du verkligen har nytta av 12C/24T mot 8C/16T som det kan var värt de ca 2 200 kr extra - annars är skillnaden bara några procent.

Här en intressant artikel där dessa CPU:er jämförs vid 4GHz och 8 kärnor - inte som köpguide utan rent tekniskt hur prestanda skiljer mellan kärnorna vid samma frekvens - och skulle tro att den lilla skillnaden mellan 3700X och 3900X inte ökar märkbart om alla 12 kärnor släpps på i vanliga spel, bara vid videokodning/raytracing och dylika multikörningsgrejjer:
https://www.techspot.com/article/1876-4ghz-ryzen-3rd-gen-vs-c...

Du nämnde inte vilket grafikkort Du avser köra, men på denna nivå bör det vara uppåt 2080 eller värre för att skillnaden mellan 9900K/3900X/3700X skall vara relevant över huvud taget...?

Av ErikLtz

@tranky: Ohh, med risk för att bryta mot något patent så skulle man rent allmänt kunna spekulera i hur man kan synka musikuppspelning på flera enheter samtidigt. Man behöver någon slags gemensam tidsreferens som kan bestämmas av en master (ljudkälla) i systemet och skickas ut till anslutna enheter. Dessa får svara så mastern kan fastslå hur lång fördröjning som finns till olika enheter. Sen skickas ljudpaket att spela upp till enheterna märkta med tidskod som minst täcker den enhet som har längst fördröjning (funkar även med mesh). Så spelar alla enheter upp mottagna musikpaket samtidigt. För att hantera förändringar uppdateras tidsmätningen då och då.

Har jag brutit mot något patent nu tro? Ingen aning, har ingen Sonos-enhet och har aldrig samarbetat med Sonos. Har däremot en Pioneer-receiver som med en liten mikrofongrej vid installation "lyssnade av" ljudbilden och gjorde någon smart anpassning för det kablade 5.1-systemet. Kanske redan det rent idé-mässigt bryter mot Sonos eventuella patent (men tror inte Sonos har mikrofoner som ger en faktisk återkoppling utan "endast" beräknad fördröjning). Fast vänta nu, receivern är äldre än Sonos - så vems idé var egentligen först?

Kan Pioneer stämma Sonos? Tog Pioneer patent på sin ljudanpassning? Om inte, skulle Sonos fått patent på sin idé när andra verkar ha gjort "något liknande" redan tidigare - fast kanske bättre med verklig återkoppling från mikrofon?

(medvetet spekulerande som avser visa på problemen med patent på idéer och matematiska metoder - i övrigt har en bekant fint Sonos-system, men med Bridge-enheter med bättre högtalare anslutna då Sonos egna inte ansågs bra nog och dessutom kablar dragna då det trådlösa ansågs för svagt så "what's da ." med Sonos då?)

Av ErikLtz

@Gainsgoblin: Paketsniffer och "exakt samma algoritm" låter ju graverande, men företagen ser uppenbarligen olika på detta. Är alls inte emot patent som sådana (som någon annan insinuerar ovan), men är det mer en idé eller matematisk metod om hur man gör något (som att synka musik) bör patent inte beviljas - iallafall inte enligt svensk patentlag:
https://www.prv.se/sv/patent/ansoka-om-patent/innan-ansokan/v...

Av ErikLtz

Köpte en Tab S5e (modellen med både WiFi och 4G) mest som större skärm till drönaren än mobilen, och den är riktigt najs - inte toppsnabb och finns aningen fördröjning vid somliga operationer men fint ljud, bra skärm, tunn och väldigt lätt och beskrevs vid lansering som årets platta 2019.

Den har 670 och inte 855 som CPU vilket kan bromsa i tyngre spel, så klagar vissa på svag wifi men det verkar bero på var man håller i den (täck inte antennen var den nu sitter).

Sammantaget är jag klart nöjd med plattan och den är ofta med även när jag inte skall flyga drönare.

