Inlägg

Inlägg som joppe_k har skrivit i forumet
Av joppe_k
Skrivet av Tanax:

Tack för svaret!
Mycket matnyttigt. Jag kommer givetvis åka och testa lurarna innan jag bestämmer mig för vilka jag köper. Tänkte mer för att få tips på en lista på vettiga lurar att testa så att man inte är totalt oförberedd när man åker till affären

Låter mycket klokt. Dina egna öron är överlägset bäst för att avgöra vad du gillar och det här med ljudkvalité verkar vara väldigt subjektivt. Dessutom så finns det en massa aspekter som sällan tas upp: T.ex. så klämmer AKG-K550 inte särskilt hårt mot huvudet, och om kåporna inte sluter tätt så blir basen anemisk. Det är lätt att testa genom att trycka lätt på kåporna med händerna. Om basen då blir markant bättre så är det problem med passformen. Detta är dock rätt unikt för just K550. Har inte märkt av samma tendens på andra lurar... ATH-M50 å andra sidan klämmer rätt hårt runt huvudet. Vissa tycker det är ett problem, andra inte. Enda sättet att vara säker är att prova själv.

I Stockholm finns det ju som tur är flera ställen där man kan provlyssna. Ljudmakarn och Reference Audio har ju bra lyssningsmöjligheter. Nog värt att provlyssna de flesta stora märkena i klassen 1000-2000 kr om du orkar. Det tenderar till att vara så att vissa märken av lurar har sin "egen stil". Man brukar ibland prata om "house sound". AKG t.ex. är generellt sett "ljusa" med fokus på diskant, mellanregister, men inte så mycket bas. Undantag från "stilen" finns så klart alltid.

Jag brukar också gilla att ta med mig min egen musik (på telefonen) som jag är bekant med och "vet hur det ska låta". Annars är det svårt att jämföra från butik till butik. Sen så är det värt att ta god tid på sig och njuta av upplevelsen också. Åtminstone halva nöjet med hobbyn är själva upptäcksfärden.

Av joppe_k
Skrivet av Tanax:

Vilka hörlurar skulle ni rekommendera för någon som inte har några hörlurar alls i dagsläget?
Behöver alltså inte super high-end (för i och med detta köp kommer jag ju bara börja min hifi-resa) men vill ändå ha några som håller ett par år och som jag kan växa med.

Syftet är främst musik 60%, gaming 30% och film 10%. Har inga problem att använda öppna lurar då jag inte har någon som störs av det, om öppna är bättre för mina ändamål dvs. Utseende är någorlunda viktigt men givetvis går ljudkvalité och komfort före. Mick behövs EJ då jag kommer köra med extern mick.

Som hörlursförstärkare tänkte jag införskaffa Schiit Lyr 3 (rörstärkare) och deras Modi Multibit DAC - om ingen annan har något annat förslag att kika på! Input kommer 90% komma via USB från dator, i alla fall i dagsläget.

Har än så länge kikat på Sennheiser HD 599 men slänger ut frågan här för fler tips! Pris är inte superviktigt men vill gärna hålla det under 5000 kr~ eller runt där.

Mitt första tips skulle vara att inte överspendera på dina första hi-fi hörlurar. Om intresset håller i sig så kommer du ändå att vilja prova att äga olika lurar för att kunna jämföra och för att hitta vad som är ditt "end game". Det är ju olika för alla vad som är "end game".

Ovan i tråden har vi t.ex. en person vars end game verkar vara en elektrostat som Stax (onekligen grymma enligt uppgifter), och sen har vi min kollega som (inspererad av mitt snack om hi-fi lurar) köpte ett par Beyerdynamic DT 770 32 Ohm, och blev så nöjd att han helt tappade intresset för att prova andra lurar. Jag tror att den stora wow-upplevelsen kommer att vara att gå från skräp-lurar till i stort sett vilka hi-fi lurar som helst. Efter det blir det mycket "diminishing returns" och mycket smak och tycke om vad som är "bäst".

För övrigt anser jag att prioriteten för kvalitetsljud bör se ut så här:

  1. Hörlurarna

  2. Inspelningens kvalitet

  3. Allting annat

Det är väl diskutabelt om inspelningens kvalitet eller lurarna borde vara prio ett. Nåt som dock är säkert är att bättre lurar är mycket mer avslöjande för bristfälligt producerad musik. Saker som DAC och amp, som många älskar att diskutera här, klumpar jag som du ser inom kategorin "allt annat" och prio 3. Enligt mig så har det en försvinnande liten påverkan på ljudupplevelsen jämfört med själva lurarna och inspelningskvalitet. Den enda gången du borde oroa dig för förstärkare är om du t.ex. har tungdrivna lurar som AKG-K701 eller Senn HD-600/650. Om du t.ex. väljer Beyer DT 770 32 Ohm så klarar du dig nog utmärkt med integrerat ljud från moderkortet.

Själv äger jag ett par AKG-K550 och ett par Philips Fidelio X2. Dessa driver jag med en O2 amp + ODAC. (Behövs egentligen inte för dessa lurar). Jag har dock beställt ett par Sennheiser HD-600 nu, som jag länge varit sugen på, så jag räknar med att min O2 får jobba lite mer när de anländer.

