Inlägg

Inlägg som King D har skrivit i forumet
Av King D
Skrivet av CaptainRedbeard:

Först behöver du öppna datorn och kolla att den inte har några Acers egna strömkontakter att du faktiskt kan byta PSUn

Och om så vore fallet, går det att få tag på dessa eller måste man då lämna in datorn?

Av King D
Skrivet av dlq84:

Förmodligen PSU.

Någon speciellt att tänka på när jag byter ut den, förutom att inte använda samma gamla kablar utan köpa nya?

Av King D

Datorn startar inte i överhuvudtaget

Det handlar om en stationär dator, en Acer Predator. Stängde av den på kvällen. På morgonen startar den inte alls. Finns inga tecken på att den får ström, det händer alltså ingenting när man trycker på startknappen. Vad har troligast pajat, PSU? Något annat som jag kan felsöka?

Av King D
Skrivet av Novdid:

Angående hela diskussionen/

Trådskaparen vill ha en dator som håller ett tag då jag tolkar alla önskemål som att hen vill ha en så underhållsfri upplevelse som möjligt så länge som möjligt. Det betyder luftkylning, det snabbaste grafikortet, snabbaste processorn och tillräckligt med RAM och lagring för att säkerställa en bra upplevelse i åtminstone några generationer. Och hen är beredd att betala för detta.

Det betyder en topp-GPU och CPU från kommande generationer för spel. Alltså ett 9800X3D (den 8-kärniga) och vad som nu blir Nvidias toppkort för konsumenter. Jag tycker att ett nytt chassi definitivt är på plats då det ger bättre kylning och frontpanel för I/O.

Skärm och annan kringutrustning är helt upp till trådskaparen. Vi kan såklart komma med åsikter där. Men sådant är högst personligt och det finns få sanningar.

Precis så, bra förklarat. Jag får som sagt vänta till höst för de nya CPU-och GPU-modellerna och ta denna diskussion vidare därifrån.

Vad gäller skärm så hade ju en Odyssey Ark 55" varit en perfekt skärm, men den är alldeles för dyr. Så blir nog en Odyssey Neo 49".

Så vi låter denna tråd vila till höst.

Av King D
Skrivet av Blade@LCD:

Kanske jag som är udda men, vill du lägga en slant på en dator så är inte "sweclockers generic answer" med Pearless Assasin, 32GB RAM, X3D CPU och en lite större låda man letar efter.

Det är estetik, färger, ljudnivå, känsla. Det är så många små saker som avgör.

Du vill definitiv ha mer lagring än 2TB, personligen vill jag ha ett riktigt ljudkort i så att högtalarna har något att arbeta med.
Åtminstone för mig så behöver jag prova mig fram, jämföra och framför allt kunna finjustera ljudprofiler.

Men kanske har helt fel utan någon annan kanske bara letar efter random "top" prestanda och skippar allt det som kunde gjort bygget sticka ut och ha det lilla extra som passar användaren, gör användaren glad var dag man sätter sig vid datorn.

Problemet är att man inte kan få allt, även om man skulle vilja. För att hålla bygget inom budget så måste jag bortprioritera vissa saker. Jag kan t.ex. inte köpa värsta chassit, utan kommer att återanvända mitt nuvarande. Osv.

Vad gäller lagring så ja, jag kommer definitivt att ha mer än 2TB lagring. Förmodligen 2 TB + 2 TB SSD + 10-20 TB HDD.

Ett gediget ljudkort vore ju fint också, men detta får jag diskutera i en annan tråd då ljudkort är det sämsta jag har koll på.

Så förstår din poäng, man vill ju ha något extraordinärt om man ska lägga denna slant på en ny dator.

Av King D
Skrivet av Jagers:

-Host Host- Leawoo Blu-ray player, spelar upp nästan alla blurays på marknaden, använt det i 5-6 år nu

Perfekt, tack för tipset!

Av King D
Skrivet av plajton:

När det väl blir höst kommer det vara smartast att vänta till vintern för rea. Det är omöjligt att hitta ett perfekt datorköp men för 50,000 spelar det ingen större roll.. Oavsett vad du handlar kommer det bli bra, riktigt bra.

Tyvärr kommer du alltid ta en smäll som med ett bilköp, värdet kommer halveras direkt. Men datorn ska väl köpas för att njutas av spel, media eller jobb så det är väl ändå bara att köpa och njuta av livet.