Av ErikLtz

Såg Sonos som utvecklande och hippt för några år sedan när de skapade nischen trådlös musik i flera rum, men när de börjar stämma sina konkurrenter känns det som de är på dekis - "if we can't beat them, sue them" :-|

Av ErikLtz
Skrivet av ErikLtz:

...batteriet lämnade in ... beställde "genuine" men undrar om det verkligen är orginal...

Det beställda billiga batteriet gav upp rätt snabbt, kört *utan* batteri ett tag vilket sparade nästan ett halvkilo i vikt (!), men nu installerat ett än så länge bättre batteri från eBay som gick igenom Battery Calibration som jag nu satt påminnelse att köra var tredje månad.

(fortsätter denna tråd "för mig själv" - gillar verkligen maskinen och med nya fläktar, större snabbare SSD och nytt batteri känns den i princip som "ny" efter drygt 3 år)

Av ErikLtz

Bra utbildning

Ungdomar, inte riktigt sett något inlägg som börjar från början: *skaffa en bra utbildning* (som civilingenjör datateknik) som tar all tid under flera år av studier så man den perioden helt enkelt inte hinner spendera så mycket pengar varken på prylar, lyxmat, öl eller dyra semesterresor, sen bra jobb med bra löneutveckling - eller starta eget företag - så en bra nivå på inkomst nås.

Lite lätt ironiskt kan man börja ännu tidigare och "välja rätt föräldrar" - både avseende gener och förmögenhet, men är i praktiken för sent för samtliga, men är man född i Sverige har man i de flesta fall dragit en vinstlott redan där avseende möjligheter att studera.

På utgiftssidan, att snåla och ständigt vända på varje krona är väldigt tråkigt vilket påverkar humör, relationer och livskvalité. Så unna Dig och dem Du bryr Dig om att vara generös, "bjud och Du skall bli bjuden", men rimligt lixom (bjud på lunch eller en god flaska vin som present, inte limo till lyxsviten på Grand).

Naturligtvis skippar man dyra dumvanor som rökning, tvunget ha vissa märkeskläder eller måste dricka latte på dyrstället *varje* dag - känn istället lyxen att unna Dig något rimligt ibland.

En "öppen dörr" i detta forum är att vara händig och fixa saker själv hellre än anlita hantverkare eller dyra reparatörer. Att köpa andras tjänster i höglönelandet Svedala är dyrare än det mesta. Och spännande att (inom rimliga gränser) se några Youtube-klipp och se om man sedan klarar att laga ett tak, slipa skidorna eller byta olja i gräsklipparen...

Månadssparande i fonder eller direkt i några solida aktier (ISK och något pensionsinriktat med skattefördel) är bra, men för att bli "miljonär" har köp av lägenhet/hus varit ett bättre sätt - dock svårt att säga att det är så idag med de höga priserna dopade av den låga räntan som kanske inte varar för evigt - träd brukar inte växa upp i himlen.

Ett spekulativt sätt som några lyckades med var att köpa bitcoin typ 2015 (eller mine:a), men är just spekulation och kan väl inte rekommenderas idag (möjligen som alternativ till lotteri).

För egen del lever jag hyggligt sparsamt i veckorna, jobbar, tränar och sånt, svalt i huset och tar hellre på en tröja än höjer tempen, släcker lampor, enkla middagar med "pasta och ketchup" som minne av studentlivet. Men till helger med damen blir det både vinflaska, trerätters hemlagat eller mat ute som får kosta.

Det *mest värdefulla* som finns är dock tid, att spendera tid med sånt man vill göra, uppskattar och utvecklas av, är värt mer än pengar. Om den tid man spenderar samtidigt leder till god inkomst - som ett bra datajobb - då har man en god grund för både livsglädje och att kunna "gråta i en Mercedes Benz" om man blir lite ledsen någon gång

Av ErikLtz

Tre år - fläkten död

Maskinen är fortfarande min "daily driver" men plötsligt boot:ar den inte - visar MSI-logo sen inget mer (inga snurrande prickar, inga tangenter verkar funka). Verkar vara en säkerhetsfunktion så om fläkten inte snurrar igång stannar uppstarten av. Med dammsugare (!) kunde fläkten rengöras lite så startade maskinen. Men fläkten väsnas lite olika mycket... och repriser på isärskruv/rengör/kanske boot känns inge vidare...