Lite konkreta rekommendationer enligt min erfarenheter:
AKG-K550 - Sluten design, som låter oväntat "öppen". Ljusa, basskygga, men bra sub-bas. Bra, precist ljud för en billig slant.
AKG-K612/712 PRO - Öppen design. Har bara provat som kortast, men de påminde mig mycket om K550 i karaktär. De är dock ännu ljusare och bas-skygga än K550. Säkert klockrena för klassisk musik.
Fidelio X2 - Öppen design. Mindre "analytiska" än K550 och passar nog till den mesta typen av musik. Mer bas. Klart kompetenta lurar, men kanske inte så prisvärda.
ATH-M50 - Sluten design. "Spelglada" med förstärkt bas/diskant, men i övrigt bra lurar enligt mig. Väldigt populära, men har ett rykte om sig att vara "överskattade" och det kan jag kanske hålla med om.
Sennheiser HD-650 - Har bara provat som kortast, men upplevde dem som väldigt "naturliga" i klangen. En nivå högre än de övriga i listan, enligt mig, men kostar också desto mera. Har rykte om sig att vara lite "slappa i basen" och "laid-back".
Beyerdynamic DT 770 - Har inte provat själv, så jag ska inte ge nåt utlåtande, men min icke-audiofil kollega blev frälst av dem, så jag antar att de förtjänar en rekommendation pga det.

Av joppe_k
Skrivet av Christina Andersson:

Hej!

Nykomling här . Nytt intresse för routrar då vi ska få fiber och har en specifik fråga över vad som blir flaskhalsen för nätverket.

Vi ska få fiber med hastighet 1 Gbit (upp och ned) och vill ha wifi. Min pojkvän har ny dator och jag kommer efter fiberanslutning köpa en ny (prisklass mellan 5000 – 10 000). Nu ska vi välja router, och vill ju naturligtvis inte att den ska bli flaskhalsen. Vi tänker oss en router med 802.11ac, dual band, (2,4 GHz + 5 GHz) och troligen mu mimo. Just nu använder vi Wifi till film, musik, surfning, onlinespel på playstation 4. Har små barn som om några 2-3 år kommer vilja använda nätverket och vill gärna att routern håller standardmässigt så länge som möjligt.

Så till min fråga. Router 1: 1300 Mb/s i överföringshastighet, upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 400 Mb/s på 2,4 GHz-bandet, 1190 kr
Router 2: 2600 Mb/s i överföringshastighet, upp till 1733 Mb/s på 5 GHz-bandet och upp till 450 Mb/s på 2,4 GHz-bandet, 1699 kr.

Vad jag funderar på är om jag sitter ensam och surfar på 5 GHz bandet på min nya datorn skulle jag märka någon skillnad om vi köpte router 1 respektive router 2? Jag tänker på att med router 1 ”bara” kommer upp i max 867 Mb/s och därmed inte drar full nytta av 1000 Mb/s-fibern. Å andra sidan tänker jag att även nya datorer kanske är så långsamma (alltså inte nätverkskortet utan resten av processerna i datorn som får upp bilden på skärmen) i jämförelse med fibern att det inte skulle märkas någon skillnad och det bara är utkastade pengar att gå för alternativ 2??

Vad tror ni?

Jag är inte någon super-expert på routers, men jag gjorde själv en hel del research innan mitt eget köp, så jag ska dela med mig av det. Det slutade med att jag köpte mig en Netgear R7000 AC1900 router på mellandagsrea för nåt år sen.

Routrarna som du tänker på är alltså en AC1300 eller en AC2600 router. Lite intressant information om dessa "standarder" finns här:
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ac#Advertised

Det första jag vill säga är att de här utannonserade maxhastigheterna från tillverkarna kommer du aldrig att se i praktiken. Det finns flera orsaker till det:
1. Det är en teoretisk hastighet som inte tar hänsyn till overhead i överföringen som TCP/IP packet headers och sånt. Du får mao inte ut 1733 Mb filmdata om du t.ex. streamar film.
2. Det förutsätter perfekt styrka på signalen (typ enheterna står bredvid varandra) och ingen störning från andra routrar som opererar på samma frekvenser.
3. Det förutsätter att du kan "maxa" din bandbredd (80 MHz i 5 GHz bandet). Det kan du typiskt inte göra om du har grannar.
4. Det förutsätter att klienten (telefonen, surfplattan, laptop, etc) stödjer samma antal "streams" och typ av modulering som routern stödjer. Se länken ovan för information om hur många "streams" som krävs för att nå max hastighet. T.ex. kräver AC2600 4 streams för att nå sin maxhastighet. Som ett exempel så brukar nätverkskort i laptops stödja 2x2 (2 streams ned och 2 streams upp), så redan där har du halverat hastigheten i din AC2600 router. Det går så klart att köpa snabbare klienter om man vill. (T.ex. den här: https://www.asus.com/se/Networking/USB-AC68/overview/).

Eftersom inget av ovanstående kommer att gälla i praktiken så är fortfarande det enda sättet att maxa linan att köra trådat. Och det är nog att rekommendera för t.ex. en UHD TV med Netflix.

Men jag skulle inte oroa mig nämnvärt över den trådlös hastigheten. Som exempel: om du endast får ut 100 Mbit _riktig_ data trådlöst till din bärbara så är ändå det > 10 MB (Megabyte) per sekund och det är inte att förakta. Går bra att stream:a HD över det. Surfa kräver nästan ingen bandbredd alls.