Ja, så är det. Den dator jag lät bygga 2011 (se signatur) har nu hållit i hela 13 år. Så vill att nästa dator ska hålla på samma sätt.

Av King D
Skrivet av Heliopause:

Det existerar ingenting som heter "framtidssäker dator". Det kan komma på bara någon dags notis att nu har vi uppfunnit en ny sockel eller en ny kontakt som ersätter den där jättegamla, och snabbare är den, kompakt. Alla delar som från nu säljs ska ha just DET utförandet. Det är en del i det planerade åldrandet att saker får inte hålla hur länge som helst, då minskar ju fabrikernas försäljning och inkomster.

Se bara på 12v-kontakten till grafikkorten som kom så plötsligt och är på utgående redan. Och är det inte dags för ett nytt chassiformat snart? ATX blir.. ja vad? Nu finns YTX som är nära mini-itx i storlek, det kommer nya kompakta grafikkort. Kommer det en ny pci-e standard också så korten inte passar på äldre moderkort? Se bara på hur "ute" det är med 2.5" ssd nu, nu är det bara nvme-brickor. Man vet helt enkelt inte vad de kommer hitta på härnäst, men nånting är det, hela tiden.

Jag lägger utan problem en större summa på en dator med avsikt att ha den kvar i oförändrat skick i uppåt sisådär 10 år, fullt medveten om att den är väldigt passé när den fyller 10. Jag avser inte hålla på och byta en massa grejor, "uppgradera" allt möjligt, behöver inte det ständigt senaste, och det går ju bra så för mig som inte är spelberoende. Jag behöver inte det där "framtidssäker", mer än att den rent tekniskt ska hålla ihop och gå bruka så länge, men när den närmar sig 10 år ska den fortfarande vara ok för mig och det är det som får kosta när jag köper den.

Har man för avsikt att hålla på och "uppgradera" den konstant, då blir det dyrt om man också ska ha det bästa varje gång, risk att man åker på att byta rubbet när man som minst anar det.

Jag tror vi tänker ganska lika i slutändan. Jag förstår din poäng med att man helt enkelt inte kan förutse vad som kommer härnäst, och att det ständigt släpps nya teknologier.

Min definition av "framtidssäker" kanske har uppfattats lite annorlunda. När jag säger framtidssäker menar jag inte en dator som ska hålla för alltid, utan en som ska hålla i ungefär 10 år, precis som du säger. Den dator jag lät bygga 2011 (se signatur) har nu hållit i hela 13 år, och jag har kunnat spela i princip alla nya spel utan problem fram tills nu. Det är det jag menar med framtidssäker – att jag inte behöver byta komponenter ständigt för att hålla datorn väl fungerande under belastning, som vid spel.

Jag förstår att om man har för avsikt att konstant uppgradera och alltid ha det senaste, blir det dyrt och risken finns att man måste byta ut allt när man minst anar det. Men för mig, som inte känner behovet av att ständigt uppgradera, handlar det om att ha en stabil och pålitlig dator som håller i många år. Det är den typen av framtidssäkerhet jag syftar på, och det är det som får kosta.

Av King D
Skrivet av pv2b:

Alla datorer har begränsad prestanda vilket därmed begränsar vilken FPS du kan få. Det finns ingen dator som inte har en flaskhals. Antingen är det CPU:n som sätter stopp för maximal prestanda, eller så är det GPU:n. Och det varierar från spel till spel, beroende på vad som krävs.

Du kan inte förvänta dig att en dator, även om du så skulle lägga en miljon kronor på den, skulle kunna ge dig obegränsad prestanda och vara helt fri från prestandaproblem. Det kommer alltid finnas buggar, eller scenarion där en CPU t.ex. fungerar bättre än en annan, etc.

Det du praktiken säger är att du vill ha en dator där FPS, oavsett spel, aldrig faller under bildskärmens uppdateringsfrekvens. Nu vet jag inte riktigt vilken skärm du ska ha, finns ju flera Samsung Odyssey på 49" till exempel, men en jag hittar har en upplösning på 5120 x 1440 i 240 Hz uppdateringsfrekvens. Det finns inte en chans att ens en dator med ett 4090 kan driva alla krävande spel i den upplösningen i 240 fps, och det är typ maxprestandan du kan få i spel oavsett plånbok.

Oavsett får du en jäkligt bra dator för de pengarna, och det är så klart dina egna pengar som du spenderar precis hur du vill, men jag tror du får en bättre totalupplevelse om du köper dator för 25k nu och köper en ny dator för 25k om tre år.