Finns Youtube-video på byte av fläkt på iallafall lillebror GS63VR som nästan stämmer helt (några fler skruvar i 73:an) och med fläktkit för GS73VR från eBay kunde videon följas och *allt* skruvas isär, båda tre fläktarna bytas (en för CPU, en dubbel för GPU) och ihop igen - INTE enkelt någonstans, men är nu igång med nya fläktar, det normalt låga ljudet och med rimliga temperaturer - en klar livsförlängande insats med fläktar för några hundringar!

Passade även på att byta SSD:n till en 970 EVO Plus på 1 TB när maskinen ändå var isärskruvad - SSD:n sitter ju på andra sidan moderkortet dit man inte kommer annat än genom "generalingreppet" att lossa hela moderkortet som krävdes för fläktbytet, men samtidigt med fläktbytet var det bara EN skruv extra för SSD-uppgradering - och läs/skriv ökade till 3080/2723 enligt Magician mot SM951 som låg kring 2000/1500 MB/s - och dubbla storleken så även detta en livsförlängade insats!

Har Du en död GS73VR? Hör av Dig, kanske bara att byta fläktar i en annars fin maskin!?!

Av ErikLtz

Kör Quest och Oculus Link för VR till Project Cars 2 - som komplement/alternativ till 144 Hz-skärm. Ger verkligen närvarokänsla "i bilen", men blir samtidigt jobbigt i längden.
Plus fristående Beat Saber förstås. Men Half Life - man får väl prova...

Av ErikLtz

Konsument- och speldatorer kan också funka fint

Har i många år kört med Dell för både server och arbetsdator, men under dessa många år och maskiner är det EN enda gång service-tekniker behövt komma ut. Min nuvarande arbetsmaskin är istället en MSI GS73VR - "gamingdator" med 17,3" UHD-skärm på 2,4 kg, i7 och GTX1060 - efter tre år (!) är den svår att ersätta med något bättre (då främst 17" UHD är ovanligt). Service? Den har funkat fint sånär som nu på slutet när batteriet är dött och den vägrar emellanåt starta vilket troligen beror på fläktar som inte spinner upp (beställt reservdelar). Men är väl datatekniker själv också iofs...

Har inte direkt saknat märkes-service och maskinen har huvudsakligen presterat mycket väl. Skulle en "konsumentdator" haverera är det också hyggligt enkelt att ersätta den (om man inte snöat in på 17" UHD då) - är Ni flera kan ju en extra reservdator på hyllan vara ett snabbare utbyte än någon service-tekniker grejjar

Av ErikLtz

Köpte en MSI Optix MAG271CQR - välvd 27" 1440p 144 Hz - mycket nöjd för prisnivån. Ser Optix-serien som prisvärda bra skärmar i olika storlekar - lätta att rekommendera till fler med rimlig budget från spel till mer

Av ErikLtz

En till troende - har min tredje Philips med Ambilight och skulle sakna det enormt om nästa skärm var utan. 65" välvd på vit vägg. Ljuset sträcker ut känslan så både bilden upplevs ännu större och bildens hela ljuston går fram bättre - klart mer inlevelse!

Dessutom fyra Hue-lampor inkopplade till skärmen, är filmen i säg djungeln ger lamporna grönt sken, under havet blått sken - man känner sig mer i filmen än att "bara titta på den" - me like

(...däremot buggar Philips programvara så startar om skärmen ett par gånger i veckan trots att den "bara" skall visa bild från ChromeCast Ultra... bugg bugg...)

Av ErikLtz

@Ollebro: Oavsett leverantör är det bra att uppdatera firmware. Asus släpper faktiskt uppdateringar och Merlin-varianten verkar snabb att rätta om det dyker upp något i koden eller använda funktioner (som OpenSSL och andra bibliotek).