För att besvara din fråga så tror jag inte du kommer att märka någon skillnad på router 1 eller 2 när du surfar. Den svaga länken där kommer antagligen att vara sajten som du surfar på/streamar från eller slöa reklamservers som segar ner laddandet av din websida. Både fiber och trådlös överföring kommer att vara snabbare än så.

Mitt tips skulle ändå vara att köpa en router som stödjer AC1900 eller bättre. Då är ni lite framtidssäkra. Dual band = självklarhet. MU-MIMO är nog trevligt om ni är flera. Nyare klienter kommer också på sikt att börja stödja fler än 2 streams och ha stöd för modernare modulering = bättre hastigheter. Men med det sagt: spendera inte för mycket pengar på den senaste monsterroutern heller. Det tar nog några år innan klienterna "kommer ikapp" dessa modeller.

Av joppe_k

Jag beställde en XPS 13 med Ubuntu, i7-7560U och FHD skärm i slutet på Maj. Produktionsdatumet var i början på Juni.

Mitt exemplar led också av rätt svår coil whine. Det hördes inte jämnt utan verkade bero på den CPU last som man hade. T.ex så hördes det tydligt när jag körde något OpenGL benchmark eller om jag körde mprime CPU-test. När den satte igång och tjattrade så var det som att sitta med en syrsa som ljunger serenad i rummet.

Jag kan med säkerhet bekräfta att det inte handlade om nätdelen. Ljudet kom tydligt från den vänstra delen av tangentbordet, och det spelade ingen roll om datorn var på batteri eller nätdrift.

Det där som Dell support pratar om på sitt forum om nya moderkortrevisioner för att åtgärda problemet tror jag mao. inte särskilt mycket på. Det är nog bara så att den här modellen har en benägenhet att lida av coil whine pga. av sin design/val av komponenter. Vissa verkar inte ha några problem med sina maskiner, så jag antar att man kan få ett bra exemplar också, men sån tur hade inte jag.

Jag valde att returnera min maskin efter bara någon dag. Nu letar jag efter en annan laptop som inte är en Dell XPS. Det är synd, för jag gillade det kompakta formatet på maskinen. Jag gillade även skärmen, touchpad:en och det faktum att den gick att få förinstallerad med Linux. Det kan hända att jag provar en Dell igen i framtiden om de släpper en ny generation av dessa maskiner då det här problemet är åtgärdat på allvar.

Av joppe_k
Skrivet av SeF.Typh00n:

De presterar garanterat bättre. Finns många bra ersättare till Typhoons idag.

Jag vet inte hur mycket pengar och tid jag har slösat på att hitta de bästa fläktarna till min dator under alla år men på senare tid har jag hittat bättre och framförallt flexiblare alternativ. Typhoons är ju fortfarande bland dom bättre men de har feta vibrationsproblem som måste lösas med gummimattor eller liknande (på grund av att dom kör med dubbla kullager).

Exempel på fläktar som presterar bättre:
EK Vardar
Corsair ML
Be-quiet Silent Wings 3

Gentle Typhoon har vibrationsproblem? Inte så vitt jag har märkt och jag har kört GT i flera års tid på min radiator. Min erfarenhet är tvärtemot att Gentle Typhoon är otroligt välbalanserade. Enda nackdelen som jag upplever med GT är att de dubbla kullagren ger en annorlunda ljudprofil (har en surrande karaktär) och vissa personer upplever den som jobbigare än ljudet från fläktar med glidlager. Sen så har GT en rejält stor dead spot i mitten. I övrigt älskar jag mina GT och kommer att gråta den dagen de slutligen ger upp.

I klippet nedan så har vi en jämförelse av ljudet mellan EK Vardar och Gentle Typhoon. GT vinner med ca 5 dB vid samma varvtal. 5 dB låter kanske inte som mycket, men dB är ju som bekant en logaritmisk skala där 3 dB motsvarar en fördubbling av ljudstyrkan. 5 dB är en stor skillnad.
https://youtu.be/cN5nRuyKUp8?t=356

Av joppe_k
Skrivet av tcg:

Jag har en PG348Q idag.
Det är ju en liten skärm.
På höjden är det som en 27" och bredden är som 1.5st 27".
Många som kör 2-3st 24-27" skärmar på skrivbordet i bredd.
Det man skulle vilja ha är en skärm som är som 2st 27" i bredd för att slippa skarvarna i bilden.

^^^^^^----------------- Exakt detta.

Så som jag ser på Ultrawideskärmar så är de inte ersättare för en skärm, utan en ersättare för situationer när man vill ha två skärmar i bredd (som när man kodar) och då är, precis som tcg säger, 34" egentligen för litet.

På mitt jobb så står det 2 skärmar (24-27") på i princip varenda skrivbord i hela kontoret. Varför hålla på och joxa med multipla skärmar och en dryg skarv i mitten när man kunde ha en enda gigantisk panel? Lättar för IT support att hålla reda på och färre kablar. Själv så skulle jag vilja ha en 38" ultrawide på mitt skrivbord. Då kunde jag förhoppningsvis dumpa bägge av mina gamla skärmar.

Sammanfattningsvis: imponerande specs på det här skärmen (speciellt refresh), men för liten och alldeles för dyr med tanke på vad man får.