Ok, förstår din poäng med FPS.

Ja, det är precis en sådan skärm jag tänkte köpa till datorn, en Samsung Odyssey 49" och spela i 4k. Behöver nog inte vara just 240 men åtminstone 144 Hz. Förhoppningsvis blir ju 5090 något bättre i det avseendet. Återstår att se.

Av King D
Skrivet av Alastor Moody:

Spelprestanda maxas strax över 30 000 kr. Den här går på 34 000 kr och då skulle man ändå kunna spara in lite på t.ex. chassi, moderkort och SSD.

https://komponentkoll.se/bild/tFqYV.png

Tack. Det kanske är sant, och kan man spara in lite från 50-55 k så är det ju bra. Men jag prioriterar en framtidssäker dator. Så det är okej att gå upp i pris.

Av King D
Skrivet av Rouge of Darkness:

Kommer alltid va någon hårdvara som begränsar hur mycket du än betalar men en avbalansering mellan gpu och cpu är en början iaf. Generellt ska du ner rätt mycket cpu eller upplösning innan du börjar se någon direkt cpu flaskhals på ett 4090 i de flesta fall vid 4k så är i många spel inte äns low/mid range cpuerna något n direkt flaskhals att gå bananas över.

Nej det är inte så enkelt.

Skivorna är krypterade med en licens som programmet måste betalat till sony för att få tillgång till för att kunna avkryptera dem.

Sen finns väl div mjukvaror som kan avkryptera äldre skivor mha läckta nycklar osv men ofta problem att de inte kan avkryptera nysläppta skivor förrän nu ckeln låckt ut.

Jag förstår.

Så om jag vill spela upp BluRay på datorn så behöver jag koppla t.ex. en Playstation till skärmen och via den spela upp filmen? Finns det något annat sätt?

Av King D
Skrivet av Heliopause:

Obelastad - 21.7dB(A). Det är fractals chassifläktar som låter mest, ett lågfrekvent fläktbrus, så kanske läge att sätta i nåt bättre där. Borde kunna få ner den till under 20. Gamla datorn låter 19.1 och huserar i ett 20 år gammalt stålchassi utan någon ljuddämpning alls.

Nya, belastad - Cinebench som körs på enbart grafikkortet: 29.2dB(A). Cinebench som körs på enbart processorn: 31.7dB(A)
Allt uppmätt på ca.50cm avstånd och efter en stunds körande så den hunnit bli varm.

Som jämförelse - I ett annat rum, utan elprylar igång: 16.6db(A)

Tack. Jag kan kanske återanvända min nuvarande fläktar som ändå är relativt tysta, eftersom jag ändå tänkt återanvända mitt chassi. Det är mer mitt grafikkort i nuläget som låter mycket

Skrivet av Jagers:

vänta och köp ett rtx 5090, där gick hela din budget.

Skrivet av moire:

Jag skulle helt klart väntat! iom att 4090 är så "gammal"

Ja, ska vänta tills 5090 släpps och kolla varianterna och priserna på dessa.

Skrivet av Rouge of Darkness:

1. Även kolla m du kastar 50k på en dator kommer du imellanåt uppleva div fps drops det är oundkommligt pga varierade hårdvarulast i spel.
Men kan bli mindre märkbara.

2. Bluray läsare i dator är mer problem än nytta pga licensen.
Jäkla meck att få köpskivorna att kunna spelas upp på en dator.

Finns typ bara en handfull mjukvaror med officiellt br stöd och alla är relativt bloatade och rätt dyra dessutom...

Språkar för att du isf istället köper en bluray spelare och kopplar till din tv.

1. Förstår att från mjukvarusidan så kommer det att förekomma FPS drops då vissa spel inte är helt optimerade. Jag menar bara att jag inte vill ha någon flaskhalseffekt hårdvarumässigt. Dvs. jag ska inte behöva oroa mig för att hårdvaran ska begränsa FPS:en.

2. Hmm, så det är alltså svårt att spela upp vanliga BluRay filmer på datorn? Funkar inte bara VLC tillsammans med en BluRay spelare/brännare?

Av King D

Ok, allt tyder på att det är smart att vänta till höst. Både gäller CPU och GPU, vilka ju är viktigast av allt. Tack för tipsen.