Av ErikLtz

Nu med RTX

Intresseklubben noterar: fick ett litet Asus RTX 2060 Phoenix på bara 177 mm "över":
https://www.webhallen.com/se/product/295445-ASUS-GeForce-RTX-...
Får precis plats men då fattades PCIE-strömkontakt, så ett lite bättre SFX-aggregat från beQuiet också:
https://www.inet.se/produkt/6909932/be-quiet-sfx-power-2-400w
så blev burken ännu lite vassare - och känns fortfarande riktigt snabb, tyst och inte särskilt varm vid rimlig last

Av ErikLtz

Bra hemmanät är viktigt - var jättenöjd med Asus RT-AC88U placerad mitt i större villa, men så kom åskan och tog den (och fiberswitchen, robotklipparen och utelyset) - och hade bara nästan bra täckning längst bort :-|
Blev 2 st RT-AC86U (som egentligen är lite snabbare men har 4 ist.f. 8 Ethernet-portar). Drog 50m Ethernetsladd från nya fiberswitchen i källaren till router på övervåningens ena gavel (inomhus dock), så andra med AiMesh på andra gaveln. Får riktigt bra signal i hela huvudvåningen (genom trossbotten) och "handover" mellan routrarna verkar ske på delar av sekund.
Temperaturen med Merlin FW ligger stabilt på kring 78 grader för processorn, känns lite högt, men routern är inte varm utanpå och verkar inte trottla.
Totalt sett riktigt nöjd med både VPN-kapabel router med många funktioner OCH AiMesh för utökad täckning med fungerande "handover". Rekommenderas!

Av ErikLtz

Arlo-användare sedan flera år

Har 2 st Arlo uppsatta utomhus sedan flera år (alltså ursprungliga Arlo 1 med 4 batterier vardera) samt Arlo-dekaler i fönstren som upplyser om detta.

Fördelar:
+ enkla att sätta upp och sen bara funkar dem
+ enkla att aktivera/avaktivera i appen eller ha geofence med mobilen
+ enkelt att se bild just nu i appen och webben (test: från klick på Play-ikonen tog det 7s innan bild från entrén visas i mobilen)
+ molnlagring av inspelningar en vecka (ingår) med enkel nedladdning av intressanta klipp

Nackdelar:
+ batteribyte uppåt 2 ggr per år (beror på hur mycket de filmar), 4 st CR123 per kamera...
+ slutet system inte gjort för egna grejjer om det är det man vill

Något inlägg hävdade att cloud är osäkert - men ehum, kameran öppnar ingen enkel väg in på mitt nätverk utan har ett proprietärt protokoll för att styra kameran från Arlo-servrarna och inte så mycket mer - det kan svårligen missbrukas av elaka hackers för att ta sig in bakom routerns brandvägg eller få Arlo-kameran att ingå i ett massivt botnät.

Jag uppskattar systemet för dess enkelhet och funktion med bra möjligheter att kika hur det ser ut hemmavid och vakta mot rörelser. Har fått diverse filmsnuttar med fåglar och insekter, men även besökare som knackat på, bilar inne på min gårdsplan med mer (inkl. i mörker). Just den "styrda enkelheten" är väl både bra och dålig beroende på vad man vill ha för system - och senare modeller med laddbara batterier (eller sladd då, fast krånglar till installationen) löser den största nackdelen med batteribytena.

Av ErikLtz

Ohh, om Du egentligen var rätt nöjd med AC66U (jag var nöjd med AC66U+Merlin) men vill ha lite bättre räckvidd är det enklast att uppgradera till AC86 eller AC88 (jag gjorde det, jättenöjd, fyra feta antenner gör skillnad i hus med drygt 200m2 per våningsplan med routern mitt i).
Samtidigt är mesh-system som Googles med flera "puckar" som samarbetar väldigt smidigt medan Unifi med flera AP är riktigt bra om Du skall bygga ut systemet ännu mer (som en AP per våningsplan och utomhusantenner, alla drivna via POE och central övervakning - men oftast overkill i hemmasystem).
Hastighetsmässigt är troligen AC86/88 snabbare (om Du har täckning) då de har bra CPU-kraft mot de andra, och är ju enklare med en central enhet.