Av joppe_k

VKB Gladiator Pro

Tänkte ge en heads-up till er här som är intresserad av joysticks och hotas: VKB verkar precis ha gjort den nya Gladiator Pro tillgänglig i Europa. Enligt hemsidan är den "in stock":
https://flightsimcontrols.com/store/joysticks/vkb-gladiator-p...

Verkar vara en intressant joystick. Jag var tidigare intresserad av en Warthog, men tappade sugen efter att jag läst om de problem som folk har med "stiction" och gimbal som är i plast. Gladiator Pro ska ju en ha högkvalitativ gimbal i metall.

Jag har iaf. dragit en beställning på denna nu. Återstår att se hur väl lämpad den är för just Elite: Dangerous. Ser inte ut att ha så många knappar som man skulle behöva. Jag lär väl återkomma här med intryck sen när jag väl har den i handen. Bokstavligt talat.

Av joppe_k
Skrivet av ViZioN:

Hej,
Jag fick precis hem chassit (Fractal Design Arc R2 Mini) som jag ska använda för min loop.
Min tanke är att köra en EKWB 240 XE radiator i fronten och en 360 SE i toppen för min CPU och GPU.
Jag undrar om det blir bäst (ur min synvinkel) att ta in luft i fronten och släppa ut den i toppen, jag förstår att det inte är optimal ut kylningssynpunkt. Utan att man borde låta luften sugas ut genom chassit där man har radiatorer.

Problemet för mig är att 120mm platsen där bak inte har något dammfilter, jag vill gärna ha in så lite skit som möjligt i datorn.
Nätdelen drar ju in luft ur botten och skickar ut det där bak.

Jag funderar på att sätta en 120mm fläkt i botten som drar in luft, om det får plats för nätagget, och ovanpå den sätta fästet och D5 pumpen.

Hur hade ni placerat fläktar och radiatorer i det chassit?
Vilka 120mm fläktar hade ni valt, jag funderar på Noctua, Fractal Designs egna eller EK Vardar.

Jag ska kyla ett GTX 1080 Strix och en 6850K.

Mvh
Magnus

Halloj!

Ja, det är ju så klart inte optimalt att suga in genom en radiator och blåsa ut samma luft genom en annan. Radiatorn i fronten kommer att värma upp luften och därmed kommer radiatorn i toppen att prestera lite sämre.

Fast jag vet inte om du har så mycket annat att välja på här. Det är ju inte rimligt att blåsa ut överallt i chassit. Det skulle isf. leda till ett ordentligt undertryck och dåligt drag genom chassit.

Möjligtvis att du skulle kunna sätta ett magnetiskt dammfilter bak, samt en fläkt i botten, som du pratar om, och om du fläktar på ordentligt med dem så kanske du kan mata radiatorfläktarna med tillräckligt med luft.

Alternativt så accepterar du bara att radiatorerna inte kommer att prestera optimalt. Optimalt eller ej, du kommer ändå att få bättre prestanda med mer radiatoryta.

När det gäller fläktar så skulle jag rekommendera dessa på radiatorerna:
https://www.dazmode.com/store/product/scythe_gentle_typhoon_1...
Alternativt PWM varianten:
https://www.dazmode.com/store/product/gentle-typhoon-performa...

Jag anser fortfarande att Gentle Typhoon är en av de bästa fläktarna du kan ha på en radiator. Synd bara att de är svåra och dyra att få tag på i dagsläget.

EK Vardar har jag inte provat själv, men de ser ut som en billigare kopia på GT. Det är fullt möjligt att de presterar bra, men jag tror inte att de är lika tysta och välbalanserade som en GT fläkt. Fördelen med Vardar är ju att de är billigare och lätta att få tag på.

Noctua är kvalitetsfläktar, så de tycker jag också är ett bra val, men de är liksom GT ordentligt dyra.

FDs fläktar har jag ingen koll på.

Oavsett vilken fläkt du väljer, se till att välja en fläkt med högt statiskt tryck till radiatorerna. Som insug till chassit är det inte lika noga. Välj bara någon som flyttar mycket luft där. (hög CFM)

Av joppe_k

Som övriga har sagt här: det är nog något som är knas med loopen. Nog för att överklockning gör att effektförbrukningen sticker iväg, men jag tycker du borde ha lägre temperaturer med tanke på hur mycket radiatoryta du har.

Det vore intressant att veta vilken vattentemperatur du har i loopen. Om du har hög vattentemperatur, så torde problemet ligga i radiatorerna. Om du har låg vattentemperatur, men ändå hög cpu/gpu temperatur, så torde problemet ligga i cpu/gpu blocken. Typ dålig montering, dålig pasta eller annars dålig prestanda i blocken.

Såna här är trevliga att ha för att hålla koll på temperaturen, men kolla att det funkar med ditt moderkort först:
http://www.aquatuning.se/vattenkylning/oevervakning/temperatu...
http://www.aquatuning.se/vattenkylning/oevervakning/temperatu...

Annars kanske det går att ploppa ner en vanlig termometer i reservoren bara för att testa.