Av King D
Skrivet av halojoy:

Om vi utgår från att GPU ska kosta 50% av totalen
så betyder det ett RTX 4090 grafikkort.
https://www.inet.se/produkt/5413580/asus-geforce-rtx-4090-24g...

Du kan återanvända Chassit och nätaggregatet.

Jag tror inte det är nån mening att vänta på nylanseringar av CPU eller GPU.

Det är sant, tänkte faktiskt inte på att man faktiskt kan återanvända chassit. Det är stort och luftigt. Räcker nätaggregatet eller behövs 1500W+ ?

Skrivet av Alastor Moody:

4090 är ju nästan två år gammalt och det ryktas att 5090 ska släppas runt oktober så det kan vara värt att vänta om det inte är akut. Till och med 4090 har det faktiskt kämpigt i vissa titlar i 4K med RT.

Om 5090 ska släppas snart så är det nog bra att vänta lite. Kommer ändå inte låta datorn byggas förrän efter sommaren/under hösten. Tack.

Skrivet av Heliopause:

Kan ju jämföra med den jag beställde i höstas.
Jag tror nog den klarar de flesta spel också, men jag ville ha prestandan till redigering och annat.
Såhär i efterhand tror jag den skulle klarat sig utmärkt med luftkylare, åtminstone för mig, men flera rekommenderade vatten och jag ville ha den monterad, så det fick bli det rekommenderade.
Jag valde ett dyrt moderkortet för att det hade det jag behöver i form av anslutningar mm, men för spel skulle det säkert gå plocka bort minst 5000 på priset bara där. Jag har inte behövt sätta i några extra fläktar. Chassiet är lite litet och trångt, dvd-spelaren går inte stuka in, den tar i kylaren, så jag ska försöka göra nåt chassihack under sommarledigheten.

Ja, din liknar lite det jag hade i åtanke.

I övrigt, hur tyst skulle du beskriva att din datorn blev? Då detta var en mycket viktig punkt för dig.

Av King D

Monsterdator för ca 50K

Behöver köpråd för ett monster till speldator!

Innan vi går in på detaljer så undrar jag om det är värt att vänta till årets slut. Var länge sedan jag köpte egenmonterad dator från Inet och är därför ej längre riktigt uppdaterad på alla komponenter som kommit/ska komma ut på marknaden. Självfallet släpps komponenter hela tiden. Men min fråga är om det är en drastisk förändring/helt ny modellserie av t.ex. CPU/GPU som snart ska komma ut och som är därför värt att vänta på.

Annars välkomnar jag redan nu köpråd för en speldator för ca 50 000 kr. Sen kan man alltid ändra en komponent innan det riktiga köpet om man önskar.

KRAV:

  • Gärna fulltower pga. kylning samt har inga problem med att datorn är stor

  • Ska kunna köra i princip alla krävande spel i 4k, laggar datorn så flippar jag ur om jag lagt 50k på den

  • Önskar minst 64 GB i RAM minne och högsta tillgängliga hastighet på minnena

  • Luftkylning, ej vattenkylning

  • CPU:n måste ha extra CPU fläkt (typ Noctua)

Önskemål:

  • Vill gärna ha inbyggd BlyRay spelare då jag har en stor samling filmer

  • Inbyggd minneskortläsare

Övrigt:

  • Ha i åtanke att jag kommer med största sannolikhet att använda Samsung Odyssey 49" skärm.

  • Kanske dum fråga men jag har en äldre speldator (se signatur): finns det någon komponent här som ni tror kan återanvändas? Typ nätagg, chassi?

Tack på förhand!

Av King D
Skrivet av Mullvaden83:

Det blir ju precis samma sak som om du bara hade en fiberconverter där. Bara att det är drygt o ringa ownit o be dom brygga den.

Ja, lite onödig åtgärd tycker jag.

Av King D
Skrivet av Mayhem SWE:

Med extremt stor sannolikhet har du en fiber som kommer ut ur väggen bakom nuvarande tjänsterfördelare+router och pluggar in i undersidan. Du kan därmed inte helt byta ut lådan utan att ha en router med ingång för rätt typ av fiber. En annan fråga är huruvida du får koppla in din egen utrustning direkt mot nätet, vilket inte är säkert. Det får du kontrollera i ditt avtal gentemot Ownit. Om du absolut måste koppla in en egen router är det antagligen enklast att kolla om du kan sätta den nuvarande enheten i bryggläge och ansluter din egna router efteråt.