Om du har 22 grader i rummet så tycker jag din vattentemperatur borde vara mellan 32 och 37 grader. (En deltaT på 10-15 grader)

Av joppe_k
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det sitter redan ett par hemska delta-fläktar där, en kvick googling säger att det "nog" är AFB0512HHD, specs stämmer. De är dock försedda med en startspark (Via fläktkontrollern) och spinner sedan ner och roterar lugnt på 3,5-5, utan att vara hörbara. (Och håller då enligt RPM signalen 1500-3000 rpm.)För det mesta är de helt enkelt avstängda, luftflödet från de båda 92mm's fläktarna håller burken väl kyld utan vidare åthävor. All luften som går in via fronten går ut via PSU & de här fläktarna, så även om fläktarna inte snurrar är det ganska bra flöde där i dagsläget... En radiator i hålet ändrar naturligtvis det i någon utsträckning, och jag tyckte egentligen mest att de var söta, deras användbarhet är... begränsad.

Jag är ju inte alls insatt i chassit som det här gäller, men en fördel med såna där rack-chassin är, som du säger, att luftflödet är rakt. Sug in fram och blås ut bak. Borde egentligen vara lämpligt att klämma in lite radiatorer där tycker man, men tyvärr är fronten ofta packad med hotswapdiskar, och baksidan med portar och nätagg...

När man ser det där chassit framifrån så känns det ju som man vill smälla in en lång, liggande radiator i fronten, men det är så klart omöjligt då du måste kunna öppna för att komma åt fronten och (inte minst) power knappen.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Ett tag funderade jag på om man skulle försöka stoppa något i 5.25" facken, men eftersom det bara finns 3, så går det alternativet också bort. Det lär ju vara det enda stället där det fortfarande går att montera diskar efter att man skickat i 5-6cm tjock(a) radiator(er) i 92mm's fläktplatserna. (Normalt är det bakom de fläktarna man har en ställning för montage av 2 HD's.) Det finns en "bur" för att hänga diskar mitt i chassit, men infästningen till den får inte plats om man kör fullhöjds grafikkort, så det är inte heller ett alternativ. (och har aldrig varit. Även dagens (luft)kylare till CPU'n, eller i dual-burken, kylarna, är för hög.)

Tydligen så kan man få in en 120 mm rad om man har 3 st 5.25 platser att offra. Såna här typer av adaptrar:
http://www.xigmatek.com/product.php?productid=141
http://www.frozencpu.com/products/9611/ex-pmp-166/UNDesigns_5...
http://www.watercoolinguk.co.uk/p/Alphacool-Internal-525andqu...

Det är väl knappast optimalt, samt att du måste offra alla (3?) 5.25 för en enda 120 mm rad. För att inte tala om att det kan vara svårt att få tag på såna adaptrar.

Jag vet inte vad du hade för planer när det gäller disk och så, men om du nöjer dig med en M2 SSD enhet på moderkortet så är det i alla fall görbart.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag får dra iväg ett antal mail till olika återförsäljare, och se vad de har att säga, se vad deras alternativ är. Det enda som verkar finnas "hemma" hos någon är "Magicool 92" från Liontech, som ser ut som en äkta lågbudget skitkylare, och de ska ha en hundring i frakt. Det verkar åtminstone vara en hundring i frakt oavsett hur många man vill ha, men då säljer eBay jäkligt snarlika kylare för halva priset, med fri frakt. Jag kan köpa en extra, och provtrycka dem själv, om det ska vara på det viset... Jag skulle vilja ha "Black Ice Nemesis GTX M92" men det priset är inte riktigt försvarbart i heller...

Jag har aldrig hållit i en Magicool radiator, men det är nog som du säger: de är lite lågbudget. Men med det sagt, här kostar magicool extreme 92 faktiskt mer än Black Ice:
http://www.performance-pcs.com/radiators/shopby/radiator-size...

Alphacool är vad jag förstått också lite budgetkylare, men NexXxos UT60, XT45, ST30 har tydligen varit bra. Bra prestanda per krona verkar det som. En nackdel med Alphacool enligt mig är att alla gängor är M3. De är klena och det är lätt gjort att man strippar gängen om man är oförsiktig.

Jag visste inte att HWLabs hade mini-varianter av Black Ice Nemesis GTX! Det är säkert en mycket trevlig radiator. I mitt nuvarande bygge så körde jag på en Black Ice Nemesis GTS 420 (den tunna varianten) i taket på min Define S. Den är jag klart nöjd med. En annan fördel med HWLabs är att de har M4 gäng i sina raddar. Mycket hållbarare. Nackdelen med Black Ice radiatorerna är ju att de är svåra att få tag på i Europa. Jag blev tvungen att beställa min från performance pcs och betalade moms och rätt mycket frakt för det...

Jag kan nog inte vara till så mycket mera hjälp här, men jag kan åtminstone önska dig lycka till med ditt bygge!

Av joppe_k
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag har ett chassi (nå, 3, om man ska vara helt ärlig) med kraftigt begränsat utrymme, som jag funderar på om det inte borde gå att hitta en dubbelradiator till.
Chassit är ett Cheiftech UNC-410S-B.
Det största problemet är antagligen avståndet mellan fläktarna. CC på fästhålen är 14mm, de flesta 2x92mm radiatorer ligger på 9,5-10mm, om jag inte misstar mig? Jag är inte speciellt sugen på en kåpa / adapter för att få det att passa, men jag är å andra sidan inte helt sugen på att köra två 92mm radiatorer i heller...
Under fläktarna har jag lite drygt 15mm till godo, till vänster 12mm, till höger och uppåt så pass mycket att det blir irrelevant.

Så... Någon som har stenbra koll på 92mm's radiatorer, och vet om det finns en med 14mm centrum-centrum mellan de båda fläktarnas montage? (Det borde bli 5mm mellan fläktarna på en sådan radiator, i stället för 0,5, som är standard.)

Misstänker att om det blir aktuellt så får det bli 2st 1x92mm radiator, men frågar man inte först, så kommer man ju se jävligt dum ut när man ser lösningen...

När man surfade runt såg man ju en jäkligt söt 2x40mm radiator. Undrar om det finns 60mm radiatorer med... Nåja, gulligt var det i alla fall.
B!

Hehe. Undrar om det öht finns någon där ute som har stenkoll på 92 mm raddar? Dimensioner andra än 120 mm och 140 mm är ju inte vanliga. Förr brukade det även vara ett krux att hitta vettiga 140 mm raddar. Som tur är går det ganska bra idag.

Nåja, en av de få som verkar ha 92 mm raddar är alphacool. Jag kan tänka mig att du redan sett den här:
http://www.alphacool.com/shop/radiatoren/radiatoren-aktiv/197...
Fast den där har ju ~9 mm mellan fläktarna.

Jag skulle tippa på att det är kört att hitta en rad som råkar passa precis till fläkthålen i Chieftek chassit. Mitt tips är att borra upp hål runt grillen så att du kan montera radiatorn som du vill. Med fläktarna i push bakom sen så behöver du inte bry dig om att grillens fläkthål är konstiga. Jag skulle inte heller rekommendera 2 st 92 mm raddar. Risken finns nog att de skulle sitta så nära så att ytterdimensionerna gör att de tar i varandra, och då matchar ändå inte hålen.

Även om 40 mm och 60 mm raddar är väldigt söta att titta på så är de nog ingen bra idé generellt. Radiatorytan växer och krymper ju med kvadraten på längden, så det blir väldigt lite yta i praktiken. Samt att det blir svårt att hitta små fläktar med drägligt tryck. Det blir nog en liten papst eller deltafläkt i 5000 rpm som gäller isf. Det kommer att låta som en ilsken humla.

Men 2x92 mm funkar nog. Speciellt om du bara ska kyla cpu.

Av joppe_k

Kingston HyperX Genesis Grey DDR3 1600 MHz set sökes

Jag skulle vilja komplettera min Sandy Bridge rigg med lite ett par minnen som matchar de jag redan har. Kanske någon av er säljer av er Sandy Bridge burk vid det här laget och har ett par minnesstickor att sälja till mig?

Det ska vara de här minnena:
https://www.dustinhome.se/product/5010551734/hyperx-genesis-x...

Och de måste vara de gråa varianterna. Blåa göra sig icke besvär.

Självklart måste minnena fungera och vara felfria. Du kan få 500 pix för 2x4GB om du har rätt grejjer.

Jag gör helst affär i Stockholm.

Läs hela annonsen här

Av joppe_k
Skrivet av edvinnn:

Hej!

Det har blivit dags att köpa nya hörlurar, och dem ska vara trådlösa har jag bestämt mig för. Har hängt en del på några forum, och av erfarenhet vet jag audiofiler är petiga kring vad som är bra och inte. Därför vänder jag mig främst till er, för ni kan ju grejen. Jag uppskattar bra ljud, men är inte beredd att betala så himla mycket, för så tränat är mitt öra inte.

Hur viktigt är aptX egentligen? Jag kommer att lyssna på Spotify, spelar det ens någon roll om jag har aptX eller inte då, eller är bluetooth bandbredden så låg att det krävs även där?
Har från något håll fått höra att till och med Spotify ger bättre ljud via kabel än Bluetooth utan aptX, stämmer det...?

I dagsläget sitter jag på en telefon som inte har aptX-stöd på hårdvaran, men min nästa lur kommer högst troligt att ha det. Hur bör man resonera kring sitt trådlösa hörlursköp? Krävs aptX för Spotifylyssnande för att inte "tappa" ljud?

Det här är så klart personligt och beror helt klart på hur petig man är när det gäller ljud. Jag är personligen ganska noga med mitt ljud.

Min åsikt är att en "vanlig" blåtandslur låter för dåligt för att jag ska vilja köpa en. Jag har ägt två generationer av Sony Ericsson blåtands head-set (MW-600 och en äldre, liknande modell), och bägge hade samma problem: ljusa ljud som t.ex. flöjt hade en tendens att "spraka" lite. Först trodde jag det var musiken, men missljudet försvann om jag kopplade in lurarna direkt på hörlursutgången, så det var inte musiken. Bägge headset:en hade exakt samma problem, så jag utgår från att det var kompressionsartefakter från blåtanden.

Det finns flera typer av trådlösa tekniker för ljud. Om du känner att du är lite "audiofil" så tror jag du behöver aptX eller nåt ännu bättre. "Vanlig" blåtand är enligt mig inte tillräckligt bra för att kallas HiFi.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joppe_k

Tack för intresset i tråden!

Chassit är sålt vid det här laget.

Av joppe_k

Melinho2895 har fått ett pm.

För att klargöra: luckan och dockan som satt i toppen finns inte kvar alls. Så den som köper chassit får se till att fylla hålet med nåt annat. I övrigt funkar chassit. Även IO-portarna i fronten funkar.