Däremot tycker jag helt ärligt att det verkar helt meningslöst att byta routern för att du vill ha "högre säkerhet". Ett nätverk blir aldrig starkare än sin svagaste länk, och baserat på den här tråden är det du själv då din verkar din kunskapsnivå framstår som väldigt låg. En annan router konfigurerad av någon utan direkt förståelse för den pysslar med kommer inte bli ett dugg säkrare än att fortsätta använda den du redan har (som du väl givetvis har bytt lösenord på sedan du övertog den av tidigare innahavare av lägenheten?).

Både rätt och fel i det du säger. Jag anser inte att det är ett korrekt uttryck att säga "Ett nätverk blir aldrig starkare än sin svagaste länk." i det här sammanhanget fall beträffande säkerhet och ange mig som den svagaste länken. Med den anledningen att en router med WPA3 är säkrare än WPA2 utan att jag behöver blanda mig i den tekniken.

Däremot förstår jag din poäng, och korrekt att detta inte precis är mitt expertisområde, därav denna tråd. Det som gjorde det ännu svårare (och möjligen det som framhävde min okunskap) är att det var svårt att ta reda på vad det egentligen är för enhet som Ownit installerat i bostaden; modem? router? tjänstefördelare? Vilket vi nu kommit fram till.

Så konklusionen är att jag trots allt inte bara kan koppla mig förbi Ownits enhet utan måste ändå ha den kopplad till WAN även om jag kan ställa om den till bryggläge och därefter eventuellt koppla in min egen router. Vilket jag anser är lite onödigt ändå.

Av King D
Skrivet av mrqaffe:

Om det är den enhet jag tror (Intenso EG 400) så är det en fiberomvandlare med integrerad tjänstefördelare du visar upp, det är i så fall ingen router utan den får fiber in i och så ska du ansluta routern på en av dess lanportar, vanligtvis port 1 men det kan variera beroende på operatör.
Ser den ut så här om du visar upp hela enheten ?<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av bnr:

Med väldigt stor sannolikhet detta som gäller om ni har fiber upp till lägenheten.

Skrivet av tehTarik:

Konstigt att Ownit beskriver den som att den inte har någon fiber ingång:
https://www.ownit.se/kundservice/guider/koppla-in-hardvara/ro...

Men troligtvis har du fiber in på baksidan, typ:
https://sfiber.se/onewebmedia/Montering%20EG300_EG400%20Medie...

Skrivet av bnr:

Den kan rimligtvis användas utan SFP också. D.v.s. RJ45 WAN istället.

Om det nu är så att man först måste koppla WAN till Ownits egen router, så motverkar detta hela syftet med att jag köper en egen router. Idén är att jag lika gärna kan lägga de omkring 2000 kronorna som det kostar att montera en ny Ownit router och köpa en egen, samt att jag får bättre säkerhet med en egen. Men om jag ändå måste ha Ownits enhet som första "instans" från WAN så spelar det ju i princip ingen roll.

Det går alltså inte att jag köper en egen router eftersom jag inte kan koppla in WAN direkt från väggen till min router, utan måste först koppla WAN till Ownits väggmonterade enhet?

Av King D
Skrivet av Mullvaden83:

Är ownits router kopplad till den där? Om inte så är det en gammal pryl som inte är i bruk längre.
Det är gammalt comhem hus med kabel tv o kabel internet via Coax.

Många har kopplat bort det o dragit in fiber o Ethernet istället.
Kabeln som går till ownits WAN kontakt tar du loss o sätter i din nya routers WAN kontakt.
Förutsatt att du nu inte kör med Coax.

Då förstår jag. Det borde vara en gammal dosa. Nu till ett konstigare problem. Jag ser inget WAN kabel ansluten till Ownits router, så även om jag köper en egen router så vet jag inte hur jag kopplar in den:

https://i.ibb.co/qJ6tRHc/IMG-8511.jpg

Och det finns inget synligt hål i väggen där WAN kabel kommer ifrån. Så jag antar att den sitter bakom själva routern, som är som sagt fäst i väggen. Så min fråga nu är: hur kopplar jag in min egen router?

Av King D

Måste bara fråga. Den nuvarande routern sitter ju direkt på väggen. Om jag köper en ny router, hur kopplar jag in internet till den. Via DATA uttaget?:

https://i.ibb.co/vkhpyqS/F6-DF675-B-C7-FA-4-EF8-93-C2-8472-DD9-F...

Vet i övrigt inte varför det står Com Hem på den där då vi har Ownit.