Av joppe_k

Corsair Obsidian 650D, lätt moddat

Jag säljer mitt gamla chassi billigt: Corsair Obsidian 650D Mid-tower.

Chassit är aningen modifierat: dockan som satt fram i toppen är bortplockad. (se bild) Även den (usla) fläktkontrollern som satt där är borta. Pga. detta säljer jag det billigt. I övrigt är chassit komplett och i bra skick. Det har inga synliga skador. Det följer även med 2 st Corsair 200 mm fläktar.

Chassit är till exempel lämpligt för någon som vill ha ett chassi att modda för att bygga in något i toppen. Kanske en fläktkontroller och fillport för en vattenkyld rigg?

Chassit finns för påseende och upphämtning centralt i Stockholm.

Läs hela annonsen här

Av joppe_k
Skrivet av Rewinding:

Lånar tråd lite.

Har själv en relativt trasig S4 för tillfället (min andra) som jag har varit otroligt nöjd med sen den kom ut. Den har varit helt fantastisk med mer eller mindre allting men nu har jag genom lite fina börsaffärer bestämt mig för att inte köpa en tredje (haha) utan letar noggrant efter något nytt!

Den telefon som passat nästan exakt alla kriterier för mig än så länge är LG G3 men tyvärr så faller den på en ganska fånig detalj som för mig är relativt viktig, den har nämligen ingen högtalare framtill vilket inte alls ger samma ljud som från min S4a.

Är så besviken på S6an där man inte kan ha microSD utan enbart får det minne som kommer med telefon vilket för mig blir en stor extrakostnad då jag redan har flera bra flashminnen.

Undrar lite om det kommer något annat intressant som jag borde ha utkik efter? oneplustwo verkar lite intressant men har inte riktigt de specifikationerna jag letar efter.

Android
3.5mm
1080x1920 eller större 5"- 6"
4g samt ok batteritid
Induktionsladdning
Stark processor och ram
Minneskort SDHC osv
Micro-usb

G3an har allting men då jag tittar på en del youtube och dylikt bara i hemmet använder jag högtalarna och blir lite avskräckt med att det skulle vara kasst ljud då det inte finns framtill. Kommer det något intressant i framtiden? Kommer kanske S6an få stöd för minneskort?

Kanske en uppdaterad HTC One M8 vore något?
HTC lanserar One M8s i Sverige
HTC One har väl alltid haft bra ljud i sina framåtriktade stereohögtalare. Annars är säkert en HTC One M9 ett bra val också.

Har hört att högtalarna på S6:an också är riktade neråt, så den är kanske inte klockren då. För mig personligen så är högtalare och SD-kort ganska mycket av en icke-fråga, så jag kommer själv att köpa Galaxy S6:an då den verkar grym i övrigt. Om du bestämmer dig för att strunta i framåtriktade högtalare på telefonen så kan jag tipsa om en sån här. Slår alla telefonhögtalare.
Sony SRS-X7

Av joppe_k
Skrivet av scdan:

Låt mig förtydliga. Modemet sänder ut 5ghz endast.

Han behöver 2,4ghz för att ansluta på laptop och chromecast. Kort och gott.

Det vi har till vårt förfogande(utöver modemet hos mig) är ett netgear modem/router som endast stödjer 2,4ghz Den med.

Vi bor i studentboende och det är en ynka vägg som skiljer våra lägenheter åt.

För att förtydliga hur jag tänkte.

Om en nätbrygga i hans lägenhet tar emot 5ghz signalen trådlöst Och sedan går med sladd till routern( som endast kan sända 2,4ghz signal)
Kan då denna routern då föra nätet vidare som Wifi?

Försöker göra en " bild " av det.

Min lägenhet |

(Modem5ghz) ---> | Nätbrygga----router(2,4ghz) ---> wifi

Alltså hela detta ghz förvirrar mig. För rent logiskt så är det ju en frekvens för wifin. Så om det går via sladd från brygga till router så spelar det ingen roll att bryggan tog emot via 5ghz, eller ?

Vad gäller vad det får kosta så känns väll 600-700 kr rätt överkomligt men om en det är något som verkligenen löser problem för några hundralappar mer så ...

Tack till er som tar er tiden att hjälpa ett par studenter.

Hej!

Kort fattat så kan jag säga: Ja. Det du beskriver går att göra.

Jag gick nyligen i väldigt likartade funderingar och skrev en tråd om det här:
http://www.sweclockers.com/forum/14-natverk-och-uppkoppling/1340566-anvanda-router-som-2-4-ghz-access-point-over-ett-5-ghz-basnat/

Problemet blir nog att med den setup som du beskriver (han ska ta emot data över 5 GHz och skicka ut över 2.4 GHz i sitt rum), så behöver du antingen en dual-band router eller två routers.

Det du helst vill ha är den funktionalitet som brukar kallas "client bridge". Med det så kan han ansluta till ditt 5 GHz nät som en klient och sen "förlänga nätet" till ett 2.4 GHz nät i hans rum. På så sätt hamnar enheterna (hans och dina) på samma nätverk och kan se varandra. Problemet är att inte alla routers stödjer det. För routers som stödjer DD-WRT (open source firmware) så går det att fixa genom att installera DD-WRT.

Det finns även dedikerade nätverksbryggor vars enda syfte är att skapa en trådlös länk mellan två trådade nätverk. Problemet är att de nog kostar en nätt slant, och ni behöver ju var sin router ändå.

En annan lösning vore om du kunde skicka ut både 5 GHz och 2.4 GHz från din router/modem. Då kan han ställa sin router som 2.4 GHz repeater för att förstärka signalen inne i hans rum.

Den absolut billigaste och enklaste lösningen vore dock att "förlänga nätet" med en nätverkskabel till hans router som han sen ställer i AP (Access Point) läge. Det läget brukar stödjas även av de billigaste routers du kan hitta.

Av joppe_k
Skrivet av Neon:

Hej,

Jag har en Netgear WNR3500Lv2 som ser ut att vara på väg att ge upp, jag har dock varit väldigt nöjd med den. Jag har provat köra lite återställningar men inte säker på hur bra det verkligen fungerat.

Istället har jag så länge kört en Asus RT-N12D1 som jag fick för 50 kr på CDON en gång, det fungerar men hur bra vet jag egentligen inte, antar att dett finns en anledning till att den kostade 50 kr

Jag har tittat lite på allternativ och då jag kör netgear på switchar så vill jag nog gärna hålla mig till netgear, för var det ju alltid viktigt med samma märke, vet inte om det är så länge?

När jag tittar på priserna så ser jag att de skiljer väldigt mycket, vi har ex Netgear R7500 Nighthawk X4 AC2350 för ca 1800 kr, sen har vi såklart en ny Netgear WNR3500L för 500 kr.

Just nu så får jag fiber i väggen 10/10 rakt in i routern. Internet används främst för surf och spel men också ner och uppladdning. Det är viktigt att det trådlösa nätet är skyddat iallafall WPA2. Det tådlösa används till surfplattor och mobiltelefoner och trafiken är främst uppdateringar och strömmande av film(HD). Det finns även en Chromecast som används flitigt.

Lägenheten är en liten 3a på 80 m2 men det finns planer att flytta till hus.

Vad skulle ni rekomendera? och varför? Finns det någon anledning att lägga 1700 kr eller räcker det fint med 500 kr?

Ja, om du varit nöjd med din WNR3500L så kanske det kan var värt att lägga lite mer tid på att blåsa liv i den. Kanske flash:a in en ny firmware? Jag har bla. en WNDR3700 (v1) hemma (asgammal router) som jag nyligen upptäckte hade en ny firmware. Den uppdateringen gav mig tillgång till DFS banden på 5 GHz vilket gjorde mig riktigt glad!

Men om du är på G för att spendera pengar så skulle jag alla gånger rekommendera att köpa en dual-band router. Dvs. en som har två (oberoende) radioenheter i sig. Det har inte WNR3500L. T.ex. stödjer många mobiltelefoner idag 5 GHz wifi, och med en dual-band router så kan du ha en enhet på 2.4 GHz och en på 5 GHz som kör trafik, utan att de inkräktar på varandras bandbredd i luften. Skönt också att komma bort från 2.4 GHz bandet då det är så himla trångt där. Själv har jag tolv (12!) andra 2.4 GHz routers inom räckvidd i min lägenhet, men bara en (1) på 5 GHz bandet.

Ett annat tips är att inte förköpa sig på en alltför fancy router. Det finns typ inget nätverkskort på marknaden som stödjer t.ex. AC3200 eller liknande hastigheter. Enda sättet att få den hastigheten är att köpa en annan, lika svindyr router, och köra dem tillsammans.

Här finns det bra recensioner om du vill ha lite läsning:
http://www.smallnetbuilder.com/

Av joppe_k
Skrivet av Stacks:

Aight - så då vore R7500 något att satsa på med tanke på det nedsatta priset? 1490:- vs 1690:- för R7000.
Har redan löst det där med NFC, lyckades skriva mina wi-fi uppgifter till en NFC tag, har även nu beställt massa tomma design-nfc tags som jag kommer skriva denna kod till.

När man då får besök av diverse polare som använder sig utav Andoird, Windows Phone eller Blackberry och frågar efter Wi-Fi, säger man bara "Lägg telefonen på NFC taggen!" så kopplar den per automatik upp Mycket smidigt!

Edit: Det slutade med en beställning av RT-AC68U Nordic istället efter lite läsning. Gillar även ASUS bättre än NETGEAR.
Så jag tror att det kommer bli bra, även fast R7500 hade säkert uppfyllt mina önskningar

Jag tror det var ett klokt val. Både AC68U och R7000 är väldigt populära routers med likartad hårdvara. Man kan med andra ord känna sig rätt säker på att det kommer att finnas bra stöd för alternativ mjukvara som dd-wrt eller Merlins FW.

R7500 verkar ha ganska experimentell hårdvara med Qualcomms "quantenna". Routingprestandan är inte heller bättre än R7000 och AC68U, trots sitt högre pris.
http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/3251...
För att citera Tim Higgins i slutet av sin recension: "But if it were my money, I'd still buy neither one. (R7500 and RT-AC87U)"

Jag tycker att Asus interface är trevligare än Netgears, och är du inte nöjd med stock så kan du alltid försöka installera Merlins FW. Den verkar många vara nöjda med. Jag tror nog du blir jättenöjd.